Dodaj do ulubionych

Liceum - blisko czy top

08.07.23, 09:36
Kurczę, już byłam zdecydowana na to blisko, gdzie chodzą dzieci znajomych i wszyscy chwalą, zdawalność matur ok 98 proc. Ewentualnie dojazd komunikacją. Dziecko woli.
Ale czytam o wynikach matur i w tym drugim zdali wszyscy. Dojazd samochodem ok pół godziny. Nie znam osobiście nikogo, kto się tam uczy, czy ma tam dziecko, słyszałam że nauki jest dużo. Najgorzej chyba, że w tym przypadku jak szkoła, to i życie towarzyskie byłoby dalej. Już np. taksówką dziecko do domu nie wróci...
Słusznie się waham? Rozwiejcie może moje wątpliwości 😊
Obserwuj wątek
    • kk345 Re: Liceum - blisko czy top 08.07.23, 09:57
      Jeśli zdają wszyscy, to nie świadczy o jakości szkoły, tylko o wyrzucaniu z niej tych nierokujacych. Nie zmieniaj, szkoda życia na dojazdy.
      • berdebul Re: Liceum - blisko czy top 08.07.23, 14:01
        Napisanie matury na 30% to nie jest wyczyn. Jeżeli tego minimum nie da się uzbierać, to trzeba się przyjrzeć szkole co jest z nią nie tak.
        • livia.kalina Re: Liceum - blisko czy top 08.07.23, 15:06
          W szkole mojego syna wygląda to tak jakby z polskiego i z matematyki nie zdała jedna osoba- zdwalność to 99 i coś tam po przecinku. Obstawiam, ze to nie ze szkołą coś nie tak, tylko dziecko miało jakiś problem - może zakręt życiowy, może choroba. Nie uważam, żeby zdawalność na poziomie bliskim 99 oznaczała problem szkoły.

Natomiast autorce wątku bym poradziła, żeby posłuchała się dziecka- to jego życie, jego szkoła, jego nauka odpowiedzialności za swoje decyzje.
    • hanusinamama Re: Liceum - blisko czy top 08.07.23, 10:03
      A jest mozliwosc dojazdu komunikacja? Bedziesz wozić przez 4 lata? I odbierać. I dzieciak zamiast sobie wracać samemu czy ze znajomymi bedzie czekał na mamę pod szkołą?
      Jak dzieciak ma tyle punktów ze może iść do topowego to w dobrym blisko też się będzie uczył.
      Pytanie co chce dziecko.
      • kk345 Re: Liceum - blisko czy top 08.07.23, 10:06
        Napisała przecież, czego chce dziecko.
      • unikotka Re: Liceum - blisko czy top 08.07.23, 10:09
        Dojazd komunikacją to wyprawa. No właśnie dlatego chciałam blisko, a teraz się zaczęłam wahać... Bez sensu? Do podstawówki woziliśmy, byłoby nieźle z tym skończyć, albo wozić tylko rano, żeby bombek dłużej pospał 😊
        • kk345 Re: Liceum - blisko czy top 08.07.23, 10:16
          To chyba masz odpowiedź?
          • unikotka Re: Liceum - blisko czy top 08.07.23, 10:22
            Chyba 🤔
        • furiatka_wariatka Re: Liceum - blisko czy top 08.07.23, 17:57
          Ja sobie nie wyobrażam wożenia dziecka cała podstawówkę, a teraz jeszcze liceum? Ale najwyraźniej wy sobie wyobrażacie, skoro bierzesz taką opcję pod uwagę. Dla mnie to jedno z głównych kryteriów przy wyborze szkoły, żeby było blisko, ale wiadomo, że każdy ma inne 🤷
          • samaasma Re: Liceum - blisko czy top 08.07.23, 18:08
            Po co mieć dzieci jak się nie ma zamiaru nimi opiekować nie wiem
      • cranberries1983 Re: Liceum - blisko czy top 08.07.23, 18:21
        świetnie to ujęłaś!
    • andaba Re: Liceum - blisko czy top 08.07.23, 10:06
      Ranu julek, czemu ty się wahasz? Czy teraz dziecko nie jest w stanie samo sobie wybrać szkoły?
      • unikotka Re: Liceum - blisko czy top 08.07.23, 10:09
        Ja jestem jakby doradcą 😎
        • andaba Re: Liceum - blisko czy top 08.07.23, 10:16
          Napisałaś, że dziecko chce iść do tej blisko.
          Jezeli nie jest całkowicie głupie lub obrzydzająco leniwe, to prawdopodobieństwo, że znajdzie się wsród tych 2-5 osób ze szkoły, które nie zdadzą matury, jest zerowe. A jak akurat nie zda, bo będzie miec goraczkę, sraczkę, albo okres i nie będzie jasno mysleć, to zda poprawkę, zrobi sobie rok przerwy, zarobi na samochód i pójdzie tam gdzie chce i tak. Na ewentualnie zaburzenia organizmu i umysłu za 4 lata i tak teraz nie poradzisz.
          Po co sie ma męczyć w szkole do której nie chce iść, bo w tym roku w tej do której chce ktoś nie zdał matury? A jaką masz gwarancję, że za cztery lata nie będzie odwrotnie?
          • unikotka Re: Liceum - blisko czy top 08.07.23, 10:20
            Odwrotnie to raczej nie będzie, bo trzymają mniej więcej swój poziom od lat. Między nimi w rankingu jest ponad 20 szkół - bo to chyba nie tylko zdawalność się liczy. Jedno ma złota tarczę, drugie brązową w wojewódzkim.
            • andaba Re: Liceum - blisko czy top 08.07.23, 10:40
              Jak pójdzie do szkoły, do której mu sie iść nie widzi, to może olać sprawę, uznajac, że dla matki się uczył nie będzie i do matury nie przystapi wcale smile

Naprawdę, nie jestem w stanie pojąć, dlaczego wy się az tak tymi maturami przejmujecie, dzieci zdolne i pracowite matury zdaja świetnie, leniwe lub mniej zdolne i tak sie na medycynę nie dostaną, po co sie tak szarpać? Jest mnóstwo kierunków, ktore nie wymagaja zdanej super maury, jak jest trudna rekrutacja, to i studia trudne często i i tak nie kończą. Wydaje mi sie że dawniej to większość ludzi jak szła na studia to je kończyła, teraz zaczynają i nie kończa, skaczą z jednych na drugie. Chyba mało kto spośród znajomych dzieci skończył studia jakie zaczął, w czasie, w którym powinien. I po co to komu? W rezultacie kończa i tak bez studiów lub z jakimś wymęczonym licencjatem.
              • extereso Re: Liceum - blisko czy top 08.07.23, 14:51
                Nie mówię żeby się spinać i szaleć ale mam inne doświadczenia. Córki skończyły o czasie pracują i rozwijają się w swoich zawodach, ich znajomi też. Te zawody bez studiów nie istnieją. Może poza informatyka, się też chłopacy kończą bez szczególnego bólu może tak na wszelki wypadek.
    • sandy_cheeks Re: Liceum - blisko czy top 08.07.23, 10:10
      U mnie córka wybrała szkole samodzielnie, najbliżej domu, bo lubi dłużej pospać. Nie mam pojęcia jaka jest tam zdawalności matur. Chodzić będzie piechotą, wiec logistyka żadna..
    • triss_merigold6 Re: Liceum - blisko czy top 08.07.23, 10:15
      Różnice w zdawalności tak śladowe, że nie opłaca się zmieniać szkoły.
      • unikotka Re: Liceum - blisko czy top 08.07.23, 10:21
        Racja.
      • droch Re: Liceum - blisko czy top 08.07.23, 13:44
        Powiedzmy, że zdać maturę to nie jest wielki wyczyn, więc nie bardzo rozumiem kierowania się zdawalnością matur. Znacznie lepszy wskaźnik to średnia z poszczególnych egzaminów.
        • unikotka Re: Liceum - blisko czy top 08.07.23, 14:23
          A te oceny mają wpływ na cokolwiek?
          • princy-mincy Re: Liceum - blisko czy top 08.07.23, 14:31
            bezpośrednio sama średnia nie ale przecież wynik matury ma wpływ na dostanie się na studia
            • unikotka Re: Liceum - blisko czy top 08.07.23, 14:34
              Dlatego pytam. Czyli oceny z matury wpływają na rekrutację. Maturę zdaje się z rozszerzeń, więc to są przedmioty do pilnowania (przez dziecko)? Dobrze kombinuję? Plus pol, mat, ang oczywiście.
              • kurt.wallander Re: Liceum - blisko czy top 08.07.23, 15:13
                unikotka napisała:

> Dlatego pytam. Czyli oceny z matury wpływają na rekrutację. Maturę zdaje się z
                > rozszerzeń, więc to są przedmioty do pilnowania (przez dziecko)? Dobrze kombinu
                > ję? Plus pol, mat, ang oczywiście.

Statystyki zdawalności dotyczą przedmiotów zdawanych w zakresie podstawowym (wymóg to 30%) i jednego zdawanego w zakresie rozszerzonym (bez progu zdawalności). Dla osoby planującej studia, statystyki te nie są wiele warte, bo w rekrutacji na studia trzeba dobrze zdać podstawy i/lub rozszerzenia.
    • memphis90 Re: Liceum - blisko czy top 08.07.23, 10:19
      >Kurczę, już byłam zdecydowana na to blisko
      Ale serio dorośli mogą iść do liceum z nastolatkami czy mowimy o zaocznym/weekendowym dla dorosłych? Zależy jak planujesz dalszą naukę - chcesz tylko dorobić maturę czy planujesz podjąć potem jakieś studia? Ew które tańsze?
    • gryzelda71 Re: Liceum - blisko czy top 08.07.23, 11:00
      Z mojego podwórka. Syn wybrał, dostał się, do naj w naszym miescie(w pierwszej 20 krajowej). Szkoła i blisko i cud, miód, wianki. Najnaj nauczyciel z fizyki, z matmy porażka,....
      W marcu pandemia, zdalne i tu pani z matmy już poległa. 2 klasa 2 dnia syn chce przeniesc sie do ojej gorszej szkoły....no wiadomo rodzice, czyli my, średnio zadowoleni bo opuścić najnaj szkołę, gdy ma sie paseczk na świadectwie znaczy zeronproblemow w nauce....
      Ale w sumie to nie my chodzimy do szkoły. Przeniósł się do gorszej, dalej położonej. Matma boska, fizyka......porażka.
      Reszta nauki przebiegła doskonale, bez spiny. Matura doskonale. Pierwszy rok studiów zaliczony.
      Slowem słuchaj dzieciaka. Najwyżej przeniesiecie po pierwszej klasie. Da się.
      • samaasma Re: Liceum - blisko czy top 08.07.23, 14:39
        Moje dziecko Najlepsze z klasy też miało tego typu pomysł ,coś zupełnie innego dotyczącego szkoły ale już nie chce mi się wchodzić w szczegóły,
        Ale wie teraz ze szansa na takie pomysły to jest po moim trupie

Ty masz dziecko wychowywać a nie dziecko ma wychowywać was,

W pracy jak mu się jedna osoba nie spodoba to też będzie się przenosił natychmiast do innej pracy a potem do trzeciej czwartej?????
        • 152kk Re: Liceum - blisko czy top 08.07.23, 16:35
          Jeśli 16 latek chce się przenieść do innej szkoły (tj. jeśli naprawdę chce a nie tak palnie raz po zawaleniu sprawdzianu) to warto go posłuchać a nie " wychowywać". Bo moze to oznaczac, ze rzeczywiscie cos z ta jego szkola jest nie tak. Szczegolnie, jesli chodzi o szkoly "topowe" , gdzie trafiają zdolne, pracowite i w miare dojrzale dzieciaki. Napatrzylam sie juz na to, co te szkoly moga zrobic z psychika takich dzieciakow, jak porafia niszczyc co wrazliwszych.
          Wychowanie nie polega na kształtowaniu dzieciaka wg. swoich wyobrażeń, tylko na uważnym słuchaniu i pomocy w znalezieniu przez niego własnej drogi radzenia sobie w życiu.
          Prędzej na dojrzałego i odpowiedzialnego człowiek wyrośnie dzieciak, któremu rodzice pozwalali mieć wpływ i decyzyjność w jego sprawach, niż taki, któremu mamusia wszystko wybierała i ustawiała.
          • samaasma Re: Liceum - blisko czy top 08.07.23, 16:42
            No ludzie
            to niech idzie do tej lepszej szkoły a jak coś będzie nie pasować i będą siedziały straszne rzeczy to sobie zmieni
            a nie od razu byście go wpakował y do jakieś zmarginalizowanej gorszej szkoły bez perspektyw Nawet nie spróbowawszy ze ta lepsze będzie ok
    • princy-mincy Re: Liceum - blisko czy top 08.07.23, 11:03
      a dojazd nie samochodem ile zajmuje?
      będziesz codziennie przez 4 lata wozić dziecko do szkoly?
      zdawalnosc matur 98 to bardzo wysoko, nie rozumiem nad czym się zastanawiasz
    • aguar Re: Liceum - blisko czy top 08.07.23, 11:13
      Rozumiem Cię. Też mam takie rozkminy, czy szkoła, do której mój idzie jest dość topowa, czy obecność słabszych od niego go nie zdemotywuje.
      • gryzelda71 Re: Liceum - blisko czy top 08.07.23, 13:38
        A, że lepsi go zdoluja nie masz takich obaw?
        • aguar Re: Liceum - blisko czy top 08.07.23, 16:23
          Nie, bo on nie ma ciśnienia być najlepszym ze wszystkiego.
      • extereso Re: Liceum - blisko czy top 08.07.23, 14:54
        Nie szalej, nie wkręcaj go w jakiś wyścig. Może ci " słabsi" nauczą go dobrej zabawy. Dobrze Ci radzę, to już pachnie jakimś odpałem szkolnym, usprawiedliwiony gorącym okresem.
        • unikotka Re: Liceum - blisko czy top 08.07.23, 14:56
          extereso napisała:

>usprawiedliwion
          > y gorącym okresem.
          Dziękuję za usprawiedliwienie 🤪
          • unikotka Re: Liceum - blisko czy top 08.07.23, 14:57
            No czemu ja zawsze czytam od najnowszych? A potem głupoty piszę 🙄
            • extereso Re: Liceum - blisko czy top 08.07.23, 15:02
              Do Ciebie też da się zastosować!
        • aguar Re: Liceum - blisko czy top 08.07.23, 16:22
          Te rozkminy to tylko takie wewnętrzne, nie idą za tym działania.
          • extereso Re: Liceum - blisko czy top 08.07.23, 17:36
            A, to dobrze że go tym nie niepokoisz. Wiadomo, że myśli mogą przelatywać od Sasa do lasa, nie trzeba ich poważnie traktować.
    • malia Re: Liceum - blisko czy top 08.07.23, 11:51
      a dziecko jeździ już samochodem, czy będziesz go wozić tam i z powrotem 4 lata?
      Jak długo zajmuje dojazd komunikacją miejską?
    • woman_in_love Re: Liceum - blisko czy top 08.07.23, 12:01
      im bliżej tym lepiej!

zysk czasowy na dojazdach zamieni na godzinę korepetycji!
    • marzeka11 Re: Liceum - blisko czy top 08.07.23, 14:21
      Niesłusznie się wahasz. Twoje dziecko chce iść do szkoły bliżej domu, zakładam, że nawet jak pojawili się w niej ci, którzy nie zdali z czego- nie będzie to dotyczyć Twojego dziecka. To ono ma tam spędzić 4 lata swojego życia.
      • samaasma Re: Liceum - blisko czy top 08.07.23, 14:35
        Dziecko jest niepełnoletnie i tak się składa że tak jest urządzone świat że w tym wieku za dziecko decydują rodzice
        • marzeka11 Re: Liceum - blisko czy top 08.07.23, 14:44
          Ale argument, że w tej odległej zdali wszyscy, a w tej, do której chce iść syn 98%, nie jest dla mnie żadnym argumentem- jeśli szkoła jest ok, będą tam jego znajomi, blisko itd, itp, - to te argumenty są przeważające.
          I tak, rodzice mogła zadecydować- znam syna prawniczki, która zmusiła syn także do studiowania prawa, którego nie chciał studiowac, teraz po 30, ciągle szuka dla siebie miejsca.
        • memphis90 Re: Liceum - blisko czy top 08.07.23, 15:43
          Pierwsze słyszę, żeby rodzice wybierali szkołę średnią dla dziecka…
          • princy-mincy Re: Liceum - blisko czy top 08.07.23, 16:08
            za moich czasów bardzo częste zjawisko i myślę, że dziś też tak bywa,choc może na mniejszą skalę
          • szeptucha.z.malucha Re: Liceum - blisko czy top 08.07.23, 16:11
            Fakt, dziwne. Osoba wybierająca szkołę średnią może już się wypowiadać w swoich sprawach przed sądem, niedaleko do konieczności wyrażania zgody na leczenie (16 lat) a rodzice podejmą za nią decyzję?
        • cegehana Re: Liceum - blisko czy top 08.07.23, 16:32
          I właśnie dlatego trzeba arcypowaznie zastanawiać się nad każdą poradą jakiej mu udzielamy, bo nie jesteśmy nieomylni, a skutki naszych decyzji odczuje drugi człowiek.
    • samaasma Re: Liceum - blisko czy top 08.07.23, 14:34
      Kurczę tylko topowe

w ogóle nie słuchaj tych matek KokoszEk które chcą dziecku ograniczyć możliwości i
      trzymać jej przy matczynej Spódnicy

Dziecko ci kiedyś Podziękujesz go popchnęłaś we właściwym kierunku taka twoja rola

Matka dodaje dziecku skrzydeł a nie je obcina
      • gryzelda71 Re: Liceum - blisko czy top 08.07.23, 14:38
        Smiechlam.
      • 152kk Re: Liceum - blisko czy top 08.07.23, 16:38
        No dodajesz temu dziecku skrzydeł rzeczywiscie, jak na nim wymuszasz czego sama chcesz zamiast wysłuchać, czego chce ono samo...
        • samaasma Re: Liceum - blisko czy top 08.07.23, 16:41
          Daj spokój
          Skąd dziecko wie nie majac doświadczenia życiowego
          • szeptucha.z.malucha Re: Liceum - blisko czy top 08.07.23, 16:44
            Hm, kilkanaście lat życia, gdy uczyło się podejmowania decyzji to już jest pewne doświadczenie.
          • bella_donna16 Re: Liceum - blisko czy top 09.07.23, 04:17
            A jak ma nabrać doświadczenia życiowego, póki samo nie podejmuje decyzji? Poza tym, szkołę można zawsze zmienić. Jeśli dziecko źle wybierze, to może mieć pretensje tylko do siebie. Jeśli ty wybierzesz wbrew dziecku, to bardzo słusznie dziecko może i będzie mieć pretensje wobec ciebie
            • cranberries1983 Re: Liceum - blisko czy top 09.07.23, 19:59
              dziecko i tak będzie miało pretensje do rodzice, wiec lepiej mu pomóc, oczywiscie szanując jego zdanie
              zmiana szkoły w tym roczniku to będzie możliwa chyba tylko w razue cudu
      • furiatka_wariatka Re: Liceum - blisko czy top 08.07.23, 18:01
        Faktycznie wożenie jak dzidziusia samochodem przez 4 lata to dodawanie dziecku skrzydeł. I tak już przez 8 lat był wozony.
        • extereso Re: Liceum - blisko czy top 08.07.23, 19:32
          Chodzi o samodzielność, towarzystwo, wyjścia całą ekipą. Nie wyobrażam sobie że dziewczyny idą się powloczyć a na mnie czeka mamusia. Owszem, ojciec czasem rano mnie odwoził na 7 10, ale to tyle.
          • cranberries1983 Re: Liceum - blisko czy top 08.07.23, 22:57
            samodzielność pora budować, anie z łyżczką biegać za bąblem
    • draconessa Re: Liceum - blisko czy top 08.07.23, 14:59
      Niech dzieciak idzie tam, gdzie woli. Roznica w zdawalnosci matur pomijalna, a bedzie miec blizej ( dojazdy polgodzinne jesienia i zima do przyjemnosci nei naleza), moze uniknie wyscigu szczurow ( w topowych liceach bywaja takie).
    • szmytka1 Re: Liceum - blisko czy top 08.07.23, 15:15
      2% też mi raptem różnica. Daj spokój
    • cranberries1983 Re: Liceum - blisko czy top 08.07.23, 18:23
      ja bym spojrzał na wyniki z lat ostatnich, a nie jednorazową - 2 proc to błąd statystyczny wiec nie ma co szaleć
      Szkoła bliska to sprawdzona przez znajomych, więc ma jakąś historię, moze warto zostać przy I wyborze
    • nangaparbat3 Re: Liceum - blisko czy top 08.07.23, 18:32
      A ile osób wyleciało zanim całą resztą zdała?
      I dzieciak powinien wiedzieć, że zda dlatego , że się nauczy, a nie dlatego, że chodzi do tej czy innej szkoły.
      • marzeka11 Re: Liceum - blisko czy top 08.07.23, 18:41
        nangaparbat3 napisała:

> A ile osób wyleciało zanim całą resztą zdała?
        > I dzieciak powinien wiedzieć, że zda dlatego , że się nauczy, a nie dlatego, że
        > chodzi do tej czy innej szkoły.

>

O, to to właśnie.
    • bella_donna16 Re: Liceum - blisko czy top 09.07.23, 04:15
      Byłam w top szkole i absolutnie odradzam. W mojej (i z tego co słyszałam od znajomych to w wielu innych) wysokie wyniki i 100% zdawalność matur wiązały się nie z wysokim poziomem nauczania, a z cichym pozbywaniem się uczniów, którzy nie nadążali za pięcioma sprawdzianami i dwudziestoma kartkówkami tygodniowo (nie, nie przesadzam - zdarzało się, że z matematyki mieliśmy po dwa sprawdziany w tygodniu). Poza tym skoro dziecko woli tą pierwszą, to bierzcie pierwszą. To mimo wszystko powinna być jego decyzja

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka