Dodaj do ulubionych

Kolejność potraw w Wigilię

• ga-ti Re: Kolejność potraw w Wigilię 22.12.22, 22:07
      Wszystko zimne wystawiamy na stół. Ciepłe też. Zaczynamy od ciepłego, w moim domu rodzinnym ryby, u mnie barszcz, ale ryby zaraz potem, no i pierogi oczywiście. A do ryby sałatka na zimno smile
    • heca7 Re: Kolejność potraw w Wigilię 22.12.22, 22:15
      Już tak dobrze nie pamiętam bo jakieś dwadzieścia lat wigilie są poza domem rodzinnym. Ale u mnie nie było stawiania wszystkiego na raz na stole. Jak się zjadło jedno danie, następne było przynoszone z kuchni. Najpierw wchodziły zupy, barszcz z uszkami i grzybowa z kluskami (domowymi więc w uj czasu to zajmowało) potem pierogi i karp smażony. Potem kluski z makiem i kompot z suszu albo zupa z suszu(?) nie pamiętam , muszę ojca zapytać. Sałatka jarzynowa, śledzie z cebulą i karp w galarecie stały na stole. Do nich chleb.
      Na wigilii, którą sama robiłam wszystko stało na stole, pierogi na podgrzewaczu, podobnie kapusta z grzybami. Tylko barszcz był nalewany w kuchni.
    • princesswhitewolf Re: Kolejność potraw w Wigilię 22.12.22, 22:24
      U mnie jest podgrzewany bar wiec nic nie stygnie. Problemu nie ma.
    • sol_13 Re: Kolejność potraw w Wigilię 22.12.22, 22:45
      Najpierw na ciepło będą krewetki w sosie winnym, potem przystawki zimne. Potem jeszcze z ciepłych tylko barszcz z uszkami. Karpia nie robi się u nas smażonego, tylko w galarecie. Na kapustę/pierogi już nikt nie ma miejsca przy tej ilości jedzenia.
    • sasha_m Re: Kolejność potraw w Wigilię 22.12.22, 22:51
      Najpierw zupa i pierogi, potem zimne, po prezentach obok zimnego stawiany jest pieczony karp. Słodycze z reguły przechodzą na następny dzień, nie jesteśmy fanami słodkiego.
    • unaluna Re: Kolejność potraw w Wigilię 23.12.22, 00:02
      Najpierw na ciepło-zupy, pierogi i ryby. Zimne stoi od razu na stole, więc jak ktoś nie życzy sobie ciepłych dań może od razu przejść do kolejnego etapu.
    • yuka12 Re: Kolejność potraw w Wigilię 23.12.22, 00:03
      Zwykle zaczynamy od barszczu, potem pierogi, ryba, sałatka i ciasta na koniec. ALE większość (oprócz ciast) stoi na stole, więc jak ktoś ma ochotę zjeść w innej kolejności, nie ma przeciwskazań 😁.
      Zresztą podobnie było w moim domu rodzinnym, tak też organizuje moja dalsza rodzina (np. ze strony taty), podobnie było u teściów. Donoszono ewentualnie jakieś ekstrasy, coś co się dłużej podgrzewało lub ktoś doniósł oraz oczywiście desery i ciasta.
    • kaki11 Re: Kolejność potraw w Wigilię 23.12.22, 00:12
      U mnie najpierw zupy :barszcz z uszkami, grzybowa i kompot z fasola, później ryba, później inne dania zimne ale z kategorii slonych na koniec słodkie i owoce
      • konsta-is-me Re: Kolejność potraw w Wigilię 23.12.22, 19:32
        Ale to jest dosłownie kompot z fasolą, czy to jakiś deser ?
        • kaki11 Re: Kolejność potraw w Wigilię 23.12.22, 20:31
          To jest dosłownie kompot z fasolą. Takie proste danie wigilijne znane w niektórych regionach/domach. Coś jak zupa, zrobione przez zalanie kompotem z suszu ugotowanej fasoli. Nie stanowi deseru, przynajmniej my nigdy tak nie był traktowany przez nas. Ale rozumiem zdziwienie, to takie połączenie dla wielu zupełnie nieakceptowalne.
    • unikotka Re: Kolejność potraw w Wigilię 23.12.22, 00:26
      Zupa, potem ryba smażona z dodatkami typu kapusta, potem deser i kompot z suszu.
      Żadnego "zimnego" nie znam. I chyba byśmy już nie zmogli.
    • konsta-is-me Re: Kolejność potraw w Wigilię 23.12.22, 03:33
      Zaczynam od podania zupy, czyli na ciepło.
      Potem ryba, z tym że ryba smażona i na zimno jest od razu, wiec można sobie wybrać.
      I z rybą wjeżdżają wszelkie zimne potrawy.
      Na końcu ciasto, kawka, herbatka, barszczyk itd.

• mia_mia Re: Kolejność potraw w Wigilię 23.12.22, 04:54
      U nas wszystko razem, na ciepło są tylko pierogi i karp i czysty barszcz, więc problem jest tylko taki czy najpierw spróbować pieroga czy karpia😀
    • naturella Re: Kolejność potraw w Wigilię 23.12.22, 05:41
      Przystawki, zupa, dania ciepłe, deser. Dość długo to trwa, porcje nieduże, więc jakoś wszyscy dają radę do końcu. U mnie w tym roku tatar z łososia na początek - nigdy nie było na Wigiliach, ale akurat firma, w której zamawiam catering go ma, więc spróbujemy. Potem dwie zupy do wyboru - grzybowa z łazankami i barszcz z pasztecikiem (grzybową robi mama, barszcz z kartonu, pasztecik z cateringu). Drugie danie to pierogi (catering), karp (catering), kapusta z olejem lnianym (catering), fasola (ja), łosoś (ja). A, i podam też śledzie z oleju i w śmietanie do tych ciepłych dań, u nas lubią sobie przeplatać.
    • mgla_jedwabna Re: Kolejność potraw w Wigilię 23.12.22, 09:07
      Wszystko stoi na stole od początku. Z ciepłych na dzień dobry wjeżdża barszcz, potem jest smażona ryba (różne rodzaje, ostatnio był to chyba sandacz).
    • aqua48 Re: Kolejność potraw w Wigilię 23.12.22, 09:38
      U mnie są kluski z makiem, barszcz z uszkami, kulebiak z sosem, ryba na ciepło, ryba na zimno i sałatki. Na deser ciasta. Na które zazwyczaj się tylko patrzy smile
    • sylwiastka Re: Kolejność potraw w Wigilię 23.12.22, 09:46
      1. Sledzie na zimno (sa do nich oddzielne sztucce, po sledziach zmiana talerzy) do picia kieliszek wodki
      2. Barszcz z uszkami na cieplo
      3. Ryba na cieplo (sztucce do ryby, po rybie zmiana talerzy) do picia wino i kompot z suszu
      4. Dania cieple glownie pierogi (sprzatniecie wszystkich dan slonych i talerzy) do picia wino i kompot z suszu
      5. Prezenty
      6. Ciasta i nalewka

Zuzywane jest 5 talerzy, 3 widelce, 3 noze, lyzka, widelczykni lyzeczkando ciast, szklanka, kieliszek do wina, do wodki i do nalweki. Nie trzeba pic i jesc wszystkiego. Wigilia dla malej liczby osob, potrawy uzgodnione i lubiane przez wszystkich.
      • sylwiastka Re: Kolejność potraw w Wigilię 23.12.22, 09:48
        Moim ulubionym zajeci jest ukladanie zastawy i sztuccow dla kazdego goscia. Lubie przerwy miedzy daniami, wstanie od stolu i klimat serwowania dan, a nie biesiady.
      • panna.nasturcja Re: Kolejność potraw w Wigilię 23.12.22, 10:52
        Czemu tak podkreślasz tę zmianę talerzy i sztućców? Myślałam, że to oczywiste jest.
        • po_godzinach_11 Re: Kolejność potraw w Wigilię 23.12.22, 10:55
          panna.nasturcja napisała:

> Czemu tak podkreślasz tę zmianę talerzy i sztućców? Myślałam, że to oczywiste j
          > est.

Podkreśla, bo chce, panno czepialska
          • panna.nasturcja Re: Kolejność potraw w Wigilię 23.12.22, 11:19
            Czepiasz to się ty. Ja zapytałam.
        • sylwiastka Re: Kolejność potraw w Wigilię 23.12.22, 12:17
          Bo dla mnie to element celebracji. Poza tym gdy stol jest zastawiony potrawami to naklada je sie na jeden talerz i nie zmienia sztuccow. A ja nie lubie jak miesza sie kapuste ze sledziem, a gospodarzy nie chce klopotac.
          W Hiszpanskich restauracjach talerze zmieniaja, ale sztucce sie zostawia. Wiec nie wszystko jest oczywiste i wole opisac dokladnie.
    • mama-ola Re: Kolejność potraw w Wigilię 23.12.22, 09:50
      U nas najpierw ciepłe, czyli pierogi i łosoś z piekarnika plus barszcz w kubku do picia/popijania. Zimne je się potem.
      Jeśli jest inna kolejność, to w trakcie wigilii ktoś musiałby podgrzewać i przynosić to ciepłe, a co gorsza męczyć ludzi pytaniami: chcecie już pierogi?, podgrzewać już pierogi?, Marek? Kasia? chcecie już czy potem? bo babcia by chciała później, a wy? Waldek? słyszysz? chcesz już, bo nie wiem, czy grzać wodę czy poczekać...
      • panna.nasturcja Re: Kolejność potraw w Wigilię 23.12.22, 10:53
        Dziwne masz wyobrażenia.
    • leosia-wspaniala Re: Kolejność potraw w Wigilię 23.12.22, 11:10
      Nie ma zimnych, barszcz, ryba z kapustą, pierogi, finito.
    • sylwiastka Re: Kolejność potraw w Wigilię 23.12.22, 12:12
      Stacja dokujaca, wysysajaca smieci i napelniajaca woda robota do sprzatania. Ma wymieniane workini juz nie bede musiala recznie oprozniac tego pojemnika kurzem.
      • sylwiastka Re: Kolejność potraw w Wigilię 23.12.22, 12:13
        Mialo byc w innym watku wink
    • kropka_kom Re: Kolejność potraw w Wigilię 23.12.22, 14:19
      wszystko jest na stole na raz ...12 potraw .
    • szmytka1 Re: Kolejność potraw w Wigilię 23.12.22, 14:21
      Wszystko na raz, zasiada się do stołu i biesiaduje. Nikt nie lata i niczego nie donosi.
    • enigma81 Re: Kolejność potraw w Wigilię 23.12.22, 17:01
      Wszystko na stół (ciepłe na podgrzewaczach) i zaczynamy od barszczu z uszkami. Później już co tam kto chce.
      Tradycyjnie staramy się nie odchodzić od stołu jak już zasiądziemy.
      Po sprzątnięciu po kolacji wjeżdżają ciasta i zaczynamy akcję prezenty smile
    • default Re: Kolejność potraw w Wigilię 23.12.22, 17:08
      Kiedy jeszcze rodzice żyli, to było bardziej tradycyjnie, czyli najpierw dzielenie się opłatkiem, potem zasiadanie do stołu, najpierw śledzie, potem zupa grzybowa, karp, kapusta, barszcz z uszkami, smażone suszone grzyby, kluski z makiem, potem ciasta i kompot. Ponieważ oprócz śledzi i ciast wszystkie potrawy były na ciepło, to ktoś musiał biegać między kuchnią a pokojem, podgrzewając je i donosząc. Przeważnie był to Tato, potem ja.
      W efekcie odechciewało mi się jeść od tego latania.
      Teraz w ogóle nie siadamy do stołu, wszystko stoi na kuchni gotowe do jedzenia i przez cały wieczór tak sobie pojadamy to tego, to owego, nakładając sobie na talerze i zalegając z nimi na kanapie.
    • tol8 Re: Kolejność potraw w Wigilię 23.12.22, 17:10
      Pierw opłatek. Pierwsze danie to zupa grzybowa. Reszta stoi na stole i potem każdy je co chce. Po skosztowaniu dwunastu potraw dzieci zaczynają rozdawać prezenty spod choinki. Każdy robi każdemu, więc każdy dostanie po kilkanaście sztuk.
    • auksencja15 Re: Kolejność potraw w Wigilię 23.12.22, 17:29
      Podaje wszystko równocześnie
      Wszystko ciepłe na podgrzewaczach
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Kolejność potraw w Wigilię 23.12.22, 20:34
      W rodzinnym domu najpierw szły zupy, potem karp smażony z dodatkami - w zasadzie to taki obiad był. A u siebie robię tak, jak rodzina męża. Najpierw przystawka, czyli śledź w różnych wariacjach, potem zupy, a potem ryba na ciepło - czyli taki bardziej rozbudowany obiad. ;P smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka