Dodaj do ulubionych

Gołębie pod ochrona

23.03.23, 08:31
Ktoś tam siedzi i za nasze pieniądze wymyśla durne przepisy… ciekawe jak zamierzają egzekwować…

next.gazeta.pl/next/7,172392,29586037,golebie-zalozyly-gniazdo-na-balkonie-nie-wolno-ci-go-zlikwidowac.html#do_w=55&do_v=812&do_st=RS&do_sid=609&do_a=609&s=BoxZieMT&do_upid=812_ti&do_utid=29586037&do_uvid=1679487768424
Obserwuj wątek
    • jakis.login Re: Gołębie pod ochrona 23.03.23, 08:33
      Od którego momentu zaczyna się gniazdo?

https://demotywatory.pl/uploads/202104/1619000302_t4cecj_600.jpg
      • arthwen Re: Gołębie pod ochrona 23.03.23, 19:11
        W przypadku gołębi od 2 gałązek, ale gołe cegły też stykną. To na zdjęciu to takie już z bardziej wypasionych.
        • jowita771 Re: Gołębie pod ochrona 23.03.23, 21:16
          Nie dość, że roznoszą kleszcze i zarazki, to jeszcze są śmierdzącymi leniami.
    • woman_in_love Re: Gołębie pod ochrona 23.03.23, 08:38
      Gołębie w miastach nie powinny podlegać żadnej ochronie i być traktowane jako szczury, więc podlegać okresowej deratyzacji.

Co do gniazda gołębi na balkonie, to były takie wariatki, które się z niego cieszyły, ale to tylko do 1 razu. Przy drugim były już mądrzejsze.
      • paskudek1 Re: Gołębie pod ochrona 23.03.23, 08:51
        Oj tak. Znam osobiscie dwa takie przypadki 🤣. Na szczęście nie byłam to ja.
      • lauren6 Re: Gołębie pod ochrona 23.03.23, 09:33
        Jak byłam dzieckiem to bardzo się cieszyłam z małych gołąbków na naszym balkonie. Rodzice już mniej 😉 Za drugim razem zlikwidowali gniazdo zanim jajka się pojawiły.
      • szarmszejk123 Re: Gołębie pod ochrona 24.03.23, 14:44
        woman_in_love napisała:

> Co do gniazda gołębi na balkonie, to były takie wariatki, które się z niego cie
        > szyły, ale to tylko do 1 razu. Przy drugim były już mądrzejsze.

To ja🙄
    • berdebul Re: Gołębie pod ochrona 23.03.23, 09:05
      Usłużny sąsiad zawsze się znajdzie.
    • kamin Re: Gołębie pod ochrona 23.03.23, 09:11
      Mam wrażenie, że te przepisy obowiązują of dawna, nikt ich ostatnio nie wymyślił. Oraz nikt ich nie przestrzega
      • kk345 Re: Gołębie pod ochrona 24.03.23, 10:48
        Słusznie, w zalinkowanym artykule jest to jasno powiedziane, przepis z 16 grudnia 2016
    • homohominilupus Re: Gołębie pod ochrona 23.03.23, 09:16
      Pod nieobecność moich znajomych gołębie założyły gniazdo na ich balkonie. Mama, która przychodziła podlewać kwiatki znalazła jajko i je ugotowała 🤢
      Do tej pory nie wiem w jakim celu.
      • lauren6 Re: Gołębie pod ochrona 23.03.23, 09:34
        W celu zjedzenia?
        • homohominilupus Re: Gołębie pod ochrona 23.03.23, 09:41
          Nie. Fuj.
          Ugotowała i zostawiła im.
          • malia Re: Gołębie pod ochrona 23.03.23, 19:24
            Ale po co big_grin ????
            • homohominilupus Re: Gołębie pod ochrona 23.03.23, 21:10
              No właśnie nikt nie wie 😉
              • azalee Re: Gołębie pod ochrona 24.03.23, 14:11
                Jak mogli nie zapytac??
                • homohominilupus Re: Gołębie pod ochrona 24.03.23, 15:47
                  Ależ zapytali, w odpowiedzi otrzymali jakieś mętne tłumaczenia.
            • kamin Re: Gołębie pod ochrona 24.03.23, 10:19
              Może żeby wysiadywały to jajko, które już mają i nie znosiły kolejnych.
              • szarmszejk123 Re: Gołębie pod ochrona 24.03.23, 14:46
                😱😱okrutne :p
          • alex_vause35 Re: Gołębie pod ochrona 24.03.23, 05:48
            Psychopatka big_grin
    • turzyca Re: Gołębie pod ochrona 23.03.23, 09:18
      Przepisy są od dawna. Dlatego trzeba od razu wywalać gałązki znoszone przez gołębie, zanim przekształcą się w gniazdo.
      Można jeszcze dołożyć sylwetki drapieżników na oknach, posadzić na leżaku stracha, kupić kruka i przestawiać go w obrębie balkonu. I przepłaszać gołębie bez pardonu, jak się zapędzą na balkon.
      • homohominilupus Re: Gołębie pod ochrona 23.03.23, 09:29
        Sylwetka drapieżnika straszy tylko jeden dzień max. Później siadają mu na głowie 😄
        To madre ptaki. I uparte.
        Zaczęły budować gniazdo dokładnie nad wejściem do naszego bloku obsrywajac wszystko dookoła. Straszenie, przeplaszanie itp nic nie dawało. Wracały. Uparły się i gniazdo jest. Administracja wezwała kogoś kto to cholerstwo zlikwiduje. Mam tylko nadzieję ze nic tam się nie wykluło jeszcze.
        • 35wcieniu Re: Gołębie pod ochrona 23.03.23, 09:33
          Sylwetka na oknie to naklejka.
        • marta.graca Re: Gołębie pod ochrona 23.03.23, 10:04
          W Katowicach na rynku puszczają nagrania odgłosów ptaków drapieżnych. Gołębie nawet nie drgną, bo wiedzą, że to ściema.
        • lisciasty_pl Re: Gołębie pod ochrona 23.03.23, 13:08
          To są cwane bestie, widziałem nawet gniazdo założone na szpilkach antygołębich :}
          • yuka12 Re: Gołębie pod ochrona 23.03.23, 14:52
            Też widziałam. Z przodu szpilki, w głębi gniazdo gołębi 😂.
      • berdebul Re: Gołębie pod ochrona 23.03.23, 09:33
        Albo osiatkowac balkon. Spokój na lata.
        • beata985 Re: Gołębie pod ochrona 23.03.23, 09:39
          berdebul napisała:

> Albo osiatkowac balkon. Spokój na lata.

I wtedy kotecka można od razu przyjąć na chatę 😁🐈
          • berdebul Re: Gołębie pod ochrona 23.03.23, 10:06
            Zależy jaka siatka. Nie każda utrzyma kota.
            • birch70 Re: Gołębie pod ochrona 24.03.23, 14:56
              😉
              • cojapaczem Re: Gołębie pod ochrona 24.03.23, 15:30
                big_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grin
            • arthwen Re: Gołębie pod ochrona 24.03.23, 19:59
              My przy montażu siatki zwracaliśmy uwagę na to, żeby wytrzymała dwa duże koty na raz. Facet zrobił tak, że pewnie utrzymałaby mnie, ale nie próbowałam wink
        • zwyczajnamatka Re: Gołębie pod ochrona 23.03.23, 09:40
          Nie zawsze siatka pomoże. Sąsiedzi osiatkowali swój balkon na czwartym, ostatnim piętrze. Gołębie uwiły gniazdo na siatce, u góry i srały im przez oczka siatki na balkon.
          • alpepe Re: Gołębie pod ochrona 23.03.23, 09:50
            kocham normalnie big_grin
          • cojapaczem Re: Gołębie pod ochrona 23.03.23, 13:14
            big_grinbig_grinbig_grin big_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grin
            Sigma gołębie big_grin
        • aqua48 Re: Gołębie pod ochrona 24.03.23, 14:42
          berdebul napisała:

> Albo osiatkowac balkon. Spokój na lata.

Wcale nie taki spokój. U mnie te dranie podlatują wcześnie rano i drą siatkę (mam nylonową) łapami, a potem wdzierają się na balkon najmniejszą dziurą. Siatka jest prawie niewidoczna, a one tę dziurę z daleka wypatrzą.
      • tapatik Re: Gołębie pod ochrona 25.03.23, 00:26
        turzyca napisała:

> Można jeszcze dołożyć sylwetki drapieżników na oknach,

Nie działa.

> posadzić na leżaku stracha,

Nie sprawdzałem.

> kupić kruka i przestawiać go w obrębie balkonu.

Nie działa. Przynajmniej sowa.

> I przepłaszać gołębie bez pardonu, jak się zapędzą na balkon.

A to akurat działa, tylko co robić jeśli ktoś musi iść na 8 godzin do pracy?
    • stephanie.plum Re: Gołębie pod ochrona 23.03.23, 12:38
      ja nie mam z tym problemu.

gołębie, jaskółki, szpaki...
    • thea19 Re: Gołębie pod ochrona 23.03.23, 12:44
      przepis stary jak świat. Kiedyś mi w styczniu tałatajstwo zniosło jajka w skrzynce balkonowej na gołej ziemi. Wylęgło się jedno, po miesiącu znowu złozyły jajka, zadnego gniazda nie zbudowały. Wypieprzyłam od razu i psa wypuściłam.
    • cojapaczem Re: Gołębie pod ochrona 23.03.23, 13:13
      Nigdy nie zrozumiem nienawisci do gołębi. Nie chesz miec gniazda na balkonie to często tam przebywaj albo osiatkuj
      • tapatik Re: Gołębie pod ochrona 23.03.23, 14:43
        cojapaczem napisała:

> Nigdy nie zrozumiem nienawisci do gołębi.

Pewnie nigdy nie musiałaś po nich sprzątać.

> Nie chesz miec gniazda na balkonie to często tam przebywaj albo osiatkuj

Nie zawsze wykonalne.
      • homohominilupus Re: Gołębie pod ochrona 23.03.23, 15:42
        cojapaczem napisała:

> Nigdy nie zrozumiem nienawisci do gołębi. Nie chesz miec gniazda na balkonie to
        > często tam przebywaj albo osiatkuj

Czytałaś wyżej na co się zdała siatka na balkonie?
        Miałaś kiedyś golebie na swoim parapecie czy balkonie? Założyły ci gniazdo?
        • cojapaczem Re: Gołębie pod ochrona 23.03.23, 17:29
          Tak miałam. Raz pożegnałam wyrośnięte głąbki i normalnie posprzątałam. Raz niestety coś je zaatakował o i musiałam sprzątać wyjedzone w środku truchełka sadsadsad. Teraz mam siatkę
    • majenkirr Re: Gołębie pod ochrona 23.03.23, 13:27
      Jak ja bym chciała mieć gołębià rodzinę! 🥺🥰
      • gazeta_2023 Re: Gołębie pod ochrona 23.03.23, 14:28
        Taaaaa...urocza jest!
        • majenkirr Re: Gołębie pod ochrona 23.03.23, 15:07
          Oj tam, kury też świnie, a je trzymamy 😌
          • kamin Re: Gołębie pod ochrona 23.03.23, 15:13
            Większość jednak nie trzyma
          • kokosowy15 Re: Gołębie pod ochrona 23.03.23, 15:22
            Na balkonie? Nigdy ci nie wypadły?
          • gazeta_2023 Re: Gołębie pod ochrona 23.03.23, 16:56
            wow, to ile tych swin i kur na Twoim balkonie sie zmiescilo? Chcesz dolozyc golebie?
            • majenkirr Re: Gołębie pod ochrona 24.03.23, 01:07
              U nas nie ma gołębi sad
              • tapatik Re: Gołębie pod ochrona 24.03.23, 09:18
                majenkirr napisała:

> U nas nie ma gołębi sad

Czyli masz miejsce na świnki.
                • majenkirr Re: Gołębie pod ochrona 24.03.23, 14:05
                  No mam, ale po co mi swinki?
                  • gazeta_2023 Re: Gołębie pod ochrona 24.03.23, 20:46
                    A po co Ci golabki srajace?
      • maleficent6 Re: Gołębie pod ochrona 23.03.23, 14:33
        Ja mam od wielu, wielu lat parę dzikich gołębi w swoim ogrodzie. Nie przeszkadzają mi na szczęście (bo tych "miastowych" to się brzydzę), mają gniazdo na jednym z drzew, co roku tam przylatują. Ale ich amory o 4.35 przy uchylonym oknie to słychać 🙈 przez pierwszy rok życzyłam im nienajlepiej.
        • berdebul Re: Gołębie pod ochrona 23.03.23, 14:51
          Dalej im życzę. Co roku wraca ich więcej, bo wyklute pisklęta wracają w to samo miejsce. Syf pod latarnią, wydziobują nasiona, są brudne, głośne i upierdliwe.
          • maleficent6 Re: Gołębie pod ochrona 23.03.23, 15:04
            Serio? U mnie na szczęście nie. Tylko ta jedna para. Młode widziałam raz, w zasadzie podlotka, jak wypadł z gniazda podczas burzy. Pokręcił się po trawniku i zniknął, więc albo sobie poradził albo coś go zeżarło.
            Te 'moje' mają gniazdo na wysokim drzewie, tuż przy ogrodzeniu, także nie odczuwam na szczęście tych wszystkich upierdliwości.
      • cojapaczem Re: Gołębie pod ochrona 23.03.23, 17:32
        fajne takie gupie małe , ale niestety nie zawsze dożywają sad
    • arthwen Re: Gołębie pod ochrona 23.03.23, 19:14
      To nie są nowe przepisy, gołębie są gatunkiem chronionym i to obowiązuje od lat.
    • arthwen Re: Gołębie pod ochrona 23.03.23, 19:20
      Prosz. Z mojego osobistego balkonu. Z czasów przedkocich.
      Wyjechaliśmy na ledwo 3 dni, po powrocie były już jajka i nie miałam sumienia wywalić. Wsadziłam tylko pod spód i przy ścianie kartony, żeby sprzątania potem było mniej.

Za to mam całą serię zdjęć paskudztw (a małe gołębie są po prostu wybitnie paskudne) z różnego etapu rozwoju.
      • cojapaczem Re: Gołębie pod ochrona 24.03.23, 09:05
        Full wypas gniazdko smile Postarali się
    • livia.kalina Re: Gołębie pod ochrona 23.03.23, 19:28
      Prawo ma też aspekt edukacyjny.
      • szeptucha.z.malucha Re: Gołębie pod ochrona 23.03.23, 19:55
        Dlaczego są chronione, skoro nie są gatunkiem zagrożonym?
        • woman_in_love Re: Gołębie pod ochrona 23.03.23, 21:05
          Tak jak lobby myśliwskie, istniało kiedyś lobby hodowców gołębi (może nadal jest?), którzy te swoje ptaszki hodowali w gołębnikach na dachach. I oni bardzo ale to bardzo potrzebowali ochrony prawnej, żeby ktoś tym ptaszkom nic nie zrobił.

Bo te ptaki to żadne tam gołębie skalne, tylko zwykłe gołębie hodowlane od setek lat, które ktoś wypuszczał samopas (i zdziczały), gdy kolejny dziadek - hodowca zszedł.
        • 35wcieniu Re: Gołębie pod ochrona 23.03.23, 21:20
          Zapewne żeby chronić ogólnie wszystkie ptaki, które zasiedlają budynki. Pod ochroną jest znakomita większość co daje szanse że zawsze ktoś się zainteresuje podejrzanymi poczynaniami w swojej okolicy i nie będzie wyjaśnieniem że "panie, to tylko jakieś gołębie" - czego przykłady już mieliśmy z deweloperami idiotami.
          Oczywiście na prywatnych balkonach rzecz jest praktycznie niesprawdzalna, ale to dotyczy wielu zakazów przecież.
    • hermenegilda_zenia_is_back Re: Gołębie pod ochrona 23.03.23, 23:05
      Chronione są wszystkie ptaki w okresie wylęgu, niezależnie od gatunku. Z tego powodu nie wolno niszczyć gniazd ani wycinać drzew z gniazdami w okresie od zdaje się od marca do października - zadna nowość, egzekucja przepisu to inna kwestia
    • maly_fiolek Re: Gołębie pod ochrona 24.03.23, 08:22
      Mi tam gołębie nie przeszkadzają. Kiedyś miałam na balkonie gniazdo, poczekałam aż pisklaki wylecą i zlikwidowałam gniazdo. Gołąb też żywe stworzenie.
      • kk345 Re: Gołębie pod ochrona 24.03.23, 13:10
        Problem w tym, ze gołąb wraca co roku w miejsce, w którym się wykluł, żeby założyć własne gniazdo, więc pozwalanie na wylęg na swoim balkonie może się stać wieloletnim zobowiązaniem big_grin
        • maly_fiolek Re: Gołębie pod ochrona 24.03.23, 13:50
          Może. To było wynajmowane mieszkanie, rok później już tam nie mieszkałam.
          • homohominilupus Re: Gołębie pod ochrona 24.03.23, 15:46
            Super. Właściciel i nowi lokatorzy na pewno byli ci wdzięczni.
    • alina460 Re: Gołębie pod ochrona 24.03.23, 20:07
      Wątek z gatunku obrzydliwych, bo gołębie są na równi ze szczurami. Szczury tylko są mądrzejsze. Degołębiacja tych ptaszysk do spółki z gawronami i spokój raz na zawsze.
      • homohominilupus Re: Gołębie pod ochrona 24.03.23, 20:27
        A tu już przesadziłaś.
        Po pierwsze golębie to inteligentne i cwane bestie.
        Po drugie to co Ci gawrony zawiniły? Te to dopiero są inteligentne a nie tak upierdliwe jak golebie i trzymają się na odległość od ludzi nie włażąc im na balkony i parapety oraz nie srając tamże.
        • virtualnie Re: Gołębie pod ochrona 24.03.23, 20:48
          Gołębie są jak chwasty. Obsrywają wejście do mojej firmy i daszek nad drzwiami. Co dwa tygodnie trzeba zmywać karcherem łącznie z chodnikiem.

Poza tym jakiś sąsiad emeryt na osiedlu chyba hodował. Jak mu się zmarło, to gołębie wyfrunęły i teraz pełno ich na dachach i antenach, właśnie zaczął się sezon gruchania o 5 rano. Teraz i tak lepiej niż 3-4 lata temu, bo wszyscy poinstalowali sztuczne ptaki odstraszające.
          • alina460 Re: Gołębie pod ochrona 24.03.23, 23:41
            Gruchanie to jeszcze nic z wrzaskami gawronów. A ja, głupia, wymarzyłam sobie domek w widokiem na drzewa. Stare drzewa, z ponad 50 gniazdami gawronów. Niczym gość od domku w Karkonoszach smile Dobrze, że już tam nie mieszkam, ale nienawiść do tych ptaszyskow (moja babcia tak mówiła), pozostała. Do głupich gołębi była od zawsze.
        • mamaafg Re: Gołębie pod ochrona 24.03.23, 20:58
          Stale slysze ze golebie takie inteligentne. Co takiego inteligentnego robia? Sraja sobie do gniazda? wlatuja miedzy tlum ludzi? Chodza po ulicach gdzie jezdza samochody? Gdzie ta inteligencja? Smierdzace szczury roznoszace zarazki, a sioo! Kiedys mielismy gniazdo na balkonie, zauwazylismy po powrocie z wakacji, maz zadzwonil do jakiegos schroniska dla dzikich zwierzat (to bylo lata temu), co robic, bo nie mamy ochoty hodowac, pan radzil "pozbyc sie" problemu. Gniazdo wylecialo. Nie wiem jakie prawo wtedy obowiazywalo, ale nikt przy zdrowych zmyslach nie bedzie oplakiwal 2 zmarnowanych jajeczek, golebie sa problemem w miastach i nalezaloby cos z tym zrobic.
          • alina460 Re: Gołębie pod ochrona 24.03.23, 23:41
            Nic dodać, nic ująć. Dokładnie tak.
          • mania_222 Re: Gołębie pod ochrona 25.03.23, 20:06
            W czeskiej Pradze władze walczą z gołębiami, bo ich (gołębi 😆) odchody niszczą zabytki.
            Ta walka jest zgodna z czeskim prawem.
    • igge Re: Gołębie pod ochrona 25.03.23, 00:28
      Dzisiaj synogarlica spacerowała mi po ogródku. Sierpówka.
      Lubię gołębie.
      • igge Re: Gołębie pod ochrona 25.03.23, 00:32
        Moja babcia kiedy byłam w ciąży za nic nie chciała usunąć z balkonu gniazda giłębi bo jakoś jej się to ze mną wtedy kojarzyło.
        Wiele lat używała mojego pierwszego pluszowego misia z dzieciństwa do odstraszania gołębi na swoim pokaźnym balkonie. Miś skutecznie odstraszał. Ale wtedy jakoś parka gołębi mimo misia się zagnieździła..

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka