meres8 31.05.23, 17:15 Dziś takie święto,jestem jedynaczką i czasem żałuję że jestem sama. Jakie macie relacje z rodzeństwem?Po różnych obserwacjach stwierdzam że np.duża różnica wieku nie sprzyja zażyłości. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bylam.stara.mostowiakowa Re: Dzień Rodzeństwa 31.05.23, 17:21 A moim zdaniem wiek ma znaczenie wyłącznie w dzieciństwie. A potem albo się rodzeństwo lubi, albo nie- to zależy od ich charakterów i ogólnie - od układów rodzinnych, np. od tego, czy rodzice nikogo nie faworyzują. Odpowiedz Link Zgłoś
1012ja Re: Dzień Rodzeństwa 31.05.23, 17:23 Przesłała mi starsza córka, która, już trochę mniej, kłóci się z młodszą. Odpowiedz Link Zgłoś
zaczarowanyogrod Re: Dzień Rodzeństwa 31.05.23, 18:42 Mam dobre relacje z siostrą, kłócimy się i możemy ze sobą wytrzymać tak koło tygodnia przez różne charaktery, ale ogólnie jest dobrze. Różnica wieku 3 lata, ona jest młodsza. Zawsze dobrze się dogadywałyśmy. Zawsze jak któryś z rodziców miało coś przeciwko którejś z nas to nie było że byłyśmy przeciwko sobie, tylko dogadywałyśmy się przeciwko rodzicom. Pomagamy sobie nawzajem w czym możemy. Był taki moment że mieliśmy wspólnych kolegów. A z tą duża różnicą wieku to może być różnie. Mój ojciec dobrze dogaduje się z 16 lat młodsza siostra, a z tą 2 lata starsza nie dogaduje się ani on ani młodsza. Odpowiedz Link Zgłoś
nowel1 Re: Dzień Rodzeństwa 31.05.23, 18:45 Moja siostra jest moją najbliższą przyjaciółką. Różnica wieku 10 lat Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Dzień Rodzeństwa 31.05.23, 18:48 Bardzo dobre, mimo ze wybiłam jej w dzieciństwie zęba na przędzie. Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: Dzień Rodzeństwa 31.05.23, 19:06 Zawsze od dziecka marzyłam o rodzeństwie. Chciałam mieć brata. No i mam, przyrodniego. Moja dwójka dzieci jest bardzo blisko ze sobą. Cieszę się z tego. Nie każde rodzeństwo jest sobie bliskie. Często jedyny kontakt w dorosłości to wspólne święta i na tym koniec. Sms na imieniny. Odpowiedz Link Zgłoś
extereso Re: Dzień Rodzeństwa 31.05.23, 19:10 Mój brat jest jakaś moja baza. Wiem że mogę na niego liczyć i wzajemnie. Często się nie kontaktujemy, ale jest ważny i wiem że jest człowiekiem, który zawsze mi pomoże Odpowiedz Link Zgłoś
marusia_ogoniok_102 Re: Dzień Rodzeństwa 31.05.23, 19:36 Jestem jedynaczką z dwoma przyrodnimi siostrami. Jednej, starszej, nie widziałam ani razu i nie jestem nawet pewna imienia, a o istnieniu młodszej dowiedziałam się, jak miała cztery latka a ja weszłam na fejsbuka ojca, żeby zobaczyć, czy jeszcze żyje. Ale nawet gdybyśmy się spotkały, nie byłoby się jak dogadać - chyba żadna z nich nie mówi po polsku. Czasem trochę mi szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
bulzemba Re: Dzień Rodzeństwa 31.05.23, 20:44 Związki między rodzeństwem mogą ale nie muszą być. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Dzień Rodzeństwa 31.05.23, 20:45 Mam rodzeństwo, wolałabym być jedynaczką, przynajmniej nie ma złudzeń że ktoś pomoże w opiece nad rodzicami/czymkolwiek innym. Różnica wieku 4-8-10, aktualnie wszyscy mocno dorośli. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Dzień Rodzeństwa 31.05.23, 21:34 Bardzo dobre, choc we wczesnym dziecinstwie zalowalam, ze nie pozostalam jedynaczka. Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Dzień Rodzeństwa 31.05.23, 21:38 Nie utrzymuję kontaktu. Dziś w przelocie widziałyśmy się, i nie zamieniłyśmy słowa. Tak jest lepiej, dystans mi służy. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Dzień Rodzeństwa 01.06.23, 02:07 Mam zdecydwoanie bliższy kontakt z bratem młodszym o 15 lat niż z drugim, młodszym o 1,5 roku Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Dzień Rodzeństwa 01.06.23, 06:59 Mam siostrę młodszą o 10 lat i potem trójkę przyrodniego rodzeństwa - siostry młodsze o 20 i 21 lat i brata młodszego o 28 lat (ten sam rocznik, co moja córka). Rzeczywiście najbliżej jestem z tą młodszą o 10 lat, ale generalnie stanowimy koalicję sióstr, jedna za wszystkie, wszystkie za jedną. Brata musiałyśmy się trochę nauczyć traktować jak dorosłą osobę, nie przychodziło to nam naturalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kaki11 Re: Dzień Rodzeństwa 01.06.23, 07:50 Mnie z bratem dzielą dwa lata. Kontakt mamy sporadyczny, powiedziałabym, że kurtuazyjny. Na pewno nie jest bliski, i chyba nigdy nie będzie- mamy jakieś tam zaszłości z wcześniejszych lat, mamy swoje życia i zupełnie odmienne charaktery, mieszkamy dość daleko od siebie. Życzymy sobie dobrze, ale nie dążymy do kontaktu innego niż te wszystkie zaproszenie na ślub, wpadnięcie na siebie u rodziców czy zadzwonienie z życzeniami urodzinowymi, więc raczej się tu nic nie zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś