Dodaj do ulubionych

Downsizing 😤

26.04.23, 07:29
Tym razem maslo w lidlu.
Gramatura 170 g. Cena w promocji kup 3 - 2.55 zl.
Wyjasnienia rzeczniczki lidla: rozszerzenie oferty dla klienta. Caly czas dostepne jest maslo w kostkach 200 g.

Ja wszystko rozumiem w sensie rozszerzania oferty. Tylko ta narracja upada gdyz dziwnym trafem jedyną wizualną roznicą w opakowaniach jest...gramatira. Dlaczego opakowania są niemal identyczne?

Uh.. Jak ja nienawidzę robienia z ludzi idiotow..
Obserwuj wątek
    • kochamruskieileniwe Re: Downsizing 😤 26.04.23, 07:31
      Gramatura. A wogole to przepraszam za literowki. Gdy wkurzona klikam w telefonie - co mnie jeszcze bardziej wkurza- tak to wychodzi 😡
      • m_incubo Re: Downsizing 😤 26.04.23, 14:20
        Strasznie dużo pierdół cię wkurza.
    • mayaalex Re: Downsizing 😤 26.04.23, 07:37
      o tak, akurat maslo to jest super dla mnie wkurzajace bo czesto do ciasta potrzebne jest wlasnie 200 czy 250g. Nie lubie tez bardzo, jak pudelko zostaje takie samo a w srodku nagle malutko tresci - dla srodowiska beznadzieja, przechowywac trudniej bo zajmuje wiecej miejsca a produktu malo. Czytam zazwyczaj ceny za kg czy litr ale nie zawsze na wszystko mam czas.
    • virtualnie Re: Downsizing 😤 26.04.23, 07:40
      Masło 170 gr za 2,55 zł.

Czyli 200 gr kosztowałoby 3 zł.

I tak bardzo dobra promocja. Poza tym oznaczenie gramatury jest wyraźne i na frontowej stronie kostki, a nie gdzieś małym druczkiem z tyłu.
      • hanusinamama Re: Downsizing 😤 26.04.23, 08:43
        Nie masz zielonego pojęcia o downsizingu co?
        • tonik777 Re: Downsizing 😤 26.04.23, 09:06
          To chyba Lidl nie ma pojęcia. Zgodnie z definicją downsizing to "celowe zmniejszanie wag lub ilości produktów w opakowaniu (...) przy zachowaniu tej samej ceny, stosowane głównie w celu redukcji kosztów i zwiększenia zyskowności". Tutaj cena też mocno poszła w dół, więc nie jest aż tak źle.
          Co wcale nie znaczy, że popieram taką politykę.
          • kochamruskieileniwe Re: Downsizing 😤 26.04.23, 09:21
            Bo akurat promocje zrobili. Sadze, ze nie bez przczyny. Szersza polityka przed wycofaniem kostek 200 g.
            • chococaffe Re: Downsizing 😤 26.04.23, 09:31
              Może "U Stefana" , tam gdzie robi zakupy ministra pozostaną kostki 200 gwink
              • turbinkamalinka Re: Downsizing 😤 26.04.23, 11:38
                chococaffe napisała:

> Może "U Stefana" , tam gdzie robi zakupy ministra pozostaną kostki 200 gwink
                >

A gdzie tam. U niej pewnie nadal są kostki masła 250g
            • tonik777 Re: Downsizing 😤 26.04.23, 11:21
              Kostki masła o gramaturze 170 g pojawiały się już ponad 10 lat temu i chyba nie za bardzo się to przyjęło. Nadal występują, ale raczej to 200 gramowe są standardem. W przypadku masła downsizing jest trochę utrudniony. Zazwyczaj producenci stosują taki trik, że opakowanie jest takiej samej wielkości jak wcześniej, a zawartości jest mniej. Aby to uzyskać trzeba by ten brak ukryć w środku (przystosowanie linii produkcyjnej do czegoś takiego jest dość kłopotliwe), albo dodatkowo opakować w kartonik (a to są dodatkowe koszty, więc też nie jest to dobre rozwiązanie).
          • hanusinamama Re: Downsizing 😤 26.04.23, 10:31
            NO nie wiem czy tak duzo. Niedawno kupowałam 200g za 3 zł
        • virtualnie Re: Downsizing 😤 26.04.23, 10:28
          Może ekspertka od downsizingu wypowie się w kontekście silników samochodowych big_grin
    • alpepe Re: Downsizing 😤 26.04.23, 07:40
      Pamiętam jeszcze czasy kostek masła 250 g, potem było z dupy 227 g, a potem 200. A w Niemczech nadal 250 g.
      • chatgris01 Re: Downsizing 😤 26.04.23, 13:54
        alpepe napisała:

> . A w Niemczech nadal 250 g.
        >

We Francji tez (oraz 500 g).
      • jednoraz0w0 Re: Downsizing 😤 26.04.23, 14:46
        alpepe napisała:

> Pamiętam jeszcze czasy kostek masła 250 g, potem było z dupy 227 g, a potem 200
        > . A w Niemczech nadal 250 g.
        >
        To 227 z dupy to było przeliczenie z uncji.
    • homohominilupus Re: Downsizing 😤 26.04.23, 07:40
      Dostałam niedawno krótki z Milanówka po odpakowaniu z papierka ukazuje się połowa dotychczasowego cukierka 😡
      • novembre Re: Downsizing 😤 26.04.23, 09:21
        W opatowskich też coraz więcej papierka, coraz mniej krówki sad
        • conena Re: Downsizing 😤 26.04.23, 10:41
          co jest bardzo dziwne, bo papier podrożał o około 80%, więc też się nie opyla pchać klientom papier.
    • mysiaapysia Re: Downsizing 😤 26.04.23, 07:44
      Czekolada też. Zamiast 100 g jest 80 g.
      Na pociechę powiem, że te zmniejszone towary leżą u nas na półkach i mało kto je kupuje. Najwyraźniej klienci już wiedzą i nie chcą dać się robić w balona.
    • kropkacom Re: Downsizing 😤 26.04.23, 07:45
      Grają kartami jakie mają. I to nie jest nowość.
    • mama-ola Re: Downsizing 😤 26.04.23, 07:47
      Zjawisko towarzyszące inflacji:
      sukces.rp.pl/biznes/art36598911-nowe-zjawisko-skimpflacja-mniej-i-gorzej-ale-przynajmniej-za-te-sama-cene

Jak nie było inflacji, to spotkaliśmy większe opakowania z dopiskiem 10% gratis. Ciekawe, kiedy inflacja się skończy i wrócą...
      • kochamruskieileniwe Re: Downsizing 😤 26.04.23, 08:13
        Inflacja towarzyszy nam niemal od zawsze.
        Jest taki jogurt Fantazja. Wyjsciowo bylo 150 g jodurtu plus kilka gramow dodatku. Teraz calosc wazy ok. 100-110g. Przez ok 200 lat sopniowo " zgubiono" 1/3 wagi...
        • thea19 Re: Downsizing 😤 26.04.23, 08:42
          Skoro przez 200 lat, to nawet rozumiem. Stopniało jak lodowiec
          • kochamruskieileniwe Re: Downsizing 😤 26.04.23, 08:53
            Hehehe... 20 Mialo byc
        • hanusinamama Re: Downsizing 😤 26.04.23, 08:44
          Opakowanie ptasiego mleczka podobnie.
        • chococaffe Re: Downsizing 😤 26.04.23, 08:47
          Ale inflacja ostatnich lat to jednak coś innego niż "Inflacja towarzyszy nam niemal od zawsze". Inny poziom (wysokość) , inne przyczyny.
    • mia_mia Re: Downsizing 😤 26.04.23, 07:49
      Od dawna patrzę na cenę za kilogram, za sztukę, natomiast o dziwo sprawdzając jakiś skład, właśnie chyba w lidlu, natknęłam się na informację na opakowaniu (fakt, drobnym drukiem), że opakowanie zostało zmniejszone. Nie wiem czy to inicjatywa sieci, producenta czy przepisy nakładają teraz taki obowiązek, ale informacja była.
    • chococaffe Re: Downsizing 😤 26.04.23, 07:49
      A ja znam "artystę", który robi mniejsze rzeźby za tę samą cenę big_grin (u niego produkcja niemal tasmowa więc łatwo porównać)
      • purchawka2020 Re: Downsizing 😤 26.04.23, 08:40
        A mój znajomy malarz maluje coraz mniejsze obrazki.
    • babcia47 Re: Downsizing 😤 26.04.23, 08:04
      Z jednej strony tylko to identyczne opakowanie budzi moje watpliwosci chociaz jest wiele towarow ktore mają identyczna szate graficzną a roznua sie tylko rozmiarem. Tyle, ze wtedy ta różnica rozmiaru jest bardzo widoczna. Z drugiej strony patrzę na w ten sposób, ze osobą która ma naprawdę niewiele środków może kupić to mniejsze opakowanie za akceptowana cenę bo być może na to większe jeż by jej nie było stać. Co z tego, ze za dużo wyższa cenę kupilaby 200g masła skoro nie starczyloby na chleb który się tym masłem smaruje? Ja już dawno nauczyłam się czytać co jest na opakowaniu ze względu na dodatki których mój żołądek nie toleruje A przy okazji zwracam uwagę na gramaturę nie kierując się wielkością opakowania. Wybieram różnie ale z pełną świadomością co biorę.
      • kochamruskieileniwe Re: Downsizing 😤 26.04.23, 08:15
        O te opakowania mi chodzi wlasnie...
        Jakos sie nie zdziwię, gdy za jakis czas te 200 g znikną. Taki sam mechanizm byl w przypadku opakowan 250 g.
      • mgla_jedwabna Re: Downsizing 😤 26.04.23, 08:21
        Jeszcze gdyby to mniejsze opakowanie nie udawało, że jest tym samym, co dotąd, to byłoby uczciwie. Ale gdy człowiek płaci cenę X przeświadczony, że jest to za 100g towaru, a nie zauważy, że zmienili wagę na 85g, to niefajnie. Co z tego, że napisane? Czu pamiętacie gramatury wszystkiego? Czy dopiero w domu otwieracie opakowanie i widzicie, że ten serek jakiś mniejszy?
    • borsuczyca.klusek Re: Downsizing 😤 26.04.23, 08:12
      W Lidlu i chleb się ostatnio skurczył
      • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Downsizing 😤 26.04.23, 08:29
        W Putce skurczyły się bułki
      • loganberry Re: Downsizing 😤 26.04.23, 13:17
        Downsizing chleba wkurza mnie najbardziej, uprawia go z upodobaniem moja ex piekarnia. Ex, bo jak doszli do sprzedawania chleba wielkości większej bułki to piekarnię zmieniłam. A wkurza, bo kupuje się na bochenki, tych zmian na pierwszy rzut oka nie widać. I tak zmniejszają po parę gramów, że aktualny chleb jest cieniem oryginalnego, że dwa razy mniejszy jak nic.
    • lu_na_be Re: Downsizing 😤 26.04.23, 08:13
      Wkurza mnie w kontekście aktywowanej we mnie myśli - "Jak kupię, to pomyślą, że dałam się nabrać". Ale z drugiej strony takie mniejsze opakowania też są potrzebne. Pamiętam, gdy byłam singielką, problemem było dla mnie to, że miałam ochotę zjeść trochę czegoś, a opakowania zawierały zbyt duże porcje.
      Ale fakt takie akcje - masło wygląda jak do tej pory, zmieniamy tylko gramaturę i udajemy, że wszystko jest jak było -są bardzo zniechęcające. Ludzie, którzy poczują się oszukani w danym sklepie, mniej chętnie do niego wracają. Przynajmniej ja.
      • chococaffe Re: Downsizing 😤 26.04.23, 08:31
        to nie sklep produkujesmile
        • chococaffe Re: Downsizing 😤 26.04.23, 08:34
          jedno z moich ulubionych maseł - osełka górska ma identyczne opakowania dla 300 i 200 gr (dla 100 też, ale 100 to juz się rzuca w oczy)
        • lu_na_be Re: Downsizing 😤 26.04.23, 10:17
          Jasne, ale w wątku głównym mowa akurat o produkcie własnym Lidla. Mnie zniechęca do marki, zatem i do konkretnego sklepu.
          • chococaffe Re: Downsizing 😤 26.04.23, 10:21
            Wielu nie zniechęci, bo może taniej nigdzie nie kupi?
            • chococaffe Re: Downsizing 😤 26.04.23, 10:22
              p.s. nawet w przeliczeniu na kg
        • conena Re: Downsizing 😤 26.04.23, 10:45
          chococaffe napisała:

> to nie sklep produkujesmile
          >

fizycznie sklep nie produkuje, ale przecież to lidl narzuca lokalnym producentom szczegółowe receptury, łącznie z grubością opakowania.
          • chococaffe Re: Downsizing 😤 26.04.23, 10:50
            Ta sama praktyka jest w innych sklepach "do Bydgoszczy będziesz jeździła" (cytatwink ). Po prostu jest ogromna inflacja i to jest jej kamuflowanie. Można nie kamuflować i zatrzymać jeden rozmiar opakowania, taki jaki był do tej pory i dać odpowiednią cenę. Może w sumie tak byłoby lepiej, bo ludzie by się w koncu wkurzyli.
            • chococaffe Re: Downsizing 😤 26.04.23, 10:53
              "do Bydgoszczy będziesz jeździła" (cytatwink )

to było pytanie oczywiście
            • chococaffe Re: Downsizing 😤 26.04.23, 10:58
              Choć gramatura masła Pilos uległa zmianie, to cena jak na razie pozostała na dotychczasowym poziomie. Za 100 g masła Pilos o wadze 200 g musimy zapłacić 2,88 zł (5,76 zł opakowanie). W przypadku 100 g masła Pilos o wadze 170 g również jest to 2,88 zł (4,90 zł opakowanie).

• babcia47 Re: Downsizing 😤 26.04.23, 12:22
                Tylko jest maly myk. Gdy kupujesz 3 kostki masla 170g to za sztukę płacisz 2,99zł i wtedy 510g kosztuje niecałe 9 zł . Masło można z powodzeniem zamrozić lub sklarować A wtedy przy obrcnej cenie masla klarowanego, ja widziałam za ok 24zł za 500g, cena tego które spakowane w 170g kostki wychodzi bardzo przystojnie
                • skumbrie Re: Downsizing 😤 26.04.23, 13:50
                  Sklaruj masło i zobacz, ile otrzymasz z 510 gramów niesklarowanego.
                  • babcia47 Re: Downsizing 😤 26.04.23, 15:06
                    O ile się nie mylę obędzie 12% czyli pół kilo +/-zostanie skoro masło zawiera 82% tłuszczu
      • ga-ti Re: Downsizing 😤 26.04.23, 08:32
        Kiedyś były dostępne małe kostki masła, ale małe nie w wyniku oszustwa, były takie "połówki".
        • babcia47 Re: Downsizing 😤 26.04.23, 08:34
          Tyle, ze kosztowały jak 1/3 kostki albo i więcej
          • babcia47 Re: Downsizing 😤 26.04.23, 08:35
            UPS 2/3 kostki
            • mia_mia Re: Downsizing 😤 26.04.23, 08:40
              Ja często kupuję różne produkty w najmniejszych opakowaniach i potem z bólem serca wyrzucam, nawet gdyby kosztowały więcej za kilogram to i tak mniej i odpada problem marnowania żywności, bo nie wszystko się dobrze mrozi i nie wszyscy mają tyle samodyscypliny, żeby porcjować i zamrażać.
        • inny.kwiatek Re: Downsizing 😤 26.04.23, 18:06
          Cały czas są dostępne 100 gramów, ja tylko takie kupuję, bo u nas masła bardzo mało idzie.
      • mia_mia Re: Downsizing 😤 26.04.23, 08:37
        Też uważam, że za mało jest produktów w małych, a nawet jednoporcjowych opakowaniach.
    • bulzemba Re: Downsizing 😤 26.04.23, 08:22
      Ja się ździebko ździwiłam gdy małe Prince polo stało się nagle za krótkie w stosunku do papierka - ewidentnie miało więcej luzu na długości. Ostatnio jak patrzyłam to już poprawili. Papierki.
      • mia_mia Re: Downsizing 😤 26.04.23, 08:32
        Akurat ze słodyczami to może wszystkim wyjść na zdrowie, mózg wie, że zjadłaś batona, a jednocześnie tyłek mniej cierpi😀
        • bulzemba Re: Downsizing 😤 26.04.23, 08:40
          Mózg wie że ten baton był oszukany. Chce więcej. Dla tyłka gorzej.
    • feniks_z_popiolu1 Re: Downsizing 😤 26.04.23, 08:27
      Wiem, wkurzające. Niekiedy nie ma czasu na analizowanie co i jak, chwyta się z myślą że to co zawsze i już. Ja staram się sprawdzić cenę za kilogram. Bo takie masło 170g może bym kupiła, u nas idzie go mało. Ale cena musi być faktycznie niższa.
    • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Downsizing 😤 26.04.23, 08:32
      Skalę zjawiska pięknie widać w…. fitatu (apka do śledzenia tego, co się je). Widać na produktach kiedyś wprowadzonych, jaki był rozmiar opakowania i jaki skład. Można porównać z tym, co jest dostępne teraz. Ostatnio pewien jogurt: kiedyś 150g, 8% owoców, teraz 140g, 5%.
    • evening.vibes Re: Downsizing 😤 26.04.23, 08:36
      Może w tym tkwi tajemnica sklepu 'bez inflacji' Anny Moskwy - nadal płaci 'tyle samo' za kostkę masła big_grin
    • samanta1010 Re: Downsizing 😤 26.04.23, 08:36
      plus eko to to nie jest, zwiekszona produkcja opakowan
    • obrus_w_paski Re: Downsizing 😤 26.04.23, 08:49
      W Polsce nie ma pod cena produktu również ceny za 1 kg (nawet jeśli produkt jest lżejszy/ cięższy)? Ja zawsze na te cenę
      • chococaffe Re: Downsizing 😤 26.04.23, 08:54
        Jest w większości sklepów (chyba, bo nie zawsze mnie interesuje, ale bardzo często widuję)
      • heca7 Re: Downsizing 😤 26.04.23, 08:59
        Jest ale często malutkim druczkiem. Bez okularów do czytania nie masz szans.
        • chococaffe Re: Downsizing 😤 26.04.23, 09:08
          Moje pierwsze okluary do czytania kupiłam właśnie do sklepów - zwłaszcza do odczytania składu czcionką rozmiaru minus 100, w fioletowym kolorze na czarnym tle big_grin
      • iwoniaw Re: Downsizing 😤 26.04.23, 09:22
        obrus_w_paski napisała:

> W Polsce nie ma pod cena produktu również ceny za 1 kg (nawet jeśli produkt jes
        > t lżejszy/ cięższy)? Ja zawsze na te cenę

Jest, od lat prawo tego wymaga i ja zawsze z tą ceną porównuję, gdy nie chce mi się liczyć w glowie (szczególnie gdy porcja w opakowaniu ma gramaturę kompletnie od czapy, np. nie 200g mniejsze, 500g większe, tylko - odpowiednio - np. jakieś cudaczne 187g i 476 g) czy większe opakowanie wychodzi faktycznie taniej (nie zawsze tak jest).

A i tak mnie to wydziwianie z ilością produktu w opakowaniu irytuje, bo - posługując się
        tu startowym przykladem masła, ale to dotyczy innych skladnikow tak samo - jeśli wiem, że potrzebuję do jakiegoś przepisu 400g, to biorąc 2 kostki jestem przekonana, że mam wystarczającą
        ilość. Nikt chyba nie chcialby się dowiedzieć, że jednak nie, gdy jest juz dawno w domu (i w trakcie prac kulinarnych, niekoniecznie dających sie odłożyć w połowie na czas udania sie do sklepu po kolejna porcje masła). W związku z powyższym ma zakupach czlowiek musi być czujny jak ważka, nie jest to bowiem quest aż tak prosty, jak byc powinien...
    • anatewka11 Re: Downsizing 😤 26.04.23, 08:49
      Dostałam to zdjęcie od szwagierki i szczerze mówiąc nie zauważyłam różnicy . Dopiero jak mi powiedziała 🙈
      • inny.kwiatek Re: Downsizing 😤 26.04.23, 18:09
        Przecież niżej jest 16 sztuk, wyżej 20, widać gołym okiem. Bo co jest napisane to nie dam rady przeczytać.
        • inny.kwiatek Re: Downsizing 😤 26.04.23, 18:10
          Cholera, wyjdzie, źe do 20 liczyć nie umiem smile
    • damartyn Re: Downsizing 😤 26.04.23, 08:53
      To już plaga.Praktyka stosowana na całym świecie, mocno wkurzająca. A kupić trzeba.
    • runny.babbit Re: Downsizing 😤 26.04.23, 08:55
      Mój hit to płyn do prania, cena w górę, objętość w dół ( ale opakowanie to samo....) , a co najlepsze nadal piszą że wystarczy na tyle samo pran co wcześniej 😂 takie cuda.... Myślę, no dobra, ulepszyli recepturę, może jest bardziej wydajny - nie, dawkowanie to samo. Tak się robi klientów w wuja. Niestety, nie mam wyboru, tylko ten mnie nie uczula.
      • chococaffe Re: Downsizing 😤 26.04.23, 08:57
        może to koncentratwink
        • damartyn Re: Downsizing 😤 26.04.23, 09:08
          koncentrat koncentratu😉
          • chococaffe Re: Downsizing 😤 26.04.23, 09:09
            1000% cukru w cukrze!
            • thank_you Re: Downsizing 😤 26.04.23, 18:52
              Biorą w koncu przykład od producentów homeopatii 😅
    • chococaffe Re: Downsizing 😤 26.04.23, 09:05
      Ja bym tez radziła czytac skłąd nawet znanych nam produktów - czasami downsizing widać na mniejszej "porcji" składników dobrych vs złych.
      • kochamruskieileniwe Re: Downsizing 😤 26.04.23, 09:18
        A to oczywistośc. Ostatnio kupowalam produkt, ktory mial bdb sklad od lat. I co? Widze,ze olej rzepakowy zmieniono na tluszcz palmowy (tanszy). Akurat mnie tknelo by sprawdzic sklad.
    • brenya78 Re: Downsizing 😤 26.04.23, 09:48
      Wracam do domu po tygodniu spędzonym w Polsce. Faktycznie macie wujowo. Znany kefir, w tej samej butelce, kiedyś 500g teraz 420 i widać ze w butelce mniej (butelka ta sama).
      Lody mało słodkie, jakby ktoś cukru zapomniał dosypać.
      W Kazimierzu nad Wisła Maślane Koguty z przekreślonym słowem „maślane”.
      Świeżo wyciskany sok wieloowocowy zalatujący pleśnią.
      Sery bez smaku. Rycki - pamietam ze kiedyś był dobry.
      Wujowe jedzenie. Ale trzeba przyznać - w Biedronce kupowane.
      BTW, u mnie można nadal kupić masło 500g i 250g, bez zmian.
      • chococaffe Re: Downsizing 😤 26.04.23, 09:54
        Wujowe jedzenie Ja nie narzekam, ale znam rynek i potrafię robić zakupy.

BTW, u mnie można nadal kupić masło 500g i 250g, bez zmian.

Przecież w PL też można - i 100 i 200 i 250 i 300- ale każda firma ma rózną ofertę.
      • mia_mia Re: Downsizing 😤 26.04.23, 10:08
        W Polsce tez można kupić masło z różną gramaturą, lody nadal jak dla mnie za słodkie, natomiast kiedyś weszły przepisy promujące mniej słodkie rzeczy, a przynajmniej napoje, może lodów to też dotyczy.
        Sok to już jaki sobie kupisz taki masz, można kupić też dobre.
        Ser trzeba sprawdzać skład, a smak sobie dopasować, ja wolę ostrzejsze, mąż i dziecko łagodniejsze, można znaleźć i takie i takie.
      • hanusinamama Re: Downsizing 😤 26.04.23, 10:34
        Przyjechałas do PL i w Biedrze sie żywiłaś?
        • brenya78 Re: Downsizing 😤 26.04.23, 12:06
          „ Przyjechałas do PL i w Biedrze sie żywiłaś? ”

No widzisz. Jedyny sklep na wsi. Do Bydgoszczy jeździć nie miałam ochoty.
      • martishia7 Re: Downsizing 😤 26.04.23, 11:29
        > Znany kefir, w tej samej butelce, kiedyś 500g teraz 420 i widać ze w butelce mniej (butelka ta sama).

Krasnystaw?
      • hukers Re: Downsizing 😤 26.04.23, 11:35
        brenya78 napisała:

> Wracam do domu po tygodniu spędzonym w Polsce. Faktycznie macie wujowo. Znany k
        > efir, w tej samej butelce, kiedyś 500g teraz 420 i widać ze w butelce mniej (bu
        > telka ta sama).

Zdaje się, że piszesz, o biedronkowym kefirze z Krasnystawu.
        Pijam go od jakiegoś czasu i za każdym razem jak go otwieram doznaję nieprzyjemnego uczucia, że ktoś go już pił przede mną. No bo butla dość duża pękata, a kefiru nalane do 2/3 wysokości.
        • brenya78 Re: Downsizing 😤 26.04.23, 12:05
          Dokładnie ten kefir i dokładnie miałam takie same uczucie 😉

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka