Dodaj do ulubionych

Downsizing 😤

• brenya78 Re: Downsizing 😤 26.04.23, 09:51
      Swoją droga, dobry pomysł na kampanie reklamowa: „my nie zmniejszamy porcji” 😂 ciekawe czy któryś producent niedługo się tak będzie reklamował.
      • mia_mia Re: Downsizing 😤 26.04.23, 10:10
        Downsizing to nie jest polski wynalazek, a nawet wręcz przeciwnie, to rozwiązanie, które przyszło do nas ze świata.
        • inny.kwiatek Re: Downsizing 😤 26.04.23, 18:12
          A jak to się ma do postu, który komentujesz?
    • marszawka Re: Downsizing 😤 26.04.23, 11:00
      Ale to tak ze wszystkim. Activia juz drugi raz zmniejszyła pojemnosc jogurtu naturalnego. Cena chyba ta sama. Sok z buraka Tarczyn. Mozna duzo wymieniać. Mnie też szlag trafia.
    • chococaffe Re: Downsizing 😤 26.04.23, 11:05
      A tak w ogóle.. to wolicie starą wielkość/gramature w nowych cenach czy mniejszą w starych cenach. (od razu napiszę, że mnie jest raczej wszystko jedno - ważne aby ta cena za kg/lt it nie szalała i leciała w kosmos)
      • kochamruskieileniwe Re: Downsizing 😤 26.04.23, 11:49
        Raczej starą gramature w nowych cenach. I osobne opakowania znaczaco odmienne o nizszej masie
        • chococaffe Re: Downsizing 😤 26.04.23, 12:08
          Ja się przyzwyczaiłam przy osełce górskiej, która ma od zawsze takie same opakowania bez względu na gramaturę.
          • kochamruskieileniwe Re: Downsizing 😤 26.04.23, 12:15
            Ale roznica 100 czy 200 g nawet w tym samym opakowaniu jest widoczna.
            Roznica 30 g jest zdecydowanie mniej zauwazalna bez wczytywania sie w gramature.

• chococaffe Re: Downsizing 😤 26.04.23, 12:20
              100 a 300 tak. 200 a 300 (zwłąszcza jak nie leżą koło siebie) może być trudniej.

Ale tak jak napisałam w korekcie - to jest caly czas ta sama cena, jeżeli płacimy więcej to z powodu inflacji a nie tego w jakie porcje zapakowano produkt.

Gorzej jest jak zmienia się skład produktu, na gorszy/tańszy a cena cały czas taka sama. Masło jest stosunkowo łatwym produktem do ogarnięcia, ale w bardziej złożonych produktach łatwiej jest oszukać, czyli np w słoiku śledzi zabrać jeden płat a dorzucić cebuli i marchewki (i to wersja w miarę pozytywna bo i cebula i marchewka są ok)
      • mia_mia Re: Downsizing 😤 26.04.23, 11:52
        Małą w starych cenach, zdecydowanie.
        • chococaffe Re: Downsizing 😤 26.04.23, 12:09
          Tak jak pisałam - mnie wszystko jedno, ale fakt, że ja też cenię małe opakowania - nie wszytskich produktów, ale takich, których używam mniej/rzadziej
          • chococaffe Re: Downsizing 😤 26.04.23, 12:10
            zdecydowanie bardziej mnie wkurza manipulacja składem
        • inny.kwiatek Re: Downsizing 😤 26.04.23, 18:15
          Ale to jest nieekologicznie. Towar przecież i tak podrożał a mnożymy opakowania.
      • laura.palmer Re: Downsizing 😤 26.04.23, 12:00
        Zdecydowanie starą gramaturę w nowych cenach. Irytuje mnie konieczność sprawdzania opakowań przy każdych zakupach, bo a nuż znowu zmniejszono ilość produktu.
        • chococaffe Re: Downsizing 😤 26.04.23, 12:06
          ale cały czas płacisz tyle samo

p.s. zresztą pewnie podział preferencji rozłoży się 50/50. Bo najistotniejsza jest cena za kg/litr/liczbę/etc a nie konkretnego opakowania.
          • laura.palmer Re: Downsizing 😤 26.04.23, 13:01
            Jestem przyzwyczajona do konkretnych gramatur i takie niewidoczne na pierwszy rzut oka zmiany wymuszają zmianę przyzwyczajeń i dodatkową robotę. Bo jeśli do ciasta potrzebna jest kostka masła, a ja niechcący kupię mniejszą, to muszę potem albo lecieć po drugie masło (i zostanę potem z nadwyżką) lub muszę odpowiednio przeliczyć ilość pozostałych składników. Paczka makaronu 500g to są u nas dwa obiady. Niedawno się nacielam, bo odważyłam jak zwykle 250g na jeden obiad, następnego dnia ugotowałam resztę i wyszło śmiesznie mało. Sprawdziłam opakowanie, a tam zmniejszona gramatura do 400g. 🤬 No jest to upierdliwe.
            • iwoniaw Re: Downsizing 😤 26.04.23, 13:39
              No dokladnie o tym pisalam wyżej - cena jest jaka jest, a najgorzej to się już w trakcie przygotowywania posilku zorientować, że coś tu się nie zgadza. Dlatego wolę starą gramaturę w nowej cenie za paczkę, nieważne czy za kilogram/litr podrożalo, staniało czy pozostało bez zmian.
              • chococaffe Re: Downsizing 😤 26.04.23, 13:44
                Ale stara gramatura jest. Zawsze mniejsze pakowania produktów miały te sama szatę graficzną. Imho nie ma większego problemu z produktem jednoskładnikowym i opisanymi. Gorzej z wieloskładnikowymi.
          • inny.kwiatek Re: Downsizing 😤 26.04.23, 18:15
            I co z tego, że tyle samo skoro muszę być uważna i przeliczać za każdym razem.
      • chococaffe Re: Downsizing 😤 26.04.23, 12:16
        ups...źle sformułowałam pytanie. Cena jest cały czas taka sama (a nie nowa czy stara) , wpływa na nia tylko inflacja.
      • inny.kwiatek Re: Downsizing 😤 26.04.23, 18:14
        Starą gramaturę, bo jeśli kupuję produkt od lat to wiem ile go jest i na ile nam starcza a tak to muszę liczyć. Choćby podany wcześniej przykład masła do ciasta.
    • pepsi.only Re: Downsizing 😤 26.04.23, 12:19
      Właśnie rozmawiałam z mężem na ten temat:
      nie mam nic przeciwko różnym opakowaniom, różnym wielkosciom, i pewnie gdyby masło miało i 100g , i 150g, i 200g, to uważam, że różne wielkości są ok, i gdyby był taki wybór, to te mniejsze kupiłabym tak samo chętnie, jak dziś kupuję 200g masło (a kiedyś 250g kupowałam)
      Tu jednak producenci/ czy bardziej duże sieci, które narzucają producentom/ chcą nas robić w bambuko i zmniejszają opakowanie a cena zostaje ta sama.
      W dodatku stopniowo wycofują większe opakowania, co mnie irytuje.
      Za chwilkę będziemy kupować 10maseł bo gospodyni będzie miała w planach upiec 3 ciasta na święta, to trzeba będzie opakowanie zbiorcze z sobą braćuncertain Kartonami będziemy kupować to cholerne masło.

Masło, mleko w butelkach, czy napoje gazowane (na szczęście nei pijamy coli) to co ostatnio znalazłam pomniejszone...
      masakra.
      • chococaffe Re: Downsizing 😤 26.04.23, 12:24
        zmniejszają opakowanie a cena zostaje ta sama.

Nie w przypadku opisywanego masła. Cena za 1 kg jest taka sama, ale cena za 170 g jest niższa niż za 200 g
        • pepsi.only Re: Downsizing 😤 26.04.23, 14:29
          Bo na początek dali promocję. Skończy się promocja cena będzie inna. Założymy się?!
        • inny.kwiatek Re: Downsizing 😤 26.04.23, 18:17
          Ale bo jest PROMOCJA! Która się zaraz skończy. A Ty z uporem cały wątek powtarzasz, że cena sie nie zmieniła.
    • jkl13 Re: Downsizing 😤 26.04.23, 12:36
      Trochę obok tematu... Czy dla was też zakupy spożywcze stały się bardziej "uciążliwe"? Nie chodzi tylko o ceny, choć też, ale bardziej właśnie o sprawdzanie gramatury i składu tych samych, znanych od dawna produktów? Mam wrażenie że więcej czasu poświęcam na zwykłe spożywcze zakupy niż kiedyś. Tak naprawdę wyprawa na zakupy to już nie tylko zakupy, ale muszę stać się detektywem i udawać, że mam ochotę na zabawę w kotka i myszkę ze sklepem. Bo muszę sprawdzać skład, gramaturę, aktualne promocje i czy obowiązują one na aplikację, kupon, w jakich dniach i godzinach. Czy dana rzecz jest w danej cenie zawsze,czy tylko w soboty, a może przy większych zakupach za określoną kwotę? Jakieś to takie upierdliwe się stało, nie da się wejść do sklepu i po prostu zrobić zakupów, a przynajmniej takie odnoszę wrażenie...
      • chococaffe Re: Downsizing 😤 26.04.23, 12:43
        W pewnym sensie stały się bardziej uciążliwe dawno temu kiedy przejęłam się pojęciem "skład" . Natomiast niezmiennie lubię zakupy spożywcze. Ale to kwestia osobnicza.
      • mia_mia Re: Downsizing 😤 26.04.23, 13:03
        Ja zakupy robię koło domu, w sumie powtarzalne produkty, więc się bez problemu odnajduję, ginę tylko jak pojadę do jakiegoś Auchan czy Carrefoura, powierzchnia jest dużo większa, wybór większy, nie wiem co gdzie stoi, a czasem jednak muszę się tam wybrać po mniej typowe rzeczy.
      • iwoniaw Re: Downsizing 😤 26.04.23, 13:48
        Przyznam, że aż tak intensywnie to się w śledzenie promocji, kuponów itp nie angażuję - tzn. mam jakieś karty rabatowe do sklepów, gdzie najczęściej robimy większe zakupy i jak się uzbiera punktów na rabat do zakupów albo jest akurat promocja na coś, co mam na liście, to super - ale jeśli nie, no to trudno, jeść i tak jemy i zrobić zakupy trzeba, a w środę między 12 a 14.15 to niekoniecznie komukolwiek pasuje jechać po akurat wtedy-i-tylko-wtedy tańszą musztardę.
        Natomiast tak, śledzenie tych zmieniających się wielkości opakowań albo i - co gorsza - wspomnianych już w wątku składów sprawia, że czuję się jak w jakims cholernym queście "bądź czujny i znajdź sto dwanaście różnic, jesli chcesz zrobić zakupy jakie sobie założyłaś"
      • inny.kwiatek Re: Downsizing 😤 26.04.23, 18:21
        Nie. Ale ja nie mam żadnych aplikacji, kuponów, gazetek ani nic takiego. Oraz zawsze mam w domu jakieś zapasy, więc nie ma tak, że mi zabraknie makaronu, bo nie zorientowałam się, że zmniejszyli opakowanie, zawsze mam jakieś w szafce. Ja mam stałe miejsca, część zamawiam w necie, jakoś mnie to nie obciąża.
    • skumbrie Re: Downsizing 😤 26.04.23, 12:48
      Dlatego Bosacka i jej "sprawdzaj cenę za kg" ma sens. Tak, wiem, w Lidlu sami emeryci bez okularów.
      • iwles Re: Downsizing 😤 26.04.23, 13:05

a co mi przyjdzie ze sprawdzania ceny za kg, jeżeli potrzebuję 200 g.?
        Muszę więc kupić dwa masła i mam razem 340 g. Gdzie tu oszczędność?
        • chococaffe Re: Downsizing 😤 26.04.23, 13:10
          A jak potrzebujesz 240 g?
          • chococaffe Re: Downsizing 😤 26.04.23, 13:11
            I 200 g są cały czas dostępne - w takiej samej cenie
            • iwles Re: Downsizing 😤 26.04.23, 13:35

No to doszedł dodatkowy element zakupów - sprawdzanie za każdym razem, na każdym produkcie (nawet doskonale znanym dotychczas) gramatury sad
              • chococaffe Re: Downsizing 😤 26.04.23, 18:19
                Ja zwykle patrzę na skład i przede wszystkim na datę przydatności, przy okazji mogę spojrzeć na gramaturę.
          • iwles Re: Downsizing 😤 26.04.23, 13:37
            chococaffe napisała:

> A jak potrzebujesz 240 g?

Najgorzej będzie z przepisami typu: "pół kostki masła".
            • chococaffe Re: Downsizing 😤 26.04.23, 13:45
              Serio? Jakiej kostki? Jeżeli kupuje osełkę to zwykle 300 g
              • iwoniaw Re: Downsizing 😤 26.04.23, 13:50
                chococaffe napisała:

> Serio? Jakiej kostki? Jeżeli kupuje osełkę to zwykle 300 g
                >

Osełka to osełka, a kostka to kostka 😉
                Ta z przepisu po babci i tak ma 250g, wiec juz dawno wszystko musialam poprzeliczać na jednostki metryczne
              • iwles Re: Downsizing 😤 26.04.23, 13:56
                chococaffe napisała:

> Serio? Jakiej kostki? Jeżeli kupuje osełkę to zwykle 300 g

Osełka zawsze była inna tongue_out

• runny.babbit Re: Downsizing 😤 26.04.23, 14:39
              O tak, "uwielbiam" to. Zwłaszcza w starszych przepisach piszą "weź szklankę cukru, tyle a tyle kostki masła".
              • inny.kwiatek Re: Downsizing 😤 26.04.23, 18:23
                W starszych przepisach akurat jest łatwo bo tam zawsze kostka masła znaczyła 250.
                • chococaffe Re: Downsizing 😤 26.04.23, 18:34
                  "szklanka" jest trudniejszasmile
                  • chococaffe Re: Downsizing 😤 26.04.23, 18:48
                    off top - z serii moje ulubione drobiazgi za grosze - miarka (mała, lekka, nietłukąca) https://www.keeeper.com/wp-content/uploads/2021/09/1049362400000_02-600x600.jpg
        • skumbrie Re: Downsizing 😤 26.04.23, 14:57
          Ale o mrożeniu masła słyszałaś czy ematki cię dopiero uświadomiły?
          • iwles Re: Downsizing 😤 26.04.23, 15:13
            skumbrie napisała:

> Ale o mrożeniu masła słyszałaś czy ematki cię dopiero uświadomiły?

I mam takie resztki masła przechowywać pół roku?!?

• chococaffe Re: Downsizing 😤 26.04.23, 18:18
              podobno gdzieś wykopano takie sprzed 1000 lat i sie jeszcze nadawało do jedzenia.

p.s. jeżeli masła używasz tylko do ciast, które robisz co pół roku to faktycznie trzeba sprawdzać gramaturę. Mnie jest łatwiej, bo używam do kanapek ( w tym masełka smakowe), sosów, warzyw typu szparagi etc. Oczywiście nie non stop, ale nie musiałabym mrozić resztek po cieście.
            • inny.kwiatek Re: Downsizing 😤 26.04.23, 18:24
              A jaki problem? Ja przechowuję bez problemu, wyciągam w dniu robienia fasolki szparagowej lub kalafiora, do bułki na maśle.
            • skumbrie Re: Downsizing 😤 26.04.23, 18:25
              Oddaj sąsiadce lub zanieś do jadłodzielni.
              Na razie tworzysz problemy z d... wzięte wink
    • srubokretka Re: Downsizing 😤 26.04.23, 14:14
      Oj jak mnie to placenie za powietrze i plastik wkurza. Coraz rzadziej robie zakupy w duzych sklepach, bo wychodze ze sklepu i czuje sie jak kretynka, co poszla krocie zaplacic za makulature. Za wyrzucenie ktorej musze dodatkowo zaplacic. Tesknie za kupowaniem wafelkow na wage. U nas to juz opakowane produkty jeszcze raz laduja w karton sad Eko sreko, im wiecej o tym gadaja, tym wiecej planete niszcza.
      • pepsi.only Re: Downsizing 😤 26.04.23, 14:37
        Wafelki, ciastka z dżemem, krajankę piernikową itd kupujemy na wagę w sklepie "piekarnia-cukiernia" (mają po całym mieście rozrzucone kilka punktów sprzedażowych) może poszukaj w swojej okolicy podobny sklepik.
        • srubokretka Re: Downsizing 😤 26.04.23, 14:44
          niestety nie u nas. Do najblizszych, ktore sprzedaja cukierki na wage musialabym jechac samochodem pol h w jedna strone i ekologie szlag trafia.
          Takie zycie, czlowiek odkryl, ze na plastiku i powietrzu dobrze sie zarabia i nic tego nie zmieni.
          • mia_mia Re: Downsizing 😤 26.04.23, 15:03
            Syn mi kiedyś pokazywał jakiś filmik z tym co na świecie można kupić zapakowane, np. obrany ze skórki banan czy jajko bez skorupki wsadzone w plastik, truskawki pakowane pojedynczo i inne podobne cuda
            • srubokretka Re: Downsizing 😤 26.04.23, 15:09
              no to wlasnie u nas takie cuda. Arbuz, jablka, melon. Ciekawe w czym to maczaja, ze to nie ciemnieje.
              Czlowiek patrzy i sie zastanawia, jak przezyl ponad 40lat bez takich udogodnien.
      • skumbrie Re: Downsizing 😤 26.04.23, 18:29
        >Eko sreko, im wiecej o tym gadaja, tym wiecej planete niszcza.
        Cichooo, niektóre jematki twierdzooo, że mamy wielkie plany dotyczące carbon footprint. Pozwól im wierzyć, że to dla ich dobra i że po raz kolejny zbawiajooo ludzkość.
    • nenia1 Re: Downsizing 😤 26.04.23, 18:12
      ludzie chcą mieć tanio to sieć wychodzi naprzeciw.
    • bywalec_hoteli Re: Downsizing 😤 27.04.23, 14:15
      Dla mnie takie rzeczy - 80-90% spodziewanej wielkości - to oszustwo. Istnieje już od dawna: napoje w butelkach 0,85 l przypominające listr. Nie kupuję takiego czegoś.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka