Dodaj do ulubionych

6 latek i chrzest

28.06.22, 11:30
Mam zostać chrzestną chłopca, który ma 6 lat. Niemowlaki z reguły dostają łańcuszki z medalikiem, ale 6 latek to już bardziej rozumne dziecko i może sprezentować mu coś innego np. zegarek. Może coś doradzicie.
Tylko proszę nie pisać, że już sama uroczystość powinna być dla dziecka prezentem....
Obserwuj wątek
    • borsuczyca.klusek Re: 6 latek i chrzest 28.06.22, 11:35
      Kup mu jakiś fajny zestaw klocków.
    • tenjedennick Re: 6 latek i chrzest 28.06.22, 11:35
      Tylko czy dzieci noszą dzisiaj zegarki?
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: 6 latek i chrzest 28.06.22, 11:43
        Noszą smartwatche.
        • tenjedennick Re: 6 latek i chrzest 28.06.22, 11:47
          6latki? Nie widziałam.
          • mamtrzykotyidwato5 Re: 6 latek i chrzest 28.06.22, 12:05
            I to tylko niektóre wyjątkowe dzieci, bo większość nie nosi i nie chce nosić niczego, co przeszkadza na ręce.
            • ichi51e Re: 6 latek i chrzest 28.06.22, 12:27
              zegarek lepiej kupić na komunie 9 latki już noszą z przyjemnoscia.
              • mamtrzykotyidwato5 Re: 6 latek i chrzest 28.06.22, 12:33
                Które dziewięciolatki??
                Żadnej od dawna z zegarkiem nie widziałam.
                • nimaletko Re: 6 latek i chrzest 28.06.22, 14:19
                  To dziwne, że nie widziałaś, bo w mojej okolicy mnóstwo dzieciaków je nosi.
                  Z tym że mowa o smartwachu z funkcją dzwonienia, a nie o zegarku jak na pierwszą komunię 30 lat temu.
                  • mamtrzykotyidwato5 Re: 6 latek i chrzest 28.06.22, 17:55
                    U nas moda na wypasione telefony.
          • szmytka1 Re: 6 latek i chrzest 28.06.22, 12:41
            U mnie na osiedlu wszystkie dzieci, które zaczynają same wychodzić z domu, czyli tak właśnie okolice 6 l dostają taki zegarek właśnie. Rodzice śledzą, gdzie dziecko jest, wlaczajq czasem nasluch co robi I dziwnie do dziecka w razie potrzeby. Taka kontrola rodzicielska. Bardzo popularna sprawa obecnie.
            • tenjedennick Re: 6 latek i chrzest 28.06.22, 12:54
              Czyi gadżet-smycz na 2-3 lata.

Prezent dla potrzeb kontroli rodzicielskiej?
              • szmytka1 Re: 6 latek i chrzest 28.06.22, 13:01
                Tak, widzę ze dIeciaki się tym cieszą, pokazują sobie kto jakie ma funkcje, jest to jakqs ekscytaxja jak ktoś ma nowy model. Nie wykluczam, że to moda lokalna i gdzieś indziej nie funkcjonuje w takim zakresie jak na moim osiedlu 😁
              • nimaletko Re: 6 latek i chrzest 28.06.22, 14:25
                A po co zaraz tak radykalnie?
                Jak ktoś ma stany lękowe, to może i podsłuchuje swoje dziecko, ale rodzice, których znam, kupują dzieciom smartwatche jako zamiennik telefonu, żeby mieć z nimi kontakt, gdy same chodzą po osiedlu.
                Moja córka, gdy umawia się z koleżankami, bierze telefon, bo smartwatcha nie lubi, ale potem efekt jest taki, że rzuca gdzieś plecak z telefonem i jak chcę jej coś powiedzieć czy o coś zapytać, nie mogę się do niej dodzwonić.
                • fibi00 Re: 6 latek i chrzest 28.06.22, 15:37
                  nimaletko napisał(a):

> A po co zaraz tak radykalnie?
                  > Jak ktoś ma stany lękowe, to może i podsłuchuje swoje dziecko, ale rodzice, któ
                  > rych znam, kupują dzieciom smartwatche jako zamiennik telefonu, żeby mieć z nim
                  > i kontakt, gdy same chodzą po osiedlu.
                  > Moja córka, gdy umawia się z koleżankami, bierze telefon, bo smartwatcha nie lu
                  > bi, ale potem efekt jest taki, że rzuca gdzieś plecak z telefonem i jak chcę je
                  > j coś powiedzieć czy o coś zapytać, nie mogę się do niej dodzwonić.

Otóż to. Ze starszym synem tak miałam. Poszedł do kolegi (tzn powiedział że jak A nie będzie to pójdzie do D), w międzyczasie przypomniało mi się że za pół godziny mamy wizytę u ortodonty. Więc dzwonię do niego ale nie odbiera! Już ubierałam się żeby po niego pójść (choć nie wiedziałam, do którego kolegi najpierw uderzyć a nie mam nr do rodziców) ale na szczęście wrócił. Okazało się że telefon wyjął z kieszeni bo mu przeszkadzał w grze w piłkę i położył na ławce i nie słyszał że dzwoni... Młodszemu synowi na 5 urodziny sprezentowałam smartwatcha i to był super gadżet który naprawdę ułatwiał nam życie. Jak trzeba było ściągnąć syna do domu nie było problemu żeby się z nim połączyć (tak jak to było w przypadku starszego), kiedy syn chciał być dłużej u kolegi też dzwonił do mnie żeby spytać czy może być dłużej. Tak ze 3 lata smartwatch był często w użyciu , nie chodził w nim cały czas bo np do szkoły nie mógł. Ale jak gdzieś wychodził to wtedy zakładał smartwatcha.
    • angazetka Re: 6 latek i chrzest 28.06.22, 11:35
      Spytaj rodziców (i chłopca w sumie też).
    • hanusinamama Re: 6 latek i chrzest 28.06.22, 11:42
      Po wuj 6latkowi drogi zegarek. Kupić mu klocki o jakich marzy albo jakieś fajne ksiązki (teraz tego masa). Mam wisiorki, łancuszki i branzoletki z czasu mojego chrztu a potem komunii...lezy toto w szafie, jakbym chciała sprzedac to jako złom złota pójdzie...
      • tenjedennick Re: 6 latek i chrzest 28.06.22, 11:48
        Może czytnik? Nawet jeśli teraz nie czyta, to za 2-3 lat może mu się przyda.
        • gryzelda71 Re: 6 latek i chrzest 28.06.22, 11:59
          Czytniki się nie starzeją?
          • tenjedennick Re: 6 latek i chrzest 28.06.22, 12:20
            Pierwszego kindla używałam chyba 8 lat. Obecnego voyagera mam 4 lata, a i tak ma lepsze parametry niż standardowy nowy paperwhite smile

gryzelda71 napisała:

> Czytniki się nie starzeją?
        • mamtrzykotyidwato5 Re: 6 latek i chrzest 28.06.22, 12:03
          Za 2-3 lat, to ten który teraz kupi będzie badziewiem i obciachem, więc się nie przyda.
          • tenjedennick Re: 6 latek i chrzest 28.06.22, 12:20
            Naprawdę???
        • szmytka1 Re: 6 latek i chrzest 28.06.22, 12:42
          CYtnik będzie jak znalazł ale za te 3 lata, jak posła dzieciak do komunii. Bez sensu teraz kupic i niech lezy
        • hanusinamama Re: 6 latek i chrzest 28.06.22, 12:46
          To mu kupi na urodziny na 2-3 lata. Najbardziej wujowy prezent dla dziecka? Coś co mu sie przyda za kilka lat
      • angazetka Re: 6 latek i chrzest 28.06.22, 12:04
        O, książki to super pomysł. Takie wyposażenie biblioteczki najfajniejszymi pozycjami dla 6, 7-latków.
        • mamtrzykotyidwato5 Re: 6 latek i chrzest 28.06.22, 12:06
          No, dzieciak się ucieszy, aż będzie skakał i bił brawo!
          • angazetka Re: 6 latek i chrzest 28.06.22, 12:22
            A co, znasz go? Ja bym była szczęśliwa.
            • mamtrzykotyidwato5 Re: 6 latek i chrzest 28.06.22, 12:35
              A ty jesteś sześcioletnim chłopcem?
              • angazetka Re: 6 latek i chrzest 28.06.22, 12:38
                Byłam sześcioletnią dziewczynką, która uwielbiała czytać. Dzieci są różne.
              • hanusinamama Re: 6 latek i chrzest 28.06.22, 12:47
                To ze twoje dzieci ksiązek nie lubią nie znaczy ze wszytskie tak mają.
          • hanusinamama Re: 6 latek i chrzest 28.06.22, 12:47
            Zalezy który. U mnie jak córka miała 6 lat to królowało lego i włąsnie książki. Dostała wtedy mase o owadawach bo to ją interesowało.Są dzieci któe lubią książki...
            • mikams75 Re: 6 latek i chrzest 28.06.22, 17:18
              moje 6-latka tak samo - ksiazki i lego w kazdej ilosci.
      • abecadlowa1 Re: 6 latek i chrzest 28.06.22, 12:11
        Lego z ukrzyżowania Chrystusa
        • cosinuss Re: 6 latek i chrzest 28.06.22, 16:35
          Oryginalnych nie ma, ale właśnie obejrzałam zegarki na rękę z ukrzyżowanym Jezusem. Trochę creepy przyznam. Widziałam podobne ale z myszką m. Swego czasu dokładnie obejrzałam ofertę handlową w Fatimie w sklepie z dewocjonaliami wielkości Lidla i myślę, że klocki by się znalazły. Skoro były ścierki do naczyń z wizerunkiem Maryi i deski do krojenia i wiele innych rzeczy.
          I do tego zegarka z Jezusem na krzyżu jeszcze bym dorzuciła bransoletkę czystości na rękę. Spory wybór wzorów był.
    • mister-monster Re: 6 latek i chrzest 28.06.22, 11:48
      ewaewa2002 napisała:
      > Mam zostać chrzestną chłopca, który ma 6 lat. Niemowlaki z reguły dostają łańcu
      > szki z medalikiem, ale 6 latek to już bardziej rozumne dziecko

Biblię mu kup.
      • ajaksiowa Re: 6 latek i chrzest 28.06.22, 11:58
        Co to jest branzoleta?
    • mamtrzykotyidwato5 Re: 6 latek i chrzest 28.06.22, 11:59
      Jak chcesz dać dziecku prezent, to daj mu coś z czego się ucieszy?
      Może go zapytaj, co by chciał mieć, o czym marzy?
    • ukulele129 Re: 6 latek i chrzest 28.06.22, 12:00
      Kupiłabym małą, łatwą do przechowania pamiatkę np. łyzeczkę małą ikonę z grawerem i do tego cos co ucieszy 6- latka np. porządny zestaw lego, rower, rolki... Nie wiem - pytalabym mlodego lub jego rodziców.
    • cosinuss Re: 6 latek i chrzest 28.06.22, 12:01
      Wycieczka może, jest tyle miejsc do wyboru: Licheń, Jasna Góra, Kalwaria Zebrzydowska albo Fatima. Mszę można też zamówić w jego intencji i wtedy całą rodziną możecie w niej uczestniczyć. Będzie wiedział, że zawsze w kwestii wiary może liczyć na Twoje wsparcie jako chrzestnej.
      • mamtrzykotyidwato5 Re: 6 latek i chrzest 28.06.22, 12:08
        Ooooo, maaatttkkkoooo!
        Ty tak na poważnie?
        • ichi51e Re: 6 latek i chrzest 28.06.22, 12:28
          ale dlaczego nie - jak byłam dzieciakiem byłam w Licheniu i takie raczej niezapomniane...
          • szmytka1 Re: 6 latek i chrzest 28.06.22, 12:44
            Ja jako nastolatka byłam w kawarii Zebrzydowskiej 😁
          • kafana Re: 6 latek i chrzest 28.06.22, 23:50
            Dzizas No na pewno niezapomniane do dziś śnią mi się po nocach kaplice dzieci nienarodzonych i jakieś obrazy ludzi smazacych się w piekle.
      • asiairma Re: 6 latek i chrzest 28.06.22, 12:45
        Dobre pomysły. Dodam książki, na przykład: "Święci na każdy dzień. Prawdziwe historie o wierze i odwadze", czy gry - "Obrazki pełne łaski. Gra dla dzieci".
        O ile czuje to pytanie było serio, wiec i maja odpowiedź jest serio.
        Jest mnóstwo innych okazji na lego i rolki.
        Dodam, żem agnostyczka.
      • ukulele129 Re: 6 latek i chrzest 28.06.22, 17:04
        Książka to moze o patronie - z osobista dedykacją od chrzestnej. A do tego cos co dziec lubi.
    • ichi51e Re: 6 latek i chrzest 28.06.22, 12:04
      a jaki byś ten zegarek kupiła? i co 12latek zrobi z zegarkiem dziecięcym? Kup jakaś fabularyzowana Biblię - ja tam czytałam w tym wieku z wypiekami o Józefie Mojzeszu itd
      • ewaewa2002 Re: 6 latek i chrzest 28.06.22, 12:16
        zegarek nie dziecięcy, raczej młodzieżowy, jakiś np. G shock . Ale chyba najpierw spytam rodziców...
      • szmytka1 Re: 6 latek i chrzest 28.06.22, 12:45
        Ale to prezent komunijny ma służyć dożywotnio? Stad pewnie te rowery na wyrost i dzieciaki na 2 rozmiary za wielkich rowerach.
    • stephanie_harper2 Re: 6 latek i chrzest 28.06.22, 12:17
      jakiś drobiazg na pamiątkę , ktoś tu pisał łyżeczkę z datą czy cos w ten dedeń. Plus to co młodego interesuje, klocki, rower ( do ustalenia z rodzicami). Moi nigdy nie włożyli medalików im sprezentowanych, więc bez sensu. I na pewno nie biblię xd
      • inez21 Re: 6 latek i chrzest 28.06.22, 12:27
        Wydaje mi się że najlepiej po prostu zapytać. Jako pamiątka może wystarczy jakaś pocztowka z dedykacją czy ksiązka. A jako prezent to trudno trafic jak się kogoś dobrze nie zna wiadomo dziewczynkom to coś nawet z biżuterii złotej ale chłopakowi odpada. Dlatego myślę że warto zapytać może jest coś co mały zbiera albo czym się interesuje a moze kasa bo zbierają na coś większego.
      • la_felicja Re: 6 latek i chrzest 28.06.22, 16:49
        Nie rozumiem tych "pamiątek" - łyżeczek, kubeczków, ozdobnych ramek, obrazeczków - przecież to potem zawala szuflady, przy każdej przeprowadzce jest dylemat - a może wyrzucić? ale nie wypada, w końcu to prezent, w końcu to symbol religijny - i tak się zbiera i zbiera, a nie ma co z tym robić.
        Ładną, gustowną ikonę lub skromny krzyż, coś co można powiesić na ścianie bez obciachu - to jeszcze rozumiem. Albo krzyżyk na łańcuszku - niektórzy chłopcy noszą - ale tu bym się upewniła, że nie dostanie od nikogo innego, bo po co mu pięć?

Ale najlepiej, moim zdaniem, takiemu dużemu dziecku kupić jakąś porządną, w miarę trwałą zabawkę. Taką, żeby się kilka lat pobawił, ale niekoniecznie coś "na wieczą pamiątkę"
    • ajr27 Re: 6 latek i chrzest 28.06.22, 12:36
      Nintendo Switch polecam. Dzieci w tym wieku uwielbiają
      • gajmal Re: 6 latek i chrzest 28.06.22, 12:48
        Najlepiej porozmawiaj z rodzicami tego dziecka. Kupiłabym jakąś małą pamiątkę religijną i do tego jakąś rzecz, która sprawiłaby mu przyjemność np. klocki lego.
        Jako pamiątkę to może np. taki nie za duży krzyżyk na ścianę - allegro.pl/oferta/krzyz-bursztynowy-maly-witraz-rekodzielo-certyf-10429907304
        • kropkaa Re: 6 latek i chrzest 28.06.22, 14:25
          Przecież to jest okropne!
        • mikams75 Re: 6 latek i chrzest 28.06.22, 17:20
          tego sie nie odzobaczy
      • abecadlowa1 Re: 6 latek i chrzest 28.06.22, 17:44
        O taaak! I do tego zestaw gier o tematyce religijnej 👍
        • ajr27 Re: 6 latek i chrzest 28.06.22, 19:54
          Opowieści biblijne na nintendo, oto jaką drogą powinien iść kościół, żeby o parę lat odwlec swoją nieuchronną agonię
    • mama-ola Re: 6 latek i chrzest 28.06.22, 12:49
      Skoro to nie ma być święty prezent, to po co pisać, że na chrzest? Mogłaś po prostu zapytać, co kupić 6-latkowi. Nie ma specyficznych prezentów typu "na chrzest, lecz niezwiązany z chrztem".
      Sekrety elektroniki są zajmujące. Daj mu, zajmie się tym i nie będzie przeszkadzał dorosłym jeść.
      smile
      • stephanie_harper2 Re: 6 latek i chrzest 28.06.22, 13:13
        Bo mimo wszystko jest to ważna uroczystość choćby wg tradycji. Mały drobiazg nie zaszkodzi a z wiekszym jak pisałam należy ustalić z rodzicami.
    • cosinuss Re: 6 latek i chrzest 28.06.22, 16:39
      w sumie zegarek też jest ok
      • ajr27 Re: 6 latek i chrzest 28.06.22, 19:54
        Piękny. O 21.37 wygrywa melodyjkę "Barki"?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka