margaretta80 22.03.23, 20:08 Na fali ostatniego gorącego wątku zapytam jak zabrać się za odpieluchowanie dziecka. Akurat mnie to czeka i obawiam się, że też nie będzie łatwo. Jakieś rady? Dziecko 2,5 roku Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
geez_louise Re: Jak odpoeluchować dziecko 22.03.23, 20:12 Poczekać na ciepłe dni, jeśli nie masz własnego ogrodu/działki to pojechać do rodziny, puścić malucha bez gatek, w samych crocsach i bawić się przez kilka dni w sikanie na trawę. Szybko zacznie kontrolować który krzak chce właśnie „podlać”. Wtedy dać nocnik i nagradzać mocno za sikanie do niego. To metoda najłatwiejsza i najprzyjemniejsza. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Jak odpoeluchować dziecko 22.03.23, 20:15 Ale chyba sadzasz 2,5-latka na nocnik przynajmniej rano, po przyjściu z dworu, przed położeniem spać etc.? Odpowiedz Link Zgłoś
margaretta80 Re: Jak odpoeluchować dziecko 22.03.23, 20:19 Hmm czasami tak. Czasami sam mówi, że chce usiąść na nocnik (raz się wysika a innym razem nie) Ale tak żeby codziennie to nie. Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Jak odpoeluchować dziecko 22.03.23, 20:57 Jak wcześnie zaczynałaś taką tresurę i jak długo trwała? Odpowiedz Link Zgłoś
trudneslowa Re: Jak odpoeluchować dziecko 22.03.23, 20:58 A w jakim celu to się robi? Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Jak odpoeluchować dziecko 22.03.23, 21:06 Myślę, że po to, żeby mieć poczucie sprawstwa i moc sobie przypisać sukces w nauce kontroli nad układem moczowym dziecka. Tak samo jak matki, które sadzając 5 miesięczniaka sądziły, że uczą go siedzieć, a później rozpoczynały "naukę" chodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
auksencja15 Re: Jak odpoeluchować dziecko 22.03.23, 21:16 Albo słynna nauka zasypiania z zostawieniem niemowlaka samemu sobie aż straci nadzieje i przestanie płakać Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Jak odpoeluchować dziecko 22.03.23, 21:16 Żeby dziecko lało do nocnika zamiast w pieluchę. Momenty kiedy dwulatkowi chce się siusiu są dość przewidywalne i łatwo skojarzyc potrzebę z nocnikiem, a potem toaletą. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Jak odpoeluchować dziecko 22.03.23, 21:21 Miałam koleżankę kilkanaście lat temu, która "wysadzała" kilkumiesięczne dziecko. Nie wiem, jak się ten trend nazywał, chodziło o to, by wychwycić sygnały,które podobno dziecko daje, gdy chce sikać. Oczywiście matka, która zna swe dziecko najlepiej i żyje z nim w symbiozie, potrafi takie sygnały zauważyć i odpowiednio wcześnie zareagować. Więc rozwijała to dziecko z pieluchy i trzymała nad sedesem czy umywalką, czekając, aż się wysika. Nie wiem, czy efekty były takie, że dziecko dużo szybciej sygnalizowało (wyraźnie i jednoznacznie, nie grymasem na twarzy), że chce siku i umiało się powstrzymać do momentu gdy usiadło na nocnik. Teraz też takie metody są modne? I czy dają efekty? Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Jak odpoeluchować dziecko 22.03.23, 21:39 Niszowo ten trend objawił się i na eDziecku, na f. Niemowlę dokładniej, własnie w tamtym czasie. Podobno już od noworodka tak można było, to się chyba nazywało "wychowanie bezpieluchowe" i właśnie o tej symbiozie było. Bardzo niszowy trend, bo młode ematki często-gęsto miały już jedno male na stanie, więc nie było szans na wpatrywanie się wylącznie w jedno innym brakowało służby, ktora odciąży je od domowych obowiązków, aby mogły wpatrywać się w niemowlę. Bardzo wiele miało w perspektywie powrót do pracy po macierzyńskim, który wtedy chyba ze 20 tygodni trwał (a może tak długo to ttylko na drugie dziecko) i świadomość, że babcia/niania nie będzie się w to bawić. Niekóre niegodne to miały takie fanaberie nawet, żeby wychodzić z domu bez niemowla i zostawiać go na przykład z tatusiem, który też nie był entuzjastą. I tak potencjalny trend pozostał głównie jako ciekawostka "czego to ludzie nie wymyślą" Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: Jak odpoeluchować dziecko 29.03.23, 10:15 Mnie to zainteresowało. Zrobiłam eksperyment ale taki ma luzie, były chwile, ze obserwowałam niemowlę bez pieluszki (to było kolejne dziecię w mojej rodzinie wielodzietnej). Potem używałam wielorazówek mieszanych z pampersami w razie potrzeby. W końcu widząc wyraźne sygnalizowanie od 3 miesięcy dziecku 21 miesięcznemu zdjęłam pieluchę (wcześniej niie wierzyłam, ze jest sens, zwłaszcza, ze a to wyjazd, a to ciś tam). W ciągu pół dnia były chyba dwa przypadki zmoczenia a od wieczora całkowite odpieluchowanie - dzień, noc. Czy to miało znaczenie? Możliwe. A może nie? Ale też na pewno dojrzałość układu moczowego, brak deficytów, zaburzeń SI, do tego starsze rodzeństwo jako wzór toaletowy. A eksperymentowałam sobie, bo u starszych to tak gładko nie szło (u jednego aż do 6 r.ż.- dziecko w ogóle nie odczytywało sygnałów z ciała ) i na sama myśl, krzywiłam się. Odpowiedz Link Zgłoś
quendi Re: Jak odpoeluchować dziecko 29.03.23, 20:02 Ojej, a ja nie sadzałam. Mój bardzo nie lubił się z nocnikiem, szybko kupiłam nakładkę na toaletę. Dzięki temu też, łatwiej było go odpieluchować, bo wkręciłam gadki o kupie, która leci do ścieków i możemy zrobić jej papa i była fascynacja. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Jak odpoeluchować dziecko 22.03.23, 20:45 1. oswoić nocnik, kupić, pokazać, do czego służy, posadzić misia, lalkę, poczytać książeczki o nocniku, dać się tym nocnikiem pobawić, poćwiczyć siadanie i wstawanie z niego. 2. poćwiczyć siadanie na nocnik gołym tyłkiem, nie na siłę rzecz jasna, ale pozwolić się pobawić w siadanie, wieczorem, czy rano (rano jest możliwość, że się dziecko wysika po nocy), bez presji, za to z pochwałami. 3. wykorzystać wolny weekend albo wolne popołudnia i próbować puszczać dziecko bez pieluchy. Oczywiście zakup ładnych majteczek z ulubionym bohaterem wskazany przypominać o nocniku, zachęcać do siadania, nie robić dramy z siku w majtkach. 4. jeśli to chłopiec można spróbować siku na stojąco do sedesu (podstawka potrzebna, którą też trzeba trochę oswoić), fajne są zapachy do sedesu takie żelowe przyklejane, bo można na nie celować albo celować na kawałek papieru toaletowego. 5. jeśli chłopiec to też siusianie na stojąco na podwórku (swoim lub zaprzyjaźnionym) na trawkę, kwiatek, kamyk, drzewko, mrówkę (wiem, wiem, ale mrówka myśli, że to deszczyk pada). Nie bać się, że z nocnikiem czy sedesem nie załapie, załapie, dziecko głupie nie jest, a na początek chodzi o sam fakt CZUCIA że się chce siku i ZAPANOWANIA nad tym do momentu zdjęcia majtek. 6. dziecko spokojne i stateczne może wykazywać chęci do dłuższego siedzenia i wreszcie zrobi - nagrodzić i się ucieszyć, ale nie przytrzymywać na siłę!!! jeśli dziecko z tych, które tyłek posadzą na sekundę to trudno, zaakceptować, w końcu siądą na dłużej. 7. kupa - to temat trudny, sa dzieci, którym nawet łatwiej kupę załapać, usiądą, posiedzą i zrobią, czy zgodzą się na posadzenie i posiedzenie, gdy rodzic zauważy, że kupa zaraz będzie. Ale też takie przerywanie początku kupy w pieluchę i sadzanie na nocnik może się kiepsko skończyć, dziecko może zacząć wstrzymywać itp. Są dzieci, które nie posiedzą na kupę, bo im za długo, za nudno, trzeba poczekać na efekt po prostu. A są i takie, dla których kupa to jakaś "trauma", za długo, za trudno, za śmierdząco, za brzydko, za wstydliwie... nie zmuszać, na naciskać, poczekać, dać więcej czasu. 8. wstyd - niektóre dzieci wolą załatwiać się w samotności, innym nie przeszkadza środek pokoju, trzeba nauczyć się własnego dziecka i dać mu to, czego potrzebuje. 9. pomocne są mokre chusteczki do wycierania, nie każde dziecko chce widzieć to, co zrobiło do nocnika. 10. sedes dla niektórych dzieci jest "straszny", nie wiadomo, co tam w nim siedzi, co pływa, dokąd leci, takie dzieci wolą nocnik. 11. na sedes fajna nakładka, taka, która będzie pasowała do konkretnego sedesu i przypasuje dziecku. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
dwa_kubki_herbaty Re: Jak odpoeluchować dziecko 22.03.23, 20:59 W tamtym okresie miałam dość powtarzania idź się wysikaj, zrób siku, kazde wyjscie na 5 min z domu = najpierw siku, do tej pory nawet ja tak mam - bo też mi się udzieliło w ramach nauki. I najlepiej teraz na wiosnę, bo cieplo i malo ciuchów a jednak jak się obsika to jeszcze zimno w dupsko. Z kupą nigdy nie bylo problemu bo nie chciał zrobić w majtki a pamiętalam w jakich godzinach robi i "srał" na rozkaz. Odpowiedz Link Zgłoś
dwa_kubki_herbaty Re: Jak odpoeluchować dziecko 22.03.23, 21:00 A i syn u nas w domu nigdy się nie wysikal do nocnika, bo nie. Do sedesu już tak. Odpowiedz Link Zgłoś
shmu Re: Jak odpoeluchować dziecko 22.03.23, 21:02 My kupiliśmy nocnik, który grał muzyczkę jak się nasiusialo, i robiliśmy cyrk jak do niego nasiusial. Potem pojechaliśmy na wakacje i puściliśmy bez majtek, żeby uczył się siusiania. Z kupa, za każde zrobienie do ubikacji mógł nakleić naklejkę. Najważniejsza jest konsekwencja - jak dziecko zacznie kontrolować, to żeby nie wiem co, sadzac je na sedes jak mówi, że chce siusiu (albo pod drzewko, jak nie ma innego wyboru), a nie pozwalać siusiać w pieluchę. Natomiast, jak dziecko nie jest na to gotowe, to odpuścić i zacząć miesiąc później. Z obserwacji innych dzieci - te odpieluchowywane zbyt wcześnie dość długo siusiaja w spodnie. Przy czym, nocne moczenie trwa dłużej, dzieci potrzebują więcej czasu, żeby je kontrolować, więc moj spał dość długo w pieluszce. Czeka mnie odpieluchowywane drugiego syna - na razie robi już do nocnika, jak mu się zaproponuje, ale nadal siusia gdzie popadnie, jak się go zostawi bez majtek... Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Jak odpoeluchować dziecko 22.03.23, 21:19 > Najważniejsza jest konsekwencja - jak dziecko zacznie kontrolować, to żeby nie wiem co, sadzac je na sedes jak mówi, że chce siusiu (albo pod drzewko, jak nie ma innego wyboru), a nie pozwalać siusiać w pieluchę. A to jest bzdura. Na początkowym etapie kontroli od zgłoszenia potrzeby do siusiania czas jest bardzo krótki, nie można zamknąć się w domu czy na okolicznym skwerku. Nawet jak się wydaje, że już się poznało rytm siusiania, może być jakis bardziej emocjonujący dzień czy porcja lodów i zgłoszenie się trafi w samochodzie 5 minut drogi od domu. Najlepiej zakładać dziecku pieluchę z umową, że zgłasza, a jak się nie uda i nasiusia w pieluchę, to wszystko w porządku, bo ona jest na wszelki wypadek, bo przecież dziecko dopiero się uczy. Nie można podporządkować na wiele miesięcy życia całej rodziny nauce chodzenia bez pieluchy. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Jak odpoeluchować dziecko 22.03.23, 21:25 Ha, pamiętam, jak jechaliśmy 3 godziny autem i próbowaliśmy wsadzić dziecko w pieluchę na drogę, ech, nie dało się, broniło się rękami i nogami gorąco było, więc w sumie to się nie dziwię. Ale tak, nie trzeba demonizować pieluchy na w razie co, dziecko nie jest głupie, jak załapie o co chodzi to mu żadna pielucha nie stanie na przeszkodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
shmu Re: Jak odpoeluchować dziecko 28.03.23, 23:12 Ale ja nie pisze o zdjęciu pieluchy tylko o nie ignorowaniu tego, że dziecko zawiadamia, że chce siusiu. Wiadomo, że szczególnie na początku będzie się zdarzało, że siusia w pieluchę i, że nie zawsze można dziecko wysadzić, ale jednak trzeba być konsekwentnym w ramach mozliwosci. U mnie nie trwało to miesiącami. Faza ,,muszę w ciągu następnych dwóch sekund" trwała krotko, ale uważam, że syn był po prostu na to gotowy i tyle. Nie polecam naciskania dziecka i prób zbyt wczesnego odpieluchowania, bo nie ma to sensu. Z obserwacji - rodzice, którzy mieli spinkę w tym temacie prali spodnie dzieciom dość często i długo... Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Jak odpoeluchować dziecko 22.03.23, 21:06 Należy zapamiętać trzy rzeczy: 1) siku i kupa to dwie różne rzeczy, 2) dzień i noc to dwie różne rzeczy, 3) celem jest samokontrola dziecka, a nie maksymalizacja liczby czystych pieluch. Czyli: jak dziecko chce robić kupę tylko do pieluchy i nie chce robić do nocnika/sedesu, to tę pieluchę trzeba dać i cieszyć się, że dziecko odbiera sygnały, kontroluje i zgłasza, a reszta to szczegół techniczny. Czyli: nie chodzi o to, żeby co chwila namawiać dziecko na siadanie na nocniku, bo tym sposobem zasiusianych pieluch będzie mniej w rzeczy samej, ale to dziecko ma czuć, kontrolować i zgłaszać/obsługiwać się samo. W tym temacie - konieczne wygodne i łatwe do zdejmowania spodnie. Na początku liczą się sekundy. Od kontroli dziennej do nocnej może minąć wiele miesięcy, na noc dziecko nie ma wpływu Odpowiedz Link Zgłoś
nena20 Re: Jak odpoeluchować dziecko 22.03.23, 21:14 1. Kup książkę o sikaniu, nocniku. Ja kupiłam nawet z efektem dźwiękowym spuszczania wody, córce bardzo się ta książka podobała. Dużo czytaliśmy co i jak. 2. Nocnik dałam dopiero w dzień próby odpieluchowania, tak aby był element zaskoczenia i nowości 3. Ściągnij pieluchę. Wytłumacz co i jak.. 4. Cierpliwie czekaj. U nas poszło od razu. Może ze cztery lub pięć razy na podłogę. Odpowiedz Link Zgłoś
margaretta80 Re: Jak odpoeluchować dziecko 22.03.23, 21:39 To jeszcze takie pytanie techniczne. Ściągnąć pieluchę i np przez cały weekend nie zakładać (tylko na noc)? Czy jak to powinno wyglądać. I co jeśli się okaże, że będziemy musieli na chwilę gdzieś wyjść. Nie namąci mu w głowie takie zakładanie na chwilę? Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Jak odpoeluchować dziecko 29.03.23, 12:06 mojej nie namacilo, musialam wyjsc a to byl srodek zimy. Wytlumaczylam, ze nawet jak ma pieluche, to ma mowic, ze chce siusiu. Pielucha byla sucha. Zalozylam tez jak szlam do kogos w odwiedziny i tez prowadzilam do toalety. Nie chcialam, zeby dziecko komus obsikalo meble i dywany, ale obylo sie bez wpadek. Odpowiedz Link Zgłoś
wena-suela Re: Jak odpoeluchować dziecko 29.03.23, 11:03 Zdejmujesz pieluchę i mówisz, że od teraz załatwiamy się na sedesie, a nie w pieluchę. Tak było u mnie, sedes z nakładką, nigdy nie używaliśmy nocnika. Jak przez 2 dni nie zaskoczy i będzie siusiał w majtki zakładasz z powrotem pieluchę i zapominasz o temacie na parę tygodni bo widać, dziecko nie dojrzało do tego. Jak dziecko dojrzeje, to zamiana pieluch na sedes nie trwa więcej niż 1-2 dni. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Jak odpoeluchować dziecko 29.03.23, 12:00 tak, sedes z nakladka to jest to, o wiele problemow mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Jak odpoeluchować dziecko 29.03.23, 11:58 Moje dziecko nie lubilo pieluchy, swietna zabawa byla w uciekanie z rana przy probie zalozenia pampersa. Miala kilka dni wolnego i pewnego razu powiedzialam, ze albo zaklada pieluche albo od teraz robi siusiu jak mama. Wybrala to drugie. Pilnowalam tylko miejsca zabawy i staralam sie zajac dziecko czyms na podlodze, zeby nie miec zasikanej kanapy. Po dwoch dniach latania ze scierka i tonie prania dziecko bylo odpieluchowane. Na szybko tylko dokupilam wielopak majtek. Odpowiedz Link Zgłoś
wena-suela Re: Jak odpoeluchować dziecko 29.03.23, 12:11 U mnie poszło błyskawicznie. Raz tylko syn zsikał się w majtki, jak był z wizyta u sąsiada Sygnałem do przejścia na majtki były "suche" noce. Odpowiedz Link Zgłoś