al_sahra
27.04.23, 11:41
Strata czasu, wiem. Ale wciągnęło mnie i przez ostatnich kilka tygodni z rosnącą fascynacją obejrzałam kilkanaście filmików na YouTube autorstwa ponoć bardzo znanej polskiej “influencerki” o pseudonimie Andziaks. Nota bene, wydawało mi się, że influencerzy głównie reklamują konkretne towary na zlecenie sponsorów albo sprzedają swoje usługi, ale tu jest inaczej. Czasami Andziaks “doradzi” (jak na filmie poniżej), jakiego użyć kremu itp., ale większość tych filmików to po prostu niekończąca się, bardzo szczegółowa relacja z życia jej rodziny, które najwyraźniej składa się głównie z zagranicznych podróży i zakupów.
Na YouTube jest solidny following: blisko milion subskrybentów, poszczególne filmy mają po kilkaset tysięcy wyświetleń (film ze ślubu półtora miliona). Niezupełnie poziom sióstr Kardashian/Jenner, ale w polskiej skali to pewnie sporo.
Dla mnie to jest nieznany świat. Nie loguję się na YouTube i niczego nie subskrybuję. Na Instagram w ogóle nie zaglądam, bo nie mam konta. I teraz pytanie: kto jest odbiorcą tych filmów? Rozumiem, że kobiety, ale w jakim wieku? Nastolatki, Zetki, Millennials? Wąskie specjalistki czy ekspedientki? Ktoś, kto aspiruje do takiego stylu życia, czy ktoś, kto nie ma na to szans? Skąd się rekrutuje ten milion?