Dodaj do ulubionych

Implant zęba

24.06.23, 23:30
Czy któraś forumka miała zakładany implant od razu po usunięciu zęba? Moja dolna piątka ma polamany korzeń i proponują by jeśli będzie taka możliwość to od razu zainstalować implant. Wcześniej w innym gabinecie jak mi usunęli zęba bo się całkiem połamał to czekali z 3mc na założenie implantu. Czytałam o babce, która miała implant od razu i wdało się zapalenie i w końcu zaropiałe dziąsło odrzuciło implant - boje się, że tak mogłoby być se mną.
Obserwuj wątek
    • jowita771 Re: Implant zęba 24.06.23, 23:51
      Moja dentystka czekała, dentysta mojej mamy też. Z implantem znam jeszcze jedną osobę i też nie miała robionego od razue.
    • mama-ola Re: Implant zęba 25.06.23, 03:26
      Nie da się od razu. Najpierw trzeba pobrać wyciski. Pobrać wyciski na obolałej od ekstrakcji szczęce - tego się chyba nie praktykuje? Zawsze trochę czasu schodzi.
      • mysiulek08 Re: Implant zęba 25.06.23, 04:13
        jakie wyciski od razu po wkreceniu sruby?

dcis.pl/zabieg-krok-po-kroku#
    • majenkirr Re: Implant zęba 25.06.23, 04:05
      Ja mialam od razu. Goilo się normalnie.
    • mysiulek08 Re: Implant zęba 25.06.23, 04:16
      mialam tak i tak, bez roznicy bylo

odrzucenie implantu moze byc zawsze, u mnie jeden sie nie przyjal a byl wkladany po wygojeniu
    • mandre_polo Re: Implant zęba 25.06.23, 06:17
      Przed wszystkimi poszukać bardzo dobrego stomatologa który zrobi to dobrze. Rozmawiałam na ten temat z dentysta i różnymi ludźmi którzy mają źle założone implanty i nie wygląda to tak że każdemu lekarzowi wychodzi. Identycznie jak z leczeniem kanałowym gdzie nie przyzna się że nie skończył a po latach widać na tomografii i znowu powtarzac trzeba udrażnianie.
      Poszukaj protetyka który skonsultuje metodę w zależności od tego jak wygląda kość.
      • nika_1985 Re: Implant zęba 25.06.23, 06:37
        Po usunięciu zęba czeka się aż się wszystko wygoi i kość się odbuduje. Z tego co wiem nie robi się tego od razu
    • 1papryczka.chili Re: Implant zęba 25.06.23, 08:00
      Da się tak zrobić ale nie gódź się na to. U mnie w gabinecie nigdy nie wszczepiamy implantów natychmiastowych bo jest potem z tym często problem. Jeśli bardzo przeszkadza Ci brak 5tki (nie wiem jak szeroki masz uśmiech) to możesz dostac mikroprotezkę na czas gojenia.
    • bistian Re: Implant zęba 25.06.23, 10:00
      Trzeba obejrzeć, czasami można od razu, wtedy zyskujesz te 3 miesiące. Czasami się nie da i warto poczekać, bo będzie uzupełnienie kości czy powstała jakaś przetoka, która się zrobiła z powodu stanu zapalnego. Ocenia chirurg na miejscu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka