Dodaj do ulubionych

Argentyna, Messi

19.12.22, 09:50
Piękny jest ten obraz. Kibicowałam Argentynie i bardzo cieszę się, że Messi osiągnął to czego mu w karierze brakowało. 35 lat i nadal zadziwia. Świetny piłkarz i idol wielu młodych zawodników.

Jak myślicie mamy szansę, aby doświadczyć kiedyś takiej atmosfery w Polsce? smile

www.youtube.com/shorts/s4_sNGMFX0c
Obserwuj wątek
    • jesien.za.mgla Re: Argentyna, Messi 19.12.22, 11:27
      Pewnie jakaś szansa jest.
      W Argentynie dzieci "rodzą się z piłką"... a w Polsce?
      Mam wrażenie, że oni grają z nastawieniem "umrę a wygram"... tam jest tysiąc procent determinacji...i umiejętności, no nie wiem jak to opisać.

• maslova Re: Argentyna, Messi 19.12.22, 14:27
      W Argentynie gospodarka jest w fatalnym stanie, panuje tam gigantyczna inflacja, bezrobocie itd.
      Sukces reprezentacji w piłce nożnej jest dla Argentyńczyków jakąś tam rekompensatą za słaby poziom życia, jednym z niewielu powodów, które przysparza im radość i z którego mogą czuć się dumni.
    • simply_z Re: Argentyna, Messi 19.12.22, 14:45
      Nie, my po prostu nie nadajemy sie do pilki. Lepiej skupic sie na siatce, recznej, lekkoatletyce, niz wydawac na kopaczy i jeszce nachalnie promowac lewego i jego dzide.
    • jednoraz0w0 Re: Argentyna, Messi 19.12.22, 14:52
      Wygląda jakby wygrali wojnę światową
    • kaktusowepole Re: Argentyna, Messi 19.12.22, 15:01
      Gdzieś czytałam że tam jest inna kultura.
      Piłka jako zabawa jest tania więc dużo dzieci bawi się gra od małego. I grają wszędzie. Bo mogą.
      A u nas ? Zakaz gry na osiedlach. Gra tylko w miejscach do tego dostosowanych. Szkółki piłkarskie płatne. Z prostej zabawy jedna piłka dwie bramki robi się sport dla uprzywilejowanych.
      • kubek0802 Re: Argentyna, Messi 19.12.22, 15:06
        kaktusowepole napisała:

> Gra tylko w miejscach do tego dostosowanych.

Oby nie na orlikach bo się zniszczą.
      • mysiulek08 Re: Argentyna, Messi 19.12.22, 16:05
        tak, nawet w andyjskiej osadzie jest placyk z dwiema bramkami wink

zreszta u nas tez, boiska odgrodzone i zabezpieczone praktycznie w kazdej dzielnicy/miescie (jak wieksze to niejedno) i do tego 'nieformalne' miejsca z bramkami i niemal zawsze ktos tam gra
    • klaramara33 Re: Argentyna, Messi 19.12.22, 15:55
      E tam piłka nożna. Znam wile fajnieszych dyscyplin.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka