alterego72 30.08.23, 11:49 Boicie się legionelli i w związku z tym przestawiacie się na wodę butelkowaną? Czy zupełnie nie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tiffany_obolala Re: Do miłośniczek kranówki 30.08.23, 11:55 Ale Legionella jest w mgiełce wodnej. To by trzeba w ogóle nie odkręcać kranu - nie myć się, nie spuszczać wody w toalecie itd. Niewykonalne. Odpowiedz Link Zgłoś
reinadelafiesta Re: Do miłośniczek kranówki 30.08.23, 12:00 Ale że niby mam kąpać się w butelkowanej? Spłukiwać toaletę Żywcem lub Muszynianką? Bo samo picie kranówy nie jest groźne, zakażasz się przez wdychanie drobinek wody. Odpowiedz Link Zgłoś
anilorak174 Re: Do miłośniczek kranówki 30.08.23, 12:03 Nie mozna się zarazić przez picie wody. Odpowiedz Link Zgłoś
reinadelafiesta Re: Do miłośniczek kranówki 30.08.23, 13:01 alpepe napisała: > Nie. Ja piję, nie wdycham. Zabrzmiało to nieco dwuznacznie 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Do miłośniczek kranówki 30.08.23, 12:09 Przecież nie można się zarazić pijąc wodę. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Do miłośniczek kranówki 30.08.23, 12:12 Mam własne ujęcie wody więc nie. Domowe ogrzewanie ma programy do eliminacji takich zagrożeń. Picie wody nie jest zagrożeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Do miłośniczek kranówki 30.08.23, 12:14 Zupełnie nie, nadal piję. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Do miłośniczek kranówki 30.08.23, 12:34 Nastepna waska soecjalistka z wyzszym wyksztalceniem🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
koko8 Re: Do miłośniczek kranówki 30.08.23, 12:42 Nie, nie ma związku picie wody z zarażaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwato5 Re: Do miłośniczek kranówki 30.08.23, 12:45 Masz na myśli, że będą brać prysznic z wody butelkowanej? Pijąc kranówkę nie zaraża się legionellą. Żeby zapaść na legionellozę trzeba się nawdychać bakterii, a o to najłatwiej pod prysznicem, bo wtedy kropelki wody latają w powietrzu. Odpowiedz Link Zgłoś
suki-z-godzin Re: Do miłośniczek kranówki 30.08.23, 14:58 Ciekawe czy beda watki z opisami jak ematka bierze prysznic w maseczce. Kwarantanna platkow sniadaniowych byla niezla, ale jednak pozostawila pewien niedosyt. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Do miłośniczek kranówki 30.08.23, 12:46 alterego72 napisała: > Boicie się legionelli i w związku z tym przestawiacie się na wodę butelkowaną? > > Czy zupełnie nie? Dlaczego mam się przestawiać, skoro zarażenie następuje przez wdychanie aerozolu wodnego??? S. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Do miłośniczek kranówki 30.08.23, 19:37 Wiesz, ona nie pisała o piciu, więc może sugeruje kąpiele w wodzie butelkowanej? Ja od razu idę w kozie mleko, a co tam będę sobie żałować 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Do miłośniczek kranówki 30.08.23, 13:01 Nie. Mam swoją pompę i w tej wodzie się kąpię. A piję tylko przegotowaną. Butelkowanej nie pijam bo boli mnie po niej brzuch. Odpowiedz Link Zgłoś
alterego72 Re: Do miłośniczek kranówki 30.08.23, 13:11 Dobra, jeszcze raz: czy mimo tego, że legionellą zaraża się przez wdychanie mgiełki wodnej - prewencyjnie unikacie picia kranówki? Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Do miłośniczek kranówki 30.08.23, 13:28 Nie. Piję, wdycham, no życie na krawędzi. Kto nie ryzykuje, nie pije... wody😜 Odpowiedz Link Zgłoś
pursuedbyabear Re: Do miłośniczek kranówki 30.08.23, 13:50 Nie. W moim mieście jest smaczna, czysta i nie zamierzam dokładać się do produkcji jeszcze większych ilości plastiku. Prewencyjnie mogłabym też rzucić jajka, bo salmonella. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Do miłośniczek kranówki 30.08.23, 15:10 alterego72 napisała: > Dobra, jeszcze raz: > czy mimo tego, że legionellą zaraża się przez wdychanie mgiełki wodnej - prewen > cyjnie unikacie picia kranówki? 🤦🤦🤦 Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Do miłośniczek kranówki 01.09.23, 11:50 alterego72 napisała: > Dobra, jeszcze raz: > czy mimo tego, że legionellą zaraża się przez wdychanie mgiełki wodnej - prewen > cyjnie unikacie picia kranówki? A czy ty prewencyjnie unikasz jedzenia chleba? S. Odpowiedz Link Zgłoś
suki-z-godzin Re: Do miłośniczek kranówki 01.09.23, 12:28 Przyznam ze to dosc slodkie, po miesiacach czytania jak trzesiesz sie ze strachu i przesladujesz ludzi z powodu kowida, ktorego wiekszosc przeszla jak zwykle przeziebienie, czytac teraz jak chojrakujesz w obliczu legionelli 😍 brawa za odwage i poczucie niesmiertelnosci, ale z twoim stanem zdrowia mialabym sie jednak na bacznosci. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Do miłośniczek kranówki 30.08.23, 13:53 alterego72 napisała: > Boicie się legionelli i w związku z tym przestawiacie się na wodę butelkowaną? > > Czy zupełnie nie? Zupełnie nie. Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: Do miłośniczek kranówki 30.08.23, 14:48 "Dobra, jeszcze raz: czy mimo tego, że legionellą zaraża się przez wdychanie mgiełki wodnej - prewencyjnie unikacie picia kranówki?" . Nie ja w związku z tym prewencyjnie unikam jedzenia bigosu i rozmów z nieznajomymi. Też sposób na uniknięcie zarażenia, równie skuteczny co nie picie kranówki. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Do miłośniczek kranówki 30.08.23, 19:39 Oczywiście że unikanie bigosu zmniejsza ryzyko zarażenia! Po bigosie (zwłaszcza nieświeżym) mogą wystąpić rewolucje żołądkowe, częste wizyty w toalecie, spłukiwanie, mgiełka i Legionella siup! Odpowiedz Link Zgłoś
alterego72 Re: Do miłośniczek kranówki 30.08.23, 19:49 Ciekawa jestem, czy rzeszowianki ochoczo piją kranówkę, MIMO ŻE wiedzą, że w ujęciach wodnych znajdują się bakterie legionella, i mimo że znają warunki zakażenia się tą bakterią przez człowieka. A prewencyjne niejedzenie bigosu może zabezpieczać człowieka. Przed wiatrami. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Do miłośniczek kranówki 30.08.23, 15:14 Ale, że do mycia butelkowana? Bo zakażenie następuje droga wziewna, nie pokarmowa. Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: Do miłośniczek kranówki 30.08.23, 16:37 Co tam z piciem, ale jak teraz zraszać kwiatki? Odpowiedz Link Zgłoś
dwa_kubki_herbaty Re: Do miłośniczek kranówki 30.08.23, 18:22 Nie. Zaraz się okaze że to przez nieczyszczoną klime w autobusach, urzędach czy sklepach, równie dobrze mogłabyś się bać myc ręce w wodzie z kranu a juz branie prysznica to samobójstwo ;P Odpowiedz Link Zgłoś