Dodaj do ulubionych

Perseidy 2023

13.08.23, 00:35
Wybrałam sie na nocne bieganie w pola. Tam gdzie ciemno i widac gwiazdy. Wypatrzylam calą chmarę satelitow, jednego helikoptera i rejsowe rayanery. Spotkalam sarny i cala masę par oczu patrzacych z ciemności. Niebo dzis u mnie wyjatkowo piękne, noc ciepła, komary tną jak zloto, wlazlam w błoto, upocilam sie, w drodze do domu rozladowala sie czołówka. Kocham ♥️
Obserwuj wątek
    • kk345 Re: Perseidy 2023 13.08.23, 00:43
      Dziś chmury, ale wczoraj widziałam trzy małe perseidki i jeden wielki meteoryt 😊
      • mid.week Re: Perseidy 2023 13.08.23, 00:59
        Koniec końców widzialam 2 blyski, to chyba bylo TO. Jutro spróbuję jeszcze raz. Tylko cos na komary wezmę.
    • snakelilith Re: Perseidy 2023 13.08.23, 00:56
      Nic ni widzę. Do wczoraj u mnie codziennie lało, niebo zaciągnięte. Dziś trochę się przejaśniło, ale i tak gwiazd nie widać.
      Ale wiele lat temu widziałam Leonidy w listopadzie na wybrzeżu w Turcji. Tam było mniej światła niż u nas, więc były lepiej widoczne. Całą noc spędziłam leżąc na hotelowym dachu.
      I co roku podziwiam też przecudowne niebo na zadoopiu Jutlandi, z dala od cywilizacji. Wcześniej nie miałam nawet pojęcia, że na niebie jest tyle gwiazd, a droga mleczna jest wyraźną jasną mgłą. Tego u nas w ogóle nie widać.
      • mysiulek08 Re: Perseidy 2023 13.08.23, 01:20
        droge mleczna mamy nad chalupa taka, ze masz wrazenie, ze wystarczy sie wyciagnac i jej dotkniesz, nie jest wprawdzie tak spektakularna jak na polnocy ale zawsze to cos
        • jkl13 Re: Perseidy 2023 13.08.23, 05:55
          Mysiulek, wbijam do ciebie na chatę. Szykuj kawę i materac. U mnie nad domem było widać drogę mleczną, dopóki nie wybudowali dobrze oświetlonej drogi. Teraz nie widać nic...
          • dominika9933 Re: Perseidy 2023 13.08.23, 07:44
            Najpiękniejsze niebo jakie widziałam. Dziś spróbuję wypatrzeć perseidy. Kiedyś w Debkach oglądałam, fajne są.
          • mysiulek08 Re: Perseidy 2023 13.08.23, 08:57
            herbate moge przyszykowac, gwarantuje, ze tak dobrej nie pilas 😊 z wbijaniem poczekaj do lata, teraz za zimno i za mokro na materac, poza tym na niebie niczego poza chmurami nie widac 😂😂

a jak chcesz taka superhiper droge mleczna widac i niemal zahaczac o nia glowa, to kierunek atacama, nie ma lepszych widokow nieba niz tam
            • mysiulek08 Re: Perseidy 2023 13.08.23, 09:06
              wrzuc w googla milky way atacama 🤣🤣🤣 tak to wlasnie wyglada
        • djhenne Re: Perseidy 2023 13.08.23, 10:25
          Wierzę. Ja pierwszy, i jak dotąd jedyny, raz widziałam Drogę Mleczną w Andach.
          Jedno marzenie spełnione, teraz czekam na zorzę polarną.
    • homohominilupus Re: Perseidy 2023 13.08.23, 08:30
      Oh
      JAK
      PIĘKNIE
      🤩

Nie biegałam nigdy w nocy z czołówką.
      Na koniec ostatniej zimy wybraliśmy się na nocny, górski spacer. Była pelnia, bezchmurne niebo, dużo śniegu więc jasno. Czołówki zbędne.
      Tez pięknie było.
      • mid.week Re: Perseidy 2023 13.08.23, 08:57
        Zimą to noc jest juz po 16, wiec czołówka to moja najlepsza przyjaciółka smile
    • princesswhitewolf Re: Perseidy 2023 13.08.23, 08:48
      mid.week napisała:

> Wybrałam sie na nocne bieganie w pola. Tam gdzie ciemno i widac gwiazdy. Wypatr
      > zylam calą chmarę satelitow, jednego helikoptera i rejsowe rayanery. Spotkalam
      > sarny i cala masę par oczu patrzacych z ciemności. Niebo dzis u mnie wyjatkowo
      > piękne, noc ciepła, komary tną jak zloto, wlazlam w błoto, upocilam sie, w drod
      > ze do domu rozladowala sie czołówka. Kocham ♥️
      >
      >

Lee bez UFO nie liczy sie. 🤣🤣
    • aandzia43 Re: Perseidy 2023 13.08.23, 10:18
      Spędziłam część nocy na balkonie w wiejskim domu znajomych. Gwiazdy spadały jak należy w tych dniach sierpnia, czyste niebo było. Satelity też były. Dodatkowo darły się jakieś ptaszyska i coś lazilo po krzakach. Piękna noc, może dzisiaj pogoda też dopisze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka