Dodaj do ulubionych

Matematyka

22.04.23, 16:03
Może jestem złośliwa, nie wiem, więc spytam. Trafiłam na ciekawą dyskusję na Facebooku, na temat matematyki w liceum.
Mamusia żali się, że jej bez przerwy ucząca się bombelka po raz trzeci jest w klasie maturalnej, zagrożona jedynką z matematyki.
Dziewczyna cały rok szkolny chodzi na korepetycje, podobno 24/24 w książkach, ale nie zdaje, bo na sprawdzianach dostaje zadania z poziomu studiów, a nie klasy maturalnej ( ona jedna podobno dostaje inne zadania niż cała klasa, mimo że nauczycielka matce dziewczyny pokazała sprawdziany, wszystkie są identyczne). No i mamusia nagle zaczęła wykrzywkiwac, że dziewczyna ma dyskalkulię a nauczycielka się uwzięła.
I pytanie do Was, czy dyskalkulia aż tak utrudnia życie, żeby kolejny rok być w tej samej klasie, i nie być w stanie nauczyć się nawet na dopuszczający?
Obserwuj wątek
    • arthwen Re: Matematyka 22.04.23, 17:45
      Tak, dyskalkulia potrafi mocno utrudnić życie, a tak samo jak dysleksja może mieć różny stopień. Ale czy to konkretne dziewczę ma dyskalkulię to ciężko wyrokować wink
    • zerlinda Re: Matematyka 22.04.23, 17:49
      Chyba ta matka jakąś psychiczna. Skoro uważa, że siedzaca trzy lata w klasie maturalnej córka dostaje zadania z poziomu studiów.
    • leni6 Re: Matematyka 22.04.23, 17:50
      Tak, co nie znaczy że akurat ta osoba ma dyskalkulie.
    • turbinkamalinka Re: Matematyka 22.04.23, 17:54
      I teraz się mamusia obudziła?
    • ayelen40 Re: Matematyka 22.04.23, 17:57
      Można dwukrotnie powtarzać klasę maturalną czy chodzi o zagrożenie po raz trzeci jedynką z matematyki?
      • jozefrobotnik Re: Matematyka 22.04.23, 19:48
        Trzecia klasa liceum, grozi znowu jedynką na koniec roku. Tak mówi mamusia
        • little_fish Re: Matematyka 22.04.23, 19:51
          Trzecia klasa to nie maturalna.
          • jozefrobotnik Re: Matematyka 22.04.23, 20:10
            Przyczepilam się do tej 3 letniej szkoły bo sama taka kończyłam i wbiło mi się w głowę
            • little_fish Re: Matematyka 22.04.23, 20:52
              Ale jeżeli jest w czwartej, to nie może w niej być trzeci rok, bo w liceach jest dopiero pierwszy rocznik "czwartoklasistów"
    • inny.kwiatek Re: Matematyka 22.04.23, 18:15
      Gdyby w tym konkretnym przypadku utrudniała aż tak to jakim cudem dziewczyna doszłaby do końca liceum?
      A z drugiej strony trzeci raz powtarza klasę i nie przyszło jej do głowy żeby zmienić szkołę?
      Coś jest w tej historii nie tak.
      • jozefrobotnik Re: Matematyka 22.04.23, 19:48
        Matka uważa, że nauczycielka się uwzięła 😄
        • little_fish Re: Matematyka 22.04.23, 19:52
          Trzeci raz powtarza klasę i ciągle ten sam nauczyciel? To ma pecha faktycznie
          • jozefrobotnik Re: Matematyka 22.04.23, 20:09
            Z tego co ogarnęłam jeden raz była inna babka, ale ta pierwsza jej nagadała i kazała gnębić tą dziewczynę 😄
            • little_fish Re: Matematyka 22.04.23, 20:52
              Aha...
    • triss_merigold6 Re: Matematyka 22.04.23, 18:23
      Coś w tej historii jest nie tak.
      • turbinkamalinka Re: Matematyka 22.04.23, 20:16
        triss_merigold6 napisała:

> Coś w tej historii jest nie tak.

Wszystko w zasadzie. A najbardziej to, że dziewczyna w ogóle siedzi nad książkami. Przez 3 lata, to bardzo słaby uczeń opanowałby matmę na dopuszczający. A tu dziewczyna siedzi ciągle nad książkami.
    • princesswhitewolf Re: Matematyka 22.04.23, 20:19
      Jesli dziecko ma dyskalkulie zdiagnozowana to i powinno miec orzeczdnie i na calym swiecie wtedy jest wiele ulatwien podczas egzaminow
      • long_week Re: Matematyka 22.04.23, 20:39
        Dyskalkulia raczej objawia się wcześniej, wtedy dziecko ma problemy z rozumieniem liczb, zbiorow, porządkowości, utrwalaniem cyfr, opanowaniem podstawowych umiejętności liczenia itp. Tutaj trudno stwierdzić, za mało danych, ale przydałoby się badanie inteligencji.
        • princesswhitewolf Re: Matematyka 22.04.23, 21:11
          Wczesniej niz....? Ja mowilam o wieku? Ja mowilam o tym ze jesli ma faktycznie dyskalkulie to i powinna miec juz orzeczenie.
          • long_week Re: Matematyka 22.04.23, 22:22
            Opinię, nie orzeczenie. Jeśli ktoś ma stwierdzoną dyskalkulię to jak najbardziej powinien mieć dostosowania. A wcześniej, czyli na początku edukacji a nie dopiero w liceum, już wtedy problem byłby zauważalny. Wszystkie opinie o dys..powinny być wydawane do końca szkoły podstawowej z uwagi na specyfikę problemu, potrzebę działań korekcyjnych itp. To wszystko jest rozłożone w czasie. W szkole ponadpodstawowej też jest taka możliwość, ale wtedy powinna się dodatkowo wypowiedzieć Rada Pedagogiczna.

• pierwszykot Re: Matematyka 23.04.23, 01:38
      Nie dobrnęłam do końca Ale się wypowiem 😀 jak można mieć problem z nauką o czymś czego nie ma...smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka