Dodaj do ulubionych

Najlepszy wedzony ser

22.06.22, 02:33
Nope, nie jestem w ciazy big_grin ale ostatnimi czasy ciagnie mnie do wedzonego sera jak zabe do stawu. Wylacznie do wedzonego! Sery kocham just because ale jakos w ostatnich miesiacach siegam po/kupuje wylacznie wedzone. Why? Who knows ... Taki nadszedl dla mnie czas wink
Poniewaz jestem lucky i mieszkam w miescie, w ktorym jesli sie bardzo upre (a czasem i bez wiekszego wysilku) moge kupic de facto anything from anywhere, to moze podacie, drogie wspol-forumowiczki, Wasze wedzone typy zebym tez sobie mogla poprobowac i posmakowac.
Wciaz pozostaje w przekonaniu, ze najlepsze sery jadlam w Luxembourg (choc nie wedzone!) ale jestem chetna i open na sugestie z reszty swiata. Ktore wedzone sery powinna Bi_scotti sprobowac tego lata?
A jesli jeszcze komus sie bedzie chcialo zasugerowac with wine pairing to juz w ogole bedzie Siodme Niebo, Cloud Nine & cud-miod-ultramaryna smile Pozdrowienia dla wszystkich serojadow swiata! Cheers.
Obserwuj wątek
    • mysiulek08 Re: Najlepszy wedzony ser 22.06.22, 04:39
      z serem nie pomoge a z winem.. hmm, pijesz co ci smakuje tongue_out

regula mowi, ze do wedzonego sera, ktory sila rzeczy jest ciezki i wyrazisty pije sie czerwone taninowe wino, wiec raczej cabernet a nie pinot, jesli cabernet to moze takie?

sanpedro.cl/es/vinos/cabo-de-hornos/ jest wysmienite, chyba najlepsze z okolicy, ale jednak ciezkie

a, ze ostatnio cabernet mi nie wchodzi to moze lzejszy merlot?

a tak naprawde do serow wszelakich lubie biale, szczegolnie owocowe sauvignon blanc smile moje ostatnio ulubione

casasdelbosque.cl/tiendaonline/botanic-series/132-sauvignon-blanc-la-cantera.html
      • gulcia77 Re: Najlepszy wedzony ser 22.06.22, 07:24
        Bułgarski ser podwędzany "kopczeny" (W oryginale napisane cyrylicą. Uwielbiam. I już się cieszę, że za niecałe trzy miesiące będę się nim objadać. Z całym szacunkiem dla bułgarskiej kuchni, mogłabym się tam żywić tylko pomidorami i tym serem.
        • bi_scotti Re: Najlepszy wedzony ser 22.06.22, 13:24
          Ooo ... nie znam albo nie pamietam sad Wpisuje na shopping list - wielkie dzieki! I zaraz tez sie przyplataly wspomnienia z Bulgarii wczesnych lat 70tych XX wieku smile Milych wakacji! Cheers.
          • gulcia77 Re: Najlepszy wedzony ser 23.06.22, 08:43
            Bułgaria teraz to inny świat. Co prawda, ja pamiętam z lat 80tych. Ale ma jeszcze tą zaletę, której już nie mają Włochy czy Hiszpania - dostępność dziczy w niewielkiej odległości od wygodnych, nadmorskich kurortów. Odkryliśmy rok temu Sinemorec. Przecudne miejsce.
    • evee1 Re: Najlepszy wedzony ser 22.06.22, 07:50
      Tak, sery rulez! Uwielbiam, wszystkie!
    • boogiecat Re: Najlepszy wedzony ser 22.06.22, 12:20
      wedzona scamorza jest pyszna, wole tysiac razy od oscypkow (ktore tez zawsze bardzo lubilam)
      • kandyzowana3x Re: Najlepszy wedzony ser 22.06.22, 14:33
        o widzisz a dla mnie scamorza do oscypka sie nie umywa smile. Lata mialam dostep do scamrzory tylko.
        Korboc wedzony moglabym na kilogramy zagryzac, uwielbiam tez wedzony twarog. Osc
        Wogole twierdze, ze Polacy osiagneli mistrzostwo w wedzeniu .

• bi_scotti Re: Najlepszy wedzony ser 22.06.22, 14:56
          smile Ty jak moja Najstarsza - ona tez tak uwaza, wedlug niej wedzony Krolewski to mistrzostwo swiata ... hmmm ... surprised no comments, de gustibus ... a to jest kobieta, ktora roznych serow w roznych serowych krajach poprobowala ile sie dalo wink
          Ja ostatnio, gdy juz nie mam pomyslu na nowe proby, wracam z pewnoscia radosci smakowych do smoked Oka www.fromageoka.ca/en/cheese/oka-lartisan-smoke To nie jest jakis fancy ser ale "podchodzi" mi wyjatkowo. No i of course, of course any smoked cheddar ale ja kocham cheddar ponad wszystko w kazdym wydaniu wiec definitely nie jest obiektywna wink
          Oscypki - yes, by all means choc np. wspominam z mojego dziecinstwa okragly, wedzony ser, ktory nazywal sie Mysliwski. Mozna bylo kupic cala galke, pol lub cwierc. Nie da sie bez wspomnien, eh big_grin Cheers.
          • bananananas Re: Najlepszy wedzony ser 22.06.22, 15:40
            bi_scotti napisała:

np. wspominam z mojego dziecinstwa okragly, we
            > dzony ser, ktory nazywal sie Mysliwski. Mozna bylo kupic cala galke, pol lub cw
            > ierc. Nie da sie bez wspomnien, eh big_grin Cheers.
            >
            Właśnie miałam postulować, żebyś po spróbowaniu tych wszystkich serów napisała, czy któryś jest taki dobry jak Myśliwski wink
            • aankaa Re: Najlepszy wedzony ser 22.06.22, 17:59
              nie robią takich, choć próbują. Tego smaku nikt nie jest w stanie powtórzyć
              • bananananas Re: Najlepszy wedzony ser 22.06.22, 19:54
                aankaa napisała:

> nie robią takich, choć próbują. Tego smaku nikt nie jest w stanie powtórzyć
                >
                Rolada Ustrzycka nie oglądała Myśliwskiego z kilometra przez zaciemniona szybę wink A one rzeczywiście przez jakiś czas były razem na rynku, wiec to nie mechanizm tęsknoty za dzieciństwem idealizuje moje wspomnienia smakowe.
                • bi_scotti Re: Najlepszy wedzony ser 22.06.22, 20:07
                  Mysliwski jest nie do podrobienia sad No idea dlaczego zaprzestano production - ktos zgubil recepture czy co? Hmmm ... Cheers.
          • kandyzowana3x Re: Najlepszy wedzony ser 22.06.22, 19:01
            te sery to chyba wędzone sztucznym dymem ?
      • princesswhitewolf Re: Najlepszy wedzony ser 22.06.22, 18:20
        Potwierdzam. Wedzona scarmoza to moj grzech....
    • spirit_of_africa Re: Najlepszy wedzony ser 22.06.22, 13:06
      Ja oryginalna nie będę. Wędzone jedyne to kotbacze albo oscypek z owczego mleka. Lubię tez scamorze ale ja rozpuszczam w sosie pomidorowym.
      • fabryka.lodow.napatyku Re: Najlepszy wedzony ser 22.06.22, 13:17
        wedzony gouda, kiedys sie nim objadalismy
    • bene_gesserit Re: Najlepszy wedzony ser 22.06.22, 15:12
      Ja wiem, że ty nie o tym, ale najfajnieszy o tej porze roku jest wędzony twaróg. Plus truskawki z odrobiną balsamico.
      • bi_scotti Re: Najlepszy wedzony ser 22.06.22, 15:19
        Wedzony twarog - oh, yes! Z tymi truskawkami gorzej wink Ja z frakcji smietana/yogurt + maple syrup albo kruche ciasto z prawie surowymi i bita piana lekko zapieczona na wierzchu - inne opcje ... not so much smile Ale najgorsza rzecz jaka mozna zrobic truskawkom to ugotowac z nich kompot - to powinno byc illegal! big_grin Cheers.
        • bene_gesserit Re: Najlepszy wedzony ser 22.06.22, 15:36
          O, truskawki można jeszcze zamordować, piekąc z nimi ciasto. Barbarzyństwo - przecież o wiele lepsze są surowe, choćby i z ciastem.
          Ale do twarogu wędzonego można truskawki macerowane w balsamico zamienić na śliwki. Lekko podduszone, najlepiej z odrobiną świeżego rozmarynu.
          Ale to jesienią smile
    • srubokretka Re: Najlepszy wedzony ser 22.06.22, 15:29
      W siciowce netcost sprzedaja takie mini paroweczki o dl 3 cm. Wlasnie w tym serze skorka mi najbardziej smakuje i wlasnie te paroweczki maja jej maxymalna ilosc.
    • alpepe Re: Najlepszy wedzony ser 22.06.22, 15:41
      Jak jestem w Polsce, to od czasu do czasu kupuję Roladę Ustrzycką. Czy to najlepszy ser, nie wiem, ale lubię.
      • bi_scotti Re: Najlepszy wedzony ser 22.06.22, 16:03
        No wiec rolada ustrzycka to jest jedyny ser wedzony, ktorego unikam, bo dostawalam ja do wiezienia i mi sie kojarzy - po tylu latach nie potrafie jej (tej roladzie wink) wybaczyc okolicznosci w jakich do mnie docierala. Taki maciupenki, doslownie très-très-très petit PTSD wink Dostepna we wszystkich polskich sklepach wiec domyslam sie, ze popularna, czyli moje jej unikanie nie robi krzywdy business w Ustrzykach wink Cheers.
        • bene_gesserit Re: Najlepszy wedzony ser 22.06.22, 16:18
          Rolada jest znakomita podsmażona.
          Rolada w paru grubszych plastrach, podsmażona z obu stron (smaży się niemal tak dobrze, jak oscypek), do tego lipcowe pomidory i szczypiorek. Prosty przepis na raj. Zupełnie inaczej smakuje i trochę inaczej wygląda, jakby co.
          • bi_scotti Re: Najlepszy wedzony ser 22.06.22, 17:27
            OK, moze tego lata dam jej szanse (roladzie) w wersji podsmazonej z obu stron smile Pora pozamykac pewne chapters - mozna i przy pomocy ustrzyckiej z pomidorami i szczypiorkiem big_grin Dzieki za podpowiedz! Ale do tego to chyba raczej jakies piwo, wina jakos nie wyczuwam ... What do you think? smile Cheers.
            • bene_gesserit Re: Najlepszy wedzony ser 22.06.22, 20:22
              Ja bym to po prostu popiła wodą z miętą smile
        • tairo Re: Najlepszy wedzony ser 23.06.22, 00:56
          Niestety ona jest popularna, a też wielką fanką nie jestem, Gryfickiemu nie jest godna sznurka całować.
          Zbójnik (w dużych, płaskich kołach) też jest niezły, acz konsystencję ma bardziej kremową, tak miękką, że aż lekko się rozmazuje przy krojeniu.
          Wędzony koryciński (się rozmarzyłam...)
    • koko8 Re: Najlepszy wedzony ser 22.06.22, 15:51
      Wędzony koryciński, kaszkawał i oscypek, kolejność dowolna.
    • jackowo.thinktank Re: Najlepszy wedzony ser 22.06.22, 17:28
      Górale w Chicago mają świetne wędzone sery w swoich polonijnych sklepachsmile
    • wredna_dziewucha_ze_wsi Re: Najlepszy wedzony ser 22.06.22, 17:35
      Koniecznie spróbuj wędzonego koziego sera, nie wiem jakie możesz mieć tam dostępne, mnie smakują w sumie wszystkie, z Lidla i od lokalnych serowarów. Połączenie aromatu koziego sera i wędzonki to jest mistrzostwo świata moim zdaniem. Do tego jakieś wytrawne wino z Chile i jest bosko.
      • aankaa Re: Najlepszy wedzony ser 22.06.22, 18:02
        podpisuję się, wędzony kozi - niebo w gębie
        następny - wędzony salami, rzadko, niestety, bywa wędzony morski
    • fornita111 Re: Najlepszy wedzony ser 22.06.22, 17:37
      Oscypek. Ten twardy. Ostatnio na jedno posiedzenie zjadlam prawie pol duzego. Pyszny jest, tylko slony pierunsko.
    • kura17 Re: Najlepszy wedzony ser 22.06.22, 17:47
      jakiedys w padwie odkrylam wedzona ricotte - swiete to bylo!
    • enigma81 Re: Najlepszy wedzony ser 22.06.22, 18:19
      Sery typu włoskiego - tak się zwą dostępne u nas w Lidlu i tym podobnych. Kumpel wędzi sam przy domu i to jest właśnie to, co uwielbiam. Oscypki się mogą chować.
      • bi_scotti Re: Najlepszy wedzony ser 22.06.22, 18:55
        No tak ale do kumpla nie dam rady sie wprosic sad Very unfair - tak dac znac, ze cos jest gdzies/u kogos amazing ale dla reszty swiata niedostepne uncertain Tak sie nie robi! wink Cheers.
        • enigma81 Re: Najlepszy wedzony ser 22.06.22, 19:05
          Sorry wink
      • princesswhitewolf Re: Najlepszy wedzony ser 22.06.22, 19:00
        To scarmoza wyzej omawiana
        • enigma81 Re: Najlepszy wedzony ser 22.06.22, 19:05
          O widzisz, człowiek się ciągle uczy czegoś nowego.
    • evee1 Re: Najlepszy wedzony ser 23.06.22, 06:29
      U nas w polskich sklepach czasem bywa Rolada Podlaska Serenday. Pycha!
    • bigimax4 [...] 23.06.22, 08:53
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka