Dodaj do ulubionych

Wybory.Partia.Temat tabu?

11.11.04, 20:56
Zainspirowało mnie stwierdzenie Melki_x - "Jakich polityków wybraliśmy takich
mamy, pretensje należy mieć przede wszystkim do siebie." Zauważyłam ponadto,
że na ten temat się raczej nie rozmawia. Z bliżej mi nieznanego powodu ludzie
nie za bardzo lubią mówić o tym na kogo głosowali/mają zamiar głosować. A
uważam, że głosować powinniśmy, a jeżeli nie mamy za miaru to nie przystoi
nam później narzekać - bo nie ruszyliśmy nawet palcem, żeby coś zmienić. Ja
mogę powiedzieć otwarcie na kogo mam zamiar głosować w przyszłych wyborach -
będzie to PO albo Unia Wolności (raczej PO, bo Unia nieco mnie zawiodła).
Ktoś się jeszcze "przyzna"smile?

PS: Swoją drogą jestem ciekawa jaka opcja polityczna dominuje u współczesnych
mam. Zwykła, ludzka ciekawość.

Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • pola777 Re: Wybory.Partia.Temat tabu? 11.11.04, 21:02
      ja nigdy nie glosowalam i nie glosuje. I tak w koncu nie mam wplywu na
      politykow i ich korupcyjne przepychanki. Zdaje sobie sprawe iz w kampaniach
      doceira do mnie jedynie wizja postawy politykow wypracowana przez media i
      marketingowcow a co naprawde w ich glowach siedzi wychodzi pozniej w praniu,
      np. w ostatnio licznych aferach. Wiec nie wierze od poczatku i nie glosuje. I
      jakos do tej pory obserwujac politykow ktorzy wygrywaja wybory nie zaluje swej
      decyzji.
      • sakada Re: Wybory.Partia.Temat tabu? 11.11.04, 21:05
        A nie denerwuje Cię świadomość, że decydowanie niejako o sobie zostawiasz
        innym? Ja wolę zagłosować i wiedzieć, że zrobiłam przynajmniej tyle, ile
        mogłam. Wiem, że nie powinno się ufać bezwiednie każdemu jednak pomiędzy
        obecnymi partiami widać bardzo wyraźnie dysprporcje. Wiem, że np: Samoobrona
        zajmuje wysoką pozycję i nieukrywam, że mnie to martwi. Pójdę oddać głos choćby
        po to, żeby sobie za x lat nie pluć w twarz.
        • sol_bianca Re: Wybory.Partia.Temat tabu? 11.11.04, 21:09
          Ja w sumie zawsze głosuję, jak sama mówię, "ze złośliwości". Tzn. nie kibicuję
          żadnej partii, ale mam nadzieję choć jeden (mój) głos odebrać np. Samoobronie
          czy im podobnym.
        • pola777 Re: Wybory.Partia.Temat tabu? 11.11.04, 21:49
          nie sakado absolutnie mi nie przeszkadza ze inni glosuja i decyduja smile
          Robie ile moge w innych aspektach zycia , kiedy wiem iz cel jest osiagalny i ze
          zaden kretyn nie spartaczy mojego dziela. W twarz napewno nie bede sobie plula
          za to ze nie poszlam zaglosowac na mniejsze zlo...taki moj prywatny stosunek.
    • triss_merigold6 Re: Wybory.Partia.Temat tabu? 11.11.04, 21:40
      Sakado zawsze chodziłam na wybory/referenda i głosowałam traktując to jako:
      - obywatelski obowiązek i moje święte prawo
      - czasem tzw. mniejsze zło
      - parę razy nawet z przekonaniem, że dana partia będzie przynajmniej usiłować
      coś zmienić.
      Jak na politologa byłam naiwna, przyznaję.
      Głosowałam na lewicę, z powodów światopoglądowych przede wszystkim.
      Teraz nie wiem. Może zieloni? Z pełną świadomością oddać głos na ugrupowanie,
      które nie ma większych szans na reprezentację parlamentarną?
      Nie wierzę w żadne programy. Więcej - wolę u polityków profesjonalny cynizm niż
      zajadłą, organiczoną głupotę + fanatyzm.
      Perspektywa mariażu typu: LPR + PiS sprawia, że chciałabym emigrować.
      • sakada Re: Wybory.Partia.Temat tabu? 11.11.04, 22:19
        Fanatyzmu (LPR) nieznoszę Triss i bardzo się go boję. Pomysły na uzdrowienie
        gospodarki w wydaniu Samoobrony wywołują u mnie spazmy śmiechu i przerażenia
        naraz. Do wszystkiego mam zdroworozsądkowy dystans, ale sądzę, że PO jest
        najbardziej optymalną aktualnie partią. Pamiętam dobrze cytat: "Jest wielkie
        Zło i małe zło. Pewnego dnia przyjdzie do Ciebie to małe zło, chwyci Cię za
        gardło i powie: Wybieraj! Albo ja albo to większe!"
        • dzidecka Re: Wybory.Partia.Temat tabu? 11.11.04, 22:40
          Pójde oczywiście głosować i oczyiście zagłosuje na PO. Całą resztę debili
          zrównałabym z ziemią!!
    • jagienkaa Re: Wybory.Partia.Temat tabu? 11.11.04, 22:41
      tak czekałam aż poruszysz ten tematsmile po tym co powiedziałaś na czacie hehe...
    • wieczna-gosia Re: Wybory.Partia.Temat tabu? 12.11.04, 03:25
      Od wielu lat glosuje na UPR. Czyli jak moj maz podsumowuje- niegroznie wink)) I
      tak bedzie i tym razem, chyba ze maz mi debate na PO urzadzi i mnie
      przekona wink) ale oni dla mnie jednak za malo liberalni sa wink)
      • d.orka Re: Wybory.Partia.Temat tabu? 12.11.04, 07:16
        He, he.
        Ja też głosowałam uparcie na UPR. Cholera mnie tylko bierze, że oni mają
        maleńkie szanse, wręcz nikłe. Też głosuję tak jak mój mąż wink
        Dorka
        mama Sikorek
        i Leonka
      • zuzulek Re: Wybory.Partia.Temat tabu? 12.11.04, 15:25
        No to przynajmniej w tym sondażu UPR wypada nieźle!!! Przyłączam się do jej
        stałych wielbicielek smile
        Zuza
    • dzindzinka Re: Wybory.Partia.Temat tabu? 12.11.04, 09:30
      Prędzej mi łapa uschnie nim zagłosuję na lewicę. Zagłosuję na PO mimo że nie
      wszystko mi się podoba, ale nie ma idealnych partii, jak nie ma idealnych
      ludzi.
    • mama_wiktorka Re: Wybory.Partia.Temat tabu? 12.11.04, 09:41
      ja też zagłosuję na PO smile

Iwona
    • twinmama76 Re: Wybory.Partia.Temat tabu? 12.11.04, 10:45
      Myślę, że rzadko rozmawiamy o swoich preferencjach politycznych, bo przewaznie
      nie można liczyć na rzeczową dyskusję. Niestety rozmowy o polityce najczęściej
      polegają na wzajemnych obelgach sad
      Ale przyznam się - bedę głosować na SDPL. Ja tak bardziej jednak na lewo
      spoglądam, choć z centrum, a jakże. Zawsze to jednak bardziej "lewe" centrum,
      niż to reprezentowane przez PO.
    • aluc Re: Wybory.Partia.Temat tabu? 12.11.04, 14:51
      na liberałów, ale w odróżnieniu od wiecznej gosi na takich bardziej
      szkodliwych wink
      niestety, po ostatnich występach Rakiety ręka mi się pewnie ze trzy razy zawaha
    • anek.anek Re: Wybory.Partia.Temat tabu? 12.11.04, 21:06
      PO niestety nie robi teraz nic innegoja toczy walkę o władzę. rok temu dałabym
      się "pokroić" za nich, a teraz... jakoś tak mi przykr, że się mocno
      rozczarowałam.
      I też coraz bardziej skłaniam się ku SDLP, ale tam niestety jest prawdziwie
      lewicowa grupa: np. p. Banach, a mi jednak bliżej do centrum.
      Gdyby wybory miałyby być jutro to nie poszłabym głosować. Po raz pierwszy nie
      mam faworytów, po ra pierwszy nie wiem na kogosad a na byle kogo nie mogę, bo mi
      sumeienie nie pozwala. Ale jeszce przynajmniej pół roku poczekamy do wyborów,
      może coś więcej się wyklaruje..
    • ma.dzia Re: Wybory.Partia.Temat tabu? 12.11.04, 21:28
      A ja bede glosowac na lewice czyli UP
      wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?kat=1342&wid=6106852&_err=1&ticket=3426837380421426wLLx0BCv6q2viCm%
      2BmJMBhehfjtOoojiRK8G9fzE5Le0a1Bh32P0N0MmwXWTMmzi%2FP5tYY5B%2FH9%
      2FRkqXZf9G9YucXhzmhvYuMwidkkQH9PVF7J%2BoGFCsIKpZBjcq8dAj%2B
      • ma.dzia gdyby link nie zadzialal:) 12.11.04, 21:30
        UP nie wystartuje w wyborach razem z SLD - mówi Jaruga-Nowacka
        PAP 18:40

Na ten temat
        » Platforma wygra wybory?

Wicepremier, przewodnicząca Unii Pracy Izabela Jaruga-Nowacka wykluczyła
        wspólny start jej ugrupowania z Sojuszem Lewicy Demokratycznej w najbliższych
        wyborach parlamentarnych.

Myśmy w koalicji UP-SLD chodzili ostatnio do wyborów wiele razy. Ja po prostu
        nie wyobrażam sobie możliwości dalszego funkcjonowania i własnej tożsamości
        partii, gdyby poszła ona w takim układzie do wyborów - powiedziała na
        konferencji prasowej Jaruga-Nowacka.

Szefowa UP uczestniczyła w piątek w Gdańsku w podpisaniu Pomorskiego
        Porozumienia "Unia Lewicy". Dokument ten parafowali liderzy regionalnej UP,
        Antyklerykalnej Partii Postępu "Racja" oraz Centrolewicy RP. Do porozumienia
        przystąpiły także Polska Partia Socjalistyczna, Nowa Lewica i Demokratyczna
        Unia Lewicy, choć przedstawicieli tych ugrupowań zabrakło podczas podpisania
        umowy.

Porozumienie "Unia Lewicy" zakłada m.in. wspólne działanie sygnatariuszy na
        rzecz poprawy "warunków życiowych mieszkańców" Pomorza oraz dążenie do
        wspólnego startu w wyborach. Podobne umowy o współpracy podpisano wcześniej w
        kilku województwach.

To nie jest koalicja strachu i lęku, choć przecież nie sposób nie zauważyć
        zagrożeń i nie usłyszeć ich z ust braci Kaczyńskich, Jana Rokity czy wreszcie
        Giertycha. (...) Konieczne jest po 15 latach przemian powstanie i działanie
        silnego, autentycznego i konsekwentnego ugrupowania lewicowego, szczególnie
        przy takim rozwarstwieniu społecznym - podkreśliła Jaruga-Nowacka. (mdz)

Lubie P.Jaruge-Nowackasmile
    • melka_x Re: Wybory.Partia.Temat tabu? 15.11.04, 10:32
      Mnie najbardziej interesują niskie podatki, niski socjal i jak najniższy
      stopień interwencjonizmu państwa we wszelkich możliwych dziedzinach. Z tych
      względów lewica odpada. Zieloni również, bo w kestiach ekonomicznych bredzą jak
      półgłówki (wybaczcie, ale oczekiwanie od biznesmanów, że będą się zachowywać
      jakby prowadzili działalność charytatywną jest wyrazem zidiocenia. No a poza
      tym wszelkie sztandarowe pozycje zielonych jak np. "No logo" uznaję za zabawę
      znudzonych, bogatych dzieciaków, które z tychże nudów zamierzają przeszkadzać
      biedniejszym w podnoszeniu poziomu życia).
      Część tego co u nas nazywa się prawicą też odpada z uwagi na lewackie ciągoty
      do majstrowania przy gospodarce. Zostają więc PO i UPR. Jeśli w sondażach UPR
      będzie uzyskiwać koło 1%, no to niestety PO (niestety, bo dla mnie też jest za
      mało liberalne). W polskim systemie większościowym oddanie głosu na partię,
      która nie uzyska 5% progu jest de facto oddaniem głosu na tę, która zbierze
      najwięcej głosów, dlatego obawiam się, że nie będę głosować na UPR.
      • isma Re: Wybory.Partia.Temat tabu? 15.11.04, 10:47
        No, coz. Z sentymentu na UW.
        Kilku panow z PO znam niestety zbyt dobrze, zeby im uwierzyc, ze program tej
        partii jest oferta, a nie reklama ;-(((.
        • melka_x Re: Wybory.Partia.Temat tabu? 15.11.04, 13:43
          isma napisała:

> No, coz. Z sentymentu na UW.
          > Kilku panow z PO znam niestety zbyt dobrze, zeby im uwierzyc, ze program tej
          > partii jest oferta, a nie reklama ;-(((.

Mnie PO doprowadziło do szału niewylogowaniem z partii Piskorskiego, szlag mnie
          trafia i niestety wierzę Ci Ismo, że nie tylko Piskorki... Ale UW wolności jest
          dla mnie nie do zaakceptowania od sprawy Herbertasad((
          • isma Re: Wybory.Partia.Temat tabu? 15.11.04, 14:27
            Z Herbertem delikatna sprawa. Mysle, ze mit Jedynego Sprawiedliwego, jaki go
            otoczyl, nie byl tak do konca zasluzony.
            Aczkolwiek - nie bardzo potrafie to zwerbalizowac - jakos mniejszym
            obrzydzeniem napawa mnie rozziew w sferze wartosci (moze dlatego, ze moge
            probowac wierzyc w szczerosc intencji, nawet jesli pogladu nie podzielam) niz
            rozziew w sferze - publicznych i prywatnych - interesow ;-(((.
            Ale czlonkiem UW juz od dobrych kilku lat nie jestem...
          • milarka do melki i ismy 15.11.04, 14:57
            a można wiedzieć, o co chodzi z tą sprawą Herberta?

bo trochę nie na bieżąco jestem...
    • judytak Re: Wybory.Partia.Temat tabu? 15.11.04, 11:09
      nie mówię o tym zbyt chętnie, bo nie głosuję z przekonania, "z całego serca",
      nie ma nikogo "w ofercie", którego bym poparła bez większych zastrzeżeń...
      zresztą, tak jest już od dość dawna, na pewno od kiedy głosuje w Polsce (od 5
      lat)

nawet te moje "wyrozumowane" wybory (w stylu "ja tam ich nie lubię, nie w moim
      stylu, ale to sa fachowcy, przynajmniej nic nie popsują") nie sprawdzają się...

jedyny wybór, co do którego byłam pewna, to "tak" dla UE

jeśli się pojawi szansa na przekroczenie progu przez UW, to pewnie zagłosuję na
      nich, chociaż wcale nie bez zastrzeżeń...

a kandydata na prezydenta, to już kompletnie nie widzę...

pozdrawiam
      Judyta
    • milarka Re: Wybory.Partia.Temat tabu? 15.11.04, 11:55
      ja będę głosować na Unię Wolności.

Partia ta zapewne nie jest partią idealną, ale wydaje mi się najrozsądniejszym
      wyborem.
    • le_lutki Re: Wybory.Partia.Temat tabu? 15.11.04, 14:18
      smile Wydaje mi sie, ze w Polsce tez juz minely te czasy, kiedy bylo "w dobrym
      tonie" popierac dana opcje polityczna (nawet, jesli nie mozna bylo w praktyce
      na nia glosowac).
      Nie wiem jak winnych krajach swiata, ale we Francji zapytanie kogos o to, na
      kogo bedzie glosowal to takie samo faux pas jak zapytanie, ile zarabia. To
      nalezy do bardzo prywatnych spraw, o ktore sie nie pyta i o ktorych sie nie
      opowiada.

Ja sama jestem w stanie powiedziec, na kogo w Polsce nie glosowalabym nigdy,
      ale brak mi tak naprawde opcji, ktora bym popierala, gdyz wszystkie one w
      ktoryms momencie sie skompromitowaly.
      Odpadaja na pewno wszelkie LPRy i inne prawicowe lub skrajnie-prawicowe
      ugrupowania, bo reprezentujemy skrajnie odmienne poglady i stanowiska.
      Zeby bylo smieszniej, to we Francji glosowalabym wlasnie na prawice, glownie
      dlatego, ze od lat prowadzi ona "lewicowa" polityke socjalna i reprezentowana
      jest przez osoby godne szacunku (w przeciwienstwie do nieco blazenskiej lewicy
      z kukielka-panem Hollande na czele).Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka