Dodaj do ulubionych

wakacje góry czy morze

30.05.22, 12:27
jestem team morze. zawsze uwielbiałam morze. najpierw jeździłam z rodzicami i sama do małych miejscowości. ale odkąd już w małżeństwie pojechaliśmy do trójmiasta, to tylko tam lubię jeździć. mam plażę, stare miasto, okoliczne miasta, czy Hel, wydmy w Łebie. Super ścieżki rowerowe. A jak chcesz odpocząć to właśnie jest ta plaża.... no ale ceny w tym roku to jakieś przegięcie.
no i zaczęłam myśleć o górach. Może Zakopane. Byliśmy na 4 dni kiedyś.
Ale okolicznych wycieczek, czy to góry, czy jeziora, czy jakieś szlaki to mi na 2 tygodnie nie starczy. No i czasem jest właśnie dzień, że masz już dość, chcesz w spokoju usiąść na plaży, czy nawet się nią przespacerować. A w Zakopanem co? Krupówki odpadają. Na spokojnie co można? Czy jednak wybrać morze?
Obserwuj wątek
    • jammer1974 Re: wakacje góry czy morze 30.05.22, 12:29
      Ja jestem gory team. Morze mnie nudzi.
      • kamire12 Re: wakacje góry czy morze 30.05.22, 12:33
        ale co, codziennie wyprawa na jakiś szlak?
        • jammer1974 Re: wakacje góry czy morze 30.05.22, 12:41
          Kiedys tak sie jezdzilo. Codziennie wypad w gory. Cudnie bylo.
        • aqua48 Re: wakacje góry czy morze 30.05.22, 13:22
          kamire12 napisała:

> ale co, codziennie wyprawa na jakiś szlak?

Tak, Zakopane to świetne miejsce na takie wypady. Są dolinki, hale po których można spacerować do woli, warto tylko mieć dobre wygodne sznurowane buty trzymające kostkę i antypoślizgowe oraz coś lekkiego od deszczu.. A jak się zmęczysz i znudzisz łażeniem, to termy.
          • ichi51e Re: wakacje góry czy morze 30.05.22, 14:38
            albo jaskinie albo potoki. Ja mam wrażenie ze w gorach codziennie mam cos innego
    • tenjedennick Re: wakacje góry czy morze 30.05.22, 12:31
      Team?
    • angazetka Re: wakacje góry czy morze 30.05.22, 12:39
      Jestem team woda. Morze, jezioro, cokolwiek. Góry nigdy nie były opcją dla mnie.
      • iza222 Re: wakacje góry czy morze 14.07.26, 15:04
        angazetka napisała:

> Jestem team woda. Morze, jezioro, cokolwiek. Góry nigdy nie były opcją dla mnie

W górach też jest woda, jakby co. Na szlakach potoki, a oprócz - jakieś termy, aquaparki itp.
        • gryzelda71 Re: wakacje góry czy morze 19.07.26, 09:23
          Aquaparki zapchane pod korek, a woda w górach to do patrzenia. Nie popływasz.
    • pyza-wedrowniczka Re: wakacje góry czy morze 30.05.22, 12:41
      Ja jestem team góry. Ale zdecydowanie nie Zakopane, tylko jakaś agroturystyka na wsi. Mamy auto, więc sobie podjeżdżamy do szlaków, do większej miejscowości na obiadokolację (chociaż czasami jak zjemy w schronisku obiad, to już nie).
    • ichi51e Re: wakacje góry czy morze 30.05.22, 12:53
      ja tam nie wiem co można robic nad morzem. skarżyć się i jeść
      #teamgory
      • ichi51e Re: wakacje góry czy morze 30.05.22, 12:54
        *smazyc
        • simply_z Re: wakacje góry czy morze 30.05.22, 13:14
          zalezy jakie morze. Nasze jest dosc paskudne, zimne, z sinicami,meduzam i innym syfem.
          • berdebul Re: wakacje góry czy morze 30.05.22, 20:04
            Polskie meduzy to pluszowe misie, jak porównasz z tymi z cieplejszych mórz. wink
      • bablara Re: wakacje góry czy morze 30.05.22, 13:49
        ichi51e napisała:

> ja tam nie wiem co można robic nad morzem. skarżyć się i jeść
        > #teamgory
        >

Co za idiotyczna odpowiedź. To samo co w górach. Nie trzeba całymi dniami leżeć na plaży. Można pojeździć na rowerze, pobiegać, można iść na wycieczkę w okolicę . Wbrew pozorom na Pomorzu mamy dużo atrakcji nie tylko morze. Trzeba tylko chcieć coś zobaczyć. A jak autorka lubi Trójmiasto..to tutaj naprawdę nie można się nudzić.
        • ichi51e Re: wakacje góry czy morze 30.05.22, 14:42
          na plazy tyle ludzi ze szpilki nie wepchniesz - gdzie ten rower i spacery jak ludzie parawany w wodzie potrafią rozstawić? żar leje się z nieba na około ludzie... muzyka nawala z pobliskiego klubu gdzie nastolatki i ludzie sztuki imprezują cała noc...
          do tego już kiedyś pisałam morze złe mi się kojarzy bo na moich pierwszych wakacjach nad morzem znaleźliśmy topielca.
          • kamire12 Re: wakacje góry czy morze 30.05.22, 14:50
            taki opis to chyba rzeczywiście jakieś małe miejscowości. ja nie leżę plackiem na plaży. nie znoszę smażenia się. Trójmiasto jest bogate w oferty zupełnie inne. Do tego dochodzą okoliczne miasta i miasteczka.
          • kicifura Re: wakacje góry czy morze 30.05.22, 15:09
            ichi51e napisała:

> na plazy tyle ludzi ze szpilki nie wepchniesz - gdzie ten rower i spacery jak l
            > udzie parawany w wodzie potrafią rozstawić? żar leje się z nieba na około ludzi
            > e... muzyka nawala z pobliskiego klubu gdzie nastolatki i ludzie sztuki imprezu
            > ją cała noc...
            > do tego już kiedyś pisałam morze złe mi się kojarzy bo na moich pierwszych waka
            > cjach nad morzem znaleźliśmy topielca.
            >

Podobne atrakcje mozesz mieć w Zakopcu
            • koraleznasturcji Re: wakacje góry czy morze 30.05.22, 19:43
              A nawet na niektórych popularniejszych szlakach.
              • little_fish Re: wakacje góry czy morze 30.05.22, 19:49
                Dokładnie, właśnie chciałam zapytać czy widziała kiedyś Zakopane w sezonie 🤣
                • agniesia331 Re: wakacje góry czy morze 30.05.22, 21:40
                  Ja widziałam. Morskie Oko i Kasprowy 23.08 to sezon. I tak.bylo tak pięknie że już w tym roku raz wróciłam na majówkę i jadę na Boże Ciało i w wakacjesmile drogi nie wszędzie są takie wąskie. Są szeroki i te tlumy niodczuwalnr. A bilety na kolejkę Kasprow można kupić przez net w tym samym dniu
                  • agniesia331 Re: wakacje góry czy morze 30.05.22, 21:42
                    Z Gesia Szyja na Rusonowa polane widok. 1.05 br
                    • agniesia331 Re: wakacje góry czy morze 30.05.22, 21:45
                      Droga do Doliny Chocholowskiej 2 maj br
                      • agniesia331 Re: wakacje góry czy morze 30.05.22, 21:54
                        Masochizmem to jest chodzenie w deszczu czy deszczyku nad morzem. Jak maz rozwinął rok temu przede mna plany pływania stateczkiem po Helu.po Gdańsku, bo nie wyobrażałam sobie w deszczu naszej ulubionej miejscowości ( a takie prognozy byly) to wymyśliłam Zakopane. Koleżanki wróciły wściekle znad morza.bo było 13 stopni i deszcz a ja w górach miała 2 dni 20 stopni i 2 dni deszczyku który nie popsuł mi Gubalowki Wielkiej Rokwi i Zakopanego.
                • ichi51e Re: wakacje góry czy morze 31.05.22, 07:45
                  no tak tego nie uwzględniłam - fakt polskie góry w sezonie mi obce. U nas to jednak inaczej wyglada big_grin
                  • memphis90 Re: wakacje góry czy morze 14.07.26, 17:52
                    To kiedy mogę wpaść?
        • memphis90 Re: wakacje góry czy morze 14.07.26, 17:50
          >Co za idiotyczna odpowiedź. To samo co w >górach.
          Nad morzem można pochodzić po górach? 🤔
    • bib24 Re: wakacje góry czy morze 30.05.22, 12:57
      nie starczy ci szlaków na 2 tygodnie w zakopanym? żartujesz?
      • inez21 Re: wakacje góry czy morze 30.05.22, 13:10
        Szlaków w Zakopanem starczy nawet na miesiąc albo i dłużej 😁pod warunkiem że chce się chodzić. No ale nie sądzę że Zakopane w szczycie sezonu będzie jakos znacząco tańsze. Po za tym DZIKIE TŁUMY...w wiele miejsc to nawet się nie wciśniesz. Także może lepiej wybrać coś w spokojniejszym miejscu. A jak znudzi się chodzenie po szlakach to można robić milion innych rzeczy. Po pierwsze na leżaczku poleżeć przy pensjonacie albo z term jakichś skorzystać jest ich tam milion albo na Słowację się wybrać tam też mnóstwo atrakcji itp. Itd...
        Ale z drugiej strony ja uwielbiam i góry i morze ale góry tylko jesienią albo późniejszą wiosną. Jak jest gorąco nie dam rady nigdzie chodzić. No ale jak komuś to nie przeszkadza to śmiało można jechać z pewnością nie można się tam nudzić😁
        Coś tam zawsze można pozwiedzać jeszcze innego albo pojechac do Zatoru No nie wiem milion możliwości😁😁
        • bib24 Re: wakacje góry czy morze 30.05.22, 13:36
          jazda w góry jak ktoś nie lubi chodzić po górach to absurd.
          • memphis90 Re: wakacje góry czy morze 14.07.26, 17:57
            Dla każdego coś się znajdzie…

Moja młodzież niestety nie nadawała się zdrowotnie nawet na podjescie do Kamienczyka (poszliśmy, ale z konsekwencjami), ale odwiedziliśmy papugarnie 2x, basen 2x, zwiedziliśmy małe miasteczka, parę muzeów, mieliśmy opcję zwiedzania podziemnych fortyfikacji i paru zamków (bez dużych podjeść, te z podejściami odpadały). Wyszły nam fajne góry bez gór.
      • kamire12 Re: wakacje góry czy morze 30.05.22, 14:47
        chodzi mi bardziej o spacery, a nie szklaki typowo gorskie.
        nad morzem często jeździmy na różne atrakcje, to nigdy nie jest tak, że morze i smażenie się, bo tego nie lubię.
        Trójmiasto to wiele atrakcji: Sopot i molo, Gdynia Orłowo, Port Jachtowy, Błyskawica, cały Hel (a tam fajne muzeum), wydmy koło Łeby, Stary Rynek w Gdańsku, uliczki boczne, dużo wymieniać. Przede wszytkim jest fajna droga wzdłuż plaży, gdzie można pospacerować i pojeździć rowerem.
        a Góry to mi się kojarzą tylko jako wyjścia w typowe góry. Lubię chodzić, ale nie :wyczynowo". Morskie Oko mogłabym pokazać dziecku, bo nie było. Aquapark. Jezioro Czorsztyńskie. Most w koronach drzew niedaleko gdzieś itp.
        Chodzi mi o to, że potrzeba też dnia, gdzie nie masz siły na żadne atrakcje. Nad morzem możesz iść spacerem wzdłuż plaży, usiąść na kocu i odpocząć. Niekoniecznie plażować, bo zwykle aż takich upałów nie ma.
        A w górach jak? Tam chyba wszędzie są typowe szklaki. No i w okresie upałów chyba będą koszmarem?
        • bib24 Re: wakacje góry czy morze 30.05.22, 15:10
          zakopane bez sensu
          lepsze karkonosze czy stołowe
          masz góry, zamki palace miasta, kopalnie jaskinie....
          • abecadlowa1 Re: wakacje góry czy morze 30.05.22, 17:14
            Nie wysyłaj tu nikogo więcej, nie polecaj. Ciasno się robi
        • little_fish Re: wakacje góry czy morze 30.05.22, 19:52
          W Gdańsku nie ma starego rynku 🤔
    • rb_111222333 Re: wakacje góry czy morze 30.05.22, 13:05
      Lubię zarówno morze jak i góry.
    • maleficent6 Re: wakacje góry czy morze 30.05.22, 13:22
      Ale to góry są tylko w Zakopanem? Przecież jest tyle fajnych miejsc...
    • milli40 Re: wakacje góry czy morze 30.05.22, 13:28
      Najlepiej góry i morze za jednym razem, mówię to ja mieszkanka Pomorza.
      • igge Re: wakacje góry czy morze 30.05.22, 21:52
        Albo góry i jeziora. Okolice Salzburga np.
        Tłumów nie było nad tymi jeziorami wcale. Popływać można. Widoki Alp niebrzydkie.
    • anvalley Re: wakacje góry czy morze 30.05.22, 13:29
      Zakopane w sezonie dla laika? Nie radzę. Trzeba być nieźle obytym żeby tam przetrwać w sezonie a i tak nie zawsze się da uniknąć tłumów i korków. Chyba że chcesz na zawsze zrazić się do gór, ew. uwielbiasz dzikie tłumy...
      • milupaa Re: wakacje góry czy morze 30.05.22, 14:21
        Ja bywam w sezonie, nie wiem czy jestem obyta ale udaje się tam przetrwać bez większych problemów 😉 Jechać trzeba w nocy, wracać dzten przed lub dzień po tłumach, czyli np wziąć dodatkowy dzień wolny. Rano po śniadaniu szybko na szlaki, szlaki wybierać mało uczęszczane, da się. Jak bardzo zła pogoda grillujemy, dobrze wynająć pokoje w domu z ogródkiem z opcją grilla. Połazić po Zakopanem też lubię, licząc się z tłumami.
        • anvalley Re: wakacje góry czy morze 30.05.22, 17:33
          Jesteś obyta smile
    • krwawy.lolo Re: wakacje góry czy morze 30.05.22, 13:41
      Już tu zachwalałem jezioro Choczewskie, do morza niedaleko. Mam domek w okolicy. W tym roku zajrzałem na booking.com, tak z ciekawości. Pambuk, za dwa tygodnie wołają ponad 5 tysi peelenów, ba, 6300! Paranoja.
    • milupaa Re: wakacje góry czy morze 30.05.22, 14:13
      Ja lubię jedno i drugie i nie wiem co bardziej. Zupełnie inaczej spędza się czas w obu miejscach. W górach można iść do aquaparku, co często robię.
    • palacinka2020 Re: wakacje góry czy morze 30.05.22, 14:25
      Zakopane to moim zdaniem nie jest najlepszy wybór, moim ukochanym miejscem jest kotlina kłodzka. Mniej ludzi, taniej, krótkie trasy w górach (dużo, duzo tras), dodatkowo atrakcje typu stare kopanie i jaskinie.

Nad morze chętnie jadę. Ale nie polskie, w Polsce tylko w góry.
      • krwawy.lolo Re: wakacje góry czy morze 30.05.22, 14:42
        W kotlinie Kłodzkiej szczelałę z kałacha (z odrzutnikiem), tak że krowy przestały mleko dawać. Było to krótko przed przekroczeniem Rubikonu przez Lecha Cudownego.
    • sueellen Re: wakacje góry czy morze 30.05.22, 14:50
      Teraz to bym chyba wybrała Bieszczady z nadzieją że większość zdecydowała się trzymać innych rejonów Polski...
      • klaramara33 Re: wakacje góry czy morze 19.07.26, 20:32
        sueellen napisała:

> Teraz to bym chyba wybrała Bieszczady z nadzieją że większość zdecydowała się t
        > rzymać innych rejonów Polski...
        Bieszcxady teraz bardzo popularne są. Rok temu bylismy i były tlumy w maju jak zwykle w tym miesiacu w gory.
    • mayaalex Re: wakacje góry czy morze 30.05.22, 14:55
      jestem team basen, zdecydowanie smile Morze i plaza moga byc, calkiem to przyjemne, ale basen jest mi konieczny do szczescia. Inna opcja to zwiedzanie czyli jakies miasta, zabytki, sztuka (plus wieczorem basen smile Ewentualnie w gorach hotel z basenem (ale to juz raczej zima). Moj maz tego zupelnie nie rozumie ale dzieci sa dokladnie takie jak ja wiec przy wyborze hotelu zawsze go przeglosujemy smile
      aha, jak bylam mala to nienawidzilam basenow, balam sie wody, pozno nauczylam sie plywac, nie wiem sama skad nagle tak mi sie wszystko pozmienialo.
    • kafana Re: wakacje góry czy morze 30.05.22, 15:08
      Nigdy długiego urlopu w pl. Weekendy chętnie. I góry i może super. Pl w ogole jest piękna i jest mnóstwo fajnych miesjcowek. Ale loteria pogodowa jest wykańczająca. Od kilku lat wybieram spokojne mieściny na chorwackich wyspach.
    • sweterwkrate Re: wakacje góry czy morze 30.05.22, 15:12
      Wybierz Szczawnicę. W wolnym dniu od łażenia można posiedzieć nad rzeką, można też pozwiedzać okolicę np. zamek w Czorsztynie, albo udać się na spływ Dunajcem.
      Szczawnica jest cudowna.
      • ruscello Re: wakacje góry czy morze 30.05.22, 17:05
        Podpisuję się smile
        • simply_z Re: wakacje góry czy morze 30.05.22, 18:20
          tez
      • sky.dancer Re: wakacje góry czy morze 30.05.22, 18:56
        sweterwkrate napisała:
        (...)
        > Szczawnica jest cudowna.

Potwierdzam. Można tam wspaniale wypocząć i każdy znajdzie coś dla siebiesmile

• onewoman Re: wakacje góry czy morze 30.05.22, 19:43
        Tak, jest pięknie. Byłam kilka lat temu, ale znowu chciałabym jechać.
    • ruscello Re: wakacje góry czy morze 30.05.22, 17:05
      Urlop koniecznie nad wodą, góry lubimy na 3-4 dni.
      • kafana Re: wakacje góry czy morze 30.05.22, 17:17
        Teoretycznie można wybrać Czorsztyn,jezioro roznowskie czy zywieckie. I mieć i wodę i góry.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: wakacje góry czy morze 30.05.22, 18:25
      Lecę na Kretę będzie plażing i chodzenie po górach 😄
    • livia.kalina Re: wakacje góry czy morze 30.05.22, 18:33
      Góry są super, natomiast ze wszystkich górskich miejscowości z pewnością Zakopane jest na ostatnim miejscu. Tzn to oczywiście piękna miejscowość, fantastycznie położona ale tak zatłoczona, ze chyba tylko dla koneserów tłumów lub masochistów.

Polecam Bieszczady, Pieniny, Beskidy.
      • krwawy.lolo Re: wakacje góry czy morze 30.05.22, 18:46
        Góry to xuj!
        Ale mnie się podoba, że to temat niejatkowy. Nikt nie podrzyna nikomu gardła, bo ten drugi woli patrzeć na kozy, nie na mewy.
    • escott Re: wakacje góry czy morze 30.05.22, 20:49
      Ja autentycznie nie rozumiem, po co ludzie jeżdżą w góry big_grin Tylko morze, Ew jezioro smile Jak drogo, to lepiej na tydzień nad morze niż na dwa bez morza.
    • agniesia331 Re: wakacje góry czy morze 30.05.22, 21:37
      Rok temu z powodu deszczowych dni końca sierpnia odmówiłam morza. Pojechaliśmy do Zakopanrgo. Pokój blisko lrupowek tak ok 700 m. Było wejście nad Morskie Oko. Był wjazd na Kasprowy Wierch. Było wejście na Nosal.na Gubalowke. Obejście Kościeliska.sanktuarium na Krzeltowkach. Wielka Krokiew. Obiad w fajnym barze na Krupówkach lub pod Kasprowym i Gubalowce. No i zakochaliśmy się totalnie. Mimo że wieczorem jak wracaliśmy ok 19 do pokoju byliśmy w stanie jedynie zjeść oscypki i wypić wino. Do łazienki szliśmy ledwo co taki był bol nóg. W majówkę byłam na Polanie Rusinowej.na Gesiej Szyji + Wktorowkach. W Dolinie Chocholowskiej. I dalej planujemy pojechać w czerwcu i w lipcu. My miłośnicy morza i Mazur więc nigdy nie mów nigdysmile
    • stara-a-naiwna Re: wakacje góry czy morze 30.05.22, 21:45
      uwielbiam polskie morze w zimie
      a góry wiosną i jesienią

przeraża mnie nad bałtykiem, że moze padać albo być zimno i bede skazana z dzieciakami na budki z chińszczyzną
      latem chodzenie w upale w górach uważam za masochizm

zastanów się co ty wolisz i jak lepiej odpoczniesz

i co do Zakopanego - ogólnie jestem zniesmaczona. Tłumami, konsumpcjonizmem i tandetą wszechobecną i stanowczo mówię NIE! jest bardzo dużo fajnych miejsc z dala do Zakopanego.
      Gory stolowe kocham miłoscią wielką (polską i czeską strone)
    • primula.alpicola Re: wakacje góry czy morze 31.05.22, 07:56
      A to zależy od morza. Jeśli Bałtyk, to wolę góry.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka