kropkacom 31.07.23, 11:00 Jeszcze jeden wątek Czujecie się staro? Dzisiaj urodziny obchodzi Grzegorz Turnau. Kończy 56 lat. I tak mi stało, że to już stary facet. Jednak nie. Mam tylko osiem lat mniej i staro się w ogóle nie czuję. A wy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
daniela34 Re: Czujecie się staro? 31.07.23, 11:01 Nie czuję się staro. Czasem się łapię na niejakim zdziwieniu, że to już czterdziestka za parę miesięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
alex_vause35 Re: Czujecie się staro? 31.07.23, 11:39 Dziecko, co ty wiesz o starości Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Czujecie się staro? 31.07.23, 14:03 Pamiętam dywagacje na temat roku dwutysięcznego. Będąc pięknym młodzieńcem myślałem o tej perspekrywie, jak o końcu świata. Pambuk, przecież w tym roku będę trzydziestodziewiecioletnim starcem! Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Czujecie się staro? 01.08.23, 10:06 He, he, ja myślałam podobnie - rany, rok 2000, ale stara już wtedy będę, 36 lat ! 😄 Odpowiedz Link Zgłoś
natalyaxx Re: Czujecie się staro? 31.07.23, 11:02 38 lat, no gdzie tu miejsce na starość. Starość to 70+, do tego czasu nie zamierzam o sobie w ten sposób myśleć, przecież 40-50-60 latki teraz są wspaniałe! Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Czujecie się staro? 31.07.23, 11:08 Też myślałam, że jest starszy🤔 Nie, nie czuje się staro i raczej jeszcze długo się nie poczuję:p mam 18 lat mniej od pana Grzegorza:p Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Czujecie się staro? 31.07.23, 13:46 Nie wiem kto jest jego zięciem ale on już jako młody wydawał się stary :p Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: Czujecie się staro? 31.07.23, 23:34 borsuczyca.klusek napisała: > Marek Konrat Kondrat. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Czujecie się staro? 31.07.23, 11:14 Ziec jeszcze starszy...i to duzo.. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Czujecie się staro? 31.07.23, 11:14 Ja nie, ale się dziś złapałam na myśli, że jak tak dalej będę się stresowac w życiu, to mogę mieć udar, a wtedy kiepsko, kiepsko. Odpowiedz Link Zgłoś
disco-ball Re: Czujecie się staro? 31.07.23, 11:15 Nic a nic Na bank będę kiedyś babcia, która zachowuje się nieadekwatnie do swojego wieku Np teraz mam frajdę z tego, ze jak ścigam się z dziećmi po wodnych torach przeszkod, daje radę wygrać z ośmiolatkiem zwykle kibicuje mi ratownik, inni rodzice patrzą, jak na świra Odpowiedz Link Zgłoś
extereso Re: Czujecie się staro? 31.07.23, 11:16 Mam 51 lat i absolutnie nie czuję się staro. Żyję, ćwiczę, pracuję, kocham (się), no po prostu, co tu kryć...zapatrzyłam się na Petardę Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Czujecie się staro? 31.07.23, 11:16 no weźźź. Za dwa tygodnie stuknie mi 42 a robię formę życia, rozwód we wrześniu, z drwalem się zaczęło układać lepiej a i jeden taki się we mnie strasznie zakochał i czeka aż obecnego rzucę, serio. Za rok trzeba tylko ogarnąć cycki i gitara. Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka11 Re: Czujecie się staro? 31.07.23, 11:28 No mam tyle lat do Turnau i czuję się czasami zmęczona szybciej niż kiedyś, więc pewnie objaw starzenia się; ale mając świadomość, że od 9 lat mogłabym być śp. - to czuję się młodo, jak z podarowanym życiem. Mogłam tyle rzeczy zacząć mieć w zadku, żyję spokojniej- lubię to, że dano mi kolejne lata do przeżycia. Odpowiedz Link Zgłoś
ggrr.ruu Re: Czujecie się staro? 31.07.23, 11:29 Mam 40 i czuję się jak młoda bogini Odpowiedz Link Zgłoś
duola77 Re: Czujecie się staro? 31.07.23, 21:42 opowiesz nam taka optymistyczną historię za 15 lat ? prooooooszę ja w wieku 47 lat biegałam po 20 km i chodziłam na siłownie po 53 się zmieniło , diametralnie Odpowiedz Link Zgłoś
sarah_black38 Re: Czujecie się staro? 01.08.23, 09:16 duola77 napisała: > opowiesz nam taka optymistyczną historię za 15 lat ? > prooooooszę > > ja w wieku 47 lat biegałam po 20 km i chodziłam na siłownie > > po 53 się zmieniło , diametralnie > Mam 55 lat, przeszłam przez chorobę nowotworową i dopiero teraz wiem jak smakuje życie. Jestem aktywna fizycznie, podróżuje, zwiedzam, ucze się ( robie kolejne studia podyplomowe), wyglądam lepiej niż 20 lat temu ( i nie chodzi tu o zmarszczki, bo je mam) bo lepiej się czuję i mam inne podejście do życia. Przestałam się przejmować drobiazgami, dbam o kondycję fizyczną i psychiczną. Teraz jest mój czas! No i ta figura ... niektóre osiemnastki mogą mi zazdrościć Odpowiedz Link Zgłoś
okruchlodu Re: Czujecie się staro? 01.08.23, 14:19 Ja mam podobnie. Powiem więcej, mam wrażenie, że to najszczęśliwszy okres mojego życia. Stabilność pod każdym wzgledem- finansowym, psychicznym i zdrowotnym. Mam dużo czasu dla siebie, otaczam się fajnymi ludźmi, spełniam marzenia te większe i zupełnie malutkie. Dojrzałam do samoakceptacji, dbam o siebie . Ale najbardziej kocham ten wewnętrzny spokój i takie poczucie, że co by nie bylo, będzie dobrze. Oby ten czas trwał jak najdłużej! Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka11 Re: Czujecie się staro? 01.08.23, 18:27 sarah_black38 Super taką historię przeczytać Odpowiedz Link Zgłoś
dni_minione Re: Czujecie się staro? 31.07.23, 11:31 Ja tak, ale dopiero od pół roku. Mam 43 i od kilku miesięcy furę stresów. Posypało mi się przez to bardzo zdrowie i uroda, coraz więcej sobie odpuszczam na każdym polu, a to dołuje i postarza. Nie wiem, czy uda mi się jeszcze odbić, na razie jakoś tak mi wszystko jedno. Odpowiedz Link Zgłoś
malaperspektywa Re: Czujecie się staro? 31.07.23, 13:34 Też to przerabiałam. Teraz czuję się młodziej i lepiej niż kilka lat temu kiedy miałam dużo stresów - ciężka choroba mamy. Miałam przez dwa lata naprawdę ciężki i zły czas. Potem sama odchorowałam ten stres, ale pozbierałam się. Tobie też się uda. Może potrzebujesz jeszcze trochę czasu. Ściskam. Odpowiedz Link Zgłoś
dni_minione Re: Czujecie się staro? 31.07.23, 15:00 Dziękuję. I cieszę się, że Tobie się udało. Odpowiedz Link Zgłoś
malaperspektywa Re: Czujecie się staro? 31.07.23, 20:48 Tak. Teraz blisko 50tki mam bardzo dobry czas. I tego życzę też tobie. I w sumie to wszystkim forumkom 🙃 Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Czujecie się staro? 31.07.23, 11:33 Nie czuję się staro, chyba też nie wyglądam, ale ostatnio bardzo przygnębia mnie mój wiek metrykalny, zamykające się okna możliwości i świadomość, że teraz to niestety z górki. Odpowiedz Link Zgłoś
natalyaxx Re: Czujecie się staro? 31.07.23, 14:21 Kochana zmień mindset. Jakie z górki, mój Ojciec to ten typ, od 30 roku życia gadał, że to już z górki, już niedługo... teraz ma 73 lata, pracuje nadal częściowo fizycznie i jest w świetnej formie, w ogóle byłby fajnym facetem, gdyby nie psychika i ciągłe narzekanie, że już niedługo koniec Umrzeć można w każdym wieku, jasne, że na starość to prawdopodobieństwo znacząco rośnie, ale póki jesteś zdrowa mówienie, że już z górki jest totalnie nieadekwatne. Odpowiedz Link Zgłoś
trudneslowa Re: Czujecie się staro? 01.08.23, 10:28 Moja matka mówi tak odkąd skończyła mniej więcej 28 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Czujecie się staro? 01.08.23, 10:39 taje napisała: > Nie czuję się staro, chyba też nie wyglądam, ale ostatnio bardzo przygnębia mni > e mój wiek metrykalny, zamykające się okna możliwości i świadomość, że teraz to > niestety z górki. Nie mysl o tym po prostu (wiem😉). Nie warto sobie juz teraz robic kuku o cos co dopiero ma niby nadejsc. Bardzo mnie ciekawi o jakie mozliwosci ci chodzi ale nie zadam tego pytania😜 Odpowiedz Link Zgłoś
kaki11 Re: Czujecie się staro? 31.07.23, 11:33 Nieee, ale mając 31 lat to chyba dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
aguha Re: Czujecie się staro? 31.07.23, 11:37 Staro nie, ale jestem ostatnio zmęczona fizycznie i psychicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Czujecie się staro? 31.07.23, 11:46 Zupełnie nie Late bloomer Odpowiedz Link Zgłoś
waleria_bb Re: Czujecie się staro? 31.07.23, 11:48 Tak, czuję się staro już od okolic 25 r.ż. Kwestia charakteru (zamartwiam się wszystkim i non stop rozmyślam), licznych stresów i też tego, że nie miałam nigdy etapu szaleństw i beztroskiej młodości. Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Czujecie się staro? 31.07.23, 12:12 Podobnie. Przechodzisz od niewinności i naiwności do nieufności i pozamiatane. Jesteś stara, kalendarz to sprawa drugoplanowa. Odpowiedz Link Zgłoś
natalyaxx Re: Czujecie się staro? 31.07.23, 14:22 Ale jak od 25 roku życia? Jak to możliwe? Nie rozumiem, mam 38 lat i jestem młoda, a problemów mi nie brakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
waleria_bb Re: Czujecie się staro? 01.08.23, 10:05 Mix kilku czynników. Nie miałam nigdy bogatego życia towarzyskiego, a w zasadzie nie miałam wcale. Ominęły mnie imprezy, osiemnastki, na studiach to samo. Nie miałam ekipy do wyjazdów, wyjść i wygłupów, raptem 1-2 przyjaciółki. Bardzo młodo zamieszkałam z facetem i to też zrobiło ze mnie starą malutką, bo chwilę po 20 r.ż. żyłam już jak żonka ze wszystkimi tego cieniami. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Czujecie się staro? 01.08.23, 10:12 No to masz odpowiedz, aczkolwiek nigdy nie wiadomo co nowego i fajnego przyniesie zycie. A bawicie sie mozna w kazdym wieku, niekoniecznie w tym mlodym to az tak bardzo smakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
em_em71 Re: Czujecie się staro? 31.07.23, 11:52 To zależy. Sprawy, które mnie elektryzowały m/w do 45 r.ż. teraz co najwyżej wywołują pobłażliwy uśmiech. Często też w tv widzę osobę wyglądającą na mocno dojrzałą, okazuje się, że jest ode mnie młodsza i wtedy myślę sobie: to, że ja w lustrze nie widzę starej baby, nie oznacza, że inni mnie tak nie postrzegają 😉 Wiele z moich szkolnych koleżanek jest juz babciami, mają zięciów, synowe, dla mnie to, póki co, zupełny kosmos. Odpowiedz Link Zgłoś
suki-z-godzin Re: Czujecie się staro? 31.07.23, 11:55 Zobaczyłam wczoraj jedną panią starszą ode mnie o 3 lata i odmłodniałam o jakieś 12. Co ciekawe, pani ta ma zwyczaj snuć teorie, że to szczupłe kobiety się źle starzeją, lol. Odpowiedz Link Zgłoś
duola77 Re: Czujecie się staro? 31.07.23, 21:56 bo to akurat widać po 60tce , rulez piekła nie ma jestem medykiem więc się naogladam i swoje spostrzezenia mam , nie uciekniesz np od osteoporozy przy BMI < nż 20 Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Czujecie się staro? 31.07.23, 22:20 jestem medykiem więc się naogladam i swoje spostrzezenia mam , nie uciekniesz np od osteoporozy przy BMI < nż 20 bym polemizowala ale mi sie nie chce Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Czujecie się staro? 31.07.23, 22:27 Daj znac gdzie przyjmujesz, od takiej lekarki trzeba wiac. Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Czujecie się staro? 01.08.23, 11:40 suki-z-godzin napisała: > Zobaczyłam wczoraj jedną panią starszą ode mnie o 3 lata i odmłodniałam o jakie > ś 12. > Co ciekawe, pani ta ma zwyczaj snuć teorie, że to szczupłe kobiety się źle star > zeją, lol. > Mniemam iż pani była gruba Źle się starzeją, skóra się szybciej sypie, kobiety poniżej swojego optymalnego BMI i te dużo powyżej. Pierwsze są wysuszone, drugie rozciągnięte nadmiarem tłuszczu. Odpowiedz Link Zgłoś
waleria_bb Re: Czujecie się staro? 01.08.23, 12:10 Chuda w razie potrzeby wypełni sobie policzki i miejsca z ubytkami tłuszczu. Załatwi to w gabinecie medycyny estetycznej w godzinę. Za to panie po schudnięciu mają takie obwisy ciała i twarzy, że potrzebny jest chirurg plastyk i inwazyjne metody, blizny, długie gojenie się. Także wybieram swoją szczurzą twarz (jak to czasem przysrywa się osobom z drobną i szczupłą buzią). Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Czujecie się staro? 01.08.23, 13:16 Ja o efekcie określonego BMI sprzed ewentualnych poprawek - w pewnym wieku jest kiepski u zbyt chudych i u grubych. Trudno odżywić permanentnie wyschniętą buzię że zbyt mała ilością tkanki tłuszczowej tudzież skórę na całym ciele. Trudno zrobić coś że zwodami po wyjściu z otyłości, ale po schudnieciu paru kilo nie ma żadnych problemów. Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Czujecie się staro? 01.08.23, 13:36 Zwisami. Drobna buzia wygląda dobrze i w młodości, i w starości. Jesil ma wystarczającą warstewkę tłuszczu. Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: Czujecie się staro? 31.07.23, 11:56 Może nie czuję się staro, ale odczuwam starość. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Czujecie się staro? 31.07.23, 11:58 Nie, w ogóle. Ale nie rozumiem, jak to się stało, że w tym roku kończę czterdzieści lat. Odpowiedz Link Zgłoś
duola77 Re: Czujecie się staro? 31.07.23, 21:58 to ma być anegdotka ? taka sobie Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Czujecie się staro? 31.07.23, 12:04 Nie,nie czuję się staro ale nie czuję się na swój wiek I zdziwiona bywam gdy spotkam rówieśnika lub kogos młodszego albo gdy opowiadam ze coś wydarzyło się 35lat temu Nie mogę "dogonić siebie "- w dodatku mam cholernie dobra pamiec i "boli"mnie ,strasznie mi nie pasuje, gdy widzę ludzi,miejsca ,budynki itp które znałam w latach nastoletnich. Wspomnienia są świeże jakby wydarzyły się parę lat temu a tu kuwa dwie dekady Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Czujecie się staro? 31.07.23, 21:33 O! To ja mam bardzo podobnie. Czasem uświadamiam sobie, że coś tam wydarzyło się np. 20 lat temu i dopada mnie myśl „to ja jestem już taka stara?”. Odpowiedz Link Zgłoś
bazia_morska Re: Czujecie się staro? 31.07.23, 12:07 Wolniej się regeneruję, jak odpuszczam sport to już padaka na maksa, trudno mi wrócić do systematycznych ćwiczeń (zawsze mialam z tym problem, ale teraz to duży wysilek). Jestem młodsza od Grzegorza Turnaua o 7 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
ayelen40 Re: Czujecie się staro? 31.07.23, 12:12 To tak jak ja. Padam spać najpóźniej koło 22.00, a kiedy 2.00 - 4.00 to były moje godziny. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Czujecie się staro? 31.07.23, 12:24 Nie, w dodatku właśnie kilka osób (płci róznej) niezależnie od siebie mi powiedziało, że wyglądam 20 lat młodziej (osobiście dawałam sobie tylko 10 lat mniej wyglądowo). Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Czujecie się staro? 31.07.23, 12:38 Teraz to już przeszlaś samą siebie, Ty %$@#%&^! Odpowiedz Link Zgłoś
ayelen40 Re: Czujecie się staro? 31.07.23, 12:45 Dobra, idę masaż twarzy sobie zrobić, może ta cholerna zmarcha koło ust trochę zlagodnieje. Ale coś czuję, że bez kwasu próżne nadzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Czujecie się staro? 31.07.23, 12:54 chatgris01 napisała: > Nie, w dodatku właśnie kilka osób (płci róznej) niezależnie od siebie mi powied > ziało, że wyglądam 20 lat młodziej (osobiście dawałam sobie tylko 10 lat mni > ej wyglądowo). > No kocie Tego tak bez fotki nie mozna zostawić Odpowiedz Link Zgłoś
bye-bye Re: Czujecie się staro? 31.07.23, 13:15 Lepiej nie, bo ematka ją szybko wyprowadzi z błędu. Niech sobie spokojnie żyje złudzeniami😁 Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Czujecie się staro? 31.07.23, 13:51 Parę ematek mnie widziało i potwierdzają Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Czujecie się staro? 31.07.23, 19:35 chatgris01 napisała: > Parę ematek mnie widziało i potwierdzają > Tak jest. Potwierdzam. Ona musi spac w formalinie albo zawarla pakt z szatanem. Odpowiedz Link Zgłoś
ayelen40 Re: Czujecie się staro? 31.07.23, 22:25 Może po prostu taki smarkaty typ? W młodości wyglądała długo jak dziecko i teraz nadrabia? Coś jak Joseph Ratzinger? Odpowiedz Link Zgłoś
leosia-wspaniala Re: Czujecie się staro? 31.07.23, 15:04 Ale ona wcale nie przesadza, wygląda spokojnie na 20 lat mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
bye-bye Re: Czujecie się staro? 31.07.23, 15:48 Ja nie twierdzę, że nie da się wyglądać młodziej niż wskazuje metryka, ale o 20 lat to jest po prostu niemożliwe, nie ma siły. Nie wiem czy na całym świecie jest choćby jedna taka osoba😸 no chyba, że ma 130 a wygląda na 110, w to jestem w stanie uwierzyć😁 Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Czujecie się staro? 31.07.23, 16:31 Ma. Mając 40 uszedłbym za 20. Mój szczeniacki ryj dość długo utrapieniem i powodem kompleksów. Niestety, skończyło się babci sranie. Obecnie wyglądam na tyle, ile mam. Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Czujecie się staro? 31.07.23, 18:46 leosia-wspaniala napisał(a): > Ale ona wcale nie przesadza, wygląda spokojnie na 20 lat mniej. no teraz to juz musowo kocie, daj się znienawidzić Odpowiedz Link Zgłoś
bye-bye Re: Czujecie się staro? 31.07.23, 19:54 Dobra po pojawieniu się drugiego głosu potwierdzającego zaczynam się łamać😸 to gdzie można cię obejrzec, napisz też koniecznie co jesz, pijesz itp.😂 Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Czujecie się staro? 31.07.23, 20:03 Chleje szampana i zre kurasanty na sniadanie Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Czujecie się staro? 31.07.23, 20:54 mid.week napisała: > Chleje szampana i zre kurasanty na sniadanie > chyba krasanty tak u mnie mówią ekspedientki w sklepie POLKI Odpowiedz Link Zgłoś
ayelen40 Re: Czujecie się staro? 31.07.23, 22:27 Albo krosanty (wymowa w Niemczech). Akurat szampan i ciasto francuskie raczej przyspieszają starzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Czujecie się staro? 31.07.23, 21:27 😀 ja kota nie widzialam, ale jej calkowicie wierze bo na forum nie zdarzyl jej sie ani jeden przesadzajacy wpis, Kot jest rzetelny do bolu, Sory😺 Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Czujecie się staro? 31.07.23, 21:31 Nie wiem czy sie liczy, ale mnie uliczni sprzedawcy sznurkowych bransoletek na Montmartre wzieli za siostre mojej corki, a bylismy z moim starym i to on sie xujowo poczul😀 Odpowiedz Link Zgłoś
myszova Re: Czujecie się staro? 01.08.23, 08:56 Ależ skąd! Dobrze się czuję i ponoć również wyglądam. Dzieci dorosły i mam więcej czasu dla siebie Odpowiedz Link Zgłoś