Dodaj do ulubionych

Musze, bo sie udusze ...

22.03.23, 17:56
... zapytac, co myslicie o this story ...
Sie nie wypowiem, bo "too close to home" ale ciekawosc mnie zzera wink co mysla inni. Poczytalam comments pod tekstem, no ale wszak nie ma jak ematka. Peace.
Obserwuj wątek
    • dreg13 Re: Musze, bo sie udusze ... 22.03.23, 18:09
      Myślę, że w kolejce czekają ofiary obecnego systemu.
    • triss_merigold6 Re: Musze, bo sie udusze ... 22.03.23, 18:13
      Ach ten styropian lat 80-tych. Zupełnie jak senator Romaszewski.
    • stephanie.plum Re: Musze, bo sie udusze ... 22.03.23, 18:16
      mój własny stryj, który siedział zapewne po sąsiedzku, w tych samych latach, za to samo, o nic się nie wystarał, tylko wziął i umarł.

ech.
    • daniela34 Re: Musze, bo sie udusze ... 22.03.23, 18:22
      Nie lubię pana Gwiazdy. Jest mi obecnie daleki pod każdym względem. Having said that, odszkodowanie mu się należy. Kropka.
    • extereso Re: Musze, bo sie udusze ... 22.03.23, 18:27
      Nie podejmuję się oceniać ile odszkodowania należy się za życie w przeświadczeniu że zaraz zostanie może przerwane . Choć moi rodzinni też nic nie wywalczyli, ale ponieważ o nic się nie starali to cóż. Nie żałuję mu.
      • bi_scotti Re: Musze, bo sie udusze ... 22.03.23, 18:32
        extereso napisała:

> ponieważ o nic się nie starali to cóż.

I w tym (takiej decision) ja widze psa pogrzebanego wink Ale sza - mialam sie nie odzywac suspicious Cheers.
        • daniela34 Re: Musze, bo sie udusze ... 22.03.23, 18:51
          Ciekawe czy dobrze rozumiem - widzisz problem w tym, że dostają ludzie, którzy występują.
          Wiesz co, biscotti...jeśli w tym widzisz problem to...masz rację w pewnym sensie.
          • bi_scotti Re: Musze, bo sie udusze ... 22.03.23, 18:55
            Jako rozpoznany i wypunktowany przez forum classic naiwny lewak z pikajacym serduszkiem tongue_out do tego completnie oblivious jesli chodzi o tzw. forse, yeah ... mam problem a wlasciwie nie problem a jakis taki, bo ja wiem ... zgrzyt styropianu po szkle wink
            No i sie odkrylam a mialam siedziec cicho big_grin Tyle z obietnic, shame, Bi_scott, szame! Cheers.
            • daisy Re: Musze, bo sie udusze ... 22.03.23, 18:58
              Że powinien był uznać, że to była działalność honorowa i o żadną forsę się nie starać?
              Hm, w sumie ciekawa kwestia etyczna. Czy wystąpienie o odszkodowanie dzisiaj przekreśla honorowość dawnego czynu, gdy nad głową wisiała mu raczej pętla niż wizja kasy, jaką kiedyś zgarnie?
            • daniela34 Re: Musze, bo sie udusze ... 22.03.23, 19:01
              Ja uważam, że odszkodowania należą się wszystkim uwięzionym i o ile zawodowo rozumiem, że w wielu przypadkach to osoba poszkodowana musi wykazać się jakąś aktywnością, by coś dostać, o tyle tu myślę że państwo (Państwo) powinno inaczej to rozwiązać. Przy minimalnej wymaganej aktywności ze strony owych poszkodowanych.
              • bi_scotti Re: Musze, bo sie udusze ... 22.03.23, 19:06
                Moi rodzice pobierali dodatki kombatanckie do emerytur - w takim rozwiazaniu jestem w stanie widziec sense & fairness. Cheers.
              • boogiecat Re: Musze, bo sie udusze ... 22.03.23, 19:12
                Jak to wyglada prawnie? Ci ludzie byli internowani i wiezieni bez prawnych podstaw? Chyba nie.

Czy, aby wszystkie ofiary mogly dostac jakies renty jak w przypadku cywilnych ofiar konfliktow, mozna dzisiaj podeprzec sie jakims papirem, jakas decyzja? (to prawdziwe pytania, mam slaba wiedze i mozg zlasowany do nieprzytomonosci)
                • daniela34 Re: Musze, bo sie udusze ... 22.03.23, 19:19
                  Bardzo różnie w zależności od konkretnego przypadku. Jeśli mówimy o tych internowanych na podstawie dekretu o stanie wojennym to w sposób oczywisty bezprawnie (sam dekret był bezprawnie wydany). Szczerze odpowiem, że nie mam pojęcia jak w tej chwili wygląda sprawa przyznawania im rent.
                  Obiecuję że zerknę do moich notatek ze studiów doktoranckich bo na pewno to omawialiśmy. Ale nie do końca tego tygodnia smile
                • iwoniaw Re: Musze, bo sie udusze ... 22.03.23, 19:19
                  boogiecat napisała:

> Jak to wyglada prawnie? Ci ludzie byli internowani i wiezieni bez prawnych pods
                  > taw? Chyba nie.
                  >

No właśnie tak - na tym polega internowanie, że cię zamykają bez postawienia konkretnych zarzutów, bez formalnego oskarzenia i związanych z tym twoich praw (do adwokata, poinfornowania rodziny, gdzie jesteś etc)

Oskarzenie o lamanie prawa panstwa totalitarnego i wyrok to inna sprawa, tu - po kilkunastu miesiacach internowania dopiero to rozpoczęto wobec Gwiazdy.
                  • piesfafik Re: Musze, bo sie udusze ... 22.03.23, 21:29
                    Prawnie to pewnie wyglada inaczej ale moralnie to mi sie wydaje ze Gwiazda wystawil rachunek Polsce o ktora walczyl.
    • damartyn Re: Musze, bo sie udusze ... 22.03.23, 18:38
      Mysle , ze Wałęsa dostanie zawału.
      Odszkodowanie słuszne. A , ze inni się nie starają? Mogą.
    • daisy Re: Musze, bo sie udusze ... 22.03.23, 18:56
      Biscotti, chyba najciekawsza jest właśnie twoja opinia, bo najwięcej o tych rzeczach wiesz i pewnie wiele przemyślałaś.
    • mdro Re: Musze, bo sie udusze ... 22.03.23, 19:30
      O ile rozumiałaby rodzaj renty dla osób represjonowanych, zwłaszcza obecnie pozostających w niedostatku czy jakiś rodzaj dodatku "kombatanckiego" (do emerytury/renty?), to tego rodzaju milionowe odszkodowania wydają mi się nie fair zarówno w stosunku do społeczeństwa, jak i do innych osób, często nie mniej prześladowanych (a i gorzej od Gwiazdy czy przypominanego tu Romaszewskiego sytuowanych), a jakoś niewystępujących o pieniądze od zupełnie innego już państwa. Poprawcie mnie, jeśli się mylę, ale mam też niejakie wrażenie, że osoba z innej strony obecnej sceny politycznej jakoś takich odszkodowań nie dostają?
    • atrust Re: Musze, bo sie udusze ... 22.03.23, 19:36
      O odszkodowanie każdy może się starać, ale jeśli nie masz na nazwisko Gwiazda, to dają marne grosze.
    • dorotakwiatkowska13 Re: Musze, bo sie udusze ... 22.03.23, 21:13
      Tak, wiem że można się starać o odszkodowanie. Ale to, że można, nie zawsze oznacza, że trzeba...
      Czuję niesmak, podobnie jak z Romaszewskim.
    • taje Re: Musze, bo sie udusze ... 22.03.23, 21:26
      Odszkodowanie należy mu się, jeżeli aresztowanie było niezgodne z ówczesnym prawem. Jeżeli było zgodne z ówczesnym prawem, nie jestem do końca przekonana, że obecny podatnik powinien płacić za ekscesy państwa niedemokratycznego, jakim wówczas był PRL.
    • janja11 Re: Musze, bo sie udusze ... 22.03.23, 21:34
      Zwykłe wyłudzanie pieniędzy z naszych podatków.
      Człowiek bez honoru i wstydu.
    • abidja Re: Musze, bo sie udusze ... 22.03.23, 22:23
      Byl internowany, nalezy mu sie.
      Jak czlowieka nie szanuje i splunełabym mu pod nogi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka