erlinkka 13.08.23, 14:03 W jakim wieku wasze dziecko się zaręczyło? Czy podczas zaręczyn lub krótko po nich została ustalona data ślubu? ( jaki czas, ile lat od zaręczyn do ślubu ) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
princesswhitewolf Re: Zaręczyny dziecka 13.08.23, 14:08 Jak miał 6 lat zareczyl sie z kolezanka z klasy, dwa dni pozniej byl na podworku slub w obecnosci klasy. Niestety szybko sie rozwiedli bo dziewczynka chciala jeszcze raz wyjść za maz. Bardzo jej sie slub podobal ale juz bycie zona i mezem nie. Odpowiedz Link Zgłoś
samaasma Re: Zaręczyny dziecka 13.08.23, 14:35 Hahahaha Wiem że że to żartem ale chyba mały Prinz ma powodzenie skoro już się wkoło niego kręcą i go Usidlaja Będziesz miała problem żeby go pilnować żeby do jakiegoś rozsądnego wieku dorósł, skończył studia i zdążył się wyszaleć zdaniem go jakaś harpie złapie na dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Zaręczyny dziecka 13.08.23, 14:24 Córka dostała pierścionek jak miała 21, ma 25 i NIE MA USTALONEJ DATY ŚLUBU 😭 Odpowiedz Link Zgłoś
samaasma Re: Zaręczyny dziecka 13.08.23, 14:38 Uff całe szczęście jeszcze żeby tak z 10 lat się wy szalała i zdobyła jakiegoś sensownego faceta który też się wyszalał I po pięciu latach nie będzie mu się już sobie szukać kochanki To jest sprawdzony przepis na szczęście i ty nie będziesz zakładać wątków o tym że córka ci się rozwiodła Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Zaręczyny dziecka 13.08.23, 15:15 Zapomniałam, że nie boli mnie z tego powodu serduszko, ani nie naciskam na córkę bo CO LUDZIE POWIEDZĄ. Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Zaręczyny dziecka 13.08.23, 18:04 A z jakiego powodu ludzie mieliby cokolwiek mówić (choćby hipotetycznie?) Wiadomo, że takich zarecznyn w wieku 21 lat nikt nie bierze specjalnie poważnie, chociaż oczywiście sami zainteresowani mają prawo być przejęci. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Zaręczyny dziecka 13.08.23, 18:20 Autorka bierze, poczytaj niżej. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Zaręczyny dziecka 14.08.23, 09:30 Ludzie mówią bo taka ich natura. A kiedy ślub? A czemu jeszcze nie. Prawdziwe życie to nie eamtka, gdzie nikt nigdy nie zada pytania poza ladny dziś dzień prawda? I ja tam brałam powaznie te zaręczyny. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Zaręczyny dziecka 13.08.23, 14:36 Nieodmiennie mnie dziwi, że to pokolenie jeszcze chce ślubu Odpowiedz Link Zgłoś
dwa_kubki_herbaty Re: Zaręczyny dziecka 13.08.23, 14:41 Może nie chce. Moja koleżanka zaręczyła się 20 lat temu, dzieci już maja 8 i 10 lat a o slubie nie chce slyszec, zresztą teraz to w drugą strone raczej, jak u większości. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Zaręczyny dziecka 13.08.23, 16:13 Ej, fajnie tak, przynajmniej mogą przedstawiać "to moja narzeczona/mój narzeczony" i nie ma problemu jak nazywać (partner, partnerka nie wszędzie się przyjęło, konkubent brzmi 'sucho', kochanek 'nieobyczajnie' 😁 ) Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Zaręczyny dziecka 13.08.23, 18:21 O to jak ja… z 15 lat będzie od zaręczyn… Odpowiedz Link Zgłoś
koko8 Re: Zaręczyny dziecka 13.08.23, 14:56 To.nie jest raczej kwestia pokolenia. Niektórzy po prostu potrzebują mniej lub bardziej uroczystych zaślubin, jakichkolwiek. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Zaręczyny dziecka 13.08.23, 15:58 bene_gesserit napisała: > Nieodmiennie mnie dziwi, że to pokolenie jeszcze chce ślubu > Practicalities. Sredni z girfriend sa razem od 20 lat - slubu nie bedzie; Najmlodszy z jego miloscia zycia sa razem kilka lat - slub potencjalnie moze miec kiedys miejsce jesli im sie zachce; Najstarsza wyszla za maz zeby bylo easier sponsorowac jej meza do Kanady - jako common-law tez (of course!) mozna, ale z marriage certifcate prosciej & szybciej. Biurokracja rzadzi swiatem Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Zaręczyny dziecka 13.08.23, 18:22 To byl jedyny powód naszego ślubu. Znaczy nie wiza tylko biurokracja, która pewne sprawy stawiała w ten sposób, że warto (lub nawet trzeba) było być małżeństwem, nie parą bez ślubu. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Zaręczyny dziecka 13.08.23, 19:02 Providence, Rhode Island - wziela sobie "somsiada" Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Zaręczyny dziecka 13.08.23, 18:44 Bardzo często nie chce, mnóstwo młodych (liczę tak do 35 lat powiedzmy) żyje bez ślubu i tak chcą żyć nadal. Odpowiedz Link Zgłoś
extereso Re: Zaręczyny dziecka 13.08.23, 14:42 Moja miała 24, zięć wtedy miał chyba 27, od razu datę ślubu podała ( to jest że za rok, konkretną datę razem ustaliliśmy). Odpowiedz Link Zgłoś
obrus_w_paski Re: Zaręczyny dziecka 13.08.23, 18:33 W sensie z mama/ Tesciowa ustalali konkretna datę ślubu? A co ma mamusia do tego? Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: Zaręczyny dziecka 13.08.23, 14:51 Pytanie do mnie na czasie . Zaręczyła się w zeszłym roku w maju mając 22 lata, ślub będzie we wrześniu tego roku. Odpowiedz Link Zgłoś
alicja.delicjassa Re: Zaręczyny dziecka 13.08.23, 15:00 taka mloda 22 lata i już ślub. Odpowiedz Link Zgłoś
erlinkka Re: Zaręczyny dziecka 13.08.23, 15:10 Moja córka ma 19 lat, teraz w wakacje się zaręczyli. Ślub za 3 lata, data wybrana już. Mają swoje plany, mówią, że ślub nie oznacza od razu dziecka ale też chcą je kiedyś mieć. Odpowiedz Link Zgłoś
samaasma Re: Zaręczyny dziecka 13.08.23, 17:55 Masakra Tak sobie marnować życie A ma sue jedno Odpowiedz Link Zgłoś
dwa_kubki_herbaty Re: Zaręczyny dziecka 13.08.23, 18:48 Ktoś musi brać slub żeby inni go nie mieli. To samo z dziećmi, jedni mają drudzy nie. Kto potem będzie tworzył wątki o babciach 50 letnich? A i nowych obywateli potrzebuje Rzeczpospolita Polska - trzecia w dodatku ;P Odpowiedz Link Zgłoś
samaasma Re: Zaręczyny dziecka 13.08.23, 19:04 Więcej rozwodników nam nie trzeba i tak już statystyki są za wysokie a szczególnie dotyczy to osób które brały ślub w wieku 20 lat to one się rozwodzą Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Zaręczyny dziecka 14.08.23, 17:34 Tak, jedyne rozwody w moim otoczeniu, to nieroztropni 20-22 latkowie. Ślub ma sens najwczesniej rok, dwa po studiach. Jak kasy od rodziców nie wyciągasz na rachunki Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Zaręczyny dziecka 14.08.23, 16:55 No, a mogłaby je spędzić przyjemnie i pożytecznie, dosrywając ludziom na ematce. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Zaręczyny dziecka 13.08.23, 18:02 To co oni teraz mówią to … mówią, a będzie jak będzie. Młodzi są. Ważne by ze sobą żyli i mieszkali a nie ślub potem. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Zaręczyny dziecka 14.08.23, 17:33 No tak, ale ślub oznacza samodzielność, przede wszystkim finansowa. A mało który student może prowadzić dorosłe życie na własną rękę. Bez sensu zupełnie pomysł. No chyba, że to osoby pracujące i samodzielne, ale IMO i tak za szybko. Zbyt mala dojrzałość. Odpowiedz Link Zgłoś
jkl13 Re: Zaręczyny dziecka 13.08.23, 20:11 Ja też miałam 22 lata, jak się zaręczyłam, 3 miesiące później braliśmy ślub (nie,nie byłam w ciąży, pierwszy syn urodził się 4 lata po ślubie). Oboje pracowaliśmy, mąż skończył studia (inżynierskie), ja byłam w trakcie. Od początku utrzymywaliśmy się samodzielnie i samodzielnie mieszkaliśmy. Jesteśmy po ślubie 22 lata, mąż ciągle ten sam, więc jakoś ślub w wieku 22 lat nam nie zaszkodził. Odpowiedz Link Zgłoś
evee1 Re: Zaręczyny dziecka 13.08.23, 15:09 Moja córka mieszka ze swoim partnerem już od ponad 5 lat (ma 28 lat). Ślub w planach, być może w przyszłym roku. Jak na razie robią sobie obrączki. Zaręczyn nie planują. Odpowiedz Link Zgłoś
erlinkka Re: Zaręczyny dziecka 13.08.23, 18:29 O zmarnowaniu sobie życia napisała Samasma. Oczywiście że plany 19 latki mogą się rozlecieć i czas pokaże co będzie. Znam przypadek że para 30 latków rozstała się parę dni przed ślubem zatem bez względu na wiek różnie może być. Do ślubu mają 3 lata, zamieszkać razem mają nie wcześniej niż za rok ( mieszkanie po dziadkach jest obecnie wynajmowane). Parą są ponad 2 lata. Nie widza problemu by dalej się rozwijać, podróżować. Zaręczyny ich w niczym nie ograniczają a jak stwierdzili mają wspólny cel by składać na remont mieszkania i do wesela. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Zaręczyny dziecka 13.08.23, 18:36 Asma jest trollem i nie należy brać na poważnie tego, co pisze, bo pisze po to by namieszać ludziom w głowie. A co do reszty? O co Ci właściwie chodzi w tym wątku? Jakie odpowiedzi chcialaś uzyskać zakładając go? Para tak młodych ludzi może się zaręczyć i często to robi, na ogół żaden ślub za 3 lata z tego nie wynika. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
erlinkka Re: Zaręczyny dziecka 13.08.23, 18:40 Chciałam zapytać w jakim wieku wasze dzieci się zaręczały i ile czasu od zarexzyn do ślubu. Tak z czystej ciekawości bo wiadomo u każdego co innego. Co będzie czas pokaże i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Zaręczyny dziecka 14.08.23, 17:35 Ale akurat że sluebm 20latkow to ma wybitnie racje Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Zaręczyny dziecka 13.08.23, 18:39 A odkładanie na wesele jako wspólny cel dziewiętnastolatków to jest dla mnie jakiś kosmos! W tym wieku warto cieszyć się życiem, studiować, poznawać świat, realizować swoje pasje, wydawać na nie pieniądze (skoro mieszkanie jest), cieszyć się wolnością, otwartym światem, brakiem zobowiązań. A nie odkładać na relikt przeszłości jakim jest robienie jeden dzień za królewnę. To jest jakaś dramatyczna klęska by w dzisiejszych czasach wychować tak myślącą maturzystkę. Odpowiedz Link Zgłoś
erlinkka Re: Zaręczyny dziecka 13.08.23, 18:51 Córka idzie na studia zaoczne i do pracy, wolnością cieszyć się będzie zatem nadal. To że chcą sobie odkładać na remont i do wesela to wg akurat mnie rozsądne podejście do życia aczkolwiek akurat córka nie musi nic odkładać bo sfinansujemy to wesele. Co to znaczy cieszyć się życiem bez zobowiązań ? Jeśli oni nie odbierają zaręczyn jako jakiś obowiązków. Nic się w sumie nie zmienia w ich życiu. Jedynie oficjalnie są po zaręczynach i mają w planach ślub. Odpowiedz Link Zgłoś
erlinkka Re: Zaręczyny dziecka 13.08.23, 18:53 Chłopak córki ma 22 lata nie są więc ,,parą dziewiętnastolatków,, Odpowiedz Link Zgłoś
samaasma Re: Zaręczyny dziecka 13.08.23, 18:59 Mój boże jak miałam 22 lata to wydaje mi się że niewiele się różniłam dojrzałością od niemowlaka w beciku Najgorzej że zawsze górą jest facet bo zaraz zdradzi twoją córkę znajdzie sobie to 10 lat jaką z młodą dojdę i twoja córka zostanie porzucona rozwódką z trauma Ostatni moment żeby temu zapobiec i tutaj twoja ważna rola Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Zaręczyny dziecka 14.08.23, 17:37 22 lata, Boże toż to dzieciaki. 20 lat temu jak miałam 22 to byłam ostatnie czym zainteresowana, to ślubem. Chyba bym śmiechem zabiła, gdyby mi ktoś wspomnial Odpowiedz Link Zgłoś
extereso Re: Zaręczyny dziecka 13.08.23, 18:54 A nawet jeśli zmienia, to co? Różni są ludzie i oni chcą akurat takie marzenie realizować i super. Wydaje mi się, że cieszysz się tymi zaręczynami i nie pozwól sobie tej radości odebrać. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: Zaręczyny dziecka 13.08.23, 19:08 erlinkka napisała: Co to znaczy cieszyć się życiem bez zobowiązań ? Poczytaj wątki leanne paul piper 😉. Wszystko inne można z narzeczonym/mężem imo. Odpowiedz Link Zgłoś
samaasma Re: Zaręczyny dziecka 13.08.23, 19:01 Dokładnie wydaje mi się że Nasturcja pisze sama o osobie sama sobie zmarnowała życie takim wczesnym ślubem i teraz ma na tyle dobrej woli żeby ochronić innych Odpowiedz Link Zgłoś
ggrr.ruu Re: Zaręczyny dziecka 13.08.23, 21:11 Tak z ciekawości - miałaś ślub i wesele? Odpowiedz Link Zgłoś
krypteia Re: Zaręczyny dziecka 14.08.23, 09:40 Z ciekawości zapytam czy twoja córka studiuje albo zamierza studiować? Odpowiedz Link Zgłoś
agnesx Re: Zaręczyny dziecka 14.08.23, 16:01 Autorka pisała że córka zamierza pracować i studiować zaocznie. Moja natomiast ma 19 lat i wybiera się do szkoły policealnej by zdobyć zawód. W przyszłym roku planują zaręczyny, kiedy to dokładnie nastąpi mi nie wiadomo. Moja na razie nie pracuje. Odpowiedz Link Zgłoś
erlinkka Re: Zaręczyny dziecka 14.08.23, 16:55 krypteia napisała: > Z ciekawości zapytam czy twoja córka studiuje albo zamierza studiować? Tak zamierza zaocznie. Najpierw licencjat później może mgr. Nie wiem w czym to przeszkadza jeśli chodzi o zaręczyny. Ja sama wyszłam za mąż na drugim roku studiów dziennych i nie pracowałam ( nie z powodu ciąży), córkę urodziłam po studiach. Po prostu chcieliśmy wziąć ślub i być razem. Mieszkaliśmy razem dwa miesiące przed ślubem ( wynajęliśmy mieszkanie). Odpowiedz Link Zgłoś
ageman Re: Zaręczyny dziecka 13.08.23, 15:16 Moja córka wlaśnie się zaręczyła (24 l.), ślub w planach za 2 lata, bez konkregnej daty na razie Odpowiedz Link Zgłoś
1.wetta.1 Re: Zaręczyny dziecka 13.08.23, 16:38 Mój syn zaręczył się w ubiegłym roku w sierpniu. Ślub jest planowany na lipiec przyszłego roku. Będzie miał wówczas 27 lat, a jego narzeczona 26. Jako że będę matką pana młodego na pewno będę potrzebowała waszej porady modowej😃 sukienka łyżwiarki odpada na starcie😃 Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: Zaręczyny dziecka 13.08.23, 19:04 1.wetta.1 napisał(a): > Jako że będę matką pana młodego na pewno będę potrzebowała waszej porady modowej😃 Nie radzę 😅🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
1.wetta.1 Re: Zaręczyny dziecka 13.08.23, 19:37 Spróbuję, ale to dopiero wiosną przyszłego roku🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
palacinka2020 Re: Zaręczyny dziecka 13.08.23, 16:57 Dzieci mam male, ale ja sie w ogole nie zareczalam. Ustalilismy, ze bierzemy slub i tyle. Dziwia mnie te "zareczyny". Odpowiedz Link Zgłoś
extereso Re: Zaręczyny dziecka 13.08.23, 17:09 Myśmy się zaręczali, to znaczy mąż się oświadczył, ja się zgodziłam, ustaliliśmy że ślub za pół roku. Powiedzieliśmy jednym i drugim rodzicom ( osobno), pochwaliłam się pierścionkiem, zaczęliśmy załatwiać ślub i przyjęcie. I tyle. W tym sensie zaręczyny chyba są przydatnym elementem jeżeli ktoś chce ślubu, jako ustalenie. Zięć też nas o rękę nie prosił ( byłoby to dla mnie mega... niestosowne), ale miał potrzebę przyjść z kwiatami itd więc zrobiłam tort, a on podziękował za życzliwość. I ustaliliśmy na tym spotkaniu datę ślubu i jakieś organizacyjne szczegóły. Normalka chyba, że do jakichś rozmiar musi dojść w tym wypadku. Odpowiedz Link Zgłoś
extereso Re: Zaręczyny dziecka 13.08.23, 17:24 A, u mnie proszenia o rękę moich rodziców nie było bo już wtedy nie mogłabym tego wytrzymać, że któraś ma mną dysponować. Tylko wtedy wszyscy że mnie, poza mężem, się śmiali. Widać wyprzedzałam czasy! Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Zaręczyny dziecka 13.08.23, 18:17 Jesteśmy w podobnym wieku. U nikogo z moich znajomych, przyjaciól, rodziny, bez względu na to jak uroczysty byłby ślub i wesele, nikt nie prosił ojca o rękę córki. Nie wyprzedzałaś czasów tylko wychowalaś się w bardzo dziwnym środowisku. Odpowiedz Link Zgłoś
extereso Re: Zaręczyny dziecka 13.08.23, 18:36 Jednak, skoro czepiasz się mojego środowiska, to powiem tylko, że ja z niego jestem nader zadowolona, co nie każdy może o swoim powiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Zaręczyny dziecka 13.08.23, 18:42 Bardzo chamski wpis, rozumiem, że poczułaś się super dokopując osobie, która umie napisać otwarcie, że pochodzi z przemocowej rodziny. Niech ci idzie na zdrowie, widać jakoś musiałaś sobie zrobić lepiej. A nie chodziło mi o moje otoczenie, ja nie znam NIKOGO, z osób w moim wieku i młodszych, gdzie by takie coś jak proszenie ojca o rękę córki nastąpiło. To jest masa ludzi z wszelkiego rodzaju domów, Odpowiedz Link Zgłoś
extereso Re: Zaręczyny dziecka 13.08.23, 18:46 Może jeżeli zrezygnujesz z agresywnych wpisów, to i takich nie będziesz doświadczać. Nic nie wiesz o moim środowisku a je jednoznacznie i szybko oceniasz. Możesz być pewna, że pierwsza bym Twojej rodziny nie atakowała, bo w ogóle staram się Twoje wpisy omijać. Odpowiedz Link Zgłoś
extereso Re: Zaręczyny dziecka 13.08.23, 20:39 A jak żałuję, że to napisałam. Przepraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Zaręczyny dziecka 13.08.23, 18:15 Nie „normalka” tylko tak jest u Ciebie. Mnóstwo ludzi nie uzgadnia formy ani dary ślubu z rodzicami tylko ich informuje lub zaprasza. Albo zawiadamia po fakxie. Odpowiedz Link Zgłoś
palacinka2020 Re: Zaręczyny dziecka 13.08.23, 20:51 Ustalanie daty I "organizacyjnych szczegolow" z rodzicami nie byloby dla mnie normalne. To nie oni zajmuja sie organizacja. Dostali zaproszenie I przyjechali na gotowe. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Zaręczyny dziecka 13.08.23, 18:13 Palacinka to samo. Dwa razy wychodziłam za mąż, drugie małżeństwo udane, ani razu się nie zaręczałam. Postanowiliśmy wziąć ślub, więc poszliśmy załatwić formalności, poprosiliśmy przyjaciół na świadków, za pierwszym razem nawet daliśmy znać ludziom, że się pobieramy, za drugim już nie i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
niemcyy Re: Zaręczyny dziecka 14.08.23, 10:23 A czy zareczyny nie polegaja wlasnie na tym, ze sie postanawia wziac slub/ktos prosi kogos o reke? Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Zaręczyny dziecka 13.08.23, 18:00 W moim otoczeniu zaręczają się wyłącznie dorośli ludzie i na ogół nikogo o tym ze szczegółami nie informują więc nie da się za bardzo policzyć ile minęło od zaręczyn do ślubu. Wszyscy mieszkają za sobą przed ślubem i to jest znacznie ważniejsze dla związku niż fakt czy były zaręczyny i kiedy. Odpowiedz Link Zgłoś
erlinkka Re: Zaręczyny dziecka 13.08.23, 18:15 Dlaczego zaręczymy to zmarnowanie sobie życia ? Lub ze nikt zaręczyn w wieku 21 lat nie bierze na poważnie? Bo zbyt młodzi są ? A co jeśli ktoś ma dziecko w wieku ok 20 lat ? To też dla zabawy? Nie rozumiem podejścia że nikt nie bierze zaręczyn w wieku 21 lat na poważnie gdyż u mojej córki (19 lat więc jeszcze młodszej) wszyscy wręcz wzięli zaręczyny na poważnie. Nikt nie kupuje pierścionka zaręczynowego dla zabawy i żartu za kilka stówek....Nie organizuje romantycznej oprawy zaręczyn dla zabawy. Poza tym młodzi mają wyznaczoną datę ślubu, będą szykować sobie mieszkanie po dziadkach i mieszkać razem już przed ślubem. Ja nie widzę w tym problemu. 22 lata będzie miała córka w dniu ślubu. Odpowiedz Link Zgłoś
erlinkka Re: Zaręczyny dziecka 13.08.23, 18:19 Dodam że zaręczyli się sami na wyjeździe . Chłopak córki sam wszystko zorganizował i nas powiadomili o tym ,,po fakcie,, ale nie mamy nic przeciwko. Rodzice przyszłego zięcia też wzięli wszystko na poważnie. Młodzi mają wspólny cel i chcą za jakiś czas zamieszkać razem i za 3 lata wziąć ślub. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Zaręczyny dziecka 13.08.23, 18:23 No trudno żeby się zaręczali inaczej niż sami! Tego, że młodzi chcą nikt w tym wątku nie kwestionuje. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Zaręczyny dziecka 13.08.23, 18:20 A gdzie ja napisałam, że zaręczyny to zmarnowanie sobie życia? Bo nie widzę. Cała reszta Twojego wpisu brzmi jakbyś to Ty miała 19 lat. A skoro masz córkę w tym wieku to dobrze by było mieć więcej rozumu i wiedzy o życiu i zdawać sobie sprawę co może wyjśc z zaręczyn dziewiętnastolatki. Osobiście uważam, że szkoda życia i młodości, warto sie kształcić, pożyć na własną rękę, nie pójść z domu rodziców na wspólne zamieszkanie z przyszłym mężem, dojrzeć. Ale to ja. Odpowiedz Link Zgłoś
samaasma Re: Zaręczyny dziecka 13.08.23, 18:48 Boże zgadzam się z nasturcjiką koniec świata No właśnie wychodzenie z domu rodziców i od razu bawienie się w dom będąc dzieckiem A gdzie czas na prawdziwe życie i przyjemności i podróże i poznanie świata ???????????? Zamiast tego wybieranie kafelków i kupowanie pralek i tak już do osiemdziesiątki a potem kierunek cmentarz masakra Odpowiedz Link Zgłoś
erlinkka Re: Zaręczyny dziecka 13.08.23, 18:59 Kto powiedział że nic będą korzystać z życia, nie będą poznawać świata. Cały czas to robią, byli razem na kilku wyjazdach, wycieczkach . W czym zaręczyny i plany ślubu przeszkadzają? Odpowiedz Link Zgłoś
samaasma Re: Zaręczyny dziecka 13.08.23, 19:02 Zasady są takie jeszcze raz napiszę: Do trzydziestki piątki korzystasz życia bawisz się i podróżujesz bo trzydziesty piatce zakładasz rodzinę i zaczynasz poważnie żyć I to jest Recepta na sukces inne związki zawierane po maturze nie dają takiej gwarancji Chroń dziecko! Odpowiedz Link Zgłoś
agnesx Re: Zaręczyny dziecka 13.08.23, 19:04 Moja córka również w tym roku skończyła liceum, wybiera się do szkoły policealnej. Ma chłopaka. Wspominali że myślą o zaręczynach w przyszłym roku. Nie będę miała nic przeciwko temu. Dla mnie dobrze że myślą poważnie, chcą sformalizować kiedyś związek. Odpowiedz Link Zgłoś
samaasma Re: Zaręczyny dziecka 13.08.23, 19:13 No ale powinnaś mieć jakiś plan b jak on za 10 lat ja zostawi dla młodszej bo doświadczy kryzysu się średniego Odpowiedz Link Zgłoś
palacinka2020 Re: Zaręczyny dziecka 13.08.23, 20:54 Statystyki sa nieublagane. Malzenstwa takich mlodych ludzi nie trwaja dlugo. No i trudno odkryc "siebie" gdy od razu wskakuje sie w powazny zwiazek. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Zaręczyny dziecka 14.08.23, 12:02 palacinka2020 napisała: > Statystyki sa nieublagane. Malzenstwa takich mlodych ludzi nie trwaja dlugo. A ile to jest dlugo? Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Zaręczyny dziecka 14.08.23, 17:45 Nikt ie bierze tego na poważnie ie, bo to są dzieciaki, dorosłe ale dzieciaki co w większości żyją za.kqse rodziców i myślą gdzie będą balować pojutrze. A jak pokazuje doświadczenie tych co już trochę żyją od wieku 20 lat do zamazpojscia to jesCze że 3 partnerów jest po drodze, albo i lepiej, jak twierdz niektóre forumki. To ie jest wiek na wygłupianie się że ślubem Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Zaręczyny dziecka 13.08.23, 18:33 Moj ma dopiero 21 lat. Skończył 2 rok studiów. Wszyscy jego znajomi studiują. Więc nikt się nie zaręcza. To czas na naukę, imprezy, zabawę, rozwój a nie na zabawę w dorosłość. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Zaręczyny dziecka 13.08.23, 19:18 Corka ma 20 lat, jest w drugim zwiazku. Nie miszkaja razem bo ona studiuje w jednym miescie a on pracuje w innym, dosc daleko od siebie. Sa razem 18 miesiecy. Zareczyny wydaja mi sie czyms staroswieckim, dzis ludzie ze soba zamieszkuja i slub niczego nie zmienia. Odpowiedz Link Zgłoś
samaasma Re: Zaręczyny dziecka 13.08.23, 19:23 No i ritual zrobiła najlepiej odsuwamy absztyfikanta jak najdalej żeby córka miała czas na swoje życie i rozwój I za 15 lat ritual będzie szykować się na ślub zgodnie z wytycznymi Odpowiedz Link Zgłoś
agnesx Re: Zaręczyny dziecka 13.08.23, 19:37 ritual2019 napisał(a): > Corka ma 20 lat, jest w drugim zwiazku. Nie miszkaja razem bo ona studiuje w je > dnym miescie a on pracuje w innym, dosc daleko od siebie. Sa razem 18 miesiecy > . Zareczyny wydaja mi sie czyms staroswieckim, dzis ludzie ze soba zamieszkuja > i slub niczego nie zmienia. Jak dla mnie zaręczyny we dwoje i pierścionek nie są staroświeckie. A ślub zmienia trochę życie, nie tak łatwo się spakować i odejść jednak gdy ma się ,,papierek,,. Będąc w związku partnerskim w świetle prawa jest się obcą osobą i nie uzyska się przykładowo informacji o stanie zdrowia partnera. Nie na idealnego wieku na zaręczyny czy ślub jednak jak dla mnie bujanie się bez ślubu w okolicy 30 tki i życie na kocią łapę jest gorsze niż zaręczyny w wieku 20 kilku lat. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Zaręczyny dziecka 13.08.23, 20:00 agnesx napisała: > Jak dla mnie zaręczyny we dwoje i pierścionek nie są staroświeckie. Okay. Dla mnie sa. A ślub zmi > enia trochę życie, nie tak łatwo się spakować i odejść jednak gdy ma się ,,papi > erek,,. Będąc w związku partnerskim w świetle prawa jest się obcą osobą i nie > uzyska się przykładowo informacji o stanie zdrowia partnera. To zalezy gdzie sie mieszka. Ja nie mieszkam w pl i tu ma sie takie same prawa. Prawo jest inne w tej (i wielu innych) kwestii. Odpowiedz Link Zgłoś
przepio Re: Zaręczyny dziecka 13.08.23, 19:49 Syn miał 22 lata, ślub byl po 2 latach. Rozwód równo 3 po ślubie Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Zaręczyny dziecka 13.08.23, 21:07 Szybko poszło. Z rozwodem, ślub w normie. Odpowiedz Link Zgłoś
zaczarowanyogrod Re: Zaręczyny dziecka 14.08.23, 16:20 W mojej rodzinie zaręczali się od 19 lat do 34. Datę sobie ustalili sami, a zaręczali się też sami. Niektórzy powiadomili rodziców, niektórzy zrobili drugie zaręczyny takie przed rodziną. Nie wiem ile czasu po zaręczynach to było bo z nimi nie byłam. Daty były ustalone na od roku do 3 lat od zaręczyn. Bo tyle trzeba było wcześniej rezerwować salę. Były osoby co brały ślub parę miesięcy po zaręczynach dopasowali do terminu wolnej sali. No i Ci co tak szybko brali to już i tak ze sobą mieszkali lub właśnie urodziło się dziecko. U niektórych może termin był wcześniej niż zaręczyny. Nie do wszystkich ślubów doszło. Jedne zaręczyny były takim jakby ślubem, bo ślubu nie planują. Jedna osoba zaręczała się 3 razy i teraz nie ma nikogo. U każdego co innego. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Zaręczyny dziecka 14.08.23, 16:58 Moje dzieci jeszcze wolne. Ja się zareczylam mając lat 21, wyszłam za mąż mając 23. Moje siostry 18-22, 20-21 i 27-28 (to są pary zaręczyny -slub). Odpowiedz Link Zgłoś
banicazarbuzem Re: Zaręczyny dziecka 14.08.23, 21:04 Moja córka jeszcze jest sama. Ale ja wyszłam za mąż mając 21 lat. W tym roku będziemy mieli 22 rocznicę. Wiadomo, są lepsze i gorsze momenty ale o rozwodzie nie myślimy 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Zaręczyny dziecka 14.08.23, 21:06 No to u mnie w rodzinie tak.20 lat temu.to.przed 30 się wychodIlo za mąż, a teraz to.po 30 ..w okolicach 20 byl 1 ślub, oczywiście zakonczo y rozwodem Odpowiedz Link Zgłoś