kasiaasia1 02.01.23, 22:04 Jak poszła waszym dzieciom? Jaki wynik? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bei Re: Matma rozszerzena 02.01.23, 22:20 Mój narzekał tylko na fizykę, na jedno zadanie stracił 45 min, wyszedł w końcu przed czasem bo był zmęczony. Fizykę pisał jako drugi w kolejności egzamin- o 15… Odpowiedz Link Zgłoś
barbibarbi Re: Matma rozszerzena 02.01.23, 22:26 Źle poszła, nie ma jeszcze wyników, ale nawet najlepsze matematyczne asy wychodziły z podkulonymi ogonem. Moja córka stwierdziła, że chyba zrezygnuje z rozszerzenia matmy i przerzuci się na wos. Odpowiedz Link Zgłoś
helena31 Re: Matma rozszerzena 02.01.23, 22:33 Wos był też mega trudny i to taki nieprzewidywalny przedmiot . Wybrałabym coś innego. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiaapysia Re: Matma rozszerzena 02.01.23, 22:37 A np. geografia? Faktycznie taka trudna? Bo średnie wyniki coroczne nieciekawe. Zastanawiam się dlaczego. Odpowiedz Link Zgłoś
geoardzica_z_mlodymi Re: Matma rozszerzena 02.01.23, 23:12 WOS i geografia są dość trudne zwykle, wyniki średnie nie powalały dotąd. Ciekawe, czy dużo zmienili. Odpowiedz Link Zgłoś
barbibarbi Re: Matma rozszerzena 02.01.23, 22:39 No ale matma nie łatwiejsza chyba. Wiem, że na wosie trzeba było pozew napisać, pogięło ich. Chyba chodzi o to, żeby naród nie pchał się na studia a maturę miały tylko elity 😒 Odpowiedz Link Zgłoś
barbibarbi Re: Matma rozszerzena 02.01.23, 22:47 No pewnie, że przydatny, ale ja to miałam na 3 roku studiów. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiaapysia Re: Matma rozszerzena 02.01.23, 22:51 Sprawdziłam arkusz na stronie CKE. Nie pozew tylko odwołanie od decyzji administracyjnej, nie mającej uzasadnienia. Napisanie odwołania i w ogóle pisma urzędowego to akurat przydatna umiejętność. Odpowiedz Link Zgłoś
helena31 Re: Matma rozszerzena 02.01.23, 23:27 Matma na pewno jest bardzo trudna , ale zamiana na wos może być miną . To już chyba lepsza geografia . Wos jest przedmiotem , którego trudno jest się wyuczyć . Jest wiele niuansów i tyle rzeczy dzieje się w każdym zakątku świata. W jednej z ostatnich matur tylko 4% zdających otrzymało wynik powyżej 75 %. Chyba, że jesteś pasjonatem i nie obce ci są takie wiadomości np jaka grupa etniczna zamieszkuje pł część birmańskiego stanu Arakan . Ja nie wiedziałam , ale może maturzyści mają to w małym palcu i ten przykład jest zły To już ten pozew rzeczywiście może bardziej przydać się w życiu Odpowiedz Link Zgłoś
myszu13 Re: Matma rozszerzena 02.01.23, 23:52 Geografia tylko pozornie wydaje się prosta. Dwa lata temu średnia krajowa wyniosła 21%. A nowa matura to już kosmos. Współczuję obecnym maturzystom. Odpowiedz Link Zgłoś
helena31 Re: Matma rozszerzena 03.01.23, 00:20 Chyba nie ma łatwych rozszerzeń . A nowa matura rzeczywiście jest kosmosem , zwłaszcza język polski . Chyba niewiele osób zdaje sobie sprawę jak bardzo restrykcyjny stał się sposób oceniania tego przedmiotu . Maj może być naprawdę gorący dla wielu. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Matma rozszerzena 03.01.23, 09:22 myszu13 napisała: > Geografia tylko pozornie wydaje się prosta. Dwa lata temu średnia krajowa wyni > osła 21%. Ale ten wynik to głównie dlatego, że dużo osób wybiera geografię "z braku laku", bo coś trzeba wybrać i wydaje im się, że łatwo pójdzie bez nauki. Przy lekkim przyłożeniu się, można było mieć bdb wynik (piszę o maturze właśnie sprzed 2 lat). >A nowa matura to już kosmos. Współczuję obecnym maturzystom. I ja współczuję, tym bardziej, że moją najmłodszą czeka za rok. Przy okazji, jeśli ktos jeszcze nie podpisał, tu petycja o zmiany w nowej maturze z polskiego: www.petycjeonline.com/petycja_polonistek_i_polonistow_do_cke_o_ludzki_wymiar_nowej_matury_z_jzyka_polskiego_czyli_murem_za_maturzystami_albo_gow_w_mur_manifest_polonistow?fbclid=IwAR04n9JVMYEPDvcd3VqCs66_QWaklThEHlijrnisXwRHKdUt-Q_JlllP3pM#sign Odpowiedz Link Zgłoś
al_sahra Re: Matma rozszerzena 03.01.23, 01:42 helena31 napisała: > Chyba, > że jesteś pasjonatem i nie obce ci są takie wiadomości np jaka grupa etniczna > zamieszkuje pł część birmańskiego stanu Arakan . Ja nie wiedziałam , ale może > maturzyści mają to w małym palcu i ten przykład jest zły Ten przykład jest bardzo zły i świadczy o Twojej ignorancji. Ta grupa etniczna (Rohingya) była kilka lat temu ofiarą masowych ataków, przez organizacje międzynarodowe uznanych za ludobójstwo. Te wydarzenia w dużym stopniu skompromitowały poprzednio bardzo poważaną laureatkę Pokojowej Nagrody Nobla Aung San Suu Kyi. Nie trzeba być żadnym “pasjonatem”, żeby to wiedzieć, wystarczy czytać coś więcej niż Pudelka. Miejmy nadzieję, że tegoroczni maturzyści spełniają to kryterium. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Matma rozszerzena 03.01.23, 09:04 Ten przykład jest o tyle dobry, że pokazuje sposob myślenia maturzystów, którzy nie mają sprecyzowanych zainteresowań ani szerszej perspektywy w oglądzie świata - "nie potrafię rozwiazywać zadań z matmy, zmienię przedmiot na wos - podręcznik cienki w porównaniu, co może pójść nie tak". No i potem widzimy statystyki jakie widzimy i się dziwimy, jakim cudem wyniki z przedmiotu x takie marne, skoro ktoś się interesuje i przez 4 lata miał rozszerzenie do tego - tymczasem niekoniecznie teoria spina się tu z praktyką, niestety. Swoja drogą, osoba zmieniajaca deklarację z rozszerzenia z matmy na wos nie wyglada na kogoś, kto ma jakąkolwiek koncepcję w kwestii wyboru kierunku studiòw Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Matma rozszerzena 03.01.23, 10:02 O dziękuję za potwierdzenie tego co pisalam parę razy. Złe wyniki oraz "o jakie trudne było" z wosu to często wynik tego, że przedmiot ten wybiera się na zasadzie "podręcznik cienki to będzie łatwo." Raz się spotkałam z faktycznie dość trudnym zadaniem (trzeba było policzyć mandaty uzyskane w wyborach) i to rzeczywiście uważam za zbędne na tyn poziomie, to się robi na prawie konstytucyjnym na studiach, napisanie czy to pozwu czy odwołania jest akurat w sam raz Odpowiedz Link Zgłoś
geoardzica_z_mlodymi Re: Matma rozszerzena 03.01.23, 10:18 Pewien znany mi maturzysta dotarł do etapu wojewódzkiego olimpiady z WOS, więc był przygotowany a nie napisał matury wosowej na więcej niż 80. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Matma rozszerzena 03.01.23, 10:29 Ale wiesz, że to samo bywa z maturzystami-olimpijczykami z innych przedmiotów? To jest czasem kwestia tego, na ile "podejdą" zadania, dyspozycji dnia itd. A dojście do etapu wojewódzkiego to inaczej wyjście z etapu szkolnego, czyli rozwiązanie testu po prostu (chyba że się coś ostatnio zmieniło). Odpowiedz Link Zgłoś
geoardzica_z_mlodymi Re: Matma rozszerzena 03.01.23, 10:42 W wojewódzkim są dwa etapy. Potem z osób zakwalifikowanych wyłania się % z najlepszymi wynikami. Wiele osób dobrze zorientowanych odpada. Więc gdzieś tam nie przeszedł na dalszych etapach. Odpowiedz Link Zgłoś
al_sahra Re: Matma rozszerzena 03.01.23, 12:57 iwoniaw napisała: > Ten przykład jest o tyle dobry, że pokazuje sposob myślenia maturzystów, Przecież chodzi o przykład pytania z nauk politycznych. Jak treść tego pytania albo fakt, że autorka postu nie umiała na nie odpowiedzieć, ma być dowodem na sposób myślenia maturzystów? Rozumiem, że autorka podała przykład tego pytania żeby zobrazować, jaki ten przedmiot jest trudny, bo przecież odpowiedzieć może tylko “pasjonat”. Otóż moim zdaniem nie pasjonat, tylko człowiek minimalnie zorientowany w temacie najnowszej historii, praw człowieka i stosunków międzynarodowych. Dlatego to nie jest dobry przykład trudnego pytania. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Matma rozszerzena 03.01.23, 15:29 al_sahra napisał(a): > iwoniaw napisała: > > > Ten przykład jest o tyle dobry, że pokazuje sposob myślenia maturzystów, > > Przecież chodzi o przykład pytania z nauk politycznych. Jak treść tego pytania > albo fakt, że autorka postu nie umiała na nie odpowiedzieć, ma być dowodem na s > posób myślenia maturzystów? Maturzyści, którzy nie przygotowują się do matury z wosu w ramach zajęć rozszerzonych, nie przeanalizowali nawet pytań z lat poprzednich, tylko "z marszu" zmieniają przedmiot na wos właśnie, nawet nie podejrzewają, że potrzebna jest im jakakolwiek wiedza nt. bieżących kwestii politycznych czy społecznych- na tym właśnie polega problem. > Rozumiem, że autorka podała przykład tego pytania żeby zobrazować, jaki ten prz > edmiot jest trudny, bo przecież odpowiedzieć może tylko “pasjonat”. Otóż moim z > daniem nie pasjonat, tylko człowiek minimalnie zorientowany w temacie najnowsze > j historii, praw człowieka i stosunków międzynarodowych. Dlatego to nie jest do > bry przykład trudnego pytania. Tu nie chodzi w sumie o to, czy pytania są "trudne" czy "łatwe", tylko czy maturzyści mają jakiekolwiek pojęcie o specyfice egzaminu, na który się zapisują. No więc w wielu przypadkach absolutnie nie - i tak, to jest problem. Odpowiedz Link Zgłoś
al_sahra Re: Matma rozszerzena 03.01.23, 23:31 OK, czyli pisałyśmy o czym innym. Ja tylko odniosłam się do stwierdzenia, że to trudny przedmiot i trudne pytanie, a nie do wyborów maturzystów. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Matma rozszerzena 04.01.23, 07:30 al_sahra napisał(a): > OK, czyli pisałyśmy o czym innym. Ja tylko odniosłam się do stwierdzenia, że to > trudny przedmiot i trudne pytanie, a nie do wyborów maturzystów. A to faktycznie trochę o czym innym mówimy - ja w ogóle uważam, że nie ma rozszerzeń "łatwych" w takim znaczeniu, że ktoś kompletnie nie związany z przedmiotem (nie jest to ani jego pasja ani nie studiowal kierunku pokrewnego), kto nie uczył się specjalnie "pod egzamin" (czy to mając rozszerzenie w szkole, czy spędzając sam czas nad starymi testami i podręcznikiem) przychodzi i z marszu pisze na 85%+ tylko dlatego, że jest w normie intelektualnej i "czyta coś wiecej niz pudelka". Jednoczesnie nie sadzę, by z ktoregokolwiek przedmiotu był to egzamin aż tak "trudny", by będąc we wspomnianej normie i mając motywację nie można było przysiąść i tego wyniku "wykręcić" na wysokim poziomie. Musimy jednak pamietać, że my tu piszemy z punktu widzenia mocno dorosłych osób, które w wiekszości ścieżkę edukacji formalnej mają już za sobą, więc już choćby ten fakt powoduje, że mamy szerszą perspektywę niz bardzo młodzi ludzie. Dlatego dla nich wiele rzeczy po prostu ma prawo być "trudne". A nie każdy ma w otoczeniu (czy to w szkole czy w domu) osoby, które cokolwiek im sensownie wyjaśnią, podpowiedzą, pokażą. No więc ta młodziez się często miota, także w wersji "od ściany do ściany", czyli jak w przykladzie "miałem zdawać matmę, olaboga, chyba nie dam rady, co by tu wziąć, moze wos, albo nie, geografię wezmę" - bo nie maja nikogo w otoczeniu, kto im powie "uspokój się, jesteś na matfizie od 3 lat, jeśli zadanie x sprawia ci trudność, to siadaj, rozkminimy zadania typu x, zamiast tracic czas na wgryzanie sie w coś, co ani nie jest twoja pasją, ani nie uczyłeś się tego za bardzo przez ostatnie lata". Generalnie potem wyniki matury w skali rocznika sa niskie, uczniowie się en masse utwierdzają w przekonaniu, że wszystko jest trudne, wiary w siebie nie mają za grosz. Umiejetności uspokojenia się i skupienia na celu również nie. Odpowiedz Link Zgłoś
helena31 Re: Matma rozszerzena 03.01.23, 10:45 ha , wiedziałam , że ematka protekcjonalnym tonem wytknie mi moje ubóstwo intelektualne . Te słynne wąskie specjalistki uważają rozszerzenia z matematyki , chemii , biologii czy wosu za w sumie prosty egzamin. Po 4 latach LO można je zdać , dobrze dać , nie będąc żadnym pasjonatem a przeciętnym uczniem. Bo chyba w rozszerzeniach chodzi o to , żeby zdać na co najmniej 70-80%( czasami i to za mało). A wosu nie zdaje się dlatego, bo podręcznik cienki i łatwy, te czasy dawno minęły. To było lata temu . Zdają tylko ci , którym jest potrzebny na studia . . Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Matma rozszerzena 03.01.23, 11:31 helena31 napisała: > A wosu nie zdaje się dlatego, bo podręcznik cienki i łatwy, te czasy dawno m > inęły. To było lata temu . Zdają tylko ci , którym jest potrzebny na studia . > . Tak, najpotrzebniejszy na studia jest tym, którzy przez 3,5 roku byli przekonani, że powinni wybrać matmę. Poza tym ja nie napisalam, że podręcznik JEST cienki i łatwy, tylko że taki jest tok myślenia części maturzystów wybierających (nie tylko to zresztą) rozszerzenie - nie wiem zatem, z czym polemizujesz, bo nie twierdzę też, że zdałabym na 85%+ wszystkie rozszerzenia od sasa do lasa, natomiast przynajmniej czytam ze zrozumieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
al_sahra Re: Matma rozszerzena 03.01.23, 13:00 helena31 napisała: > ha , wiedziałam , że ematka protekcjonalnym tonem wytknie mi moje ubóstwo intel > ektualne . Te słynne wąskie specjalistki uważają rozszerzenia z matematyki , ch > emii , biologii czy wosu za w sumie prosty egzamin. Nie wiem, co moja wąska specjalizacja ma tu do rzeczy. W dalszym ciągu uważam, że Twój brak podstawowej wiedzy na temat tych wydarzeń nie dowodzi, że pytanie było trudne czy ezoteryczne. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Matma rozszerzena 02.01.23, 23:59 A na studia co jej potrzebne? Bez różnicy? Odpowiedz Link Zgłoś
la_mujer75 Re: Matma rozszerzena 03.01.23, 06:50 Moje nie pisało i bardzo zadowolone, bo w jego klasie- płacz był. Tylko trzech było zadowolonych. Chyba najlepszy napisał na jakieś 70 procent. Mam wrażenie, że oni robią to celowo. Aby dzieciaki miały mniejsze szanse, aby dostać się na studia za granicą, Przecież na niektórych uniwersytetach liczą się procenty, a nie osiągnięty centyl. A coś mi się obiło o uszy, że marzy im się powrót matury w szkole i osobne egzaminy na studia, czyli za chwile okaże się, że polskie matury w ogóle nie będą brane pod uwagę. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaasia1 Re: Matma rozszerzena 03.01.23, 08:11 U nas średnia klasy 8 %. 😕 Ogromne zaskoczenie bo klasa uważana za dobrą. I pytanie co jest nie tak skoro w ciągu tych czterech lat nauki byli oceniani przez nauczycieli ( była zmiana nauczyciela w 2 kl ) na 4/5. Matura zbyt odjechana czy system oceniania nieadekwatny do wiedzy ? Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Matma rozszerzena 03.01.23, 09:25 kasiaasia1 napisała: > U nas średnia klasy 8 %. 😕 O matko! Ogromne zaskoczenie bo klasa uważana za dobrą. I py > tanie co jest nie tak skoro w ciągu tych czterech lat nauki byli oceniani przez > nauczycieli ( była zmiana nauczyciela w 2 kl ) na 4/5. Matura zbyt odjechana c > zy system oceniania nieadekwatny do wiedzy ? Może być i to, i to. Czy w szkole są inne klasy rozszerzające matematykę? Ciekawe, jak tam poszła próbna. Ja jestem bardzo ciekawa próbnych w szkole mojego dziecka, ale pewnie nie uzyskam takich informacji.... Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaasia1 Re: Matma rozszerzena 03.01.23, 10:11 To jedyna klasa dlatego nie ma porównania Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Re: Matma rozszerzena 03.01.23, 08:27 Przeczytałem "mama rozszerzona" i pomyślałem, że jeszcze jeden wątek okołoświąteczny... Odpowiedz Link Zgłoś
lilia.z.doliny Re: Matma rozszerzena 03.01.23, 09:38 Ja też. I moje myśli poszybowały w stronę wystawy: średniowieczne narzędzia tortur Odpowiedz Link Zgłoś
husmus Re: Matma rozszerzena 03.01.23, 08:54 Syn napisał na 60%. Twierdzi, że nie wszystkie działy zostały już powtórzone/przerobione, więc zakłada, że na maturze teoretycznie powinno być lepiej. W podstawówce był bardzo dobry z matematyki. W liceum trafił na słynną krakowską matematyczkę, w I klasie oceny to 1 i 2. W II klasie rozwiązywali zadania z poziomu studiów. Z każdym rokiem było lepiej, ale koszt był ogromny, rozważaliśmy nawet zmianę szkoły, sytuacja się na szczęście unormowała. Odpowiedz Link Zgłoś
barbibarbi Re: Matma rozszerzena 03.01.23, 09:51 Czy to jest normalne, że dzieciak, który interesuje się matematyką, ma słynną matematyczkę i robią zadania ze studiów osiąga "tylko" 60%? To nie jest przytyk do tego młodzieńca, ja uważam, że matura rozszerzona jest odjechana. Odpowiedz Link Zgłoś
ania_z_zielonymii Re: Matma rozszerzena 03.01.23, 10:01 Też o tym pomyślałam. Rozwiązywanie zadań na poziomie studiów w 2 klasie, dziecko zdolne i nauczyciel słynny na cały Kraków a matura tylko 60%? Odpowiedz Link Zgłoś
husmus Re: Matma rozszerzena 03.01.23, 10:16 "Słynną" - może nie wyraziłam się precyzyjnie - nie chodzi o jej sławę/renomę, lecz o to, że robi w I klasie ostrą selekcję. Nie każdy jest w stanie przez nią przebrnąć. Wiele osób mówi, że matura była bardzo trudna. Zresztą opinia taka wynika też z powyższych postów. Tak jak napisałam, nie wszystkie działy zostały już przerobione/powtórzone, a zadania z tych tematów na maturze jednak były. Syn jest z matematyki dobry, ale nie wybitny. Najwyższy wynik w klasie oscylował ok. 80% i uzyskał go uczeń matematycznie uzdolniony. Kilka osób napisało na 70+, więc ogólnie uważam, że nasz wynik jest bardzo przyzwoity. Odpowiedz Link Zgłoś
ania_z_zielonymii Re: Matma rozszerzena 03.01.23, 10:36 No to ja źle zrozumiałam, myślałam że syn ma świetnego nauczyciela a nie „słynnego” z odsiewania uczniów. Swoją drogą mogłam się domyślić skoro nauczyciel nie przerobił porządnie wszystkich działów czyli podstawy, a tracił czas na program ze studiów czyli poza podstawą😕 Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: Matma rozszerzena 03.01.23, 10:57 Husmus, w ktorym liceum ta nauczycielka? jesli w V, to mam podejrzenia ktora Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaasia1 Re: Matma rozszerzena 03.01.23, 10:13 To 60% które uzyskały syn to był najlepszy wynik w klasie? Odpowiedz Link Zgłoś
swiecaca Re: Matma rozszerzena 03.01.23, 09:40 Syn był podlamany że źle poszła ale dostał 89%. Niestety musi mieć kolo 98 żeby dostać się na wymarzone studia Odpowiedz Link Zgłoś
dzikka Re: Matma rozszerzena 03.01.23, 09:53 Skąd wie ile musi dostać? W tym roku zmieniła się matura to i wyniki będą inne, może się okazać, że mu wystarczy i 75%. Niech się nie nakręca na niemal maksa o szkoda nerwów. Odpowiedz Link Zgłoś
swiecaca Re: Matma rozszerzena 03.01.23, 10:03 Tak było w poprzednich latach. oczywiście jeśli w tym roku matura będzie trudniejsza to i próg spadnie Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Matma rozszerzena 03.01.23, 10:36 Niech się nie nakręca na niemal maksa o szkoda nerwów. Wprost przeciwnie, niech nie kalkuluje ile punktów wystarczy, tylko niech przygotowuje się, jakby musiał dostać 100%. Odpowiedz Link Zgłoś
extereso Re: Matma rozszerzena 03.01.23, 12:53 Nie ja nie mogę znieść takiego myślenia. Moja córka też uzyskała z jednego z rozszerzeń tyle i tyle było jej potrzebnych, ale prędzej bym sobie ogon odgryzła niż powiedziała jej że ma przygotowywać się tak jakby musiała dostać 100 procent. To nie ma moje nerwy 😱 Odpowiedz Link Zgłoś
swiecaca Re: Matma rozszerzena 03.01.23, 12:59 ja mu nic nie mówię, sam wie. jak dla mnie może iść na inne studia i też będzie dobrze ale on się uparł... Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Matma rozszerzena 03.01.23, 13:42 Albo rybki, albo akwarium Trudny cel wymaga pełnej koncentracji na jego osiągnięciu. Nie da się "zaprogramować" na określony wynik egzaminu, każde zadanie z arkusza to osobna historia i trzeba je dobrze rozwiązać. Odpowiedz Link Zgłoś
ania_z_zielonymii Re: Matma rozszerzena 03.01.23, 10:05 Przecież to świetny wynik jak na próbną, świetny nawet jak na właściwą maturę. Gratulacje dla syna. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Matma rozszerzena 03.01.23, 10:42 W tej grze nie dają nagrody (indeksu wymarzonego kierunku) za świetny wynik, tylko za pokonanie konkurentów. Odpowiedz Link Zgłoś
ania_z_zielonymii Re: Matma rozszerzena 03.01.23, 11:20 Ale to tylko próbna a nie „gra” i też nie ma za nią indeksu. Wynik jest świetny, bo właściwą maturę zwykle pisze się dużo lepiej niż próbną. Poza tym nie wiadomo jak napiszą konkurenci, więc lepiej się skupić na sobie, a ten chłopiec już jest bardzo dobrze przygotowany oraz nadal ma sporo czasu na to, żeby właściwą maturę napisać na 100. Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: Matma rozszerzena 03.01.23, 13:13 moze byc np. sgh, albo analiza i inzynieria danych na PW Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Matma rozszerzena 03.01.23, 13:23 magia napisała: > moze byc np. sgh, Mam dziecko na sgh i z pewnością nie miała 98% z matematyki rozszerzonej. Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: Matma rozszerzena 03.01.23, 13:36 moze nadrobila punkty drugim językiem,l. Patrzylam na punktacje chyba zeszłoroczna. Trzeba bylo miec min 309 punktow z matury, zeby sie dostac, a maksymalna punktacja to 100 za matm, 100za drugi przedmiot, 100 jezyk rozszerzony, 33 jezyk inny. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Matma rozszerzena 03.01.23, 17:05 O zeszłym roku się nie wypowiadam. Ale 2 lata temu córka miała pewnie ok. 80% (nie pamiętam dokładnie) z matematyki rozszerzonej i spokojnie się dostała, nie z top lokatą, ale w pierwszym terminie, bez problemów. Do drugiego języka podeszła z marszu, więc nie miała z niego jakiegoś rewelacyjnego wyniku. Odpowiedz Link Zgłoś
swiecaca Re: Matma rozszerzena 03.01.23, 12:58 sorry, pomyliłam się, to z podstawowej tyle dostał, a już się pyszniłam jak paw. rozszerzonej jeszcze nie ma wyniku... Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Matma rozszerzena 03.01.23, 13:26 Czyli te 98% wymagane, by sie dostać na wymarzone studia, to ma być z podstawy? W to już prędzej uwierzę. Aczkolwiek, jesli matura będzie trudniejsza, to i progi spadną, nie ma bata. Odpowiedz Link Zgłoś
scarlett74 Re: Matma rozszerzena 03.01.23, 13:46 WTF? Serio dziecko załamane, że ma "tylko" 89% z próbnego... Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Matma rozszerzena 03.01.23, 17:02 Jeśli celem jest 98% z matury rozszerzonej, a dzieciak ma 89% z podstawowej, to faktycznie mozna się zmartwić. Choć trudno uwierzyć w kierunek, gdzie trzeba mieć niemal 100% z matmy, by sie dostać. Chyba, że ktoś zakłada, że z innych rozszerzeń uzyska mało punktów. Odpowiedz Link Zgłoś
nuka_2 Re: Matma rozszerzena 03.01.23, 21:24 Z tego co pamietam kierunek informatyka na PW jest na kilku Wydziałach i syn znajomych nie dostał się na jeden z nich majac 96 z matematyki roszerzonej i ok 90 z fizyki, bo większość z miejsc zajęli olimpijczycy z całej Polski. Dostał się na informatykę na innym Wydziale PW. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Matma rozszerzena 03.01.23, 21:49 No to faktycznie ciężka sprawa. Nie byłam świadoma, że aż tak ciężko dostać się na ten kierunek na PW. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Matma rozszerzena 03.01.23, 22:13 Moich dzieci kierunki informatyczne nie interesują, więc nie byłam świadoma, że tak ciężko się dostać. Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: Matma rozszerzena 03.01.23, 11:00 moj syn tez pisal rozszerzona matematyke przed swietami - ale w Niemczech wynikow jeszcze nie ma, ale byl dosc zadowolony (ale na pewno nie na 100%). u nich nagle w ostatniej klasie nauczyciela "oswiecilo", ze na maturze sa specjalne wymagania dotyczace opisowego (rowniez) rozwiazywania zadan - i moj syn stwierdzil, ze on matmy nie zdaje, bo nie ma pojecia, jak te opisy zrobic ... na szczescie nauczyciel wzial sie za nich, pokazal, syn zobaczyl, ze nie taki diabel straszny i nie zmienil przedmiotu (a mial jakies odjechane pomysly ...) Odpowiedz Link Zgłoś
scarlett74 Re: Matma rozszerzena 03.01.23, 13:53 Nie wiem jak u was, ale mam do porównania dwie różne szkoły. W jednej przez 2 lata luz i obudzili się w maturalnej-stosy zadań, arkuszy i nerwów . W drugiej od początku przy rozszerzeniach zadania maturalne i wyższe wymagania -ale młody spokojniej do egzaminów podszedł Odpowiedz Link Zgłoś
alba27 Re: Matma rozszerzena 03.01.23, 13:56 U mnie z matmy podstawa 91% rozszerzenie 10% Odpowiedz Link Zgłoś
nuka_2 Re: Matma rozszerzena 03.01.23, 21:32 Na pocieszenie moje dziecię-ostatni rocznik gimnazjalny- na egzaminie gimnazjalnym 62% z matematyki, na próbnej rozszerzonej we wrześniu 11%, ostatecznie skończyła ze 98% z postawy i 78% z rozszerzonej matematyki. Za naukę wzięła się w styczniu, jednocześnie ucząc się jeszcze do 2 innych rozszerzeń. Maturę rozszerzoną z matematyki uznała za łatwą, zrobiła wszystkie zadania, a punkty jej przepadły przez nieuwagę, „zgubiła minus”’itp. Studia wybrała zupełnie nie ścisłe i czasem żałuje, ze nie ma okazji już zadań rozwiązywać. Odpowiedz Link Zgłoś
geoardzica_z_mlodymi Re: Matma rozszerzena 03.01.23, 21:41 O to mój dzieć podobnie - egzamin 6- klasisty chyba koło 60, gimnazjalisty 66, klasa z rozszerzoną matmą (przeraził mnie wyborem profilu, myślałam, ze obleje 1 klasę), wyników matur próbnych nie pamiętam, podstawa z matmy na stówę. Różnica - na studiach nadal ma matmę. W życiu bym nie powiedziała, że się tak rozkręci Odpowiedz Link Zgłoś
nuka_2 Re: Matma rozszerzena 03.01.23, 22:00 Zdolny chłopak, jak zechciał to się nauczył🙂 Sporo dzieciaków ma pewnie zdolności/predyspozycje matematyczne, ale wszystko zależy na jakich nauczycieli trafi i jaka ma motywację do nauki. Moja córka miała w gimnazjum tragiczna matematyczkę, której nie cierpiała z wzajemnością. Tez byłam zestresowana jak poradzi sobie na profilu z rozszerzoną matematyką Odpowiedz Link Zgłoś
7katipo Re: Matma rozszerzena 04.01.23, 11:46 Przeczytałam "matka rozszerzona". I pomyślałam: to ja. Mam obsesję; muszę się odchudzić jednak chyba. 🤔 Tylko nie wiem, jak, bo jestem leniwa i uwielbiam jeść 🤭🤗 Odpowiedz Link Zgłoś