07.08.23, 19:18
Mam świadomość, że to mój drugi wątek dziś, ale takie pytanie pod rozwagę.
Że względu na robotę i ogólną użyteczność oraz fakt, że Niemcy (oraz Francuzi, Hiszpanie, Włosi...) zdumiewająco nie przepadają za angielskim, to pomyślałam, żeby sobie ten niemiecki odświeżyć. Uczyłam się sześć lat przez gimnazjum i liceum, miałam piątki, ale pod koniec już czułam, że mi się to "wymyka". No i potem, jak to język nieużywany, zatarł się do poziomu "Hände hoch!" ewentualnie ich heisse Marusia, jak się postaram. Ale - sześć lat było.

Pytanie - jak sądzicie, lepiej próbować samodzielnie sobie przypomnieć te A1-A2 i próbować iść na kurs B1, czy jednak zaczynać od A1?

Pytanie nr 2, jeśli pierwsza możliwość wyda się sensowniejsza - polecacie jakieś podręczniki? Bo tego jest w cholerę. Do szwedzkiego były dwa...
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Niemiecki 07.08.23, 19:26
      Zacznij od co najmniej A2, jak masz możliwość, spróbuj oglądać jakieś filmy po niemiecku z napisami, mogą być po polsku, osłuchasz się. Podręczniki teraz są tak robione, że sama się nie nauczysz, za dużo roboty. Ja bym na twoim miejscu poszła na kurs, mieszkasz w Krakowie, tak? To Instytut Goethego bym poleciła, chyba, że moja wiedza w temacie kursów jest od dawna nieaktualna. Zapisujesz się na kurs po rozwiązaniu testu kompetencji językowych, może ktoś zobaczy, że nie jesteś świeżakiem.
      • madame_edith Re: Niemiecki 07.08.23, 19:28
        Haha to samo doradzilyśmy 😁
    • madame_edith Re: Niemiecki 07.08.23, 19:28
      Ja bym spróbowała pooglądać na netfliksie seriale po niemiecku (z dubbingiem i napisami po niemiecku). Zobaczysz czy i ile Ci się przypomni i wtedy zdecydujesz.
    • szybki-lisek Re: Niemiecki 07.08.23, 19:32
      Na spotify są fajne podcasty do niemieckiego.
      • bazia_morska Re: Niemiecki 07.08.23, 19:37
        A na YT polecam YourGermanTeacher i Easy German, Pionierkiwniemieckim na insta (od B1). Powodzenia!
    • mid.week Re: Niemiecki 07.08.23, 19:39
      No bez przesady, po 6 latach nie zaczynaj od A1, nie wierzę ze az, tak bardzo zapomniałaś.
      Czy kurs czy książka w domu - nie wiem. Ja bez kursu nie mam motywacji, ale znam ludzi, ktorzy dziobią co wieczór lekcje na duolingo.
    • zielonazaba9999 Re: Niemiecki 07.08.23, 19:40
      Jestem w takiej sytuacji jak Ty. Niemiecki na studiach, potem lata przerwy. Odświeżam język z aplikacją Duolingo (bezpłatna). Tam jest test poziomujący, można też zacząć od 0. Ja na razie jestem zadowolona.
    • chococaffe Re: Niemiecki 07.08.23, 19:44
      imho to zależy od tego jakim jesteś typem ucznia, jaki masz poziom samodyscypliny. Niektórzy sami sobie odświeżą to co kiedyś umieli, niektórzy potrzebują "dyscyplinatora" z zewnątrz, który narzuci regularność.
      • marusia_ogoniok_102 Re: Niemiecki 07.08.23, 19:50
        No jest ze mną ten problem, że o ile z ręką na sercu przyznam, że świetnie pracuję zdalnie, tak zupełnie nie umiem się zdalnie uczyć, właśnie przez brak samodyscypliny. Jak już coś umiem, to daj ci Boże zdrowie, mogę siedzieć i po 8 godzin, czemu nie, ale jak się dopiero uczę to masakra. Najlepiej by mnie było posadzić w pustym pokoju w którym jest tylko stolik, krzesło i nauczyciel - a i wtedy możliwe, że znalazłabym rozpraszacza.
        • te_de_ka Re: Niemiecki 07.08.23, 19:56
          Znajdź sobie w towarzystwo on-line do nauki, wtedy trzeba się zmobilizować na spotkanie o okreslonej porze. Na niektórych to działa mobilizująco.
        • chococaffe Re: Niemiecki 07.08.23, 19:59
          to znasz odpowiedź - zapisz się na zajecia z nauczycielem. Tam gdzie są kursy zwykle są testy, po których oni wybiorą Ci poziom.grupę. Jeżeli indywidualnie - nauczyciel się dostosuje do Twojego poziomu wszystkich podstawowych kompetencji językowych.

A oglądanie filmów, czytanie itd - jak najbardziej - oprócz nauki. Przynajmniej na początku. Myślę, że od ugruntowanego poziomu B2 można już znacznie więcej robić samego.

p.s. dla mnie największym rozpraszaczem w nauce jezyków jest nadmiar podręczników - sama wprowadzam sobie chaos rzucając się na nowy kolejny, jeszcze fajniejszy podręcznik.
          • chococaffe Re: Niemiecki 07.08.23, 20:00
            errata" 'robić samemu" nie "samego"
            • jottka Re: Niemiecki 07.08.23, 20:11
              jak jesteś z Krakowa, to tak, Instytut Goethego po wakacjach plus też po wakacjach sprawdź w Wojewódzkiej na Rajskiej, czy mają bezpłatne konwersacje. od paru lat zapraszali rozmaitych natywnych i można było raz na jakiś czas (różnie w zależności od języka) przyjść i porozmawiać sobie o niczymsmile

i raczej nie rzucaj się na filmy (w sensie serial, fabuła), bo to jest zawsze dość trudne, dźwięk dobiega realistycznie, czyli niekoniecznie wolno i wyraźnie, a napisów nie należy czytaćsmile lepsze są jakieś krótkie filmiki jak na YT czy podcasty (zależy czy wolisz tylko słuchać, czy też coś widzieć) z ulubionej dziedziny, szybciej się zorientujesz, co oni tam szemrzą. do nauki czy powtarzania słówek dobra jest dowolna apka, bo wymusza regularność, tj. jak nie zapamiętasz zwrotu, to go będziesz oglądać do znudzeniasmile
              • jottka Re: Niemiecki 07.08.23, 20:12
                a, i w bibliotece krakowskiego GI są przerażająco pomocne i kompetentne bibliotekarkismile
                • marusia_ogoniok_102 Re: Niemiecki 07.08.23, 20:30
                  Okej, czyli ogólnie zgadzamy się, że Instytut Goethego, okej, będę miała w pamięci smile
              • alpepe Re: Niemiecki 07.08.23, 20:23
                Seriale nieniemieckie mają bardzo dobrze nagraną ścieżkę dźwiękową, jak weźmie na tapetę serial, który zna np. po angielsku, to akcja będzie dość łatwa do ogarnięcia, a jak szybko czyta, to i czytanie i rozumienie tego, co usłyszała, to będzie moment. Nie mówię o tym, by oglądała Tatort. Często nie da się zrozumieć na początku, kto coś powiedział w obcym języku, jeśli się nie widzi tekstu. Ulubiona dziedzina nie rozwija słownictwa ogólnego, a marusia chce najpierw sobie przypomnieć.
                • jottka Re: Niemiecki 07.08.23, 20:33
                  to nie o to chodzi - po pierwsze nie wiemy, czy ona jest wzrokowcem, czy słuchowcem, to ma znaczenie. po drugie - ja tu nie oszczerzam niemieckich seriali, że są źle nagranesmile mnie chodzi o to, że na wstępnych etapach nauki dowolnego języka trudno jest, o ile ktoś nie ma wyraźnych zdolności w tym kierunku, złapać swobodny dialog, a taki jest w filmach. rozmaite akcenty, skrótowe wyrażenia, niedokończone zdania, slang itp. itd. można się łatwo zniechęcić (jezu, nawet zwykłej rozmowy nie rozumiem), a na tym poziomie ważna jest motywacja. dlatego lepsze są filmiki czy podkasty ze znanej dziedziny, bo zaczynamy łapać, o co idzie.

poza tym równie dobrze można czytać blogi kulinarne, jeśli akurat mamy preferencje oglądacza, a potem dopiero przejść do vlogów o bawarskich kiełbaskach. ważne, żeby delikwent się ucieszył, że przyswaja i samo idziesmile
                  • jottka Re: Niemiecki 07.08.23, 20:35
                    a, jeszcze jedno - z tymi napisami chodzi o to, że nie powinno się ich czytać. masz zrozumieć (zacząć rozumieć) sensy w danym języku, potem możesz popracować ze słowniczkiem. czytanie napisów ustawia mózg na przekład, nie na przyswajanie danego narzecza.
                    • snakelilith Re: Niemiecki 07.08.23, 20:59
                      Dlatego dobre są zagraniczne seriale z niemieckim dubbingiem. Tam nie ma slangu, ani akcentów, tym bardziej gdy wybierze się coś neutralnego z zachowawczym, poprawnym językiem,. jak np. jakieś historyczne kryminały typu Poirot, gdzie na dodatek zadaje się masę pytań, są odpowiedzi, opisy sytuacji itd.
                      • madame_edith Re: Niemiecki 07.08.23, 21:41
                        Tak, dokładnie to miałam na myśli. Niemiecki dubbing jest bardzo wyraźny i świetnie się nadaje do celów naukowych.
                    • katriel Re: Niemiecki 07.08.23, 21:09
                      > czytanie napisów ustawia mózg na przekład

Ale czemu na przekład, skoro napisy są w tym samym języku co tekst mówiony (i słowo w słowo go powtarzają) i żaden inny język tu w ogóle nie występuje, żeby można było na niego przekładać? Ja zrozumiałam, że mówimy o niemieckich napisach do niemieckiego filmu, żeby można było zobaczyć, co oni tam powiedzieli, jeśli nie da się wyłapać słuchem.
                    • niemcyy Re: Niemiecki 08.08.23, 10:02
                      jottka napisała:

> a, jeszcze jedno - z tymi napisami chodzi o to, że nie powinno się ich czytać.
                      > masz zrozumieć (zacząć rozumieć) sensy w danym języku, potem możesz popracować
                      > ze słowniczkiem. czytanie napisów ustawia mózg na przekład, nie na przyswajanie
                      > danego narzecza.

Alpepe chyba chodzilo o ogladanie filmow z napisami tez po niemiecku.
                      • taniarada Re: Niemiecki 08.08.23, 11:57
                        Niemiecki to dużo tego języka na co dzień . Alpepe dobrze mówi .Od dzisiaj tylko w tym języku na forum proszę .
    • shmu Re: Niemiecki 07.08.23, 20:51
      Ja po 5 latach w podstawówce ,,wskoczyłam" na A2 w wieku 34 lat. A0/1 przypomniałam sobie sama. Kiedyś były takie kursy Coffee break ... Tu wstaw język. Mi się bardzo przydały do odświeżania, ale trzeba umieć angielski. To podcast, w którym pan uczy dziewczynkę, choć może z roznymi językami postaci się zmieniaja. Podręcznik tak na prawdę jakikolwiek, który Ci podpasuje w księgarni. Moim zdaniem mało ważny, bo nic nowego już się nie da wymyśleć, szczególnie na etapie A0/1.
      Jeszcze mi się przypomniało - sprawdź Deutsche Welle - tam jest mnóstwo świetnych materiałów dla wszystkich poziomów nauki.
    • lu_na_be Re: Niemiecki 07.08.23, 20:53
      A może coś takiego? Na Uniwesytecie Warszawskim w ramach uniwersytetu otwartego jest taki kurs online:
      "Niemiecki – gruntowne porządki! Uczyłeś się, ale niewiele pamiętasz? Ten kurs jest dla Ciebie! (poziom A1/A2) – kurs online".
      Może dobre na początek?
      • marusia_ogoniok_102 Re: Niemiecki 07.08.23, 21:04
        Dzięki, ale jeśli wybiorę już jakiś kurs, to musi być stacjonarny, więc w Krakowie.
    • taki-sobie-nick Re: Niemiecki 07.08.23, 21:28
      Francuzi jeszcze bardziej nie przepadają za niemieckim.
      • snakelilith Re: Niemiecki 07.08.23, 21:34
        Francuzi nie przepadają generalnie za żadnym językiem oprócz francuskiego, ale to chyba nie ma większego znaczenia dla autorki wątku, która chce podszkolić język, którego się już uczyła.
      • marusia_ogoniok_102 Re: Niemiecki 07.08.23, 21:41
        Nope. Z francuskim nawet nie próbuję, to jest jakaś czarna magia. Ty wiesz, jak jest "gęś" po francusku? "Oie". A jak się to wymawia? "Ua"! Czyli wepchnęli w słówko trzy samogłoski obok siebie i postanowili, że wymawiać będą za pomocą pozostałych dwóch, żeby im przykro nie było. O, nie. Francuski nie.
        • pearl3434 Re: Niemiecki 07.08.23, 23:11
          🤣🤣🤣🤣
        • primula.alpicola Re: Niemiecki 07.08.23, 23:48
          Mam to samo z francuskim🤦‍♀️ nie widzę absolutnie żadnego związku między tym co słyszę i tym co jest napisane, to jest jakiś obłęd. Hiszpański i włoski przy tym, to łatwizna.
          A na temat, jeśli nie jesteś z tych zdyscyplinowanych, to idź na kurs. A w trakcie tych swoich długich wędrówek słuchaj jakichś podcastów.
          • simply_z Re: Niemiecki 08.08.23, 10:35
            Sa latwiejsze w wymowie, natomiast gramatyka wloska, na wyzszym poziomie jest ciezka. Niemiecka to przy tym pikus
            • marusia_ogoniok_102 Re: Niemiecki 08.08.23, 10:52
              Prawda, włoskiego próbowałam się uczyć w gimnazjum. Rodzajniki, jak zawsze, mnie pokonały. Gli, li, lo, dell'... ech.
        • pade Re: Niemiecki 08.08.23, 00:00
          " Czyli wepchnęli w słówko trzy samogłoski obok siebie i postanowili, że wymawiać będą za pomocą pozostałych dwóch, żeby im przykro nie było."

boskiebig_grinbig_grinbig_grin
        • mid.week Re: Niemiecki 08.08.23, 13:01
          marusia_ogoniok_102 napisała:

>Ty wiesz, jak
          > jest "gęś" po francusku? "Oie". A jak się to wymawia? "Ua"! Czyli wepchnęli w
          > słówko trzy samogłoski obok siebie i postanowili, że wymawiać będą za pomocą po
          > zostałych dwóch, żeby im przykro nie było.

Kocham ♥️😂
    • totutotam.org Re: Niemiecki 08.08.23, 08:00
      Jeśli umiesz pracować sama na Deutsche Welle znajdziesz sporo ciekawych, dobrze przygotowanych materiałów. Ale i tak najważniejsze to praktyka, trzeba mieć kogoś do interakcji.
    • kafana Re: Niemiecki 08.08.23, 10:40
      Niemiecki ma prosta gramatykę a trudne słownictwo wiec zdecydowanie opcja nr 1.
    • taniarada Re: Niemiecki 08.08.23, 13:53
      Najprostsze to mówić przy dziecku po niemiecku. Marusia władała rosyjskim ,ale to Janek nauczył ją polskiego .To poliglotka więc nie będzie problemu z niemieckim 😊

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka