Dodaj do ulubionych

Narty w Turcji?

07.07.23, 12:03
Byłyście? Jestem geograficzną ciemnotą i nawet nie wiedziałam, że tam są ośrodki narciarskie.

Znajoma znajomej zachwyca się jak tam jest rewelacyjnie i ekonomicznie, podpowiecie czy warto tam szukać wyjazdu na BN?

Szukam hotelu ze spa i miejsc na spacery dla rodziców i dobrych tras bez kolejek do wyciągów dla wszystkich poniżej 60-tki
Obserwuj wątek
    • geez_louise Re: Narty w Turcji? 07.07.23, 12:10
      Eeee, jak googlam to Białka Tatrzańska wyglada przy tym jak St. Moritz 🙄 niektórzy będą do upadłego bronić każdego swojego zakupu i wyjazdu, wszystko zawsze mają najlepsze…
      • suki-z-godzin Re: Narty w Turcji? 07.07.23, 12:20
        Nie umiesz googlać.

www.kayserierciyes.com.tr/SkiResort/PistsandLifts?lng=2
    • caponata75 Re: Narty w Turcji? 07.07.23, 12:37
      Byłam w okolicy Uludağ. Wydaje mi się że w Europie znajdziesz fajniejsze trasy. Mnie się podobało, ale tylko dlatego, że byliśmy w wiẹkszej grupie, jedzenie było pyszne, ludzie sympatyczni. Na stokach natomiast można było siẹ natknąć na obywateli państw Zatoki Perskiej, ktorzy raczej nie potrafią jezdzić, czẹsto jeżdżą w dżinsach i trzeba na nich uważać.
      Być może zaraz zajrzy tu Mayaalex i napisze coś więcejsmile
      • mayaalex Re: Narty w Turcji? 07.07.23, 14:38
        Prosze bardzo, juz zagladam smile
        o okolicach Bursy wiecej nie napisze, bo bylam w tym samym miejscu - ok, fajne jest to, ze prosto z hotelu wyjezdzasz na stok, w hotelu oczywiscie sa wypozyczalnie sprzetu, tras jest wystarczajaco duzo. Bursa/Uludag to ulubione miejsce na zimowe wakacje dla mieszkancow Stambulu wiec czasem jest tloczno i czesc ludzi przyjezdza bardziej towarzysko, niz dlatego, ze naprawde uwielbiaja narty smile
        Najfajniej jest podobno w Kayseri (Erciyes) i w okolicach Erzurum (Palandoken na przyklad) ale tam nie bylam niestety. Trasy sa bardziej zroznicowane i ciekawsze jesli ktos dobrze jezdzi.
        Miedzy BN a 6 stycznia beda najwieksze tlumy i duzo Rosjan bo do Turcji moga latac bez przeszkod.
        Ale generalnie to chyba warto sprobowac, mnie sie podobalo. Zwlaszcza jak jedziecie wieksza grupa, fajne towarzystwo to juz polowa sukcesu.
    • volta2 Re: Narty w Turcji? 07.07.23, 16:17
      jeśli na wyjeździe narciarskim narty nie są! priorytetem, to możesz rozważać. będzie ekonomicznie, bo nie będzie śniegu, zatem można nie kupować karnetu, choć tam nie są drogie o ile dobrze kojarzę. ryzyko dla mnie za duże, chyba że kupujesz bez dużego wyprzedzenia, w końcu stycznia na luty, ten rok w erzurum się raczej nie udał.
    • ewulinda111 Re: Narty w Turcji? 07.07.23, 20:05
      Byłam w zeszłym roku w Erciyes na początku stycznia. Hotel super, jedzenie też, skibusy na narty jeździły cały czas. Ceny też były niskie. Śnieg był, trasy teoretycznie super, ale niestety stoki były słabo przygotowane. Byłam z biurem i niestety kilka osób wylądowało z urazami, przez kamienie na stokach. Stoki były słabo dosnieżane, nie ratrakowane, mnóstwo kamieni na trasach. Z tego co słyszałam, w lutym są lepsze warunki, ale nie wiem czy to prawda. I jeszcze jedno - tam nie ma żadnej infrastruktury poza stokiem. Są same hotele, więc wieczorem nie za bardzo jest gdzie wyjść czy się przejść. Trzeba wtedy jechać do miasta a to już jest kawałek drogi. I niestety ciężko jest tam dogadać się po angielsku. Reasumując - moze wróciłabym jeszcze, ale w lutym
      • volta2 Re: Narty w Turcji? 07.07.23, 22:00
        w zeszłym roku nie było po prostu śniegu w regionie. naśnieżanie jest najczęściej na jednej, góra dwóch trasach i po balu.
        • ewulinda111 Re: Narty w Turcji? 07.07.23, 22:21
          Trochę jednak było. Zdjęcie z 3 stycznia 2022
          • volta2 Re: Narty w Turcji? 08.07.23, 00:28
            w zeszłym czyli w tym, mówię o styczniu 23. czyli ostatni sezon

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka