alicjamagdalena 02.05.23, 18:36 Polecacie jakaś markę....czy one wszystkie są termoregulowane? Potrzebuje nakładki dla 13latka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abecadlowa1 Re: Bruksizm nakladki 02.05.23, 18:39 Zabierz go lepiej na masaż transbukalny albo do fizjoterapety, który pokaże jak rozluźniać staw skroniowo-żuchwowy. Nakładka nie leczy tylko zapobiega skutkom choroby. Odpowiedz Link Zgłoś
alicjamagdalena Re: Bruksizm nakladki 02.05.23, 18:42 Ale to jest zgrzytanie w nocy... Odpowiedz Link Zgłoś
abecadlowa1 Re: Bruksizm nakladki 02.05.23, 18:49 No to stosuj tą nakładkę, ale miej świadomość, że ona nie rozwiąże problemu tylko zapobiegnie zgrzytaniu przez sen. Odpowiedz Link Zgłoś
alicjamagdalena Re: Bruksizm nakladki 02.05.23, 19:04 Wiem że to półśrodek ale pytam o model, firmę. Poczytam o. Masażach, dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
georgia.guidestones Re: Bruksizm nakladki 02.05.23, 19:07 Są jakieś australijskie gotowce, ale to zwykle raczej ortodonta dobiera a nie randomy z netu - jeśli już chcesz koniecznie gotowiec, a nie robione na wymiar. Odpowiedz Link Zgłoś
daszka_staszka Re: Bruksizm nakladki 02.05.23, 19:11 Nakładki to się robi na podstawie odcisku u dentysty Odpowiedz Link Zgłoś
inny.kwiatek Re: Bruksizm nakladki 02.05.23, 19:19 Nie, robi się u stomatologa z odcisku zębów, robioną na wymiar dla konkretnej osoby. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Bruksizm nakladki 02.05.23, 21:22 Polecamy wizyte u stomatologa, ktory zajmuje sie bruksizmem. Poza tym fizjoterapia, psychoterapia, dietetyk, itp... Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Bruksizm nakladki 02.05.23, 21:31 Sprawdź, czy nie ma pasożytów, a potem do ortodonty najlepiej, może być też dentysta, ale ortodonta lepszy, żadne przypadkowe nakładki. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaabing Re: Bruksizm nakladki 02.05.23, 21:37 Mam taką nakladkę. Robiłam na wymiar u dentysty. Te gotowce są podobno do bani. Ja zbieram na botoks bo nakladka to tylko półsrodek ale już bez niej nie zasnę, zabieram ją nawet na wyjazdy. Jak zgryzę tę co mam to napewno zrobię kolejną. Odpowiedz Link Zgłoś
melmire Re: Bruksizm nakladki 02.05.23, 22:41 Gotowce sa takie sobie, ja mam taka kupna przeciw bruksizmowi i chrapaniu, dziala niezle, ale jest upiornie niewygodna, i od paru dni nie nosze bo mnie kurde boli szczeka. Jutro zadzwonie do dentysty zobaczyc ile by taka prawdziwa kosztowala (moze wy zreszta wiecie?) Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaabing Re: Bruksizm nakladki 03.05.23, 06:49 Moja kosztowała 600zł. Nic mnie nie uwiera, praktycznie jej nie czuć. Odpowiedz Link Zgłoś
georgia.guidestones Re: Bruksizm nakladki 03.05.23, 16:27 kasiaabing napisała: > Mam taką nakladkę. Robiłam na wymiar u dentysty. Te gotowce są podobno do bani. > > Ja zbieram na botoks bo nakladka to tylko półsrodek ale już bez niej nie zasnę, > zabieram ją nawet na wyjazdy. Jak zgryzę tę co mam to napewno zrobię kolejną. Są gotowce ortodontyczne, które poza łagodzeniem skutków bruksizmu kształtują prawidłowe ułożenie języka. Ale to i tak rozwiązanie przejściowe przed korekcją aparatem stałym. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Bruksizm nakladki 02.05.23, 22:39 Też polecam fizjoterapię. Mój dentysta twierdzi, że nakładki z czasem trzeba robić coraz wyższe. Odpowiedz Link Zgłoś
mak_z_figa Re: Bruksizm nakladki 03.05.23, 05:43 Mój stomatolog mówi, że szyny relaksacyjnej nie stosuje się w tak młodym wieku. Dopiero po okresie dojrzewania. Odpowiedz Link Zgłoś
alicjamagdalena Re: Bruksizm nakladki 03.05.23, 18:59 doczytałam, że przyczyną zgrzytania może byc zażywanie leków antydepresyjnych. Syn od połowy lutego przyjmuje lek antydepresyjny, więc może to jest ta przyczyna Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Bruksizm nakladki 03.05.23, 19:24 alicjamagdalena napisała: > doczytałam, że przyczyną zgrzytania może byc zażywanie leków antydepresyjnych. > Syn od połowy lutego przyjmuje lek antydepresyjny, więc może to jest ta przyczy > na I co teraz? Odpowiedz Link Zgłoś
georgia.guidestones Re: Bruksizm nakladki 03.05.23, 19:27 Psychoterapia oprócz farmakoterapii. +masaże, fizjoterapia, appka na komórkę Bruxapp Odpowiedz Link Zgłoś
georgia.guidestones Re: Bruksizm nakladki 04.05.23, 21:26 alicjamagdalena napisała: > Co to za apka? Ma ćwiczyć uwaznisc na prawidłowe ułożenie szczęki i żuchwy w ciągu dnia. Tu na zdjęciach masz opis Odpowiedz Link Zgłoś