mikams75 Re: do mam 5-latków 05.07.22, 00:50 Moja w tym wieku też mówiła non stop i ciągle skakała i biegała i słabo wychodziło zajęcie się czymś dłużej. Ale bez zabawy drzwiami, bez stukania bezsensownego i bez syfienia przy jedzeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
milupaa Re: do mam 5-latków 05.07.22, 01:24 Moja 3 latka tak się zachowuje, ale potrafi też czymś się zająć z 10 minut i skupić uwagę. Jeśli bawi się sama np na placu to co pół minuty szuka mnie wzrokiem i mówi "mamo?" aby sprawdzić że jestem w pobliżu, jak jestem bawi się dalej. Jak mnie nie widzi to chodzi i szuka. W rodzinie mam ruchliwego 4 latka ale nie aż tak jak to opisujesz, też się sam bawi lub z innymi, nie robi syfu przy jedzeniu. Tak to wykańcza. Ja liczę że minie z czasem 😉 Jak chcesz pomóc po prostu zajmij się tym dzieckiem aby kobieta mogła trochę odetchnąć.. Odpowiedz Link Zgłoś
evee1 Re: do mam 5-latków 05.07.22, 07:29 Trudno powiedziec bez obserwacji dziecka, ale dzieci zywiolowe, ktore maja nieustajacy motorek w d.. (ba, i dorosli takze) wystepuja w przyrodzie. Ja podobno bylam takim dzieckiem z piekla rodem, to znaczy bardzo energicznym, co mi zreszta zostalo. "Wypoczynek" w postaci lezenia czy siedzenia, to dla mnie meka. Ja lubie i musze sie ruszac a zadnego ADHD nie mam. Ostatnio ogladalismy stare filmy z okresu jak nasze dzieci mialy 4-6 lat i one tez ciagle lataly jak satelity wokol nas. Ale przy tym potrafily sie skupic na jakiejs bajce czy ksiazeczce, z tym ze nigdy nie zostawilabym ich samych, bo balam sie co jeszcze moga wymyslec. Moim zdaniem mnóstwo tej uwagi dostaje. Dziewczyna jest na każde zawołanie i sama ciągle jakieś zabawy organizuje, normalnie chwili dla siebie nie ma. Byc moze w tym lezy czesc problemu, bo dzieciak byc moze nie potrafi sie sam soba zajac, ale to niekoniecznie. Poza tym nie wiem jak matka zwraca uwage dziecku, gdy zle sie zachowuje i na ile jest w tym skuteczna. byc moze musi byc bardziej stanowcza i stosowac jakis system nagrod za dobre zachowanie. Chociaz nie wiem czy to obecnie jest w modzie . Moje dzieci sa juz dorosle, wiec wypadlam z obiegu. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: do mam 5-latków 05.07.22, 09:32 Co to jest normalne dziecko?? I tak dzieci są różne. I tak widocznie bardzo dawno temu miałaś 5 latka. Odpowiedz Link Zgłoś
wkswks Re: do mam 5-latków 05.07.22, 19:11 Problemem moze byc to, ze to dziecko sie nudzi i jest oszukiwane. Jeśli cały czas słyszy „zaraz” i żadnych konkretów, to sama bym się wściekła a mam więcej niz 5 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
umi Re: do mam 5-latków 05.07.22, 19:49 Nie da się tego dziecka na jakieś dmuchańce puścic, czy żeby się poganiał z siostrą? Ona pewnie też za długo nie wytrzyma, ale matka chociaz trochę odpocznie. Odpowiedz Link Zgłoś