Dodaj do ulubionych

Biale Szparagi

19.04.23, 21:55
Czy w Polsce juz jest sezon na biale szparagi? 馃槢 Po ile sa? Nie moge sie doczekac az zaczna przywozic. Tu niestety sa niepopularne馃槶. Tylko zielone i fioletowe tu sa powszechne.
Obserwuj w膮tek
    • daniela34 Re: Biale Szparagi 19.04.23, 21:57
      Jeszcze nie sezon. Sezon to w po艂owie maja.
      • princesswhitewolf Re: Biale Szparagi 19.04.23, 22:02
        Lamiesz mi serce. 馃槶馃槷馃槼

Internety polskie mowia ze juz sezon trwa

• eliszka25 Re: Biale Szparagi 19.04.23, 22:04
          U nas, znaczy w Szwajcarii ju偶 s膮 w sklepach. Tylko pieru艅sko drogie w tym roku. My wolimy akurat zielone, ale bia艂e te偶 s膮.
          • ayelen40 Re: Biale Szparagi 19.04.23, 22:07
            Ja "wol臋" zielone, bo nie trzeba ich obiera膰.
          • princesswhitewolf Re: Biale Szparagi 19.04.23, 22:11
            Po ile macie biale?

Zielone tu sa caly rok - nie czuje do nich takiej milosci jak do bialych. Zupka z bialych 馃槏
            • eliszka25 Re: Biale Szparagi 19.04.23, 22:21
              Ceny s膮 r贸偶ne, w zale偶no艣ci czy bio, europejskie itd. Najta艅sze po 10 frank贸w, czyli jakie艣 47 z艂 za kg. Najdro偶sze jakie widzia艂am by艂y jakie艣 szparagi ekstra po 19 CHF za kg. Pisz臋 o bia艂ych, bo zielone s膮 jeszcze dro偶sze i p贸艂 kilo bez promocji kosztuje 7-8 frank贸w.
              • princesswhitewolf Re: Biale Szparagi 19.04.23, 22:24
                Boze .....
                • hermenegilda_zenia_is_back Re: Biale Szparagi 21.04.23, 18:12
                  Nie rozumiem, przecie偶 to niewiele dro偶ej ni偶 u nas. 500 gram kosztuje teraz 20 zeta najtaniej, wiec kilogram 40. Wyglada, ze Szwajcaria tania
              • mikams75 Re: Biale Szparagi 20.04.23, 20:42
                zielone sa tansze - 9chf za kg, biale 10chf. Te zwykle w coopie bez promocji. Ale w poprzednich latach z tego co pamietam byly po tyle samo, tylko promocje byly czesciej.
            • krolewska.asma Re: Biale Szparagi 20.04.23, 07:11
              U mnie ju偶 du偶o przed 艣wietami by艂y
              Czyli do was po prostu nie dowie藕li
              Mo偶e na granicy tury utkn臋艂y
              • krolewska.asma Re: Biale Szparagi 20.04.23, 07:11
                Tiry
              • princesswhitewolf Re: Biale Szparagi 20.04.23, 08:51
                Asma mowa o bialych a nie zielonych. Zielone rosna i w UK i zawsze sa

Biale sa tylko w sezonie od kwietnia do czerwca. Wiec na pewno ich nie wozili bo ich nie bylo. Chyba ze z Afryki bo tam sezon wczesniej 馃ぃ
          • snakelilith Re: Biale Szparagi 19.04.23, 22:18
            U mnie te偶 ju偶 s膮 bia艂e, regionalne. W Aldi s膮 zwykle najta艅sze i kosztuj膮 w tym tygodniu 8 euro za kg, co nie jest specjalnie du偶o. W zesz艂ym roku kosztowa艂y nawet 16 euro za kg, w Aldi 10-12.
        • daniela34 Re: Biale Szparagi 19.04.23, 22:11
          To chyba wpis zbiorczy dotycz膮cy i bia艂ych i zielonych. I o ile zielone ju偶 s膮 i wida膰, 偶e taniej膮, to bia艂ych jeszcze nie widzia艂am w 偶adnym z 4 okolicznych market贸w.
          • princesswhitewolf Re: Biale Szparagi 19.04.23, 22:14
            Zielone sa caly bozy rok. Ja o biale pytam
          • szansanalans Re: Biale Szparagi 19.04.23, 22:19
            W DE biale sa juz od dwoch tygodni.
            • princesswhitewolf Re: Biale Szparagi 19.04.23, 22:21
              No DE to krolestwo bialych szparag贸w
          • al_sahra Re: Biale Szparagi 20.04.23, 01:25
            daniela34 napisa艂a:

> I o ile zielone ju偶 s膮
            > i wida膰, 偶e taniej膮, to bia艂ych jeszcze nie widzia艂am

Zielone to u nas codzienne warzywo przez ca艂y rok, jak fasolka szparagowa albo broku艂y. Ja bardzo je lubi臋, ale mog臋 je mie膰 na ka偶de zawo艂anie, wi臋c powszedniej膮. Bia艂e to rzadki, wyczekany przysmak.
            • princesswhitewolf Re: Biale Szparagi 20.04.23, 08:51
              No wlasnie...
          • arthwen Re: Biale Szparagi 20.04.23, 10:02
            W Selgrosie by艂y tydzie艅 temu na pewno i Carrefour te偶 chyba widzia艂am.
            • arthwen Re: Biale Szparagi 20.04.23, 10:02
              Bia艂e, bo zielone to nawet w Lidlu s膮.
        • slonko1335 Re: Biale Szparagi 20.04.23, 08:52
          zimno jest, s膮 pojedyncze miejsca gdzie mo偶na kupi膰 w cenach z kosmosu
          • princesswhitewolf Re: Biale Szparagi 20.04.23, 09:12
            Fakt, duzo zalezy od pogody
      • arthwen Re: Biale Szparagi 20.04.23, 10:01
        Ale dost臋pne w sprzeda偶y ju偶 s膮.
        Ja wol臋 zielone ni偶 bia艂e (zielone te偶 ju偶 s膮 wink ), ale widzia艂am ostatnio w sklepie bia艂e.
    • dwa_kubki_herbaty Re: Biale Szparagi 19.04.23, 22:02
      W sobot臋 kupilam w selgrosie po 9.99 w promce za paczk臋 - 0.5kg? (cena netto)
      • princesswhitewolf Re: Biale Szparagi 19.04.23, 22:03
        馃い
    • mayaalex Re: Biale Szparagi 19.04.23, 22:04
      Troche nie na temat - dzis bylam w Strasburgu, na rynku zatrzesienie bialych szparagow. Az sie zaczelam zastanawiac, czy nie kupic i nie przywiezc bo W Belgii tez bardziej popularne sa zielone (ale biale tez sa, tylko troche chyba jednak mniej ich). Cale stosy na straganach, pieknie wygladaly. Dobrze, ze chociaz w jedzeniu wiosna nadchodzi bo poza tym zimno i nieprzyjemnie.
      • princesswhitewolf Re: Biale Szparagi 19.04.23, 22:05
        No jak nie na temat moja droga? Jak najbardziej cudowna wizja szparagowego raju
      • marta_monika Re: Biale Szparagi 20.04.23, 10:54
        W jakiejs innej Belgii mieszkasz. Ja tu widze wszedzie biale szparagi nazywane przez tubylcow bialym zlotem, zwlaszcza w zaglebiu szparagowym kolo Mechelen. Wszystkie tradycyjne belgijskie przepisy sa na biale szparagi.
    • primula.alpicola Re: Biale Szparagi 19.04.23, 22:16
      Za bia艂ymi nie przepadam ( no dobra, zup臋 lubi臋 i zamawiam jak mam okazj臋, bo zrobi膰 nie umiem), za ti kocham zielone. W lidlu 19.99 za 0,5 kg.
      • princesswhitewolf Re: Biale Szparagi 19.04.23, 22:22
        Biale za 20 zl u was w Lidlu? 馃槷
        • primula.alpicola Re: Biale Szparagi 19.04.23, 22:27
          Zielone.
          • princesswhitewolf Re: Biale Szparagi 19.04.23, 22:30
            Ee to u nas zielonych pelno caly rok. Nic nadzwyczajnego uncertain
            • taniarada Re: Biale Szparagi 19.04.23, 22:54
              Ci臋偶ko o bia艂e w Polsce tylko zagraniczne .W Niemczech w dyskontach poni偶ej 10 euro ,ale sezon si臋 zaczyna .M贸wimy o kg .
              • krolewska.asma Re: Biale Szparagi 20.04.23, 07:09
                Ale kto to zbiera teraz skoro w Polsce dobrobyt i praca nie jest atrakcyjna tam ?
            • primula.alpicola Re: Biale Szparagi 20.04.23, 08:53
              princesswhitewolf napisa艂a:

> Ee to u nas zielonych pelno caly rok. Nic nadzwyczajnego uncertain

Tu niestety nie. Kr贸tki sezon.
              Dzi艣 na 艣niadanie mia艂am omlet ze szparagamibig_grin
              • princesswhitewolf Re: Biale Szparagi 20.04.23, 09:00
                Sezon to jest w gruncie, ale Holandia tymi szparagami stoi w szklarniach przez caly rok. Poza tym sprowadzaja z Morocco, a wczesniej jesienia z pd Afryki. Zielone sa caly rok
                • primula.alpicola Re: Biale Szparagi 20.04.23, 10:34
                  U mnie nie ma ich ca艂y rok.
                  • princesswhitewolf Re: Biale Szparagi 20.04.23, 12:13
                    Ale i to sie zmieni. Kiedys w Polsce pomidory tylko byly latem. Teraz sa szklarnie i sa caly rok
                  • gris_gris Re: Biale Szparagi 20.04.23, 13:32
                    primula.alpicola napisa艂a:

> U mnie nie ma ich ca艂y rok.

U mnie (w Brukseli) tez nie. Tzn moze sa w wiekszych supermarketach czy delikatesach, ale w sklepie kolo mnie, i na targu, sa w sezonie. Kupilam wprawdzie zielone juz ze dwa tygodnie temu, bo sie pojawily, ale maz byl w poniedzialek na targu, i nie bylo. Mnie to nie martwi, jedzenie powinno byc sezonowe, i niepotrzebne mi jest wozenie szparagow samolotem w zimie. Jak fajnie sie na nie czeka wiosna!
                    • princesswhitewolf Re: Biale Szparagi 20.04.23, 13:36
                      u nas wiekszosc idzie z Holandii i hiszpanii ze szklarni. Zawsze patrze skad to idzie.
                      A Holandia to rzut beretem
                      • krolewska.asma Re: Biale Szparagi 20.04.23, 13:43
                        Kiedy艣 by艂a rzut beretem jak byli艣cie w jednaj wsp贸lnocie
                        Teraz jest daleko

Widzia艂a艣 m贸j post ? Nawet orient express wam zabrali
                        Agatha christie si臋 przewraca w grobie
                        • princesswhitewolf Re: Biale Szparagi 20.04.23, 13:57
                          >Kiedy艣 by艂a rzut beretem jak byli艣cie w jednaj wsp贸lnocie
                          Teraz jest daleko

powtorze: Jest Deal z UE i te same umowy handlowe. UK handluje z UE dokladnie tak samo jak wczesniej. Troche wiecej roboty papierkowej

Orient express sie nie oplacal bo za dlugo by stali na granicy. Zreszta to maly biznesik
                          • krolewska.asma Re: Biale Szparagi 20.04.23, 14:55
                            Biznesik biznesikiem ale jaka tradycja

Co zaraz bigben mo偶e jeszcze zdejm膮 i zamkn膮 muzeum figur woskowych
                    • princesswhitewolf Re: Biale Szparagi 20.04.23, 13:47
                      >Mnie to nie martwi, jedzenie powinno byc sezonowe,

tylko ze od grudnia do kwietnia bylby glod przy takim podejsciu
                      No i trzebaby przeanalizowac co jest sezonowe bo...jesli szklarnia to nie sezonowe to " z pod folii" dziala podobnie czyli tez nie.
                      Bardzo malo opcji zywieniowych byloby bez tego. Nawet latem. A to dlatego ze wiekszosc pomidorow w Polsce i innych warzyw jest nawet latem hodowane pod folia, inaczej zaraza ziemniaczana by je zezarla, gnija.
                      Czlek pomaranczy i banana i oliwek by nie uswiadczyl bo w pn Europie... nigdzie nie sa w sezonie. O winie zapomnij.

Tak ze wiec choc nie jestem zwolenniczka przywozenia np czeresni z Ameryki pd samolotami, jak najbardziej popieram szklarnie itd Fascynuje mnie narod Holendrow. Ziemi w zasadzie nie maja za wiele i ciagle walcza z morzem zabierajacym ziemie i klimat maja taki jak tu na pd wsch UK. A stali sie ogrodnikami Europy dzieki szklarniom. Niesamowity narod. Szkoda tylko ze maja najwieksze rozwarstwienie biednych i bogatych w Europie. A wydawaloby sie ze sa egalitarni
                      • gris_gris Re: Biale Szparagi 20.04.23, 14:01

> >Mnie to nie martwi, jedzenie powinno byc sezonowe,
                        >
                        > tylko ze od grudnia do kwietnia bylby glod przy takim podejsciu
                        > No i trzebaby przeanalizowac co jest sezonowe bo...jesli szklarnia to nie sezon
                        > owe to " z pod folii" dziala podobnie czyli tez nie.
                        > Bardzo malo opcji zywieniowych byloby bez tego. Nawet latem. A to dlatego ze wi
                        > ekszosc pomidorow w Polsce i innych warzyw jest nawet latem hodowane pod folia,
                        > inaczej zaraza ziemniaczana by je zezarla, gnija.
                        > Czlek pomaranczy i banana i oliwek by nie uswiadczyl bo w pn Europie... nigdzi
                        > e nie sa w sezonie. O winie zapomnij.
                        >
                        > Tak ze wiec choc nie jestem zwolenniczka przywozenia np czeresni z Ameryki pd s
                        > amolotami, jak najbardziej popieram szklarnie itd Fascynuje mnie narod Holendro
                        > w. Ziemi w zasadzie nie maja za wiele i ciagle walcza z morzem zabierajacym zie
                        > mie i klimat maja taki jak tu na pd wsch UK. A stali sie ogrodnikami Europy dzi
                        > eki szklarniom. Niesamowity narod. Szkoda tylko ze maja najwieksze rozwarstwien
                        > ie biednych i bogatych w Europie. A wydawaloby sie ze sa egalitarni

Ja nie postuluje jedzenia wylacznie tego, co rosnie obok i w sezonie, ale ja tak jem w miare mozliwosci, i uzupelniajac importowanym wedlug potrzeb. Pomidorow zima nie jem, bo sa niedobre, truskawek i czeresni tez nie, bo sa drogie i leca samolotem. Ale cytrusy juz tak, bo to dla mnie normalny skladnik zimowej diety.

Mielismy przez lata niedaleko taki fajny sklep z prawie wylacznie lokalnymi produktami (oprocz belgijskich warzyw i owocow mieli cytrusy, oliwki, oliwe itd. z kooperatyw we Wloszech i Hiszpanii). W zimie byly tam ziemniaki, jarmuz, szpinak, pasternak, cebula, marchewka, buraki, dynie, jablka i gruszkismile Plus cytrusy. A w lecie mieli wszystko, co roslo wtedy, i mieli tez ziemniaki fioletowe, marchewke zolta i czerwona, trzy kolory botwinki i tak zwane "dawne" pomidory (malinowe, zielone, ciemnobordowe). Truskawki i czeresnie tez tylko w sezonie; podobnie jablka, czyli jak sie skonczyly zimowe, i zanim zaczely nowe, byl przestoj. Mieli tez mnostwo rodzajow jablek, w porownaniu do zwyklych warzywniakow, gdzie jest Gala, Pink Lady i Jonagold. Tylko tam znalazlam owoce bergamotki i cytron (cedrat), bo wspolpracowali z eko kooperatywa z Sycylii, ktora takie owoce hodowala.

Natomiast brakuje mlodych ziemniakow, bo tu sa "mlode" zawsze, ale wlasnie nie te prawdziwe, jedrne, z luszczaca sie skorka. Rzadko udaje mi sie je kupic w lecie.
                        • princesswhitewolf Re: Biale Szparagi 20.04.23, 14:12
                          >. W zimie byly tam ziemniaki, jarmuz, szpinak, pasternak, cebula, marchewka, buraki, dynie, jablka i gruszkismile Plus cytrusy.

ale rozumiesz ze bez folii to nie rosnie jak sa mrozy czy prawie mrozy? a folia to jak szklarnia
                          Jablka i gruszki sa pomarszczone i wiekszosc zgnita juz od stycznia. Trzymaja je w lodowkach z gazami dzialajacymi antygrzybicznie. Woskuja je tez, a poza tym masa pestycydow w nie idzie w trakcie wzrostu wiece tego...
                          Ja sie interesuje ogrodnictwem i lubie o tym czytac

z Sycylii to leca cytrusy... w gazie. Bergamotka z lisciami jest sprzedawana w Ocado tutaj w sezonie zimowym
                          • gris_gris Re: Biale Szparagi 20.04.23, 14:21

> >. W zimie byly tam ziemniaki, jarmuz, szpinak, pasternak, cebula, marchewk
                            > a, buraki, dynie, jablka i gruszkismile Plus cytrusy.
                            >
                            > ale rozumiesz ze bez folii to nie rosnie jak sa mrozy czy prawie mrozy? a folia
                            > to jak szklarnia
                            > Jablka i gruszki sa pomarszczone i wiekszosc zgnita juz od stycznia. Trzymaja j
                            > e w lodowkach z gazami dzialajacymi antygrzybicznie. Woskuja je tez, a poza tym
                            > masa pestycydow w nie idzie w trakcie wzrostu wiece tego...
                            > Ja sie interesuje ogrodnictwem i lubie o tym czytac
                            >
                            Ale nie pisz moze tak protekcjonalnie. Ja nie mam problemu z ta folia, naprawde. Niech sobie pod nia ten rolnik z Walonii hoduje co mu tam wyrosnie, a ja kupie, bo lokalne i sezonowe. Na marginesie, buraki, ziemniaki, pasternak, seler itp. zimuje sie tez w piwnicach, moja babcia tak zimowala jablka, bo miala sad. Bardzo dobrze sie przechowywaly; owszem, pod koniec zimy byly czasem pomarszczone. Moi rodzice przywozili od niej skrzynki, i trzymali je na balkonie zima. A jarmuz sie zbiera po przymrozkach wrecz z pola.

Bergamotka z lisciami jest sprzedawana w
                            > Ocado tutaj w sezonie zimowym

Ciesze sie. U nas nie, bo nie mamy Ocado.
                            • princesswhitewolf Re: Biale Szparagi 20.04.23, 14:33
                              ale ja nie pisze protekcjonalnie bo bycie ogrodniczka to chyba nie jest jakies wielkie osiagniecie czy cos he he Albo bycie preppersem na tym forum nie jest atrakcyjne bo sie z takich smieja

Tylko mowie ze to jest pulapka z tymi "sezonowymi" bo do konca sie nie da
                              Wiec ziemniaki to wypuszczaja pedy i schna na wior w piwnicy i juz od stycznia sa takie ze nadaja sie na szare/czarne kluski i na placki, tudziez zupy.
                              marchew w kopczykach czy pietruszka schnie tez i poza zupa na nic sie nie nadaja i jeszcze ciezko je obrac.
                              Cale lata 70-80 moi rodzice tak robili. Jako rasowy preppers dokonalam proby i z niepowodzeniem od stycznia. Ciezko z suchymi badylami. Lepsze efekty mialam z suszenia ziemniakow i wloszczyzny w suszarce

> A jarmuz sie zbiera po przymrozkach wrecz z pola.
                              Tak ale glod to zawsze byl na przedwiosniu a nie w listopadze czy w grudniu

Dlatego jestem wielka zwolenniczka szklarni i folii.

• krolewska.asma Re: Biale Szparagi 20.04.23, 14:56
                                Prinze ss ale ty masz szklarnie tak膮 przydomow膮?

Przecie偶 tam naprawd臋 niewiele si臋 uda rzeczy wychodowa膰
                                • princesswhitewolf Re: Biale Szparagi 20.04.23, 15:22
                                  Mam pomieszczenie w domu przeszklone z kanapa i telewizorem. Na parapetach sporo rosnie. I szklarnie ale mala, ogrodowa. Mam tez folie

>Te swoje warzywa to jest jaki艣 biznesik dla Kur domowych a nie dla osoby pracuj膮cej na etacie
                                  Za du偶a har贸wka

Przesadzasz. Wsadza sie rurki nawadniajace i automatyczne podlewanie. To co ja robie tylko to dokarmiam raz w tygodniu podlewaczka
                                  • krolewska.asma Re: Biale Szparagi 20.04.23, 18:04
                                    Jaki masz ten system mog艂abys wklei膰 ?
                                    • princesswhitewolf Re: Biale Szparagi 20.04.23, 19:23
                                      To
                                      • krolewska.asma Re: Biale Szparagi 21.04.23, 18:10
                                        Wow
                                        Sprz臋t tak u Niemca na plantacji
                                        Ale sk膮d wod臋 ci膮gniesz do tego ?
                                        To jest automatyczne w sensie wyje偶dzasz na miesi膮c na wakacje a to dzia艂a ?
                              • krolewska.asma Re: Biale Szparagi 20.04.23, 14:59
                                Te swoje warzywa to jest jaki艣 biznesik dla Kur domowych a nie dla osoby pracuj膮cej na etacie

Za du偶a har贸wka w por贸wnaniu do mo偶liwych rezultat贸w

Mo偶na tylko rozwa偶a膰 jak b臋dzie wojna i brak
                                Jedzenia
                          • krolewska.asma Re: Biale Szparagi 20.04.23, 14:58
                            Pod folia tez wszystko zamarza jak jest przymrozek
                            Chyba ze piszesz o jakich specjalistycznych szklarniach
                            • princesswhitewolf Re: Biale Szparagi 20.04.23, 15:23
                              >Pod folia tez wszystko zamarza jak jest przymrozek

Jak jest -8C. Jak jest -1C to nie.
                              • krolewska.asma Re: Biale Szparagi 20.04.23, 18:04
                                Nigdy przez calusirnka zim臋 nie ma w UK w nocy -8 ????
                                • princesswhitewolf Re: Biale Szparagi 20.04.23, 19:15
                                  Gdzies w Szkocji moze? Tu na pd wsch- nie. Ledwo co ponizej zera i to cimna noca w grudniu. Od stycznia jest przedwiosnie i masz przebisniegi. W lutym zonkile
                • krolewska.asma Re: Biale Szparagi 20.04.23, 13:41
                  Ale z Maroko to nie wiadomo czym psikni臋te i po czym szuraly
                  Tych bym nie kupowa艂a na twoim miejscu
                  • princesswhitewolf Re: Biale Szparagi 20.04.23, 13:55
                    tym samym co w Europie. To sa Hiszpanskie najczesciej plantacje na rynek Europejski. Ilosc pestycydow sprawdza sie nawet w zbozu przeciez.
                    Kwicze jak slysze o wymieszanym zbozu w Polsce. Wymieszanym w sensie ze w roznych miejscach w Polsce jest a nie ze fizycznie zmieszanych Zaden rolnik ani firma tego by nie zrobila sobie. Zboze sie sprzedaje do elewatorow. Rolnik czy firma rolnicza przywozi do elwatora zboze. Ci przesypuja je do tzw mikserow ( nie wiem jak to po polsku). Wielkie maszyny mieszajace w okreslonej ilosci zboze. Potem jak wymieszaja to zboze to robia probki. Sprawdzaja pod katem ilosci wilgoci, plesni, pestycydow i popiolu. Na tej podstawie wyceniaja rolnikowi ile dostanie za dana jednostke wymieszana zboza. Jesli jest wysokiej jakosci to idzie na make dla ludzi. Tu jest cala gradacja oceny. Wtedy rolnik dostaje lepsze pieniadze. Jak gorszej to idzie na pasze dla zwierzat domowych, a inne na pasze dla zwierzat lesnych. Jak nawet na to sie nadaje to uzywaja na biopaliwo wlokna itd.

Kiedys pracowalam w firmie produkujacej sprzet analityczny dla elewatorow
    • koronka2012 Re: Biale Szparagi 19.04.23, 22:22
      Widzia艂am tylko zielone, kt贸re swoj膮 drog膮, bardziej mi smakuj膮 馃槈
    • mysiulek08 Re: Biale Szparagi 20.04.23, 00:26
      kompletnie nie rozumiem szparagowej milosci 馃槀 zjem ale zeby tesknic? wyczekiwac? to nie

za mlodymi pyrami, to tak, juz tesknie 馃ぃ
      • princesswhitewolf Re: Biale Szparagi 20.04.23, 01:02
        Obawiam sie ze tu caly rok pyry sa mlode bo w dzisiejszych czasach w tym klimacie rosna caly czas. A nawiasem m贸wi膮c to fioletowe pyry z Ameryki pd sa modne i takie zolte z Chile.
        • mysiulek08 Re: Biale Szparagi 20.04.23, 01:16
          takie prawdziwe mlode, nieduze, soczyste, z cienka 'luszczaca' skorka sa tylko przez krotki czas

fioletowe (kilka odmian) i zolte (maczyste i bardzo 'ziemniakowe', pyszne) to pierwotne pyry z Chiloe, kolebki ziemniaka 馃槉
      • krolewska.asma Re: Biale Szparagi 20.04.23, 07:08
        Podzielam opinie wink

Taka sa艂ata w bulwie te szparagi
    • ulla_cebulla Re: Biale Szparagi 20.04.23, 01:24
      Ju偶 kilka razy w tym sezonie pi臋kne t艂uste bia艂asy, ale w De sezon na ca艂ego.
    • krolewska.asma Re: Biale Szparagi 20.04.23, 07:06
      Serio nie ma bia艂ych ?
      Mo偶e po prostu przez braki zaopatrzenia
      Stan膮 si臋 teraz w uk towarem super luksusowym tylko dla rodziny kr贸lewskiej
      Mi si臋 wydaje ze te bia艂e s膮 najpopularniejsze w marketach tylko je zawsze widz臋
      • princesswhitewolf Re: Biale Szparagi 20.04.23, 08:52
        Nie, nie widzisz ich zawsze. Biale sa w Europie od kwietnia do czerwca.
      • princesswhitewolf Re: Biale Szparagi 20.04.23, 09:13
        Jak w sobote bede w sklepie zaczne robic dla Ciebie zdjecia chyba z czesci owocowo warzywnej 馃ぃ
    • swiezynka77 Re: Biale Szparagi 20.04.23, 09:14
      niestety jeszcze daleko. czekam ca艂y rok. niestety od paru lat zielone je mocno wypieraj膮 sad
      • snakelilith Re: Biale Szparagi 20.04.23, 11:32
        Zielone s膮 podobno spo偶ywczo bardziej warto艣ciowe i s膮 艂atwiejsze w uprawie. Bia艂e trzeba zbiera膰 w odpowiednim czasie i jest to czynno艣膰 wymagaj膮ca du偶ej wprawy, dlatego s膮 kosztowniejsze w produkcji i dro偶sze. Ale u mnie w De zielone uchodz膮 za podrz臋dne i s膮 mniej popularne, trudniej je nawet dosta膰. Ja osobi艣cie wol臋 te偶 bia艂e, ale to pewnie przyzwyczajenie. Co roku czeka si臋 na te bia艂e, ludzie robi膮 wielki hype, wi臋c cz艂owiek jako艣 tak wsi膮kn膮艂.
        • swiezynka77 Re: Biale Szparagi 20.04.23, 11:52
          w Polsce bia艂e nigdy nie by艂y bardzo popularne, spotka艂am si臋 z osobami kt贸re jedz膮 zielone a w og贸le nie wiedz膮 o istnieniu bia艂ych lub ich nigdy nie jad艂y.
          • princesswhitewolf Re: Biale Szparagi 20.04.23, 12:12
            Ja pochodze z zach Polski. Warszawa byla w duzo wiekszej odleglosci od miasteczka z ktorego pochodze niz Berlin. Tam, w zach Polsce biale szparagi sa rownie popularne co w Niemczech. I byly juz wszechobecne w latach 80tych. Zielone przyszly pozniej.

Tu w UK zielone szparagi sa tak powszechne jak kapusta czy brokuly. Biale to rzadkosc i rarytas. Wymagaja wiecej pracy
            • slonko1335 Re: Biale Szparagi 20.04.23, 13:18
              a wiesz, 偶e to ise chyba zmieni艂o w ostatnich 2-3 latach. Ja zawsze kupowa艂am bia艂e szparagi, w zesz艂ym roku i dwa lata temu by艂 z tym du偶o wi臋kszy problem, zielone luzik ale z bia艂ymi nie by艂o 艂atwo. Mieszkam w Szczecinie, do Niemiec rzut beretem ale nawet przy granicy gdzie wyskakujemy na zakupy by艂o du偶o trudniej o bia艂e.
              • alpepe Re: Biale Szparagi 20.04.23, 13:39
                Slonko, mo偶esz mi co艣 opowiedzie膰 o Szczecinie na priv?
                • slonko1335 Re: Biale Szparagi 20.04.23, 13:44
                  pewnie je偶lei tylko b臋de wiedzie膰 co potrzebujesz, pisz na gazetowego
                  • alpepe Re: Biale Szparagi 20.04.23, 14:17
                    Dzi臋kuj臋, napisa艂am. Nic bardzo pilnego, ale nie znam nikogo stamt膮d, tak bezpo艣rednio stamt膮d.
              • princesswhitewolf Re: Biale Szparagi 20.04.23, 14:02
                >zawsze kupowa艂am bia艂e szparagi, w zesz艂ym roku i dwa lata temu by艂 z tym du偶o wi臋kszy problem, zielone luzik ale z bia艂ymi nie by艂o 艂atwo. Mieszkam w Szczecinie, do Niemiec rzut beretem ale nawet przy granicy gdzie wyskakujemy na zakupy by艂o du偶o trudniej o bia艂e.

moze Polacy wola zielone teraz?

U Was na pewno biale byly tak jak i w miejscu z jakiego pochodze na pd od Szczecina
    • alpepe Re: Biale Szparagi 20.04.23, 13:11
      To wbijaj do Berlina, tu ju偶 chyba s膮. Budka Karls Erdbeerhof ju偶 tu niedaleko mnie stoi, pewnie w niej sprzedaj膮 szparagi.
    • stephanie.plum Re: Biale Szparagi 20.04.23, 19:17
      gdy zobaczy艂am cen臋, pow臋drowa艂am po kapust臋 i buraki...
    • slonko1335 Re: Biale Szparagi 21.04.23, 18:06
      wybra艂am si臋 dzi艣 na rynek. Szparagi s膮 21-28 za p臋czek. Biale i zielone, cienkie i grube.
      • krolewska.asma Re: Biale Szparagi 21.04.23, 18:09
        28 z艂 za sa艂at臋 zakl臋ta w bulwie
        Masakra
        Kogo na to sta膰
    • princesswhitewolf Re: Biale Szparagi 21.04.23, 19:51
      Biale Zloto!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj si臋

Nakarm Pajacyka