Dodaj do ulubionych

Wszędzie piękne anielice

06.06.22, 20:05
Ponieważ rozważam zmianę fryzury, to przyglądam się kobietom na ulicach, poszukując inspiracji. I muszę powiedzieć, że mamy po prostu inwazję anielic z rozpuszczonymi prostymi włosami w długościach najróżniejszych (najwięcej do łopatek, jak to w statystyce). Włosy w na ogół równo obcięte, założone za uszy lub powiewające wokół właścicielki, na górze proste przedziałki. Rzadko jakieś sploty czy upięcia, a jeśli już to zamotane jedną ręką i jedną gumką "koczki".
Jedyne bardziej fantazyjne uczesania można zobaczyć praktycznie tylko wśród kobiet w wieku balzakowskim, tj. menopauzalnym i dalej.
Trochę to jest monotonne! A swego czasu nie wierzyłam w mody fryzjerskie.
Obserwuj wątek
    • daniela34 Re: Wszędzie piękne anielice 06.06.22, 20:10
      Niedawno było sporo wpisów o tym, że bez sensu mieć długie włosy i spinać. Może "anielice" czytują ematkę 🤪
    • sumire Re: Wszędzie piękne anielice 06.06.22, 20:12
      To u mnie jeszcze gorzej, bo jestem w wieku balzakowskim (btw, to raczej nie jest menopauzalny, znaczy u niektórych być może tak), a noszę rozpuszczone proste włosy albo zamotane jedną gumką koczki.
      I?...
      • daisy Re: Wszędzie piękne anielice 06.06.22, 20:18
        Wiek balzakowski jest ruchomy, jak Wielkanoc. wink
        No właśnie ja też mam takie włosy i noszę takie koczki. I dochodzę do wniosku, że mój abonament na anielicę właśnie wygasa. Wygląda na to, że stanę się oryginalna.
        Wydaje mi się, że kiedyś była większa różnorodność koafiurowa w narodzie.
        • trampki_w_kwiatki Re: Wszędzie piękne anielice 06.06.22, 20:32
          No. I jakże brzydko to wyglądało.
          Kobiety mają teraz naprawdę ładne i maturalne włosy w porównaniu z tym co obserwowałam w dzieciństwie.
        • aandzia43 Re: Wszędzie piękne anielice 07.06.22, 16:08
          Jest ruchomy, w jedną stronę. Przesunął się jakieś 20 lat do przodu w ciągu tych 200 lat od sukcesu "Kobiety trzydziestoletniej". Mamy więcej czasu na początki nowe i któreś z kolei wink
    • chococaffe Re: Wszędzie piękne anielice 06.06.22, 20:14
      Myślałam, że będzie o czymś innym. Wczoraj siedziałam sobie w kawiarni i patrzyłam jak tysiące pięknych dziewczyn przechodzi obok. Były wszędzie.
      • daniela34 Re: Wszędzie piękne anielice 06.06.22, 20:15
        To jest straszne, nie?
        Człowiek sobie siedzi niewinnie w kawiarni i wygląda jak wygląda, a tu anielice kroczą tyralierą.
        Jak żyć???🤪
        • chococaffe Re: Wszędzie piękne anielice 06.06.22, 20:17
          big_grin
          • znowu.to.samo Re: Wszędzie piękne anielice 06.06.22, 20:31
            Jakoś żyć dalej trzeba, pomimo to 🙄
            • chococaffe Re: Wszędzie piękne anielice 06.06.22, 21:17
              ano trzeba smile
        • beneficia Re: Wszędzie piękne anielice 06.06.22, 21:20
          > Człowiek sobie siedzi niewinnie w kawiarni i wygląda jak wygląda, a tu anielic
          > e kroczą tyralierą.
          > Jak żyć???🤪

No własnie przyjemnie żyć, korzystając z miłych doznań estetycznych smile
        • iberka Re: Wszędzie piękne anielice 07.06.22, 07:56
          😁😂
        • turbinkamalinka Re: Wszędzie piękne anielice 07.06.22, 18:11
          daniela34 napisała:

> To jest straszne, nie?
          > Człowiek sobie siedzi niewinnie w kawiarni i wygląda jak wygląda, a tu anielic
          > e kroczą tyralierą.
          > Jak żyć???🤪
          Jak kroczą to pól biedy, gorzej jak nawiedzają.
      • riki_i Re: Wszędzie piękne anielice 06.06.22, 21:48
        chococaffe napisała:

> Myślałam, że będzie o czymś innym. Wczoraj siedziałam sobie w kawiarni i patrzy
        > łam jak tysiące pięknych dziewczyn przechodzi obok. Były wszędzie.

Dawaj adres tej kawiarni.
        • krzysiekznadodrza Re: Wszędzie piękne anielice 06.06.22, 22:03
          riki_i napisał:

> chococaffe napisała:
          >
          > > Myślałam, że będzie o czymś innym. Wczoraj siedziałam sobie w kawiarni i
          > patrzy
          > > łam jak tysiące pięknych dziewczyn przechodzi obok. Były wszędzie.
          >
          > Dawaj adres tej kawiarni.

Znasz jakąś gwiazdę?
    • violent_green Re: Wszędzie piękne anielice 06.06.22, 20:24
      Wiesz, ja bym bardzo chciała chodzić w misternych upięciach na głowie. Tylko niestety dwórki nie mam, która by mi te włosy codzienne trefiła. Life - jak to mówi biscotti.
      • sumire Re: Wszędzie piękne anielice 06.06.22, 20:28
        Podobnie.
        A dzisiaj musiałam wstać o piątej i ostatnią rzeczą, o której myślałam, była koafiura. Spięłam na czubku głowy i wyszłam z domu, no trudno.
      • daisy Re: Wszędzie piękne anielice 06.06.22, 23:22
        Bez przesady, mam na myśli zwykłą (porządnie uczesaną) kitkę albo warkocz.
        • milupaa Re: Wszędzie piękne anielice 07.06.22, 18:06
          O, warkocz to już wyższa szkoła jazdy.
    • znowu.to.samo Re: Wszędzie piękne anielice 06.06.22, 20:31
      Chciałabym tak pochodzić ale jak rozpuszcze włosy to wyglądam jakby mnie piorun strzelił
      Wszelkie niedbałe upięcia też odpadają bo jest niewiele lepiej
    • gama2003 Re: Wszędzie piękne anielice 06.06.22, 20:31
      Stara gropa jestem ( ale są jeszcze starsze, pocieszam się ) i noszę długie wlosy, powiedzmy, że proste.
      Raczej nikogo nie zainspiruję, bo w gorunc noszę zamotane co tam mi wyjdzie. Umyślne upięcie miałam na ślubie własnym i podziękuję. Cztery godziny powstawało, wyszło super i niespotykane, ale tylko młodość jest skłonna do takich poświęceń.
      Zazdroszczę wszystkim kobietom, które mają dobrych fryzjerów, albo włosy które realizują zamierzenia. Moje realizują tylko na topielicę i co poradzić. Zresztą też nie do końca bo czasem same z siebie wydobywają skręt i mam wokół twarzy loczki jak pomarszczony cherubinek.
      Zazdroszcze poslusznych włosów.
      I bycia uczesanym do wieczora.
    • mgla_jedwabna Re: Wszędzie piękne anielice 06.06.22, 20:33
      Wiek balzakowski, to wiek wielu bohaterek Balzaka, a także wiek Eweliny Hańskiej, gdy się poznali. Czyli PO TRZYDZIESTCE, anie wiek przedemerytalny.
      • daisy Re: Wszędzie piękne anielice 06.06.22, 23:24
        "Po trzydziestce" to kategoria akurat odpowiednio pojemna.
    • fornita111 Re: Wszędzie piękne anielice 06.06.22, 20:36
      Bo taka fryzura wymaga zero wysilku smile
    • gulcia77 Re: Wszędzie piękne anielice 06.06.22, 20:43
      Eee, to jestem oryginalna. Nieśmiertelny warkocz francuski sprawdza się zawsze. Przynajmniej póki mi nie odwali i znowu w jakieś pixicut nie pójdę 😉
    • dreg13 Re: Wszędzie piękne anielice 06.06.22, 21:26
      Z jednej strony - piękne są, ale z drugiej wszystkie są takie same. Jakieś takie to...
      Pokazywałam wczoraj swojej córce moje zdjęcia z liceum i mimo tego, że były lata 90-te (mała dostępność różnych rzeczy), to każda z nas wyglądała inaczej. A teraz widzę klony, czyli idą trzy dziewczyny-anielice i każdą opisałabym dokładnie w taki sam sposób. I w ogóle jakoś tak luzu im brakuje, bo te włosy takie piękne, ale właśnie za piękne.
      Widocznie ja mam antykij w tyłku, bo w wieku tych młodych to szlajałam się strasznie i nigdy na żadną imprezę nie włożyłabym czegoś, co jest niewygodne. A szpilki to już NEVER, bo w tym się nie da skakać. Widocznie jestem stara big_grin
      • nuclearwinter Re: Wszędzie piękne anielice 06.06.22, 22:28
        Jakoś naprawdę dawno nie widziałam nastolatek czy młodych kobiet w szpilkach na imprezach 🤔 Różnie się młode laski ubierają, jedne bardziej nastarane, inne mniej, ale co jak co, buty to mają akurat zazwyczaj bardzo wygodne - w większości sneakersy, trampki, martensopodobne, ewentualnie jakieś platformy, koturny czy sandały na grubym słupku. Jestem butoholiczką to się akurat temu przyglądam. Szpilki to jakaś mega rzadkość.

O klonach to już tu było milion dyskusji na forum, każdemu pokoleniu się wydaje, że było oryginalniejsze niż to co teraz.
        • 35wcieniu Re: Wszędzie piękne anielice 07.06.22, 08:14
          Otóż to. Toż teraz adidasy się nosi do wszystkiego.
          A wyszukanie w googlach fotek przypadkowych klas licealnych z lat 90 jest ogólnodostępne i można poobserwować jakaż to niesamowita oryginalność wtedy panowała. wink
    • lauren6 Re: Wszędzie piękne anielice 06.06.22, 21:42
      To jestem oryginalna, bo dzisiaj wyszłam z domu w kucu. Czy to jest ta fantazja na miarę kobiety w wieku balzakowskim?
      • lauren6 Re: Wszędzie piękne anielice 06.06.22, 21:44
        Tzn miałam wyjść we fryzurze na anielicę, ale moje włosy powiedziały: heaven can wait. No i pozostała gumka, co zrobić?
        • sumire Re: Wszędzie piękne anielice 06.06.22, 22:02
          Wstydzić się.
          I jeszcze kuc! No ludzie, lauren!
    • klaviatoorka1 Re: Wszędzie piękne anielice 06.06.22, 21:49
      jestem w wieku balzakowskim i jako że niegdyś "anielicą" byłam, wyjaśnię powody inwazji młodych anielic
      Anielice z reguły miewają:
      1. Włosy młodsze, gęściejsze, zdrowsze i ogólnie w lepszym stanie, niż sterane farbami i chorobami panie balzakowskie. Podobnie jak mają lepsze komórki skóry, gospodarkę hormonalną i produkcję kolagenu
      2. Mają więcej samozaparcia w wypluwaniu włosów z ust, wyciąganiu z oczu, , szamotaniu się z suwakami i okularami, ubrudzeniu i przesiąknięciu niepożądanymi zapachami podczas wykonywania prac domowych i zawodowych, narażeniu na uszkodzenie podczas realizacji pasji sportowych w takim natężeniu, jak panie balzakowskie, które częściej dla wygody je po prostu ścinają lub związują

• mashcaron Re: Wszędzie piękne anielice 06.06.22, 22:34
        Wsiadałam dziś do samolotu, walizka w jednej ręce, dziecko w drugiej i te rozpuszczone włosy w ryju i na oczach :p normalnie przez chwilę miałam ochotę krzyknąć głośne ku.wa ! I niechże mi to ktoś zabierze z twarzy😅
    • livia.kalina Re: Wszędzie piękne anielice 06.06.22, 22:00
      >A swego czasu nie wierzyłam w mody fryzjerskie.?

Serio?? I jak tak oglądasz zdjęcia i filmy z lat sześćdziesiątych, siedemdziesiątych, osiemdziesiątych itd to nie widzisz trendów we fryzjerstwie?
      • daisy Re: Wszędzie piękne anielice 06.06.22, 23:26
        Po chwili zastanowienia muszę uczciwie powiedzieć, że nie oglądam starych filmów, a zdjęcia też dość rzadko.
        Ale myślę, że moda fryzjerska w filmach to jedno, a taka uliczna - drugie.
        • 35wcieniu Re: Wszędzie piękne anielice 07.06.22, 08:17
          Ale myślę, że moda fryzjerska w filmach to jedno, a taka uliczna - drugie.

Wiadomo, wiadomo... Gdzież by tam film umieszczony w realiach okresu, w którym był kręcony oddawał ogólne trendy.
          Teraz też na ulicach topielice, a w filmach dziś kręconych i z akcją dziś się dziejącą, ooo, pani... warkocze, upięcia, treski... No, no. big_grin Piękny wąteczek big_grin
      • znowu.to.samo Re: Wszędzie piękne anielice 07.06.22, 07:50
        A.mnie sie przypniało jak w latach 99-2000 była moda na taką krótką fryzurę z grzywką, mocno rozczochraną z tyłu
        Nie wiem jak sie to to nazywało ale w wawie mnóstwo dziewczyn tak chodziło
        • milupaa Re: Wszędzie piękne anielice 07.06.22, 18:23
          Nie mogę sobie wyobrazić grzywki rozczochranej z tyłu 😁Grzywka tak generalnie to z przodu jest. Zwykle.
    • woman_in_love Re: Wszędzie piękne anielice 06.06.22, 22:09
      Phi, nie po to łazimy na botoksy, nanoplastie i keratynę, i wydajemy na to setki i tysiące monet, by teraz ten zajebisty efekt psuć upięciami.

No i nie po to wydajemy setki i tysiące monet na doczepy, żeby teraz robić jakieś upięcia dla bieda-włosiar.

No i nie po to czeszemy się 40 min szczotką z dzika (do doczepów), by te włosy były takie piękne, proste, lśniące i gładkie, żeby potem cudować z upięciami dla przegrywów z tłustymi włosami i kołtunami. No przyznajcie się teraz po co te upięcia, niech wszyscy wiedzą: BO WŁOSY MACIE NIE MYTE 3 DZIEŃ i bez upięcia by to było widać i CZUĆ! Dredy se poróbcie i będzie jeszcze lepiej!

A najlepiej to se je zróbcie je na krótko. Babciom 40+ i tak nie godzi się mieć długich.
    • milva24 Re: Wszędzie piękne anielice 06.06.22, 22:19
      Ja lubię upięcia w koki i takie naszałam ale strasznie mi włosy lecą, trochę jak w tym kawale o babie, i nic sensownego nie da się z nich wykrzesać aktualnie. Pozostają rozpuszczone do ramion albo niski kucyk.
    • nowel1 Re: Wszędzie piękne anielice 06.06.22, 22:22
      U mnie tak. Ale dopiero się uczę wink
      • nuclearwinter Re: Wszędzie piękne anielice 06.06.22, 22:33
        Ależ piękny, lśniący rudy 😻
        • klaramara33 Re: Wszędzie piękne anielice 06.06.22, 22:37
          Henna ?
          • nowel1 Re: Wszędzie piękne anielice 06.06.22, 23:03
            Tak
            • klaramara33 Re: Wszędzie piękne anielice 06.06.22, 23:16
              Dlatego tak błyszczą .
        • nowel1 Re: Wszędzie piękne anielice 06.06.22, 23:04
          Dzięki. Według analizy kolorystycznej wcale mi nie pasuje, ale mam to w pompce wink
          • klaramara33 Re: Wszędzie piękne anielice 06.06.22, 23:17
            Tak trzymaj, rudy jest super, taki charakterny.
          • daisy Re: Wszędzie piękne anielice 06.06.22, 23:20
            Piękny węzeł! Jak pani Bovary.
    • klaramara33 Re: Wszędzie piękne anielice 06.06.22, 22:36
      Teraz jest moda na długie włosy, widzę u mnie czasem kucyki , koki ( nie podobają mi się raczej) ,z rzadka warkocze (to lubię). Ja to często opaski noszę z wyciągniętymi pasmami grzywki, ostatnio zielona z
      bandamkowym wzorem materiału mi przypadła do gustu.
    • ms.piggy Re: Wszędzie piękne anielice 07.06.22, 08:38
      ....wiek balzakowski to pomiedzy 30 a 40 rż smile...wiec raczej nie menopauzalny i dalej jak piszesz

i to jest własnie moda fryzjerska, tak jak były trwałe ondulacje, mokre włoszki, wcześnie mega chemiczne, palące blondy, wiec niech ta moda na zdrowe włosy - na anielice-topielice t - rwa na zawsze

z pozdrowieniami od anielicy-topielicy-świtezianki w wieku po balzakowskim, ms. piggy smile
      • snakelilith Re: Wszędzie piękne anielice 07.06.22, 11:27
        ms.piggy napisała:

>wiec niech ta moda na zdrowe włos
        > y - na anielice-topielice t - rwa na zawsze

Gdyby te włosy na top... a sorry... anielicę były jeszcze u wszystkich zdrowe. Niestety, ale moda na długie włosy nie zlikwidowała mody na blond, więc zamiast wypalonej czuprynki, mamy wypalone strąki. Akurat przy farbowanych chemicznie włosach, te krótsze, łatwiej pielęgnować.

• babsee Re: Wszędzie piękne anielice 07.06.22, 08:47
      Nie ma nic bardziej obrzydliwego, niż spocony kark do ktorego lepią sie włosy. Serio. Odkad żyje, nie potrafiłam zrozumieć lasek, które mimo 30 stopni chodzą w rozpuszczonych kudłach, te włosy sie lepią, do dekoltu, do szyji, do twarzy,....blehhhh!Ohyda!!!!
      To dygresja była.
      A teraz a prop's anielic -długie, rozpuszczone włosy to najlepszy wabik na samców.
      • nowel1 Re: Wszędzie piękne anielice 07.06.22, 22:22
        babsee napisała:

> Nie ma nic bardziej obrzydliwego, niż spocony kark do ktorego lepią sie włosy.
        > Serio. Odkad żyje, nie potrafiłam zrozumieć lasek, które mimo 30 stopni chodzą
        > w rozpuszczonych kudłach, te włosy sie lepią, do dekoltu, do szyji, do twarzy,.

Ileż emocji...
    • lily_evans011 Re: Wszędzie piękne anielice 07.06.22, 09:15
      Ja się zastanawiam, czy jakiekolwiek dziewczyny mają jeszcze kręcone włosy...
      Te długie proste włosy z przedziałkiem to niesamowicie nudna fryzura.
      • birch70 Re: Wszędzie piękne anielice 07.06.22, 11:54
        Ja! Ale i tak najczęściej je związuję w kucyka lub spinam w koka, bo wku..ją mnie loki włażące do oczu i ust. Fakt, trochę to inaczej wygląda niż przy upięciach z prostych.
      • angazetka Re: Wszędzie piękne anielice 07.06.22, 20:00
        Mam kręcone! I często noszę rozpuszczone, bo jestem z nich dumna.
    • aqua48 Re: Wszędzie piękne anielice 07.06.22, 11:51
      Aj tam, aj tam. Ja jestem anielicą emerytalną. Mam długie loki i w rozpuszczonych włosach czuję się najlepiej. Aco!
    • bi_scotti Re: Wszędzie piękne anielice 07.06.22, 17:59
      Just for you big_grin

Cheers.
      • daisy Re: Wszędzie piękne anielice 07.06.22, 22:33
        dawaj linka, bo tu nie działa smile
        • bi_scotti Re: Wszędzie piękne anielice 07.06.22, 22:56
          Prosisz, masz: www.youtube.com/watch?v=h2cw_ZS-taE
          A swoaja droga "dlaczego nie dziala" - dyc to polskie po polsku & cala Polska gra i spiewa big_grin No comprendo sad Cheers.
          • daisy Re: Wszędzie piękne anielice 07.06.22, 22:58
            dzięk, zaraz obejrzę
            Anyway, dziś obcięłam włosy i opuściłam grono aniołków wink
            • fornita111 Re: Wszędzie piękne anielice 07.06.22, 23:00
              Lepiej opuscic, niz powiekszyc. I nie o wlosach pisze wink
    • nenia1 Re: Wszędzie piękne anielice 07.06.22, 23:36
      co zrobić...po prostu mam takie włosy i nie będę kręcić na wałkach żeby oryginalnie wyglądać smile

a taka fryzura jest po prostu wygodna, myjesz, suszysz i wychodzisz. Nie muszę modelować, prostować
      układać, stylizować, lakierować, piankować, splatać, upinać itd. itd. Wystarczy dobre cięcie, mycie, jakaś
      maska od czasu do czasu i tyle.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka