Dodaj do ulubionych

Dzierżawa

15.07.23, 12:15
Nie wiem co zrobić.
Mam pole. Nie znam się na roli. Przyjechaliśmy rozbić na nim namioty i... whezdzsky na Nie a tam kukurydza rośnie
Facet obok je obsadził.
Mówi że nie zapłaci za to, bo robi to od lat a tu nikogo nie ma.

2 hektary. Wszystko zasiane. Bez zgody, bez powiadomienia. Namioty mamy wśród kukurydzy!!
Co robic?
Obserwuj wątek
    • brubba Re: Dzierżawa 15.07.23, 12:27
      Zabrać namioty, bo będziecie płacić gościowi za zniszczenie mienia.
      W Polsce w prawie posiadanie stoi wyżej niż własność. Jak ktoś Ci coś przywłaszczył, to nie masz prawa zwyczajnie go przegonić, tylko musisz zakładać różne sprawy.
      Ja najwyraźniej będę musiała założyć sprawę o odebranie rzeczy, które ktoś bez pozwolenia składuje sobie w mojej nieruchomości. Nie mogę mu ich wyrzucić (a mają swoją nieruchomość tuz obok, jednak wolą syfić starociami w mojej nieruchomości).
      Ty chyba musisz założyć sprawę o wydanie nieruchomości i o odszkodowanie za bezumowne użytkowanie gruntu. I lepiej to zrób, bo jak rolnik długo będzie Wam kradł Waszą ziemię, to zrobi sobie zasiedzenie i przejmie Wasz majątek na własność.
      • auksencja15 Re: Dzierżawa 15.07.23, 17:32
        Straszne prawo
      • zosia_1 Re: Dzierżawa 15.07.23, 19:41
        Wyrzuć mu rzeczy na jego posesję, w czym problem?
        • panna.nasturcja Re: Dzierżawa 15.07.23, 20:19
          W tym, że on tam zapewne jest i zaprotestuje.
          • zosia_1 Re: Dzierżawa 16.07.23, 07:05
            Zaprotestuje, że zwraca mu się jego własność, to wezwać policję. Ciekawe jaka będą mieli miny, kiedy sąsiad będzie mówił, że nie chce własnych rzeczy?
            • brubba Re: Dzierżawa 16.07.23, 07:34
              Jak wkroczę bez pozwolenia na teren cudzej posesji, mogę zostać oskarżona o włamanie. Można na mnie wezwać policję. Nie trzeba mnie w ogóle wpuszczać.
              Jak ustawię to przed furtką właściciela na ulicy, to będzie, że zniszczyłam mienie i go nie zabezpieczyłam, bo każdy może t wziąc, pies może to obsikać, deszcz rozmoczyć. Tam są starty starych gazet, książek... Jeszcze by było, że zrobiłam nielegalne wysypisko. No way.
              Ostatecznie musiałabym przerzucać stare fotele, kanapy, szafy drogą powietrzną - taka silna nie jestem, nie umiem sprawić, by mebla fruwały. wink
    • panna.nasturcja Re: Dzierżawa 15.07.23, 17:42
      Poszukać prawnika.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Dzierżawa 15.07.23, 19:50
      Od ilu lat się tym nie interesowałaś?
      Uważaj żeby ci sąsiad zasiedzenia nie zrobił.
      • panna.nasturcja Re: Dzierżawa 15.07.23, 20:19
        30 lat trochę jednak trwa.
    • mlodyniedowziecia Re: Dzierżawa 16.07.23, 06:32
      Pierwsze pytanie - od ilu lat? Do prawnika, wezwanie do opuszczenia, nagranie rozmów, żeby mieć dowody, że sam sobie wszedł, bo zacznie kombinować z jakąś ustną umową, a nawet znajdzie świadków, którzy widzieli przekazywanie czynszu dzierżawnego ( i od tego nagraniq zacznij).
      • ayelen40 Re: Dzierżawa 16.07.23, 07:16
        A wolno tak nagrywać bez cudzej zgody?
    • kaskaz1 Re: Dzierżawa 16.07.23, 07:19
      Co więcej : on nawet dopłaty może brać na to twoje pole , bo on uprawia, a nie ty jako właściciel
      • ayelen40 Re: Dzierżawa 16.07.23, 07:22
        Ale to chore przecież.
        • brubba Re: Dzierżawa 16.07.23, 07:37
          W Polsce nie chroni się własności. Chroni się złodzieja, który wziął sobie w posiadanie cudza własność. Niestety.
          Dziwicie się popularności Konfy?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka