Dodaj do ulubionych

Leczo - proszę o inspiracje

28.07.23, 08:40
Dziewczyny, mam wszystkie składniki na leczo. Aż się prosi, by zrobić.
I równocześnie nie mam na leczo ani smaka, ani nie mam pomysłu, co mogłoby mi do lecza pasować na obiad.
Poradźcie zatem. Może zamiast lecza zrobić z tych składników sałatkę do słoików na zimę?
A może jednak do obiadu z czymś, ale z czym?
Obserwuj wątek
    • melikles Re: Leczo - proszę o inspiracje 28.07.23, 08:47
      Sałatka z kiełbasą i boczkiem do słoików?
      • malaperspektywa Re: Leczo - proszę o inspiracje 28.07.23, 09:20
        Może rzeczywiście zawekuj to leczo. Będzie jak znalazł na awaryjny obiad czy kolację.
    • baatexja Re: Leczo - proszę o inspiracje 28.07.23, 09:20
      Z bagietką.
    • better.call.kim Re: Leczo - proszę o inspiracje 28.07.23, 09:32
      Leczo jest samodzielną potrawą, jadaną z chlebem albo z bagietką, nie masz ochoty na leczo, nie rób lecza.

(Owszem, na Węgrzech jada się też wersję bezmięsną w roli dodatku, ale to jest rzadkie).
    • motyllica Re: Leczo - proszę o inspiracje 28.07.23, 09:35
      u nas leczo je się z pieczywem

robię z papryki, cebuli, cukinii, pomidorów, przecier pomidorowy, kiełbasa, parówki, trochę wody, doprawiam na ostro, kroję na 3 cm kawałki

• petit-kitty Re: Leczo - proszę o inspiracje 28.07.23, 09:36
      Ja robię zawsze leczo wegetariańskie z wędzonym tofu i papryką wędzoną. Ostatnio zaczęłam na początku do smażonej cebulki dodawac miód, a zamiast passaty koncentrat pomidorowy tez podsmażony. Leczo jest wtedy bardziej wyraziste smakowo i ma więcej umami. Zawsze jemy z bagietka z masłem, czasem z ryżem. Chetnie bym je wekowala, gdyby nie to, ze zwykle do wieczora znika cały garnek smile
      • melikles Re: Leczo - proszę o inspiracje 28.07.23, 09:38
        Tak Węgrzy zawsze dbali aby leczo miało dużo umami big_grin
        • petit-kitty Re: Leczo - proszę o inspiracje 29.07.23, 02:04
          Jakis problem? suspicious
      • konsta-is-me Re: Leczo - proszę o inspiracje 29.07.23, 03:06
        Ooo miód!
        Tego mi brakowało, daje zawsze wędzona paprykę ,tofu też czasem ,ale miód dodaje słodyczy.
    • mid.week Re: Leczo - proszę o inspiracje 28.07.23, 10:16
      leczo mozna ze wszystkim - pieczywem, ryżem, ziemniakami, makaronem, soczewicą, kaszami
    • irma223 Re: Leczo - proszę o inspiracje 28.07.23, 10:22
      Wszystkim dziękuje. To chyba zrobię z ryżem. Nie wyobrażam sobie lecza do ziemniaków, a tym bardziej do kasz czy pieczywa.
    • klaramara33 Re: Leczo - proszę o inspiracje 28.07.23, 10:22
      Ja leczo jem według orygianlnego przepisu z jamim zpoznałam się w Węgzrch,o lepsze niż poslki sposób i prostszy, i Węgrzy jedzą róznie to danie z dodatkiem ryżu, zeminiaków czy makaronów czy peczywa więc ja też różnie podaję.
    • magata.d Re: Leczo - proszę o inspiracje 29.07.23, 02:42
      Pokrój warzywa, które masz wymieszaj na blaszce z oliwą/masłem i przyprawami i upiecz w piekarniku. Jedz z czym chcesz, pieczywem, ziemniakami czy ryżem. Możesz też na zimno, do kanapki.
    • snajper55 Re: Leczo - proszę o inspiracje 29.07.23, 03:32
      irma223 napisała:

> Dziewczyny, mam wszystkie składniki na leczo. Aż się prosi, by zrobić.
      > I równocześnie nie mam na leczo ani smaka, ani nie mam pomysłu, co mogłoby mi d
      > o lecza pasować na obiad.
      > Poradźcie zatem. Może zamiast lecza zrobić z tych składników sałatkę do słoików
      > na zimę?
      > A może jednak do obiadu z czymś, ale z czym?

Ja jadam leczo z ryżem, ale tak samo będzie dobre z ziemniakami.

S.
    • szare_kolory Re: Leczo - proszę o inspiracje 29.07.23, 08:15
      Daję pora albo cebulę, cukinię, paprykę i pomidory. Sól, pieprz - wiadomo, na koniec odrobinę miodu. Kurzy cycuch gotuję osobno i dodaję do porcji na talerzu. Wszystko posypuję pietruszką i bazylią i jakimś dobrym serem. Pyszna, lekka, letnia potrawa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka