Dodaj do ulubionych

Hodowla Maine Coon

05.09.23, 13:27
Kochane emamy polećcie dobre i sprawdzone hodowle Maine Coonów.
Chcemy sobie takie sprawić.
Lokalizacja dowolna ale najlepiej Warszawa, Łódź, Poznań, Wrocław, Toruń. Ale jak ktoś zna super hodowle ze Szczecina czy Lublina to też niech daje namiar.
Obserwuj wątek
    • filutek.von.glutek Re: Hodowla Maine Coon 05.09.23, 13:31
      Hodowli nie znam, ale te koty są piękne - czyli nic w temacie do powiedzenia nie mam, ale się wypowiem 😁
    • lajtova Re: Hodowla Maine Coon 05.09.23, 15:25
      Liczę na 10 wpisów z poleceniami.
      • taje Re: Hodowla Maine Coon 05.09.23, 18:09
        Uderz do Triss, chyba ma maine coona.

Ja za to polecam świętą birmę, też długowłose ale mniejsze niż main coony, umaszczenie białe/kremowe, bardzo towarzyskie i uczuciowe.
    • yenna_m Re: Hodowla Maine Coon 05.09.23, 15:30
      Fidelland*PL (Łodź)
      Mocio*PL (Wawa)
      Zerbinetta*PL (pod Wroclawiem)
      Prima Forma*PL (Wrocław)
      • magia Re: Hodowla Maine Coon 05.09.23, 18:41
        Mocio tez polecam.
        • yenna_m Re: Hodowla Maine Coon 05.09.23, 19:45
          Tych hodowców znam osobiscie. Każdy sie bardzo stara i prowadzi hodowlę na wysokim poziomie smile Dba też o kontakt z domkami, zawsze sluzy pomocą i dobrą radą.
          • aniani7 Re: Hodowla Maine Coon 05.09.23, 23:08
            A Ty nie miałaś hodowli?
            • yenna_m Re: Hodowla Maine Coon 05.09.23, 23:57
              Miałaś.
              • taje Re: Hodowla Maine Coon 06.09.23, 00:01
                I faktycznie maine coony? Myślałam, że norweskie.
                • yenna_m Re: Hodowla Maine Coon 06.09.23, 00:11
                  Norweskie. Ale to małe srodowisko.
                  • taje Re: Hodowla Maine Coon 06.09.23, 00:15
                    A MC faktycznie takie obciążone genetycznie? Jakie rasy są Twoim zdaniem najzdrowsze?
                    • yenna_m Re: Hodowla Maine Coon 06.09.23, 00:27
                      Za Chiny bym nie chciała MCO.
                      O entropium zapomniałam. Też się zdarza.

Szczerze? Trudno powiedzieć. Rasa rasą a wszystko zalezy tez od linii hodowlanej.
                      • taje Re: Hodowla Maine Coon 06.09.23, 00:45
                        Pytam się bo wybrałam mojego (święta birma) jako relatywnie zdrowa rasę a weterynarz twierdzi, że mają problemy z dziąsłami i czymś tam jeszcze. Natomiast przez ostatnie 4 lata jest wzorcowym przykładem zdrowia z super zdrowymi dziąsłami i wszystkimi badaniami w normie i zastanawiam się, czy czekają mnie jakieś nieprzyjemne niespodzianki.Przy czym ja nie stosuję się do wskazówek tutejszego lekarza (zaleca suchą karmę do czyszczenia zębów) i karmię mokrym plus surowymi kawałkami mięsa, żeby czyściła sobie dziąsła. Suche tylko podczas naszych wyjazdów.
                        • yenna_m Re: Hodowla Maine Coon 06.09.23, 05:58
                          Nawet w najbardziej chorej rasie zdarzają się osobniki zdrowe jak kunie. Ale statystyki u MCO nie są zbyt optymistyczne.
                        • yenna_m Re: Hodowla Maine Coon 06.09.23, 06:02
                          Btw nie jestem zwolennikiem puszek, parę razy leczylam po puszkach koty i było to grube leczenie. A barfem mozna też fajnie rozwalic kota.
                          Moje są na suchym plus czasem gotowane mięso, ew dobrej jakosci saszety. Okazy zdrowia. Staruszka lat 16 ma wszystkie zęby. Koty znanej mi barfiarki (rowiesnicy staruszki) dawno temu mialy usuniete zęby z powodu potwornych stanow zapalnych.
                          • aniani7 Re: Hodowla Maine Coon 06.09.23, 08:44
                            Zaskoczyłaś mnie tym suchym, ale doceniam Twoje doświadczenie. Ja miałam trzy koty, nie licząc jeszcze dwóch, które były całej kamienicy, kiedy byłam dzieckiem i jadły cokolwiek. Ostatni je właśnie saszety i suche, bo je uwielbia (z ząbkami tak sobie, trzy ma już usuniete) i też ma 16 lat.
                          • magia Re: Hodowla Maine Coon 06.09.23, 09:07
                            ja znowoz nie karmie suchym, bo mam mco nerkowe a nie ma do brych karm suchych.
                            Moje dodatkowo nieclubia pic, woec mokre tovjedyne wyjscie.
                            Barfem nie bede karmic, choc na pewno bylby tańszy, ale przy 4 kotach kazdy musialabym robic 3 rozne mieszanki (mam jeszcze alergika i staruszka) i noe chce mi sie.
                          • taje Re: Hodowla Maine Coon 06.09.23, 09:17
                            Bo ani barf, ani puszki nie gwarantują zdrowia dziąseł, ale tym bardziej nie gwarantuje tego sucha karma. Najlepiej zęby z osadu czyści wgryzienie się w kawał mięcha, więc najlepsze byłoby whole prey, a drugie w kolejności surowe poprzerastane mięso. W każdym razie ja ignoruję rady weterynarza o dawaniu suchej karmy w ramach profilaktyki dziąseł, mam większe zaufanie do kocich dietetyków, i póki co, odpukać, żadnych problemów kot nie ma.

No i są puszki i puszki.
                            • yenna_m Re: Hodowla Maine Coon 06.09.23, 11:45
                              Przy wp tez mozesz wylapac jakis problem. Np kokcydiozę.
                              Fajne są przepiorki (ale wiele kotow nie lubi, z mojego stada przepiorkę zje tylko owczarek). Fajne są kurczaki jednodniowe ale chyba kot na samych kurczakach sie nie dobilansuje.
                              Swego czasu karmilam kurczakami koty. Dzis mam jedynie przepiorki. Dla psa.
                              Podaję raz w tygodniu wink
                    • ardzuna Re: Hodowla Maine Coon 06.09.23, 01:02
                      Pewna uznana nefrolożka, opiekująca się też hodowlami, powiedziała mi kiedyś, że rasowe koty nigdy nie trafiają do niej tak długowieczne jak dachowce. Oczywiście nie każdy dachowiec będzie żył 20 i więcej lat.
                      • yenna_m Re: Hodowla Maine Coon 06.09.23, 06:03
                        Popieram.
    • yenna_m Re: Hodowla Maine Coon 05.09.23, 15:32
      Moze norweg? Znajomy ma cudnego norweskiego kota (kawal chlopa) MarciMiau*PL
      Hodowca sensowny, uczciwy, koty piekne, badane.
      • yenna_m Re: Hodowla Maine Coon 05.09.23, 15:34
        Aha. Norweskie, jako rasa, o niebo zdrowsze niz mco wink
    • ophelia78 Re: Hodowla Maine Coon 05.09.23, 15:40
      Pamiętaj żeby nie wierzyć w kłamstwa o mco ze to "duże koty i ze wzgledu nA swoje gabarytu bez tendencji do wspinaczki".
      Napisałam to ja właśnie zdejmując koją kotkę 7 kg z górnych szafek w kuchni
      • ichi51e Re: Hodowla Maine Coon 05.09.23, 16:01
        Potwierdzam. Kot wspinający sie
      • triss_merigold6 Re: Hodowla Maine Coon 05.09.23, 16:03
        U mnie kotka się wspina, kot (prawie 10 kg) mniej.
      • princesswhitewolf Re: Hodowla Maine Coon 05.09.23, 16:08
        no i potrafia latac. Tak w efekcie kuli futra. Moj SpareCat to Maine Coon ktora z pietra schodow zwija sie w kule i leci na dol. swista az powietrze
      • mamtrzykotyidwato5 Re: Hodowla Maine Coon 05.09.23, 17:59
        Ale czemu zdejmujesz?
        Wejść umie, a zejść to nie?
    • majenkirr Re: Hodowla Maine Coon 05.09.23, 16:03
      A mnie się marzy orientalny krótkowłosy 🥰
    • lilia.z.doliny Re: Hodowla Maine Coon 05.09.23, 17:24
      Bierz bengala. To jedyny kot, jakiego ewentualnie mogłabym mieć. Są przeoblednie piękne.
      • princesswhitewolf Re: Hodowla Maine Coon 05.09.23, 17:53
        Ale one sie nie nadaja na niewychodzace. Sa znacznie bardziej.aktywne i wrecz agresywne. Potrzebuja bardzo duzo ruchu. Inaczej wszystko podrapane, zaslony zerwane...wiem cos o tym
        • nieeznaajoomaa Re: Hodowla Maine Coon 06.09.23, 09:22
          Owszem, potrzebują dużo ruchu, ale jak najbardziej nadają się na niewychodzące, a te pochodzące z dobrych hodowli w żadnym wypadku nie są agresywne
    • princesswhitewolf Re: Hodowla Maine Coon 05.09.23, 17:54
      Ja tan polecam Birmany. Mistyczne koty
      • taje Re: Hodowla Maine Coon 05.09.23, 18:11
        O właśnie. U góry już pisałam. W sensie Birmany = Święta Birma, te niebieskookie.
        • princesswhitewolf Re: Hodowla Maine Coon 05.09.23, 20:10
          no wlasnie. Poza tym maja takie mesmeryzujace spojrzenie i zniewalajace miau. Sapphire, mok kot ma. Lofrzyca nie z tej ziemi ale naprawde magnetyczna
          • taje Re: Hodowla Maine Coon 05.09.23, 20:24
            No właśnie. Czy te oczy mogą kłamać?
            • thea19 Re: Hodowla Maine Coon 05.09.23, 23:01
              zeza ma?
              • taje Re: Hodowla Maine Coon 05.09.23, 23:08
                Chyba Ty.
                • thea19 Re: Hodowla Maine Coon 06.09.23, 08:47
                  na środkowej focie zezulec i tyle a kot jak kot, ja jestem team pies
                  • taje Re: Hodowla Maine Coon 06.09.23, 08:58
                    A ja jestem team kot i dlatego nie chadzam po psich wątkach dopytując się z troską, czy ten ma brudne ucho a tamten krzywą łapę.
            • ardzuna Re: Hodowla Maine Coon 06.09.23, 01:05
              taje napisała:

> No właśnie. Czy te oczy mogą kłamać?

Każda pliszka swój ogonek chwali. Z moich kotów tylko jeden ma spojrzenie wyjątkowego niewiniątka. Ten na zdjęciu ma normalne kocie oczy.
            • kocynder Re: Hodowla Maine Coon 06.09.23, 06:51
              Te oczy jak najbardziej mogą kłamać. I zapewne robią to dość regularnie. Ale są przepiękne i nie takie numery im uchodzą.
              Moje marzenie na "kiedyś"...
      • nieeznaajoomaa Re: Hodowla Maine Coon 06.09.23, 09:24
        A jak u nich z miziastością? Lubią się przytulać?
        • ichi51e Re: Hodowla Maine Coon 06.09.23, 09:31
          Nie. Lubią być blisko i są strasznie ciekawskie (wiec łażą za tobą) ale z przytulaniem nie bardzo. Moja za to bardzo lubi być szczotkowana.
          • ichi51e Re: Hodowla Maine Coon 06.09.23, 09:31
            Ni tak. Tak to jest jak się odpisuje od konca
          • yenna_m Re: Hodowla Maine Coon 06.09.23, 11:42
            Ichi, wszystko zalezy od kota. Nawet w obrebie rasy. Kazdy kot ma inny charakter.
            Z reguły bardziej miziaste i spoleczne sa kocury niż kotki. Ale znów - są wyjątki bo koty nie są "pod linijkę".
        • taje Re: Hodowla Maine Coon 06.09.23, 09:31
          Birmańczyki są mega miziaste - lubią być noszone i głaskane, mój bardzo lubi być czesany. I do tego chodzą przy nodze jak pies. Nie da się zrobić kroku bez towarzystwa. Ze swoim chodzę też na spacery na smyczy, ale wiadomo, że to inny rodzaj spaceru niż z psem - idziesz albo stoisz tam, gdzie kot chce a nie na odwrót.
    • magia Re: Hodowla Maine Coon 05.09.23, 18:46
      weZ pod uwage, ze to bardzo chorowite koty w porównaniu do innych ras.
      Moze ci sie trafi zdrowy egzemplarz, czyli taki, ktory kilka lat bedzie bezproblemowy, a mozd sie trafic taki, z którym od początku bedziesz biegac po klinikach, a wtedy tysiace pln lecą.
      To jest loteria, niestety.
      • yenna_m Re: Hodowla Maine Coon 05.09.23, 19:43
        Dokładnie. Powazne problemy z sercem, powazne problemy ze stawami i z dziąsłami. Duzo kotow odchodzi bardzo wcześnie.
        Ja nie polecam tej rasy.
        • leanne_paul_piper Re: Hodowla Maine Coon 05.09.23, 20:30
          Nasze MCO nigdy nie chorowały (tfu tfu, odpukać), a mają już 11 i 15 lat.
          • nenia1 Re: Hodowla Maine Coon 05.09.23, 21:38
            leanne_paul_piper napisała:

> Nasze MCO nigdy nie chorowały (tfu tfu, odpukać), a mają już 11 i 15 lat.
            >

mój MCO w tym roku skończy 15 lat i prócz drobnostek cały czas zdrowy,
            to drugi kot dachowiec znacznie częściej choruje. Na szczęście też nic
            bardzo poważnego, ale ma np. alergię pokarmową (objawiała się wylizywaniem futra
            zanim wykryliśmy co mu jest) no i wiecznie by jadł, trzeba bardzo pilnować bo niestety szybko tyje.
            • yenna_m Re: Hodowla Maine Coon 05.09.23, 22:39
              Bo to stare linie są wink
        • ichi51e Re: Hodowla Maine Coon 05.09.23, 21:13
          Żadna loteria tylko przekazywane genetycznie wady o których hodowcy powinni uprzedzać.
          • magia Re: Hodowla Maine Coon 05.09.23, 22:12
            nikt nie robi az tak szczegółowych badań gen. zeby ci powiedziec, ze kot bedzie mial problemy z nerkami czy trzustka czy dziaslami.
            Co najwyzej dowiesz się o ryzyku HCM. Ale tu tez loteria bo kot moze zachorowac a nie musi.

• yenna_m Re: Hodowla Maine Coon 05.09.23, 22:39
              Wielu hodowców w ogole nie bada kotów wink
    • leanne_paul_piper Re: Hodowla Maine Coon 05.09.23, 19:00
      Fluffy Coons pod Warszawą.
      Cuda, nie koty.
      • triss_merigold6 Re: Hodowla Maine Coon 05.09.23, 19:40
        Prawda! Nie mam z tej akurat hodowli, ale kiedyś rozmawiałam.
    • ardzuna Re: Hodowla Maine Coon 05.09.23, 20:14
      Ja oczywiście polecam najpierw wizytę w najbliższym schronie i wybór z dostępnych tam ras.
    • kasia_piet Re: Hodowla Maine Coon 05.09.23, 20:24
      Mam w tej chwili 4 MCO na stanie, niestety hodowla, którą mogłabym polecić, już nie ma miotów, a koty są na emeryturze. Mam 4 kotki, wielkie i ciut mniejsze, lubią wchodzić i przebywać wysoko, ale nie wspinają się po siatce na balkonie. 4 już odeszły, jedna z nich - nagła śmierć sercowa, druga miała spore problemy z dziąsłami, trzeba było przycinać. Z obecnych jedna ma problem ze stawami w tylnych łapach, ale jest bardzo zaawansowana wiekowo. Większość alergiczna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka