alfa36 22.09.23, 00:34 Kto robił i napisze mi, czy do tego daje się cukier czy nie? Google mówi różnie... Zalewam chia mlekiem i słodzę, czy nie słodzę? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
daniela34 Re: Deser z chia 22.09.23, 00:37 Słodzisz, ale możesz użyć czegoś zdrowego do słodzenia, niekoniecznie cukru. Choć nie jestem apostołką idei "zero cukru" to tu alurat zamienniki się fajnie sprawdzają. Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Deser z chia 22.09.23, 00:47 Uff.. Dzięki. A myślałam, że już wszyscy śpią 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Deser z chia 22.09.23, 00:50 slodze najczesciej cukrem kokosowym, dodaje fajnego karmelowego smaku, mozna miodem ale miod mam tak aromatyczny, ze zabija zapachem wszystkie inne 😝 neutralny dosc jest syrop z agawy, moze byc melasa daktylowa itp Odpowiedz Link Zgłoś
waleria_bb Re: Deser z chia 22.09.23, 00:51 Syrop z agawy/daktylowy lub erytrytol daj, jeśli ma być zdrowszy deser. Bez cukru to moim zdaniem przejdzie tylko wtedy, jakbyś robiła na słodszym mleku roślinnym. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Deser z chia 22.09.23, 00:59 Czy ja wiem, czy syrop z agawy jest taki zdrowy? Tam jest przecież sama fruktoza. Smaku też szczerze nie znoszę, choć to kwestia gustu. Odpowiedz Link Zgłoś
bruy-ere Re: Deser z chia 22.09.23, 11:22 Jest gorszy od cukru (sacharozy), bardzo dużo jest na to badań (zainteresowanym mogę podlinkować). Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Deser z chia 22.09.23, 20:32 Wiadomo, że nie umrze, ale to niesmaczne (dla mnie). Właśnie wczoraj wyrzuciłam nowy syrop z agawy, kupiony przez pomyłkę bo opakowanie podobne do miodu. Wiem, że marnotrawstwo ale nikt tego u nas nie chciał jeść, a kończy mi się miejsce w cargo. Syropu klonowego też szczerze nie lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Deser z chia 22.09.23, 01:36 Niczym nie slodze oczywiscie. Naprawde od cukru nalezy sie odzwyczajac. poza tym to hoduje mikrokielki.z chia Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Deser z chia 22.09.23, 01:44 Ja tez w ogóle prawie nie słodzę, po prostu nie lubię słodkiego od zawsze, a smaku słodzików nie znoszę. Jak już piekę (b. rzadko) to np w serniku zmniejszam proporcję cukru o połowę. Złapałam się, ze cukru używam co najwyżej do podkręcenia wytrawnych sosów/bulionów, najczęściej w kuchni japońskiej się dodaje, np do zrobienia dashi. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Deser z chia 22.09.23, 03:39 a ja cukru używam 😀 choć nie białego (chyba,że przepis pudru wymaga), zmniejszam ilość owszem, no i nie jem słodyczy, żadnych ale z wypiekania nie zrezygnuje, za dużo mam z tego frajdy i relaksu 🤣 a i też białej mąki używam i mleka i śmietanki i masla najważniejsza jest równowaga i umiar 😎 Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Deser z chia 22.09.23, 04:19 >najważniejsza jest równowaga i umiar 😎 Zalezy z czym w zyciu.Akurat cukier niczego nie rownowazy ani nie jest zadnym umiarem. To biala smierc Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Deser z chia 22.09.23, 04:35 ty jak zwykle czytasz tylko to co chcesz przeczytac, bez wiekszego rozumienia zreszta twoje wybory prince kompletnie mnie nie interesuja, wiec laskawie do moich sie nie wtracaj, to, ze ty masz fobie i jakies tam obciazenia, to wylacznie twoj problem a nie moj nie mam zamiaru, tej mniejszej juz ilosci zycia, ktora mi na tym lez padole pozostala, spedzic na umartwianiu sie z jedzeniem cudownie zdrowych wynalazkow, za bardzo sobie cenie sybarytyzm w kazdym aspekcie mego zywota, a i geny dostalam calkiem dobre, ta ilosc cukru jaka zjem w czyms tam niczego mi nie zaburzy a juz napewno nie zabije Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Deser z chia 22.09.23, 14:53 >twoje wybory prince kompletnie mnie nie interesuja, wiec laskawie do moich sie nie wtracaj, to, ze ty masz fobie i jakies tam obciazenia, to wylacznie twoj problem a nie moj Dziwna uwaga biorac pod uwage ze wpisalas sie pod moja wypowiedzia, a zachowujesz sie tak jakbym ja zakwestionowala twoje wybory. Ta fobia prediabetes sie nazywa i dotyczy 1/3 spoleczenstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Deser z chia 22.09.23, 16:06 alez zakwestionowalas, na dodatek kompletnie nie czytajac i nie rozumiejac co napisalam mnie nie dotyczy, wiec nie przenos na mnie twoich problemow Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Deser z chia 22.09.23, 19:58 Wszystkich to dotyczy. Cukier jwyst dla kazdego szkodliwy. Chocby dla zebow. Prochnica. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Deser z chia 22.09.23, 20:07 Princess, wdech wydech. Nikt tu oręduje za zdrowotnymi właściwościami cukru. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Deser z chia 22.09.23, 20:27 >Princess, wdech wydech. Nikt tu oręduje za zdrowotnymi właściwościami cukru Nie rozumiem po co mam sie doprowadzac do hiperwentylacji. Powtorze: cukier nie jest zdrowy. A co tam mysiulek je czy ty....mnie tam nie bardzo obchodzi. Po prostu pisze o tym tu i tam. Odnosze wrazenie ze wiele rmam reaguje histerycznie na rozne wpisy jakos biorac wszystko ksobnie Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Deser z chia 22.09.23, 20:39 No ale czy Ty widziałaś, że ja piszę, że cukru prawie w ogóle nie używam bo nie lubię słodkiego smaku? Słodzików też nie. A jak już piekę od wielkiego dzwonu to zmniejszam cukier w przepisie bo inaczej mi za słodko. Gdzie tu stwierdzenie, że cukier jest zdrowy (albo niezdrowy)? Ja po prostu słodkiego smaku nie lubię! Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Deser z chia 22.09.23, 21:00 taje - aha i z tego powodu nie bardzo wiem co cie tak tu wierci. Ja pisze ogolne frazesy a tu nagle zlot forumek ktore to przezywaja. Jeszcze raz napisze dla efektu by zobaczyc ile wiecej przyleci: Cukier to ZUO- dla zebow, i metabolizmu <= pozostaje poczekac. Ja tam stawiam ze 2 jeszcze przyleca ematki bzzzzz do miodu Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Deser z chia 22.09.23, 20:11 i znowu, czytaj choc bardziej uwaznie to co sie pisze, moze okulary sa potrzebne? moze za malo witA i zle widzisz? moze luteiny ci potrzeba albo cos innego? nie mam fobii cukrowej, ani wskazan do kompletnego wyrugowania cukru ale jednak nie naduzywam, a bialego, buraczanego, rafinowanego niemal w ogole (pudru czasami jesli jst potrzebny) nie jadam slodyczy, zadnych, owoce w bardzo ograniczonym zakresie (owoce juz od jakiegos czasu sa traktowane jak cukierki/slodycze) a ty dalej sie upierasz prochnicy mozna zapobiegac, wiesz? myje sie zeby, chodzi do dentysty i takie tam Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Deser z chia 22.09.23, 20:29 Mysiulek naprawde te uwagi na temat mojego zdrowia teraz o wzroku sa kuku Co do reszty: a co mnie obchodzi co ty jesz. Ja pisze: cukier to zuo... a ta histerie wyprawia Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Deser z chia 22.09.23, 20:31 to jeszcze raz, ostatni, obiecuje ty histerie wyprawiasz, ostatnio glownie cukrowa, wskaz gdzie chwale cukier, no gdzie? a, ze nie czytasz postow, to sama sie kiedys przyznalas Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Deser z chia 22.09.23, 21:08 no ty tez nie jesli znalazlas ze napisalam ze ty niby chwalisz cukier ha ha Cukier to ZUOOoooo Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Deser z chia 22.09.23, 05:25 Wszystko jest dobre i potrzebne w miarę jezeli nie ma potwierdzonego złego wpływu z powodów medycznych jak np celiakia czy nietolerancja kropienie białka, cukru. W innym przypadku to przerost formy nad treścią i bezsens. W miarę.. nie stosuje żadnych ograniczeń a ze moj organizm tylko okresowo cukru potrzebuje to w czystej postaci kupuje go niewiele ponad kilogram rocznie. Zdaje sobie sprawie ze jem go tez w innych produktach ale mam to w nosie. Podobnie z solą bo dawno zaczęłam ja zastępować różnymi ziołami i tylko czasem moj organizm jej chce ale j/w kilogram na rok plus to co w kupowanych produktach bo sol jestbibw wędlinach, pieczywie a nawet słodyczach. Chleb bez glutenu kawa bez kofeiny, słodycze bez cukru, zero tłuszczu zero nabiału.. to jakaś paranoja na którejś ktos dobrze zarabia. I do tego zmiksowane warzywa w dziwnych postaciach Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Deser z chia 22.09.23, 14:57 Zapytaj sie jakiegokolwiek lekarza czy wszystko jest dobre i potrzebne. Odpowie ci ze nie. Poza tym lepiej zapobiegac niz leczyc czyli nie czekac na chorobe i dopiero zmieniac nawyki zywieniowe bo wtedy juz jest za pozno. Gluten mozna jesc jesli sie nie choruje na celiakie, ale pieczywo pełnoziarniste a nie biale. To ze zero tluszczu to jakas z lat 70 tych teoria. Oczywiście ze tluszcze ale tez kwestia jakie. Slodycze absolutnie nie, jesli ktos zdrowy to juz lepiej jakies domowe maloslodzone wypieki Zycze zdrowia Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Deser z chia 22.09.23, 20:33 princesswhitewolf napisała: > >najważniejsza jest równowaga i umiar 😎 > > Zalezy z czym w zyciu.Akurat cukier niczego nie rownowazy ani nie jest zadnym u > miarem. To biala smierc Akurat przy drastycznym spadku cukru u cukrzyka cukier jest nie tylko konieczny ale wrecz ratuje przed zapadnięciem w śpiączkę a nawet ratuje zycie!!! Moja mama miała cukierki we wszystkich kieszeniach i torebkach. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Deser z chia 22.09.23, 14:58 Od cukru lepiej sie odzwyczajac. Serio mowie. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Deser z chia 22.09.23, 16:04 🤦♀️ ty naprawde nie potrafisz czytac ze zrozumieniem?? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Deser z chia 22.09.23, 19:59 No nie, nie przekonam sie ze herbata z cukrem jest zdrowa 😆. Sorry ale nie. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Deser z chia 22.09.23, 20:05 prince, nie wiem, zdiagnozuj sie w kierunku adhd czy cos, wyraznie napisalam słodzona herbata to zło! gdzie ty tu widzisz SLODZENIE herbaty??? Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Deser z chia 22.09.23, 20:06 No ale Mysiulek się przecież z Tobą w tym zgadza (a przynajmniej mówi, że jej słodzona herbata nie leży). Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Deser z chia 22.09.23, 20:13 ale ona nie czyta tego co ktos pisze bo tylko jej racja jest 'najmojsza' to jest prince Taje 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Deser z chia 22.09.23, 20:24 Mysiulek przestan mnie obrazac. Reagujesz dziwnie histerycznie na cudze opinie. Sama sie diagnozuj. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Deser z chia 22.09.23, 20:28 sama kiedys przyznalas, ze nie czytasz postow, na ktore odpowiadasz, bo cos tam, costam, wiec moze czas cos z tym zrobic? chocby i zdiagnozowac histerycznie to ty reagujesz, gdyz nie olewasz rozmowce i nie czytasz tego co pisze eot, nie chce mi juz z toba gadac Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Deser z chia 22.09.23, 20:30 Popatrz na czas miedzy odpowiedziami. Kobieto ja w metrze jestem. Odpowiadam na pol gwizdka a ty sie nie wiadomo czym ekscytujesz. Wyluzuj Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Deser z chia 22.09.23, 21:07 widac. No to powtorze dla oczekiwania reakcji: Cukier to ZUO buuu Odpowiedz Link Zgłoś
ekstereso Re: Deser z chia 22.09.23, 05:05 Ja nie słodzę. Pamiętaj o dobrym wymieszaniu Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Deser z chia 22.09.23, 06:59 Założyłam kiedyś wątek o chia, bo ja z kolei mam taki problem, ze te nasionka w ogóle mi nie pecznieją. Nie wiem, co robię źle, ale nawrt po calonocnym moczenie pozostają właściwie niezmienne (może mają wokół leciutką blonkę i to wszystko). Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Deser z chia 22.09.23, 07:08 Jak to możliwe? Może tę bazę masz za gęstą, z jogurtu greckiego? Moje pęcznieją jak złoto, przez pierwsze ok. 20 minut stoją sobie słoiki na blacie, a ja mieszam co jakiś czas, bo ziarenka opadają na dno. Potem jak już spęcznieją, to rozkładają się równomiernie i idą do lodówki. A, ja tego nie nazywam deserem, to dla mnie normalny posiłek, do roboty zabieram te słoiki. Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Deser z chia 22.09.23, 10:57 No nie wiem właśnie... Robię "normalnie", czyli wsypuje nasiona (dwie łyżeczki), zalewam zimnym mlekiem. Po nocy mam zimne mleko i pływającą na górze cienką warstwę leciutko specznialych nasion 😉 Chia jest firmy Bakaland, może to ma znaczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
lady.madrugada Re: Deser z chia 22.09.23, 15:21 Ja zawsze po 15-30 minutach mieszam drugi raz i wtedy zostawiam na noc, inaczej zdarzało się, że zostawały na powierzchni. Spróbuj Odpowiedz Link Zgłoś
hosta_73 Re: Deser z chia 22.09.23, 17:17 Ale zalewasz mlekiem, przemieszasz i siup do lodowki? Ja wsypuję nasiona do mleka (roślinnego) i mieszam dość energiczne minutę lub dwie. Z nasion od razu robi się taki lekki glutek, zagęszczając trochę mleko. Odstawiam do lodówki i po jakimś czasie przemieszane jeszcze raz, by nie opadały. Daje też więcej nasion bo że 2 łyżki na szklankę mleka. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Deser z chia 22.09.23, 14:59 Musi byc bardzo rzadki plyn. Rzadki jogurt albo mleko orzechowe itd Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Deser z chia 22.09.23, 15:16 Nie musi byc koniecznie bardzo rzadki. W jogurcie greckim też da radę. grey_delphinum, ja robie miksy w blenderze, różne, napiszę co zrobiłam wczoraj: espresso, mleko migdałowe, odżywka białkowa kawowa, stewia, banan, łyżka masła migdałowego. Potem jeszcze dosypałam kawy rozpuszczalnej, bo za mało kawowe było. To rozlewam do słoików, sypię po łyżce chia i słodkiej bazyli. Mieszam aż zacznie żelować i przestanie opadać na dno. Do lodówki, rano gotowe. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Deser z chia 22.09.23, 15:25 Proszę, tak równomiernie się rozkładają. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Deser z chia 22.09.23, 15:56 Niw wiem jakie te greckie u Was ale u nas to cialo stale co mozna kroic raczej niz plyn i za boga pjcya mi na greckim nie wychodzilo. Na zwyklym juz tak. Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Deser z chia 23.09.23, 08:03 Dziewczyny, dziękuję za wszystkie rady. Spróbuję dziś z tym czestszym mieszaniem. Zastanawiam się nad ilością chia. Gdzieś wyczytałam, że nie wolno przesadzić, bo może zatkać jelito, więc dawałam tylko dwie płaskie łyżeczki na szklankę mleka. Może to za mało? Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Deser z chia 23.09.23, 08:37 Za mało. Na szklankę plynu dwie lyzki. Jak będziesz dużo pić to nic Ci się nie zatka. No i polecam tę słodką bazylię i/lub len. Zawsze to urozmaicenie i nieco inne makro. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Deser z chia 22.09.23, 07:01 Po prostu spróbuj i zobacz jak Ci smakuje. Ja słodzę stewią albo odżywką białkową, i używam nie tylko chia, ale też nasiona słodkiej bazylii, złoty len i nasiona konopi. Odpowiedz Link Zgłoś
purchawka2020 Re: Deser z chia 22.09.23, 09:08 Ja robię na napoju kokosowym i już nie słodze - on sam w sobie jest słodki. Do tego pulpa z mango ( owoc, nie z puszki). Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Deser z chia 22.09.23, 20:17 Ale kurcze, to z puszki rzadkie jest. Co z tym zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Deser z chia 22.09.23, 20:24 pulpa gotowa? bywa rzadka, zalezy od producenta, nauczona doswiadczeniem, jak juz, to wole kawalki mango w syropie nic, wrzucic do deseru Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwato5 Re: Deser z chia 22.09.23, 09:13 To zależy, czy chcesz aby było słodkie, czy nie chcesz. Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Deser z chia 22.09.23, 09:23 Można zrobić deser z rozdrobnionych owoców i chia, wówczas cukier niepotrzebny. Truskawki wystarczy pogniesc widelcem, czy inne owoce jagodowe. Mamy wówczas taki „ dżem” na zimno. Można chia wsypać do musu owocowego. Gdy wsypuje do jogurtu - nie słodzę, na wierzch dodaję owoce ( rozdrobnione lub całe) Odpowiedz Link Zgłoś