Dodaj do ulubionych

Chłop mi się zakochał

22.08.22, 23:29
W meblościance, półkotapczanie, boazerii w przedpokoju, oraz pawlaczu nad drzwiami. Był tak autentycznie zachwycony wystrojem domu wujostwa, że zachowywał się niczym dzieciak w muzeum zabawek. Chwalił, podziwiał. Wuj z dumą prezentował swój pieczołowicie zakonserwowany PRL owski domek. Muszę przyznać, że w domu czysciutko, meble na wysoki połysk bez jednej smugi. Były tam wszystkie gadżety włącznie z trzepaczka w przedpokoju. Została także zaprezentowana i wuj wyjaśniał do czego służy informując z miną znawcy o wyższości trzepania dywanów na śniegu. Muszę przyznać że to była cudowna wizyta bo spojrzałam na te cudenka PRL-u z ogromnym sentymentem. Aż sama zapragnęłam by mieć w domu paprotkę.
Obserwuj wątek
    • ga-ti Re: Chłop mi się zakochał 23.08.22, 00:22
      Półkotapczany wracają do łask, tylko w nowszej wersji. Boazerię się maluje na biało, ewentualnie zastępuje lamelkami, panelami itp. namiastkami, meblościanki to teraz regały na wymiar lub zabudowy. Nie wiem, czy pawlacze też odświeżone? Oglądam programy wnętrzarskie i widzę co wraca w modzie 😁
      A paprotkę kupiłam za grosze w Biedronce, taką bidę beznadziejną, a ta rośnie jak szalona.
      Fajnie, że się małżonkowi podobało 🙂
      • nothingelsemattersnow Re: Chłop mi się zakochał 24.08.22, 12:09
        ga-ti napisała:

> A paprotkę kupiłam za grosze w Biedronce, taką bidę beznadziejną, a ta rośnie j
        > ak szalona.

A gdzie stoi? Mam prawie 40 kwiatów, a paprotki mi zawsze padają😑
    • potworia116 Re: Chłop mi się zakochał 23.08.22, 00:37
      Rozumiem, też mnie zachwycają czyste stylistycznie, peerelowskie wnętrza
      • melikles Re: Chłop mi się zakochał 23.08.22, 07:16

I peerelowska jakość big_grin

potworia116 napisała:

> Rozumiem, też mnie zachwycają czyste stylistycznie, peerelowskie wnętrza
        • potworia116 Re: Chłop mi się zakochał 23.08.22, 12:45
          Z tą bywało róznie, ale uogólniając, klasyczne projekty z lat sześćdziesiątych jakością wzornictwa i wykonania biją na głowę wszystko, co wyprodukowano w latach późniejszych.
    • jammer1974 Re: Chłop mi się zakochał 23.08.22, 00:46
      Nie dziwie sie ze sie zakochal. Tez bym sie zakochala. A paprotke to juz sobie dawno kupilam, tylko mi zdechla.
    • bcde Re: Chłop mi się zakochał 23.08.22, 01:54
      Meblościankę to bym sobie chętnie kupił, ale nie ma gdzie. To były praktyczne i często ładne meble. Pamiętacie obowiązkowy i podświetlany barek w szafce? Moda na barki w meblach przeminęła całkowicie.
      Łóżko składane przez podniesienie to świetne rozwiązanie przy małej powierzchni pokoju, zwłaszcza dla nastolatka.
      Kupiłem szafkę do powieszenia nad drzwiami (trochę mniejszą od pawlacza), ale jej jeszcze nie zamontowałem.
      Tylko boazerii nie lubię, ale moda na meble z PRL mogłaby dla mnie wrócić.
      • memphis90 Re: Chłop mi się zakochał 23.08.22, 07:34
        >Łóżko składane przez podniesienie to świetne >rozwiązanie przy małej powierzchni pokoju, >zwłaszcza dla nastolatka.
        Mówimy o tych nastolatkach, które większość doby spędzają w pozycji horyzontalnej spiac-jedzac-grajac-ucząc się, czy o tej wyimaginowanej, która schludnie odziana w blezerek, siedząc na krzesełku pilnie dzięcioli deklinacje lacińskie w idealnie wysprzatanym pokoju ze skrupulatnie zlozonym (o godzinie 5.45 rano!) polkotapczanem...?
        • lily_evans011 Re: Chłop mi się zakochał 23.08.22, 09:02
          big_grin
          No.... moja córka ma sofę rozkładaną, która po złożeniu jest naprawdę ładna i nadal wygodna... ale po co... sofa wywalona na pół pokoju... tam jest wszystko big_grin.
          Jestem z nią na OSTATNICH wakacjach, połowa pokoju wygląda tak, że powstrzymuję się przed morderstwem i mówię sobie, że szkoda gnić pod celą big_grin.
        • alpepe Re: Chłop mi się zakochał 23.08.22, 09:09
          Haha, jakbym czytała o mojej córce, najważniejszy mebel w jej pokoju to łóżko. W sumie teraz doszło do tego olbrzymie biurko, ale łóżko rządzi.
        • heca7 Re: Chłop mi się zakochał 23.08.22, 10:53
          Mojego starszego syna chyba nikt nie przebije 😉 to jego łóżko z nasuwanym biurkiem.
        • bcde Re: Chłop mi się zakochał 23.08.22, 23:05
          memphis90 napisała:

> Mówimy o tych nastolatkach, które większość doby spędzają w pozycji horyzontaln
          > ej spiac-jedzac-grajac-ucząc się, czy o tej wyimaginowanej, która schludnie odz
          > iana w blezerek, siedząc na krzesełku pilnie dzięcioli deklinacje lacińskie w
          > idealnie wysprzatanym pokoju ze skrupulatnie zlozonym (o godzinie 5.45 rano!) p
          > olkotapczanem...?

Pisałem o nastolatku, a nie o nastolatce tongue_out Dziewczyny to bałaganiary. Mój kuzyn wracał ze szkoły i wtedy składał łóżko w mebel, a w pokoju robiło się miejsce do zabawy.
        • kiddy Re: Chłop mi się zakochał 24.08.22, 11:01
          Ja mam takiego 9 latka, który jak nie lata po ścianach (hiperaktywny), to leży. Siedzenie w jakiejkolwiek pozycji jest dla niego zbyt męczące, spływa z krzesła, wierci się. Na zmianę leży i biega, więc ma porządne duże wyro z wygodnym materacem.
      • jednoraz0w0 Re: Chłop mi się zakochał 23.08.22, 13:53
        > Pamiętacie obowiązkowy i podświetlany barek w szafce?

No ba. Z lustrzaną tylną ścianą 🥰
    • irma223 Re: Chłop mi się zakochał 23.08.22, 07:10
      Nowe półkotapczany kosztują dzisiaj niemalże tyle, co zabudowa kuchni, więc wiesz...
    • lisciasty_pl Re: Chłop mi się zakochał 23.08.22, 07:38
      Pawlacz to jest coś! Sam bym chciał mieć :]
    • wbka1 Re: Chłop mi się zakochał 23.08.22, 09:10
      Wszechobecny paździerz, ale z barkiem!
    • klaramara33 Re: Chłop mi się zakochał 23.08.22, 09:31
      Nie rozumiem takiego zachwytu. Ja to przeciwnie, cieszę się, że już tych czasów nie ma do tego stopnia, że najchętniej wszystko wydrapalabym co mi przypomina PRL. Uwielbiam styl przedwojenny wraz ze sztuką,w których widać radość z odzyskanej niepodległości.
      • abasia0 Re: Chłop mi się zakochał 23.08.22, 09:45
        Też bym wydrapała, może z wyjątkiem szkła i ceramiki.
        Meblościankę konieczną ze względów praktycznych zamówiłam u stolarza, jest nowoczesna i minimalistyczna.
      • kokosowy15 Re: Chłop mi się zakochał 23.08.22, 10:40
        Mówisz o stylu przedwojennek klasy średniej (ok 3 % społeczeństwa) czy stylu przedwojennych robotników i chłopów?
      • potworia116 Re: Chłop mi się zakochał 23.08.22, 23:24
        Co to jest "styl przedwojenny"? I co to za sztuka?
      • gulcia77 Re: Chłop mi się zakochał 24.08.22, 11:12
        A który styl przedwojenny? Osobiście lubię art deco, ale na oryginalne meble "Ładu" mnie nie stać. Zresztą przed wojna też było stać promil społeczeństwa.
        • potworia116 Re: Chłop mi się zakochał 24.08.22, 12:20
          Pogardzane peerelowskie wzornictwo to w prostej linii kontynuacja tradycji kultowego Ładu.
    • ichi51e Re: Chłop mi się zakochał 23.08.22, 09:47
      W Austrii trzepaczka to norma. Trzepaki tez są.
      • ga-ti Re: Chłop mi się zakochał 23.08.22, 14:01
        Nigdy nie trzepaliśmy dywanów, zresztą w domu rodzinnym nie mieliśmy ich zbyt wiele, w bloku wykładziny, tylko w 'salonie' na to dywan, po przeprowadzce niby jakieś dywany były, ale zawsze tylko odkurzane, ze dwa razy do roku prane. U siebie mam tylko małe dywaniki, które trzepię na balkonie bez trzepaczki wink

Jak te dywany wynosić? Toż to ciężkie!
        • kokosowy15 Re: Chłop mi się zakochał 23.08.22, 16:15
          Wynoszenie i trzepanie dywanów to jak trening ogólnorozwojowy, w dodatku darmowy i pożyteczny. Trzepanie czegokolwiek na balkonie? Nie wierzę!
    • aleubaw Re: Chłop mi się zakochał 23.08.22, 10:07
      Ja mam styl „peerel” w oryginale w pracy. Meble z lat 70-tych, firanki chyba też, do tego obowiązkowe wiszące kwietniki z roślinkami doniczkowymi. Mam też trzy stare maszyny do pisania, teczkę z kalkami, telefon stacjonarny typu „kombajn” z faxem i automatyczną sekretarką oraz szafę pancerną na trzy zamki. O starej ceramice bułgarskiej w postaci mocno sfatygowanych filiżanek i cukiernicy nie wspominając…
      Normalnie skansen 😂
      Ale bardzo mi się tutaj podoba, bo kultura pracy tez jest rodem z PRL: nie ma przeładowania obowiązkami, można się z pracy zwolnić, aby załatwić coś na mieście, nigdy nie ma problemu z urlopem lub zwolnieniem lekarskim, wszystkie prawa pracownika są wzorowo przestrzegane, co roku jest waloryzacja wynagrodzenia, dodatek za pranie i „grusza”.
      • ajaksiowa Re: Chłop mi się zakochał 23.08.22, 10:35
        Mam trzepaczkę ale trzepak zlikwidowali🤨
      • konsta-is-me Re: Chłop mi się zakochał 24.08.22, 00:28
        Już po samym opisie brzmi cudnie - przypomina mi dzieciństwo, jak mama zabierała mnie do pracy ( zamiast do szkoły) 😄
    • ritual2019 Re: Chłop mi się zakochał 23.08.22, 10:46
      Zakochal sie czyli bedzie urzadzal dom w takim stylu?
    • yadaxad Re: Chłop mi się zakochał 23.08.22, 10:59
      Paprotka jest bardzo zdrowa w przestrzeni pokojowej i wcale nie tak łatwo ją utrzymać. To musiały być jakieś specyficzne ustrojowe paprotki, że tak sobie egzystowały.
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Chłop mi się zakochał 23.08.22, 14:19
      Takie już jesteśmy, swym urokiem rzucamy mężczyzn na kolana ;P big_grin
      • potworia116 Re: Chłop mi się zakochał 23.08.22, 23:23
        mebloscianka_dziadka_franka napisała:

> Takie już jesteśmy, swym urokiem rzucamy mężczyzn na kolana ;P big_grin
        🙂
    • konsta-is-me Re: Chłop mi się zakochał 24.08.22, 00:32
      Jest taki kanał na tiktoku- autentycznie WSZYSTKO w mieszkaniu jest PRL-owskie , włącznie z papierosami czy kawa ,telewizorem (działa!!)- aczkolwiek nie wiem jak to możliwe i ogólnie cudowny skansen to jest 😆
    • login.na.raz Re: Chłop mi się zakochał 24.08.22, 11:17
      Akurat pawlacz nad drzwiami to bardzo sensowne rozwiązanie, sama bym chciała taki mieć, ale cholernie się boję wszelkich wiszących półek. Zawsze się boję, że na kogoś spadną.
      • bcde Re: Chłop mi się zakochał 25.08.22, 02:35
        Każdy schowek, który nie pomniejsza powierzchni podłogi jest cenny. Niestety, wieszanie szafek pod sufitem zmniejsza przestrzeń i trochę przytłacza, ale często nie ma innego wyjścia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka