Dodaj do ulubionych

Osobisty Rusek eMatki

21.04.22, 09:55
Czy i ewentualnie jak się zmieniły (z wiadomych powodów) układy ematki ze znajomymi Rosjanami?
Ja mam kilkoro sąsiadów pochodzących stamtąd. Nasze stosunki nie wykraczają jednak poza obojętne "halo", nie widzę więc postaw, dla których miałyby się zmienić. Nie przestanę się przecież kłaniać, na wszelki wypadek, gdyby popierali Putina.

P.S.
Wpisy, że żadnego Ruska się nie zna, są oczywiście mile widziane.
Obserwuj wątek
    • g.r.uu Re: Osobisty Rusek eMatki 21.04.22, 09:58
      Ja znam samych opozycjonistów smile Wspierają uchodźców, są bardzo zaangażowani. Kontakty jak wcześniej.
    • beataj1 Re: Osobisty Rusek eMatki 21.04.22, 10:00
      Tak zmieniły się. Tak, stosuje odpowiedzialność zbiorową.

Urwałam kontakty i niespecjalnie mam ochotę do nich wracać.
      Ale prawda też jest taka, że to mała strata emocjonalna, bo nigdy jakoś specjalnie zaprzyjaźnieni nie byliśmy.
      Ciekawe czy byłaby mi tak łatwo jak to byłaby, nie wiem, szwagierka albo bliska przyjaciółka.
    • chococaffe Re: Osobisty Rusek eMatki 21.04.22, 10:02
      Kiedyś znałam, od wielu lat nie. I intuicja mi mówi, że chyba dobrze (był jakiś "rys" w rozmowie, który sugeruje co by ta pani mówiła dzisiaj)
    • malenka9 Re: Osobisty Rusek eMatki 21.04.22, 10:06
      Normalnie. Mam koleżankę Rosjankę - nauczycielkę języka angielskiego. Tak samo ją lubię jak zawsze. Sądzę, że odpowiedzialność zbiorowa to w Auschwitz.
      • ajaksiowa Re: Osobisty Rusek eMatki 21.04.22, 10:09
        Zastanawia mnie dlaczego wcale nie mówi się o Rosjanach ktörzy wyszli na ulice w proteście przeciw putinowi i byli bici,kopani po głowach...😒😒😒
        • malenka9 Re: Osobisty Rusek eMatki 21.04.22, 11:14
          ajaksiowa napisała:

> Zastanawia mnie dlaczego wcale nie mówi się o Rosjanach ktörzy wyszli na ulice
          > w proteście przeciw putinowi i byli bici,kopani po głowach...😒😒😒
          >

Otóż to. Koleżanka nienawidzi putina, co prawda od 15 lat mieszka w Polsce, ale interesuje się tym, co w jej ojczyźnie się dzieje. Przeciwnicy putina są w Rosji niszczeni. Powinno się to podkreślać w polskich mediach, a nie nakręcać nagonkę przeciwko wszystkim Rosjanom jako takim jak leci. Mam wrażenie, ze chwilę główny ściek zarządzi zbiorowe palenie "Mistrza i Małgorzaty" oraz innych rosyjskich dziel. To jest obrzydliwe. Nadal uwielbiam Tołstoja, Sołżenicyna, Bułhakowa i Czajkowskiego. I nie przestanę. A propos, te publikowane tzw. "przechwycone rozmowy" są kuriozalne. Trudno o bardziej prymitywną i żałosną propagandę.
          • buka-123 Re: Osobisty Rusek eMatki 21.04.22, 11:30
            Ale wiesz, że wymienieni byli w większości nacjonalistami?
            Tak piszę zaczepnie, bo jestem kulturowym rusofilem, ale wymienieni raczej poparliby Putina. Nawet Sołżenicyn, a Dostojewski z pewnością.
            • malenka9 Re: Osobisty Rusek eMatki 21.04.22, 12:00
              buka-123 napisała:

, ale wymienieni raczej popa
              > rliby Putina. Nawet Sołżenicyn, a Dostojewski z pewnością.

I za to "raczej " spalmy ich książki, bo raczej by poparli putina. To jest chore,.
              • malenka9 Re: Osobisty Rusek eMatki 21.04.22, 12:02
                Wilk i zając też by poparli putina.
                • chococaffe Re: Osobisty Rusek eMatki 21.04.22, 14:11
                  a szczepionki, malenka? wink
                • milupaa Re: Osobisty Rusek eMatki 21.04.22, 15:24
                  A na dziecięcych programach przestali nadawać Maszę i Niedźwiedzia 🙊
              • bananananas Re: Osobisty Rusek eMatki 21.04.22, 15:04
                malenka9 napisała:

> buka-123 napisała:
                >
                > , ale wymienieni raczej popa
                > > rliby Putina. Nawet Sołżenicyn, a Dostojewski z pewnością.
                >
                > I za to "raczej " spalmy ich książki, bo raczej by poparli putina. To j
                > est chore,.

A gdzie widziałaś wezwania do palenia książek? Niemiecka kultura też była bojkotowana przed i po wojnie, a jakoś Manna nadal się czyta.
              • paniusiapobuleczki Re: Osobisty Rusek eMatki 21.04.22, 16:06
                O paleniu książek piszesz tylko ty. Normalnym ludziom wystarczy nieczytanie ich przez jakiś czas.
                • malenka9 Re: Osobisty Rusek eMatki 21.04.22, 18:50
                  paniusiapobuleczki napisała:

> Normalnym ludziom wystarczy nieczytanie ich
                  > przez jakiś czas.

i jak "leci" Jezioro Łabędzie, to wystarczy im zatykanie sobie uszu
                  • paniusiapobuleczki Re: Osobisty Rusek eMatki 21.04.22, 19:39
                    Twój przykład z dupy wzięty to gładkie przejście z argumentum ad hitlerum do ad absurdum. Widziałaś, żeby ktoś uszy zasłaniał?
                    • malenka9 Re: Osobisty Rusek eMatki 21.04.22, 20:02

> Widziałaś, żeby ktoś uszy zasłaniał?

Nie. Z normalnymi ludzmi się zadaję. Ci to nawet nie myslą, by przestać czytać ksiązki rosyjskich autorów. A co do palenia ksiazek, to byla ironia. Czym jest ironia, to droga bułeczko dowiesz się ze słownika jezyka polskiego PWN.
                      • paniusiapobuleczki Re: Osobisty Rusek eMatki 21.04.22, 20:09
                        Nie, to nie była ironia, tylko sianie zamętu.
                        • malenka9 Re: Osobisty Rusek eMatki 21.04.22, 20:24

> Nie, to nie była ironia, tylko sianie zamętu.

Jeszcze napisz, ze wiesz lepiej, co ja mialam miałam na myśli.
                      • paniusiapobuleczki Re: Osobisty Rusek eMatki 21.04.22, 20:13
                        >Nie. Z normalnymi ludzmi się zadaję<
                        Czyli argument z dupy, bo nikt tak nie robi. Kreujesz własną rzeczywistość.
                        • malenka9 Re: Osobisty Rusek eMatki 21.04.22, 20:21

> >Nie. Z normalnymi ludzmi się zadaję<
                          > Czyli argument z dupy, bo nikt tak nie robi. Kreujesz własną rzeczywistość.

A ty masz paranoję w głowie.
                          • paniusiapobuleczki Re: Osobisty Rusek eMatki 21.04.22, 20:27
                            Jaką? To ty tworzysz alternatywną rzeczywistość w której odmowa publicznego wspierania rosyjskiej kultury sprowadzona zostaje do palonych książek i zatykania uszu na dźwięk rosyjskiej muzyki. Gdzie u mnie paranoja?
                            • malenka9 Re: Osobisty Rusek eMatki 21.04.22, 20:29
                              >Gdzie u mnie paranoja?

w każdym calu.
                              • paniusiapobuleczki Re: Osobisty Rusek eMatki 21.04.22, 20:36
                                Tylko na tyle cię stać? Żadnej rzeczowej odpowiedzi?
            • jammer1974 Re: Osobisty Rusek eMatki 21.04.22, 14:28
              buka-123 napisała:

> Tak piszę zaczepnie, bo jestem kulturowym rusofilem

Bycie kulturowym rusofilem zawsze mnie mierzilo. Rosja i kultura to tak na prawde to co widzimy na Ukrainie. Nigdy nie bylo inaczej. Taka stepowa niewolnicza mentalnosc. To jest prawdziwa kultura rosyjska. Tych pare postaci to abberacja. To garstka ktora niczego nie zmienia ani nie dowodzi.
              Ps. Tolstoj akurat by nie poparl. Raczej bylo mu wstyd.
          • bywalec.hoteli Re: Osobisty Rusek eMatki 21.04.22, 13:16
            malenka9 napisała:

> A propos, te publikowane tzw. "przechwycon
            > e rozmowy" są kuriozalne. Trudno o bardziej prymitywną i żałosną propagandę.

Osobiście w informacje publikowane przez SBU wierzę w połowę.

Ale czy sugerujesz, że ruscy żołdacy na Ukrainie nie gwałcą, nie kradną, nie zabijają cywili, nie krzywdzą dzieci, nie niszczą w perzynę wszystkiego po drodze?
            Myślisz, że przeciętny ruski żołnierz będący dla fiutina i jego generałów tylko mięsem armatnim jest na tyle inteligentny, żeby nie rozmawiać o tym przez telefon dzwoniąc do mamy, dziewczyny czy tam żony?
            • milupaa Re: Osobisty Rusek eMatki 21.04.22, 15:28
              Uważam że maleńka zdrowo przegięła, prymitywna to jest tzw rosyjska armia a nie ukraińska propaganda.
          • iuscogens Re: Osobisty Rusek eMatki 21.04.22, 20:39
            malenka9 napisała:

A propos, te publikowane tzw. "przechwycon
            > e rozmowy" są kuriozalne. Trudno o bardziej prymitywną i żałosną propagandę.

Cóż poradzimy na to, że ta hołota której się wydaje, że są żołnierzami na razie radzi sobie tylko z mordowaniem i gwałceniem cywilów oraz szabrowaniem.
            Jaki poziom mają, tak gadają.
      • jammer1974 Re: Osobisty Rusek eMatki 21.04.22, 12:45
        O jakiej odpowiedzialnosci zbiorowej pleciesz? Chodzi o utrzymywanie kontaktow z tymi Rosjanami ktorzy ewentualnie popieraja Putina "bo przeciez z powodu wojny nie bede sobie psuc kontaktow".
        A wysililas sie choc zeby dowiedziec sie jakie poglady ma kolezanka?
      • iuscogens Re: Osobisty Rusek eMatki 21.04.22, 20:42
        malenka9 napisała:

> Normalnie. Mam koleżankę Rosjankę - nauczycielkę języka angielskiego. Tak samo
        > ją lubię jak zawsze. Sądzę, że odpowiedzialność zbiorowa to w Auschwitz.

Odpowiedzialność zbiorowa to w Buczy czy Mariupolu. Niech już tak nie jęczą tak Ci biedni zwykli Rosjanie, to nie ich mordują, gwałcą, torturują, to nie ich domy i dorobek życia rozwalają rakiety, nie ich bliscy umierają. A że się wstydzą, no cóż mają powody.
    • kaka-llina Re: Osobisty Rusek eMatki 21.04.22, 10:10
      Znam ale dosłownie kilka osób i z większością i tak nie mam kontaktu (bardziej "z widzenia" albo to moi klienci. Jedna dziewczyna podlaciała do mnie niedawno i serio prawie płakała i mówiła jak jej strasznie wstyd, jakie to potworne, jej rodzina zaangazowana w pomoc, zwłaszcze, ze maja też rodzine w Ukrainie. Ale to mlodziutka dziewczyna ze 25 lat ma i większość życia w UK, jest tez młodziutki chłopak (19 lat) i tez uważa, że to straszne i absolutnie nie popiera (ani on ani jego rodzina) no ale to emigrancji, którzy zyja tu od dawna, więc do nich raczej putinowska propaganda nie dociera.
    • anilorak174 Re: Osobisty Rusek eMatki 21.04.22, 10:18
      W poprzedniej pracy miałam koleżankę Rosjankę. Teraz nie znam nikogo z Rosji.
    • niemaznaczenia Re: Osobisty Rusek eMatki 21.04.22, 10:22
      Samotni cudzoziemcy na zmywaku trzymają się razem, więc nie ma co sobie psuć kontaktów. Rozpacz emigracji jest ponoć straszna.

krwawy.lolo napisał:

> Czy i ewentualnie jak się zmieniły (z wiadomych powodów) układy ematki ze znajo
      > mymi Rosjanami?
      > Ja mam kilkoro sąsiadów pochodzących stamtąd. Nasze stosunki nie wykraczają jed
      > nak poza obojętne "halo", nie widzę więc postaw, dla których miałyby się zmieni
      > ć. Nie przestanę się przecież kłaniać, na wszelki wypadek, gdyby popierali Puti
      > na.
      >
      > P.S.
      > Wpisy, że żadnego Ruska się nie zna, są oczywiście mile widziane.
    • arista80 Re: Osobisty Rusek eMatki 21.04.22, 10:53
      Znam z widzenia Rosjankę, która jest nauczycielką w szkole córki (ale nie uczy w jej klasie). Znam ją tylko z widzenia i nasz kontakt sprowadza się jedynie do "dzień dobry", również i teraz. Ciężko mi powiedzieć co sądzi o konflikcie w Ukrainie, bo nigdy z nią nie gadałam. Wiem tylko, że mieszka we Włoszech od ponad dwudziestu lat i ma męża Włocha, wydaje się być bardzo wrośnięta w społeczność, prawie zawsze jak ją widzę, to zawsze z kimś rozmawia.
    • mischaj Re: Osobisty Rusek eMatki 21.04.22, 11:18
      Mieszkam w Niemczech. Mam kilkoro znajomych z Rosji i z Ukrainy. Moi rosyjscy znajomi sa przeciwnikami wojny i angazuja sie w pomoc Ukrainie. Niestety jeden przypadek okazal sie beznadziejny, a wielka szkoda bo to byla dobra kolezanka, ale niestety jest przezarta ruska propaganda. Nie mam ochoty utrzymywac z nia kontaktow.
    • mondaymorning1987 Re: Osobisty Rusek eMatki 21.04.22, 11:21
      Nie znam żadnego rosjanina, więc sie wpisuję.
    • trudneslowa Re: Osobisty Rusek eMatki 21.04.22, 11:26
      Mój mąż jest Rosjaninem.
      Znam wielu Rosjan, nasze relacje, czy to przyjacielskie, czy koleżeńskie, nie zmieniły się.
      • buka-123 Re: Osobisty Rusek eMatki 21.04.22, 11:33
        I jaki jest pogląd męża na sprawę?
    • suki-z-godzin Re: Osobisty Rusek eMatki 21.04.22, 11:31
      Znam jednego Ruska, unikam go odkąd odkrylam, ze jest kompletnie popieprzony, ale to bylo na dlugo przed inwazją.
    • koko8 Re: Osobisty Rusek eMatki 21.04.22, 12:13
      Pracuję z rosjaninem z dalekiego ruskiego północnego-wschodu. Nikt z nim na temat putinowskiej agresji na Ukrainę nie rozmawiał, ani też on sam z siebie nie wypowiadał się w tej kwestii. Niemniej zdarza się, że zawodowo musi wykonywać zadania dyskredytujące lub/i potępiające rosję i robi to bez mrugnięcia okiem, powiedziałabym, że chętnie nawet.
    • jammer1974 Re: Osobisty Rusek eMatki 21.04.22, 12:41
      Nie przestaniesz sie klaniac bo popiera Putina? I dla Ciebie to jest normalnie. Nie przestaje sie przyjaznie zachowywac wobec kogos kto popiera morderce? No to bardzo ci "gratuluje". Dla mnie mega obrzydliwa postawa. Taka niewiele rozniaca sie od nich.
      • krwawy.lolo Re: Osobisty Rusek eMatki 21.04.22, 12:58
        Uważasz, że powinienem każdego, znanego mi z widzenia Ruska, pytać o jego stosunek do Putina? A może profilaktycznie mam spluwać na ich widok? Pracuję w dużej firmie, w której część pracowników ma ruskie nazwiska i takiż akcent? Jak należy się wobec nich zachowywać rozmawiając z nimi przez telefon? Odmawiać kontaktu? Może chociaż na dzieńdobry pozdrowić okrzykiem "jebać Putina"?
        • jammer1974 Re: Osobisty Rusek eMatki 21.04.22, 13:03
          A co zlego jest w zapytaniu kogos z Kim codziennie miewam kontakty nawet tylko sluzbowe o stosunek do tego ludobojstwa?
          Latwiej jest zaslonic sliczne oczeta i cieszyc sie ze to nas nie morduja gwalca i torturuja
          Ktos kiedys powiedzial- jak jestes obojetny to popierasz morderce. W tej sprawie nie ma miejsca na - nie interesuje mnie, przeciez nie bede pytal albo jestem taka pozal sie fajna ze niet stosuje odpowiedzialnosci zbiorowej ale nie zapytam. Choc o inne sprawy do tej osoby gebe jednak otworzyc umiem.
          Zostawiam do przemyslenia.
          • krwawy.lolo Re: Osobisty Rusek eMatki 21.04.22, 13:10
            jammer1974 napisała:

> A co zlego jest w zapytaniu kogos z Kim codziennie miewam kontakty nawet tylko
            > sluzbowe o stosunek do tego ludobojstwa?

Złego nic. Tylko po co? Założywszy, że ten ktoś jest gorącym wielbicielem Kremla, powinienem odmówić wykonania mojej pracy? Mam się powołać na "klauzulę sumienia"?
            Aaa, rozumiem. Mam się zwolnić i wpierdalać trawę. smile
            • milupaa Re: Osobisty Rusek eMatki 21.04.22, 15:15
              Pytanie Lolo czy ty współpracujesz z rosjanami czy pracujesz dla nich? Bo jeśli to 1 to oczywiście, że można współpracę zakończyć na tej samej zasadzie, jak robi to wiele firm i osób na świecie. Jeśli z kimś współpracuje i miewam stałe kontakty to oczywiscie ze można zapytać o stosunek do wojny, ja bym pytała. Tych co popierają na drzewo.
            • jammer1974 Re: Osobisty Rusek eMatki 21.04.22, 18:00
              krwawy.lolo napisal
              > Złego nic. Tylko po co? Założywszy, że ten ktoś jest gorącym wielbicielem Kreml
              > a, powinienem odmówić wykonania mojej pracy? Mam się powołać na "klauzulę sumie
              > nia"?
              > Aaa, rozumiem. Mam się zwolnić i wpierdalać trawę. smile

W watku zalozycielskim pisales o sasiadach. A tu nagle sasiedzi zmieniaja sie w klientow.

Nawet sasiadow ciezko zapytac zeby sie nie okazalo ze sa zwolennikami Kremla i olaboga trzeba by bylo podjac ryzykowna decyzje ....nieklaniania sie?
              Nie osmielilabym sie Ciebie namawiac do tak ryzykownych zyciowych postaw jak "zaprzestanie klaniania sie sasiadom zwolennikiem Putina". Skoro jest co obojetne komu sie klaniasz.
              Jesli nagle okazaloby sie ze jestes lekarzem czy innym medykiem to faktycznie niestety nie mozesz odmowic pomocy zwolennikom Putina i to nie ze wzgledow zawodowych tylko etycznych.
              Jesli jestes wlascicielem firmy to owszem wypadaloby zerwac kontakty z rosyjskimi kobtrahentami. Jak zrobilo juz wiele przyzwoitych ludzi rowniez ze szkoda dla siebie. Niestety przyzwoitosc czasem kosztuje, albo emocjonalnie albo finansowo.

Nie wiem w jakim charakterze masz te kontakty zawodowe bo wspominales tylko o paru sasiadach.
              • krwawy.lolo Re: Osobisty Rusek eMatki 21.04.22, 18:34
                .
                • malenka9 Re: Osobisty Rusek eMatki 21.04.22, 18:42
                  Jeżeli masz firmę, to masz splajtować, zwolnić 300 ludzi, ale z ruskimi nie wspólpracować i zyć w zimnie i bez cieplego jedzenia. Odłączyć sobie gaz.
                  • jammer1974 Re: Osobisty Rusek eMatki 21.04.22, 22:04
                    malenka9 napisała:

> Jeżeli masz firmę, to masz splajtować, zwolnić 300 ludzi, ale z ruskimi nie wsp
                    > ólpracować i zyć w zimnie i bez cieplego jedzenia. Odłączyć sobie gaz.

Ojejku jejku, na pewno skonczyloby sie tragedia. Poplakac sie mozna. Pomordowani w masowych grobach napewno bardzo wspolczuja zycia bez gazu i cieplego jedzenia.
                    • malenka9 Re: Osobisty Rusek eMatki 21.04.22, 22:26
                      Tak więc odłacz sobie gaz.
                      • jammer1974 Re: Osobisty Rusek eMatki 21.04.22, 22:39
                        No chyba bym takiej "traumy" nie przezyla.
                • jammer1974 Re: Osobisty Rusek eMatki 21.04.22, 22:00
                  krwawy.lolo napisał:

Mniejszego tekstu nie dalo sie wkleic?
          • arista80 Re: Osobisty Rusek eMatki 21.04.22, 13:12
            Bez przesady. Nie będę zaczepiała przypadkowych ludzi wiedząc o nich tylko tyle, że pochodzą z Rosji. W moim miasteczku znam z widzenia tylko jedną Rosjankę i mój kontakt z nią sprowadza się jedynie do "dzień dobry". I tak pozostanie niezależnie od jej stosunku do wojny. Pytać i debatować mogę wśród bliskich znajomych, a nie kogoś, kogo znam bardzo pobieżnie.
            • jammer1974 Re: Osobisty Rusek eMatki 21.04.22, 14:23
              arista80 napisała:

> Bez przesady. Nie będę zaczepiała przypadkowych ludzi wiedząc o nich tylko tyle
              > , że pochodzą z Rosji

Nie popadaj w paranaje. Kto powiedzial ze obcych ludzi musisz zaczepiac. Zreszta mysl logicznie. Jak z kims w ogole nie rozmawiasz to jak zamierzasz zerwac kontakt jak w ogole go nie masz.
          • suki-z-godzin Re: Osobisty Rusek eMatki 21.04.22, 15:04
            Ja nie widze nic dziwnego w pytaniu kobiet, z ktorymi pracuje, kiedy mialy miesiączkę, facetów zaś pytam o ich prostatę. Ot normalka w srodowisku zawodowym. Pani Dyrektor, zanim przejde do omowienia projektu chcialabym zapytac tak miedzy nami kobietami czy obficie Pani krwawi.

Niektorych to zdrowo popierdzielilo.
            • milupaa Re: Osobisty Rusek eMatki 21.04.22, 15:18
              😂 Tak, te pytania mają bardzo dużo wspólnego, z pytaniem o to czy ktoś popiera ludobójstwo na Ukrainie.
              • suki-z-godzin Re: Osobisty Rusek eMatki 21.04.22, 15:26
                Spraw: politycznych, religijnych i zdrowotnych w srodowisku zawodowym generalnie sie nie porusza.

Jezeli ma sie ze wspolpracownikami przyjazne stosunki to sobie mozna pogadac o wszystkim, ale nie podchodzi to pod "zapytanie kogos z Kim codziennie miewam kontakty nawet tylko sluzbowe".

Zapytanie o stosunek do ludobojstwa kogos, z kim mam codziennie kontakty NAWET TYLKO SLUZBOWE jest tak samo na miejscu, jak zapytanie go o prostate.

Ale domyslam sie, ze w Januszeksach roznie z tym bywa, nie wiem, nigdy dla zadnego janusza nie pracowalam.
                • milupaa Re: Osobisty Rusek eMatki 21.04.22, 15:38
                  Ale to nie jest sprawa polityczna, to już kwestia fundamentalna, pytanie o człowieczeństwo.
                  Nie wiem jakie ty tam kontakty uskuteczniasz, ja z ludźmi, których znam rozmawiam, w pracy też.
                  • suki-z-godzin Re: Osobisty Rusek eMatki 21.04.22, 19:02
                    milupaa napisała:

> Nie wiem jakie ty tam kontakty uskuteczniasz, ja z ludźmi, których znam rozmawi
                    > am, w pracy też.

Spoko, nie jest to pierwsza sytuacja, kiedy ematka nie potrafi sobie wyobrazić innego środowiska zawodowego niż to, w którym sama funkcjonuje.
                    • milupaa Re: Osobisty Rusek eMatki 21.04.22, 22:52
                      Haha 😁 nie chodzi o środowisko tylko nieumiejętność twoją nawiazywania relacji w pracy.
                      • chersona Re: Osobisty Rusek eMatki 22.04.22, 07:54
                        pogięło Cię. kierowcę autobusu tez będziesz o to pytać?
                        • krwawy.lolo Re: Osobisty Rusek eMatki 22.04.22, 08:08
                          chersona napisała:

> pogięło Cię. kierowcę autobusu tez będziesz o to pytać?

O to to to, jak zwykł mawiać mój dziadek ze strony ojca. Wsiadając do autobusu należy zadać kierowcy jakieś neutralne pytanie i jeśli opowie ruskim akcentem natychmiast Putinem w niego!
                          A w kolejce nasłuchiwać komunikatów motorniczego i jakby co, profilaktycznie wysiąść na najbliższej stacji. Albo od razu pociągnąć za ręczny.
                • bananananas Re: Osobisty Rusek eMatki 21.04.22, 15:42
                  suki-z-godzin napisała:

> Spraw: politycznych, religijnych i zdrowotnych w srodowisku zawodowym generalni
                  > e sie nie porusza.

Tylko że to coś więcej niż "sprawa polityczna". Przedstawiłaś regułę na normalny czas, a nie na czas, kiedy jeden naród (a nie tylko jego autorytarna elita) wywołuje wojnę i zagraża pokojowi i porządkowi na całym świecie. Jak najbardziej każdy przedstawiciel tego narodu (identyfikujący się z nim) powinien być zapytany, po której jest stronie, skonfrontować się z wyborem "jestem dumny/wstydzę się".
                  • suki-z-godzin Re: Osobisty Rusek eMatki 21.04.22, 16:00
                    Czy jak byl zamach na WTC to kazdy muzulmanin powinien byl byc zapytany po czyjej stoi stronie?

Żydów jak rozumiem powinno sie okresowo pytac o stosunek do konfliktu izraelsko-palestynskiego? Ot tak w miejscu pracy, przy ocenie rocznej, przesluchac rowniez na te okolicznosc.

🤦‍♀️
                    • bananananas Re: Osobisty Rusek eMatki 21.04.22, 18:43
                      suki-z-godzin napisała:

> Czy jak byl zamach na WTC to kazdy muzulmanin powinien byl byc zapytany po czyj
                      > ej stoi stronie?
                      >
                      > Żydów jak rozumiem powinno sie okresowo pytac o stosunek do konfliktu izraelsko
                      > -palestynskiego?

Owszem, muzułmanie byli pytani po zamachu. Z Izraelem jest jednak trochę inna skala, poza tym ciągnie się to już dziesiątki lat. I Niemcy w czasie około wojennym też byli pytani.

> Ot tak w miejscu pracy, przy ocenie rocznej, przesluchac rowni
                      > ez na te okolicznosc.
                      >
                      > 🤦‍♀️
                      Trywializujesz. Nikomu nie chodzi o pytanie na apelu, ale można zapytać nie pytając, wystarczy stworzyć sytuację, w której taka osoba domyśli się, że powinna się zdeklarować. A powinna. Jeśli tego unika, to zapewne jest pro.
                      • bananananas Re: Osobisty Rusek eMatki 21.04.22, 18:48
                        bananananas napisała:

> się zdeklarować. A powinna. Jeśli tego unika, to zapewne jest pro.
                        Z psychologicznego punktu widzenia jest nieprawdopodobne, żeby Rosjanin odczuwający w obecnej sytuacji ból i wstyd nie chciał, żeby współpracownicy dowiedzieli się, że jest przeciwko putinowi.
                        • milupaa Re: Osobisty Rusek eMatki 21.04.22, 19:00
                          Myślę że ci, co cicho siedzą to milczący zwolennicy. Poza tym to jest zupełnie inna sytuacja niż lata temu, czy po tak chętnie przywoływanej 2 wojnie światowej. Wojna toczy się na naszych oczach dzięki mediom też cyfrowym, i każdy łatwo znajdzie bieżące informacje, i łatwo może się ustosunkować. W to, że Rosjanie w Rosji są nie nieświadomi co się dzieje, też nie wierzę. A mieszkający poza Rosją to już nie ma przebacz, wiedzą doskonale.
                      • suki-z-godzin Re: Osobisty Rusek eMatki 21.04.22, 19:00
                        bananananas napisała:

> suki-z-godzin napisała:
                        >
                        > > Czy jak byl zamach na WTC to kazdy muzulmanin powinien byl byc zapytany p
                        > o czyj
                        > > ej stoi stronie?
                        > >
                        > > Żydów jak rozumiem powinno sie okresowo pytac o stosunek do konfliktu izr
                        > aelsko
                        > > -palestynskiego?
                        >
                        > Owszem, muzułmanie byli pytani po zamachu. Z Izraelem jest jednak trochę inna s
                        > kala, poza tym ciągnie się to już dziesiątki lat. I Niemcy w czasie około wojen
                        > nym też byli pytani.

W poważnej, międzynarodowej korpo, za samo spytanie kogoś jakiego jest wyznania, można mieć bardzo duże kłopoty.
                        I tyle w tym temacie.
                        • bananananas Re: Osobisty Rusek eMatki 21.04.22, 19:25
                          suki-z-godzin napisała:

> W poważnej, międzynarodowej korpo, za samo spytanie kogoś jakiego jest wyznania
                          > , można mieć bardzo duże kłopoty.
                          > I tyle w tym temacie.
                          >
                          Trzeba było od razu napisać, że nie wolno, bo wyglądało jakbyś sama z siebie to tabu pochwalała.

Teraz to już całkiem na hasło "poważna międzynarodowa korporacja" będą mi się włączały obrazy z serialu "Severance". Chociaż nawet tam nawiązywały się osobiste stosunki między pracownikami.
                        • jammer1974 Re: Osobisty Rusek eMatki 21.04.22, 22:07

> W poważnej, międzynarodowej korpo, za samo spytanie kogoś jakiego jest wyznania
                          > , można mieć bardzo duże kłopoty.
                          > I tyle w tym temacie.
                          >
                          To raczej niepowazna korporacja miedzynarodowe.
                          • milupaa Re: Osobisty Rusek eMatki 21.04.22, 22:49
                            Dokładnie. Jak za same pytania są sankcje.
                          • nuclearwinter Re: Osobisty Rusek eMatki 21.04.22, 22:55
                            To jakiś kołchoz a nie korporacja.
                            • jammer1974 Re: Osobisty Rusek eMatki 22.04.22, 08:18
                              nuclearwinter napisała:

> To jakiś kołchoz a nie korporacja.

Dokladnie.
    • stephanie.plum Re: Osobisty Rusek eMatki 21.04.22, 12:45
      okazało się, że jedna sąsiadka staruszka z naszej wsi jest Rosjanką.

kiedy w sklepie moim kiepskim rosyjskim uzgadniałam z panią N, która z nami mieszka, co trzeba kupić, ta staruszka, siwiutka i w walonkach, odezwała się nagle do nas przepięknym rosyjskim. tylko po to, żeby z płaczem przepraszać Ukrainkę za to, co wyprawia Rosja.
      powiedziała, że jej siostra mieszka gdzieś za Uralem, i że z tą siostrą nie ma już rozmowy, bo ona wierzy w kłamstwa Putina...
      Rosjanie są różni.
      • jammer1974 Re: Osobisty Rusek eMatki 21.04.22, 12:52

> powiedziała, że jej siostra mieszka gdzieś za Uralem, i że z tą siostrą nie ma
        > już rozmowy, bo ona wierzy w kłamstwa Putina...

Takim ludziom wspolczuje. Co moga poradzic jak urodzili sie w niewlasciwym kraju i Maja tego bolesna swiadomosc.
        • kaka-llina Re: Osobisty Rusek eMatki 21.04.22, 13:07
          No jak ta młoda dziewczyna u mnie... Ona jest za młoda i zbyt mało zna historię, zeby dokładnie wiedzieć jak Rosja działała wcześniej. Ona jest kompletnie zszokowana całą sytuacją i tylko chodzi i przeprasza i jest jej strasznie wstyd aż mi głupio było jej słuchac i tylko tłumaczyłam "przeciez to nie twoja wina". Ona z Rosjii wyjechała jako małe dziecko i chyba nawet nigdy tam nie była...
        • simply_z Re: Osobisty Rusek eMatki 21.04.22, 13:52
          to tak jak ja, kiedy musialam tlumaczyc obcokrajowcom, ze nie mam nic wspolnego z polityka Jarkacza, 500 plusami i rydzykiem.
          • stephanie.plum Re: Osobisty Rusek eMatki 21.04.22, 14:49
            500+ itp., a napaść na sąsiednie państwo, mordy, tortury, gwałty i demolka całych miast...

porównanie, rzekłabym, poetyckie.
            • milupaa Re: Osobisty Rusek eMatki 21.04.22, 15:10
              No, niektórym to peron odjechał.
    • jammer1974 Re: Osobisty Rusek eMatki 21.04.22, 12:50
      Mialam przyjaciolke Rosjanie. Nasze relacje sie urwaly. Glupia ruska putinowska dzida mieszkajaca w Holandii od 20 lat i tylez zyciowego czasu poswieca glownie na ogladanie ruskiej tv. Troche smutno ale nie mialam watpliwosci ze trzeba zerwac ta relacje. Na dodatek nie wierze w te ruska propagande. Ona dziala tylko na kogos kto chce. Ludmilka of 20 lat ma holenderska tv a woli ruska. Skoro tak woli.
    • 71tosia Re: Osobisty Rusek eMatki 21.04.22, 13:03
      Większość moich znajomych Rosjan żyje na zachodzie i Putina nie popiera, wiec moje reakcje z nimi sa takie jak były, jednych lubię innych mniej ale nie ma to nic wspólnego z wojna.
    • bi_scotti Re: Osobisty Rusek eMatki 21.04.22, 13:22
      Wszyscy Russian-Canadians, ktorych znam (rozne generations) sa totalnie przygnebieni, sfrustrowani i mocno zawstydzeni tym, co czynia ich wspolbratymcy (i wspolsiostrzyce). Kilkoro (z racji professions) udziela sie bardzo aktywnie w pomocy dla Ukraine & Ukrainian refugees, szczegolnie, ze wielu z tych refugees mowi po rosyjsku, nie po ukrainsku. Nie znam (jak dotad) nikogo z zadnym background, kto by nie byl po stronie Ukraine. Ergo, moje stosunki nie ulegly zmianie - wciaz sie lubimy, respect, cooperate. Peace.
    • pepsi.only Re: Osobisty Rusek eMatki 21.04.22, 13:22
      Nie znam żadnego, dlatego się wpisuję.
    • milupaa Re: Osobisty Rusek eMatki 21.04.22, 15:06
      Nie znam żadnego ruska 🙂 (mała litera nie jest przypadkowa). Znam Białorusinke spolszczoną, która Łukaszenki nienawidzi i ciągle ostrzega abyśmy drogą jej byłej ojczyzny w Polsce nie poszli.
    • majenkir Re: Osobisty Rusek eMatki 21.04.22, 15:23
      Nasza farmaceutka jest Rosjanka, jak byłam odebrać leki, to miała łzy w oczach, mówiła że wielu Rosjan jest przeciw (sama o tym zaczęła, nie że ja “Olga, wtf? 🤨).
      Za to hodowca mojego psa spod Moskwy bryluje po instagramie aż miło, ani razu się nie zajaknęła o wojnie. Myślałam, że im Insta też odcięli, ale widać, że nie.
    • kaki11 Re: Osobisty Rusek eMatki 21.04.22, 15:39
      Nie zmieniły się. Znam chyba tylko dwoje Rosjan (nie licząc koleżanki ze studiów z którą kontaktu nie mam od kilku lat). Jeden pan pracuje u mnie w firmie, kontakt mamy raczej sporadyczny - czasem coś o sprawach służbowych, czasem pogadamy o różnych rzeczach prywatnych ale neutralnych, nie zmieniałam z nim kontaktu, ale biorąc pod uwagę jego reakcje na tę wojnę czy pomoc organizowaną w pracy pan raczej jest antyputinowski. I panią która sprzedaje w lokalnym sklepie, ale z nią rozmawiam tylko o zakupach (poproszę jeszcze bułkę/tak będę miała drobne) ewentualnie o pogodzie w jednym zdaniu więc nawet gdybym znała jej poglądy i chciała ograniczyć kontakt, to nie bardzo mam jak, poza jakimś bojkotem sklepu. A że poglądów nie znam, to zwyczajnie się nad tym nie zastanawiałam.
    • wkswks Re: Osobisty Rusek eMatki 21.04.22, 17:48
      U mnie bez zmian. Znajomi starają się być przezroczyści.
    • alpepe Re: Osobisty Rusek eMatki 21.04.22, 18:09
      W jednej wspólnocie mam jedną rosyjską współwłaścicielkę, która jednak się już urodziła w Berlinie i nawet nie wiem, czy ma wyrobiony rosyjski paszport. Nie wiem, co sądzi, bo się od pewnego czasu nie kontaktujemy. A w drugiej mam drugą współwłaścicielkę Rosjankę, która nienawidziła Putina i miała wyrobiony status rezydenta Litwy bodajże. Niestety, jak zaczęła się pandemia, to była uziemiona w Rosji. Mieszkanie stoi puste. Pamiętam, jak mi pokazywała kółko na czole, że Putin to wariat.
      • antykaa Re: Osobisty Rusek eMatki 28.04.22, 08:17
        Ze mna w zespole pracuje Rosjanka - nie znosi Putina, pomaga uchodcom. Bardzo ja lubie i nie wyobrazam sobie, ze moglaby odejsc. Jest najmilsza i najbardziej pracowita osoba, jaka znam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka