Dodaj do ulubionych

eMatka budowlana, niech

14.05.22, 14:02
wytłumaczy. Gdzie tam się zmieści jakiś budynek? Znaczy, jak to się będzie budować? Mnie, jako ignorantowi, brakuje wyobraźni, jak na terenie składu materiałów budowlanych, tudzież kopców piachu, ma cokolwiek powstać.
Na tym terenie było centrum rozrywkowo-handlowe z multikinem, geszeftami i knajpami. Centrum zrównano z ziemią, z zamiarem zbudowania tego samego od nowa.
Obserwuj wątek
    • krwawy.lolo Re: eMatka budowlana, niech 14.05.22, 14:03
      Jak dotąd powstał biurowiec z kontenerów ułożonych po trzy, jeden na drugim.
    • ichi51e Re: eMatka budowlana, niech 14.05.22, 15:18
      normalny plac o co kaman?
    • kk345 Re: eMatka budowlana, niech 14.05.22, 15:20
      Sugerujesz, ze ktoś, kto kupi/kupił tę działkę nie wie, ze bałagan trzeba uprzątnąć zanim zacznie się budować? bo serio nie rozumiem, o czym jest ten wątek?
    • malia Re: eMatka budowlana, niech 14.05.22, 15:27
      Nie wiem o co ci chodzi. Plac, jak plac. Myślisz, ze oni chcą dostosować kształt budynku do kup piachu, maszyn i lezących materiałów budowlanych, czy co?
    • arthwen Re: eMatka budowlana, niech 14.05.22, 17:07
      Ale wiesz, że kopce piachu i materiały budowlane to są ruchomości i to na dodatek stosunkowo łatwo przestawialne?
      • krwawy.lolo Re: eMatka budowlana, niech 14.05.22, 18:06
        Tak, niemniej połowa czasu budowy zejdzie na przestawianie klocków z miejsca na miejsce. Ale, jak wspomniałem, nie jestem budowlańcem. Może to powszechna praktyka, że w miejscu kopania dziury najpierw sypie się górę.
        • kk345 Re: eMatka budowlana, niech 14.05.22, 18:16
          Teren ewidentnie wygląda na skład materiałów budowlanych, mówisz, ze jak już gdzieś raz wysypie się kupę piachu i rzuci stos rur, to już nigdy nie da się tam nic wybudować? Aha.
          • krwawy.lolo Re: eMatka budowlana, niech 14.05.22, 18:23
            www.gdynia.pl/co-nowego,2774/rusza-budowa-nowego-waterfrontu,555851
        • ichi51e Re: eMatka budowlana, niech 14.05.22, 19:44
          to nie lego - nie ma co tracić czasu na przenoszenie z miejsca na miejsce. z tego piachu będą przecież beton robic.
          • krwawy.lolo Re: eMatka budowlana, niech 14.05.22, 20:15
            Mnie się wydawało, że gotowy beton dowozi się na budowę betoniarkami.
            • turbinkamalinka Re: eMatka budowlana, niech 14.05.22, 22:48
              Źle ci się wydawało. Dowozi się też suchy beton. Powiem ci tak. Z 4000m2 wykopu pod centrum handlowe, ziemia i piach wyjechały w ciągu dwóch dni. Są firmy wywożące takie wielkie gabaryty.
              • krwawy.lolo Re: eMatka budowlana, niech 14.05.22, 23:02
                No dobrze, skoro się znasz, to odpowiedz na wstępne pytanie. Bo mnie się wydaje, że najpierw zaklepano sobie teren, a potem ściąga się materiały, skądkolwiek, byle były. A potem, jak bugda.
                • turbinkamalinka Re: eMatka budowlana, niech 14.05.22, 23:19
                  Powiem ci tak. Nie znam się i dla mnie to jest jeden wielki chaos. Zaklepują teren, ogradzają, robią dziurę w ziemi. W tej dziurze składowane są wszelkiego rodzaju materiały (rury, kable i inne). Po tej dziurze jeżdżą sobie wywrotki, koparki, dojeżdżają sprzęty, przyjeżdżają dalsze elementy potrzebne na tym etapie budowy, czyli etapie dziury w ziemi. Później masz dalsze etapy, na których są potrzebne inne materiały, inne firmy, inni pracownicy, ale nadal to dla laika wygląda na burdel. Ja się nie łapie, dla mnie to było właśnie przenoszenie z kąta w kąt smile
          • bistian Re: eMatka budowlana, niech 14.05.22, 20:30
            ichi51e napisała:

> to nie lego - nie ma co tracić czasu na przenoszenie z miejsca na miejsce. z te
            > go piachu będą przecież beton robic.

To jest pewno kruszywo (bentonit) do ściany szczelinowej. Zresztą, tam niewiele widać. A, jeśli po lewej to styropian w paczkach, to zaraz to zabiorą.
            Kierownik budowy czuwa, nie da sobie krzywdy zrobić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka