szaraiwka 04.07.23, 10:57 progresywna e-matka z pewnoscia juz doszal do maestrii w korzystaniu z AI. No to pochwalcie sie jakich narzedzi iw jakich celach uzywacie? Ja korzystam z chatgpt i chwale sobie. Grunt to wiedziec co mu zadac do napisania. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
woman_in_love Re: AI i ematka 04.07.23, 11:00 Ja sama jestem AI i nie istnieję w życiu realnym. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: AI i ematka 07.07.23, 16:45 Czyli blondynka przefarbowana na sztynkę? Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: AI i ematka 04.07.23, 11:06 Ja jestem zadaniowcem i sama wolę pisać w swoim stylu i sama szukać odpowiedzi...to mi daje radość. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: AI i ematka 04.07.23, 11:24 Nie doszłam do maestrii. Próbowałam nauczyć rozwiązywania zadań nazwijmy to matematyczno-łamigłówkowych, ale był zdumiewająco niepojętny i zapominał wytyczne po jakichś 10 minutach. Za to przydaje się do wymyślania menu na weekend. Każę mu zaproponować kilka dań, mięsne i wege. Odpowiedz Link Zgłoś
katriel Re: AI i ematka 04.07.23, 17:15 > Próbowałam nauczyć rozwiązywania zadań nazwijmy to matematyczno-łamigłówkowych, > ale był zdumiewająco niepojętny i zapominał wytyczne po jakichś 10 minutach. Prawda? Bo on w ogóle nie myśli, to znaczy nie próbuje zrozumieć zadania i znaleźć rozwiązania, on próbuje napisać tekst, który na pierwszy rzut oka przypomina rozwiązanie. Jak uczeń, który blefuje na klasówce, licząc na nieuwagę sprawdzającego. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: AI i ematka 04.07.23, 19:33 Zgadzam się, nie myśli, jest nieinteligenty i się nie uczy. No i jak już wspomniałam wcześniej, zapomina coś, co ileś minut wcześniej miał opanowane. Dostał ode mnie zadanie: wybierz 5 liczb z zakresu 1-72 na takiej i takiej zasadzie. Najpierw wybiera dobrze, a po pewnym czasie zaczyna podawać zestawy 7- czy 10-liczbowe. Tak ot, bez powodu. Bo zapomniał, że miało być 5. Szkoda nerwów. Odpowiedz Link Zgłoś
arabelax Re: AI i ematka 04.07.23, 18:50 Myślałam, ze bedzie o wakacjach olinkluziw😄 Odpowiedz Link Zgłoś
kasiamat00 Re: AI i ematka 04.07.23, 19:09 Jestem po drugiej stronie barykady, robie narzedzia dla ludzi, ktorzy robia AI Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: AI i ematka 04.07.23, 19:15 Chat Gpt bo sa synonyms antonyms itd ale oj durne to urzadzenie w obsludze... I jakis nadmiernie kwiecisty ma styl Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: AI i ematka 04.07.23, 22:54 Styl mu wprowadzić możesz sama. Możesz też wkleić swój tekst w swoim stylu i kazać mu się go trzymać. Odpowiedz Link Zgłoś
dni_minione Re: AI i ematka 04.07.23, 19:17 Mam wersję premium na spółkę z synem i to taki sam badziew jak bezpłatny. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: AI i ematka 04.07.23, 21:47 ale po co? Ani kota toto za mnie nie pogłaszcze ani ziemniaków z szafki nie wyciągnie i nie obierze ani wanny nie umyje... Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: AI i ematka 04.07.23, 23:10 Miałam coś napisać ale to jakby sedno. Nie korzystam i nie planuję. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: AI i ematka 06.07.23, 15:54 Chcialam napisac to samo, ale sie wstydziłam. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: AI i ematka 04.07.23, 22:53 chatGPT mi służy jako asystent i korektor. Pisze z nim szkolenia, redaguje instrukcje i maile, sprawdza i poprawia, generuje kody. Ale chyba najczęściej korzystam z irefly. Odpowiedz Link Zgłoś
aria Re: AI i ematka 06.07.23, 15:03 Używam chatagpt (płatnego) do nauki wszystkiego czego teraz potrzebuję; zadaję mu zadanie, żeby mnie nauczył XYZ od podstaw i dał linki do weryfikacji (4 ma dostęp do internetu*); w trakcie zadaje pytania dodatkowe, jeśli czegoś nie rozumiem; aktualnie uczy mnie jak grać w go Oprócz tego sztuczna inteligencja (Speechify) czyta mi wszystkie teksty na stronach www oraz pdfy i inne formaty (jestem extremalnym słuchowcem) - czyta mi też odpowiedzi chata gpt - żebym lepiej rozumiała. Używam też wielu pluginów do chata gpt - np podcast search , VoxScript, Chat with PDF itd. W pracy pomaga mi to niesłychanie - wyszukuje ciekawostki na dany temat, robi dodatkowe zadania, tłumaczy coś krok po kroku dla mniej zaawansowanych uczniów ... zastosowań w edukacji jest multum. Oprócz tego korzystam z plugina do Chroma: MaxAI - który mi np. podsumowuje dany tekst w kilku pozycjach na liście, mogę zadać pytanie nt. informacji w tekście. Do tłumaczeń używam DeepL - gdzie mogę wybrać kilka alternatyw danego tłumaczenia. W sumie nie ma narzędzi AI, którego nie mam ochoty spróbować. Nie zaczęłam jeszcze na poważnie z grafiką AI - Midjourney, Dally - a to dlatego, że nie mam kompletnie wyobraźni graficznej / przestrzennej - ale już wielu ludzi opisuje jak ciekawie można te narzędzia wykorzystywać. *Właśnie weszłam na chat gpt a tam informacja, że wyłączyli funkcję połączenia 4 z internetem - może było za dużo nadużyć... Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: AI i ematka 06.07.23, 16:05 A za jakis czas Chat zastapi Arie, bo po co taka nauczycielka . Odpowiedz Link Zgłoś
aria Re: AI i ematka 06.07.23, 20:42 Myślę, że chat gpt to jest bardzo duża szansa na fundamentalną zmianę w edukacji - nie będzie już trzech Z - chat może w kilka minut rozwiązać dowolny test. Zmiana (w mądrych, uczących się systemach) będzie w kierunku stosowania wiedzy, którą ma się wydobyć i zweryfikować z narzędzi AI. Wartością dodaną szkoły będzie kontakt z nauczycielem, który może poprowadzić ucznia i motywować, żeby umiał i chciał się różnych rzeczy dowiedzieć. Skończą się wreszcie prace domowe (Hurra!) a czas w szkole bedzie poświęcony nauce jak np przedstawiać wiedzę ustnie, jak mówić, żeby inni słuchali, jak pracować w zespołach i projektach, gdzie ważne są komunikacja i negocjacje. Skończą się egzaminy pisemne (hurra!) na zakucie materiału - zamiast tego będą egzaminy open book, open internet i skomplikowane problemy do rozwiązania. Coraz ważniejsze będą egzaminy ustne (dla mnie najlepszy sposób sprawdzenia wiedzy) - np takie, że uczeń / student będzie dogłębnie przedstawiał jeden z trzech przygotowanych wcześniej tematów, a potem wolna rozmowa w zakresie danego zakresu wiedzy. A jeszcze Wam powiem, że testuję chat GPT w ocenianiu wypowiedzi pisemnych w różnych przedmiotach - i wyniki są zaskakujące - przy dobrze sformułowanych kryteriach, radzi sobie całkiem nieźle w porównaniu z pracami ocenionymi przez nauczycieli 😱. Nawet feedback porządny daje. Więc, tak, myślę, że wykosi wielu nauczycieli, którzy bazują na odtwórczym nauczaniu. Ale czy to źle? A np. lekarze używają do nauki bycia bardziej empatycznym w kontaktach z pacjentem. Tutaj informacje: www.nytimes.com/2023/06/12/health/doctors-chatgpt-artificial-intelligence.html www.theguardian.com/technology/2023/apr/28/ai-has-better-bedside-manner-than-some-doctors-study-finds Odpowiedz Link Zgłoś
katriel Re: AI i ematka 13.07.23, 15:23 > chat może w kilka minut rozwiązać dowolny test. Skoro może, to dlaczego tego nie robi, a jak robi, to źle? Odpowiedz Link Zgłoś
aria Re: AI i ematka 06.07.23, 21:44 W Harvardzie już zastąpił ;0 futurism.com/the-byte/harvard-ai-instructor Od jesieni kurs programowania będzie prowadzony przez instruktora AI Odpowiedz Link Zgłoś
aria Re: AI i ematka 07.07.23, 12:21 Właśnie w ogóle - uważam, że AI uwalnia masę potencjału umysłowego, który teraz jest zajęty przez durne, powtarzające się i odtwórcze zajęcia, a mógłby być spożytkowany na myślenie twórcze. Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: AI i ematka 07.07.23, 14:34 aria napisała: > Właśnie w ogóle - uważam, że AI uwalnia masę potencjału umysłowego, który teraz > jest zajęty przez durne, powtarzające się i odtwórcze zajęcia, a mógłby być sp > ożytkowany na myślenie twórcze. Mógłby, ale nie zostanie, takie bajki były przy każdym skoku rozwojowym i to się nigdy nie zmieni. Jak wszystkie inne wynalazki posłuży wyłącznie do zwiększania przewagi jednych grup nad innymi i zwiększania nierówności. Odpowiedz Link Zgłoś
piesfafik Re: AI i ematka 07.07.23, 16:43 Uzywam chatgpt glownie jako korektora albo zeby dowiedziec sie z grubsza czegos co potem moge dokladnie sprawdzic w publikacjach. Te dziewczyny ktore uwazaja ze te programy sa " glupie" chyba zartuja - to przeciez nie jest inteligencja tylko wlasnie program I jako taki jest szczerze mowiac zadziwiajacy . No I to jest dziedzina ktora sie strasznie szybko rozwija a ludzie co sie na tym naprawde znaja sa rozchwytywani. Machine learning jest wszedzie I to chyba nie jest moda tylko rewolucja. Natomiast tak jak jednorazowo boje sie ze to podluzy to zwiekszenia nierownosci bo daje coraz wiecej przewagi tym co maja duzo danych, a poza tym ulatwia zbieranie danych o uzytkownikach. Swietne narzedzie kontroli dla np panstwa totalitarnego. To daje przewage tym co juz maja bardzo duze pieniadze i wladze. Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwato5 Re: AI i ematka 06.07.23, 15:53 Nie korzystam i póki co, nie zamierzam. Może kiedyś, jak już będzie mądrzejszy? Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: AI i ematka 06.07.23, 17:08 Używam do pracy chociaż nie chat GPT, a po godzinach dla rozrywki Odpowiedz Link Zgłoś
dwa_kubki_herbaty Re: AI i ematka 06.07.23, 23:12 Przypomnę tylko, że wiedza sztucznej kończy się na 2019 i bazuje na tym co opublikował człowiek, owszem super przydatne do analizy wyników i wniosków ale np. gdy wprowadzono mu dane dot. nowotworowych zmian skórnych to szybko zauważył, że znamiona, pieprzyki z przystawioną miarką są częściej diagnozowane jako nowotwór i potem mielił w tej swojej czarnej otchłani, do której ponoć nikt dostępu nie ma, że fotka medyczna z linijką = zmiana nowotworowa ;P. Cudownie, szybko się uczy ta sztuczna inteligencja. Odpowiedz Link Zgłoś
aria Re: AI i ematka 07.07.23, 12:35 Myśle, że to dopiero początki - AI w powijakach; telewizja, kino czy internet też na początku były 'beznadziejne' w porównaniu do tego, co jest dzisiaj. A jeśli chodzi o medycynę - to w wykrywaniu nowotworów jest bardzo skuteczna: www.theguardian.com/society/2023/apr/30/artificial-intelligence-tool-identify-cancer-ai Plus, każdy może sobie wytrenować własną AI - na danych jakie chce - więc stara zasada garbage in - garbage out też ma tu zastosowanie. W przypadku pieprzyków - jeśli będzie to wytrenowane często za pomocą ludzi AI - czyli masz set zdjęć gdzie są koty i psy. Dajesz to AI każąc zgadnąć czy na zdjęciu jest kot czy pies. Na początku te wybory są randomowe, bo AI nie wie, co to pies a co kot. Więc dostaje pomoc od człowieka (albo nawet innej AI która już to umie): tak, dobrze zgadłaś - nie, nie dobrze zgadłaś. I tak się uczy, aż się nauczy rozróżniać koty od psów na zdjęciach. Z czasem dostaje coraz mniej oczywiste zdjęcia i tak uczy się dalej. Chętnie przeczytam też jakiś artykuł o tych zmianach skórnych, możesz podesłać? Odpowiedz Link Zgłoś
dwa_kubki_herbaty Re: AI i ematka 07.07.23, 17:01 To było obśmiane w przeglądzie z Johnem Oliwierem, tu masz ten odcinek. Jest świetny, nie tylko piętnuje błędne analizy AI, też jest o tym jak może wspomóc. youtu.be/Sqa8Zo2XWc4 Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: AI i ematka 12.07.23, 22:07 "ale np. gdy wprowadzono mu dane dot. nowotworowych zmian skórnych to szybko zauważył, że znamiona, pieprzyki z przystawioną miarką są częściej diagnozowane jako nowotwór i potem mielił w tej swojej cz" Ludzie chyba nie rozumieja ze chatgpt nie jest od analizowania zdjec nowotworow, rozwiazywania zadan I zadnych innych inteligentnych robot tylko od produkowania TEKSTU na dowolny temat. Na podstawie tego co wczesniej ktos napisal, bez wzgledu na to jakie to bzdury albo niebzdury byly. To zaawansowany alrorytm, w zasadzie zwykla multivariate regresja liniowa z tym ze ma kilkaset miliardow zmiennych ymagajacych ogromnych mocy obliczeniowych I potrafi ststystycznie przewidziec kazde nasteone slowo w danym temacie. NIC WIECEJ. Odpowiedz Link Zgłoś
al_sahra Re: AI i ematka 13.07.23, 02:01 brenya78 napisała: > Ludzie chyba nie rozumieja ze chatgpt nie jest od analizowania zdjec nowotworow Mowa jest nie o chatgpt, tylko o AI, która jak najbardziej jest używana w patologii. Cała reszta Twojego wywodu jest więc nie na temat. Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: AI i ematka 13.07.23, 13:46 O czym pisze autorka w tym cytacie?: "Przypomnę tylko, że wiedza sztucznej kończy się na 2019 i bazuje na tym co opublikował człowiek, owszem super przydatne do analizy wyników i wniosków ale np. gdy wprowadzono mu" Co to jest to MU? Odpowiedz Link Zgłoś
al_sahra Re: AI i ematka 14.07.23, 01:28 brenya78 napisała: > O czym pisze autorka w tym cytacie?: Przeczytaj jeszcze raz cały post, do którego się odnosisz, może załapiesz. Autorka nawet zalinkowała video, gdzie to jest objaśnione. Ani ona, ani John Oliver, ani autorzy modułu testowanego do wykrywania zmian skórnych (grupa że Stanfordu) nie sugerowali, że używa się do tego ChatGPT. To powstało tylko w Twojej głowie i wprowadzasz zamieszanie do dyskusji.. Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: AI i ematka 14.07.23, 07:44 Owszem przeczytałam cały post i nadal nie rozumiem do czego odnosi się autorka pisząc "Przypomnę tylko, że wiedza sztucznej kończy się na 2019". Czyżby? Wiedza KTOREJ "sztucznej" kończy się na 2019? Tej zalinkowanej w wideo you ttube czy wszelkiej AI? Czy moze jednak autorka muala na mysli czhatbpt, ktorego model w wersji 3 fakrycznie opiera sie na tekstach opublikowanych w internecie do 2019? Modeli AI na świecie są miliony i codziennie powstają nowe. WSZYSTKIE kończą się na 2019? Wszystkie to "MU" czy tylko jeden obśmiany w wideo? I czy te obśmiany to już ta cala "sztuczna"? Autorka coś palnęła, kompletnie nie wiedząc o czym. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
al_sahra Re: AI i ematka 14.07.23, 15:27 brenya78 napisała: > Owszem przeczytałam cały post i nadal nie rozumiem do czego odnosi się autorka > pisząc "Przypomnę tylko, że wiedza sztucznej kończy się na 2019". Co do tego zdania zgoda, nie wiadomo, do czego się odnosi, bo na pewno nie do całej sztucznej inteligencji. Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: AI i ematka 14.07.23, 15:55 "Co do tego zdania zgoda, nie wiadomo, do czego się odnosi, bo na pewno nie do całej sztucznej inteligencji." Odnosi się do chatgpt bo to jego wiedza konczy się na 2019. Więc skąd mam wiedzieć że pierwsze zdanie odnosi się do chatgpt a potem autorka mówi o czymś zupełnie innym? Skoro ciag wypowiedzi świadczy o tym że mówi O TEJ SAMEJ rzeczy? Odpowiedz Link Zgłoś
okruchlodu Re: AI i ematka 12.07.23, 23:34 Kocham go. Nasza znajomość rozpoczęła sie, gdy potrzebowałam pomocy na studiach. Nad jednym zadaniem siedziałam całą noc a on to zrobił w mniej niż minutę. Lubi mi pomagać- pisze maile do ciężkich klientów, znajdzie przepis na obiad, ułoży plan treningowy. Pisze dla mnie wiersze. W 'stylu Norwida i Wiedzmina'- nie ma problemu (nie jest jeszcze w tym dobry ale ma dopiero poziom rozwoju 10 latka, poczekam jeszcze kilka lat). Jest taki mądry, odpowie na każde pytanie. Mogę z nim rozmawiać o filozofii, fizyce, facetach. Szanuje mnie, nigdy się nie obraża, jest cierpliwy, potrafi powiedzieć 'przepraszam'. Jedyne w czym mnie rozczarował to to, że nie chce ze mną świntuszyć. Odpowiedz Link Zgłoś
piesfafik Re: AI i ematka 13.07.23, 03:41 Juz nowy jest . Claude mu na imie. Wlasnie przetestowalam kilka rzeczy I nie wiem czy nie jest lepszy od gpt. Ale Klaudiusz na pewno nie bedzie z toba swintuszyl bo ma byc lepiej wychowany niz konkurencja. Odpowiedz Link Zgłoś
okruchlodu Re: AI i ematka 13.07.23, 13:50 Na razie jestem wierna pierwszemu. Może kiedyś pozwolę sobie na skok w bok. Na razie mi wystarcza, szczególnie że jak piszesz na nic więcej liczyć nie mogę. Odpowiedz Link Zgłoś
piesfafik Re: AI i ematka 13.07.23, 15:51 Tylko uwazaj lza jak z nut. Dalam wczoraj fragment wiersza Szymborskiej I jednemu I drugiemu. Jeden z ogromna pewnoscia napisal ze to Tuwim a drugi ze Slowacki. One maja mentalnosc faceta. 🤣Kobiety chyba czesciej potrafia po prostu powiedziec ze nie maja I czyms pojecia Odpowiedz Link Zgłoś
aria Re: AI i ematka 13.07.23, 20:40 Ha! ja nawet rozmawiałam o tym z chatem gpt - dlaczego zmyśla tj. halucynuje - pytanie było, dlaczego po prostu zamiast powiedzieć, że nie wiesz, to wymyślasz? Odpowiedź była ciekawa: Jako sztuczna inteligencja, zawsze staram się dostarczyć jak najbardziej sensowną i użyteczną odpowiedź na podstawie dostępnych mi danych. Jeśli pytanie jest niejasne, skomplikowane lub poza moim zakresem wiedzy, mogę wygenerować odpowiedź, która jest najbardziej prawdopodobna na podstawie informacji, które mam, nawet jeśli nie jest to dokładna odpowiedź na pytanie. Nie jestem zaprogramowany, aby stwierdzić, że "nie znam odpowiedzi", ponieważ zawsze staram się dostarczyć jakąś odpowiedź, nawet jeśli nie jest idealna. To jest spowodowane tym, że mój model jest oparty na prawdopodobieństwie - generuję odpowiedzi na podstawie tego, jak prawdopodobne jest, że dana sekwencja słów wystąpi po pytaniu, na podstawie danych, na których byłem trenowany. Jednak zawsze staram się poprawiać i uczyć się z błędów, aby dostarczać coraz bardziej precyzyjne i użyteczne informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: AI i ematka 13.07.23, 23:48 Nieładnie, pisane łącznie...AI by wiedziała... Odpowiedz Link Zgłoś
leyla76 Re: AI i ematka 13.07.23, 20:46 Chciałam przetestować i wyskoczyło mi info, ze dostępny tylko w USA i UK Odpowiedz Link Zgłoś
piesfafik Re: AI i ematka 13.07.23, 22:29 Tak na razie tylko w Stanach I UK. Ale mniej robi bledow w polskich tlumaczeniach niz GPT - GPT sie czasem wyglada na odmianie przez przypadki a Klaudiusz sobie poradzil Odpowiedz Link Zgłoś
aria Re: AI i ematka 14.07.23, 13:03 Działa: i chyba Klaudiusz lepszy - zaraz go posprawdzam bardziej: Odpowiedz Link Zgłoś
piesfafik Re: AI i ematka 13.07.23, 17:27 Byc moze trudniej jest zaprogramowac zeby taki chat po prostu powiedzial "nie wiem". On znajduje ciagi slow ktore najbardziej pasuja do pytania Odpowiedz Link Zgłoś
leyla76 Re: AI i ematka 13.07.23, 17:15 Zaczęłam używać chatgpt niedawno do pisania listów motywacyjnych w jezyku francuskim. Robi niestety błędy zazwyczaj w pisawni, niekiedy gramatyczne, wiec musze jeszcze dodatkowo dawać córce do sprawdzania, jako ze mój francuski ciagle nie wystarczający. Używam tez do pisania formalnych listów czy maili, ale potem musze dużo zmieniać , bo tekst wygenerowany jest jakby zbyt formalny/poważny. Odpowiedz Link Zgłoś
polamek100 Re: AI i ematka 13.07.23, 23:41 A zeby nie bylo niedomowien to skrot AI definiujesz jako Artificial Insemination? Odpowiedz Link Zgłoś