Dodaj do ulubionych

Nienawiść w narodzie

17.10.23, 09:41
Czy to się kiedyś skończy? Wchodzę na grupę FB o zbieraniu grzybów, a tam wąteczek-jatka z wyzywaniem od ryżych, me..nd i sz..mat. Najbardziej aktywne starsze panie z siwizną na głowie, straszne to jest.
Obserwuj wątek
    • makurokurosek Re: Nienawiść w narodzie 17.10.23, 09:52
      Spójrz na historię, najlepiej widać to na przykładzie holokaustu.
      Specjalnie podsycana nienawiść w celu wywołania pewnych zachowań i poczynań, które normalnie są nieakceptowalne.
    • evening.vibes Re: Nienawiść w narodzie 17.10.23, 09:57
      Dziś jadąc do pracy słuchała w radio piosenki Kwiatu Jabłoni, tekst jakby na czasie:

Wyobraź sobie, że umiesz widzieć rzecz
      Taką, jaka ona jest
      Że da się zdjąć okulary skojarzeń
      Wymazać wspomnień obrazy
      (...)
      Czy mógłby ktoś tak wyzerować świat
      Żeby się nic nie stało do wczoraj?
      Bez słów, co bolą, bez otwartych ran
      Żebyśmy się poznali od nowa

Żeby się nic nie stało do wczoraj

Jakby to było gdyby wszystko to co jest
      Miało tylko jeden dzień?
      Podalibyśmy sobie dłonie bez żalu
      Bez powrotu koszmarów

Teraz, gdy patrzę dookoła to
      Wszystko wydaje mi się czarnobiałe
      Cały mój świat się przełamał w połowie
      Możesz być świętym lub wrogiem

(...)
      Czy mógłby ktoś tak wyzerować świat
      Żeby się nic nie stało do wczoraj?
      Bez słów, co bolą, bez otwartych ran

Trudny czas przed nami sad
      • an0malia Re: Nienawiść w narodzie 17.10.23, 10:45
        Tępiąca symetrystów aracelka pisze coś o podawaniu dłoni 😁
        • evening.vibes Re: Nienawiść w narodzie 17.10.23, 10:50
          an0malia napisała:
          > Tępiąca symetrystów aracelka pisze coś o podawaniu dłoni 😁

Tyle rozumiałaś z tego tekstu? Ołkeeejjj...
      • buldog2 Re: Nienawiść w narodzie 17.10.23, 19:21
        Inny wiersz o tym samym, brakiem pogrubienia wyzerowałem wszystko wcześniejsze, Campo di Fiori. Getto 1943. Dzisiejszy dżihad. (i wszedł mi do świadomości wiersz, pominę, bo metafizyczny raczej)

Na śpiew ptaka nad brzegami Potomaku
        Kiedy zakwita magnoliowe drzewo
        I park zielonym zmąca się obłokiem,
        Słysz twój śpiew nad brzegiem Potomaku
        W uśpione płatkiem wiśniowym wieczory.
        Wybacz mi, proszę, brak tego wzruszenia,
        Które prowadzi przemocą z powrotem
        W miejsca i wiosny dawno zapomniane,
        Aby maluczkich uwodził poeta
        Patriotycznym sentymentem, serce
        Cisnął stęsknione i farbując łzy
        Miesza dzieciństwo, młodość, okolice.
        Mnie to niemi e. Po cóż mi wspominać
        Żółte od liści młodziutkich Ponary,
        Zapach wilczego łyka migdałowy,
        Echa po lasach od wrzasku cietrzewi?
        Po cóż mi znowu iść w te ciemne sale
        Gimnazjum króla Zygmunta Augusta
        Albo o sosny potrącać biczyskiem
        Na drodze z Jaszun, jak ongi Słowacki?
        Nad Mereczanką nasze to zabawy
        Były, czy dworzan króla Władysława,
        Nasze miłości i nasze rozstania
        Czy te miłości z pieśni Filomatów,
        Już nie pamiętam. Ptaku, wdzięczny ptaku,
        Ty, który dzisiaj śpiewasz mi to samo
        Co słyszał tutaj indyjski myśliwy
        Stojący z łukiem na ścieżce jeleni,
        Cóż możesz wiedzieć o zmianie pokoleń
        I o następstwie form w ciągu jednego
        Ludzkiego życia? Tamte moje ślady
        Zatarł nie tylko pęd zim i jesieni.
        Ja byłem świadkiem nieszczęść, wiem co znaczy
        Życie oszukać kolorem pamiątek.
        Radośnie słucham twoich licznych nut
        Na wielkiej, wiosną odnowionej ziemi.
        Mój dom sekunda: w niej świata początek.
        Śpiewaj! Na perłę popielatych wód
        Syp rosę pieśni z brzegów Potomaku!

(Waszyngton, 1947)
        (Z tomiku "Światło dzienne, 1953)
    • imponderabilia22 Re: Nienawiść w narodzie 17.10.23, 09:57
      Za to nie ma to jak wyzywanie od ''ciemnoty'' i ''motłochu'' przez światłe, oczytane jemadki🤣🤣🤣🤦
      • hanusinamama Re: Nienawiść w narodzie 17.10.23, 10:00
        Przyznaję się, jestem od wczoraj twoja psychofanką. Będę łazić po forum i czytać wszystko co napiszesz. Nic mi tak humoru nie poprawia jak wasza pisia czkawka powyborcza.
        • imponderabilia22 Re: Nienawiść w narodzie 17.10.23, 10:09
          hanusinamama napisała:

> Przyznaję się, jestem od wczoraj twoja psychofanką. Będę łazić po forum i czyta
          > ć wszystko co napiszesz. Nic mi tak humoru nie poprawia jak wasza pisia czkawka
          > powyborcza.
          >

A przy innym wątku taka hanusina czy inna tak potrafi ci ''dopiec'' tekstem: ''widac że masz za dużo wolnego czasu''. 🤣🤦🤦🤦

A kiedy jematka ma czas fruwać po wątkach? Miedzy studiowaniem Konstytucji, ktorą oczywiście ma w małym palcu a swoją specjalistyczną, jedyną w swoim rodzaju pracą? Jematka nigdy mnie nie zawodzi🤣🤣🤣🤣🐮

• hanusinamama Re: Nienawiść w narodzie 17.10.23, 10:48
            Ale ze zazdraszczasz mi wolnego czasu? Smuteczek.
            I dla jasności ja ci nie chcę dopiekać. Po co? Jeszcze sobie pójdziesz...
        • spirit_of_africa Re: Nienawiść w narodzie 17.10.23, 10:10
          Za nią nawet łazić nie trzeba. W każdym wątku jest. I w każdym wątku to samo- słaby docinek dla ematek i mnóstwo emotek. Taki śmiech przez łzy.
          • hanusinamama Re: Nienawiść w narodzie 17.10.23, 10:47
            Tak najpierw się turla a potem jest kupa na końcu. Ja bym zalecała wizytę u proktologa smile
            • 1matka-polka Re: Nienawiść w narodzie 17.10.23, 17:30
              hanusinamama napisała:

> Tak najpierw się turla a potem jest kupa na końcu. Ja bym zalecała wizytę u pro
              > ktologa smile
              >

🤣🤣🤣 To ci sie udalo.
              • hanusinamama Re: Nienawiść w narodzie 17.10.23, 19:05
                Ty się nie śmiej. To może być poważna sprawa.
            • 1matka-polka Re: Nienawiść w narodzie 17.10.23, 17:30
              hanusinamama napisała:

> Tak najpierw się turla a potem jest kupa na końcu. Ja bym zalecała wizytę u pro
              > ktologa smile
              >

🤣🤣🤣 To ci sie udalo.
            • melisananosferatu Re: Nienawiść w narodzie 17.10.23, 20:14
              Bo jak sie turla to ma masaz jelit i potem ta kupa jest.
              • imponderabilia22 Re: Nienawiść w narodzie 17.10.23, 21:34
                melisananosferatu napisała:

> Bo jak sie turla to ma masaz jelit i potem ta kupa jest.

U ciebie ewidentnie kupy dziś nie było i w brzuchu kręci.
        • rzepicha-piastowa Re: Nienawiść w narodzie 17.10.23, 11:18
          O tak, mam to samo. Cudownie sie oglada bol dudy pisich trolli 😂
      • alicia033 Re: Nienawiść w narodzie 17.10.23, 10:03
        imponderabilia22 napisała:

> Za to nie ma to jak wyzywanie od ''ciemnoty'' i ''motłochu'' przez światłe, ocz
        > ytane jemadki🤣🤣🤣🤦

cóż, kto sieje wiatr, ten zbiera burzę.
        Spadaj leczyć swoje traumy do mejzy, podobno wielu pomógł...
      • spirit_of_africa Re: Nienawiść w narodzie 17.10.23, 10:08
        Ale masz bol tylka big_grin
      • lauren6 Re: Nienawiść w narodzie 17.10.23, 10:09
        To nie wyzwiska, tylko stwierdzenie faktu. Spójrz sobie na rozkład wyborców wg wykształcenia 🤭
        • pade Re: Nienawiść w narodzie 17.10.23, 10:19
          to nie jest stwierdzenie faktu, to jest narracja Kaczyńskiego, tylko w drugą stronę
          skończmy już wreszcie z tą wojną, szczuciem, wyzwiskami

jak ja bym chciała, żebyśmy przestali być tak podzieleni...
          • chatgris01 Re: Nienawiść w narodzie 17.10.23, 12:06
            Pade, 100/100!
          • spirit_of_africa Re: Nienawiść w narodzie 17.10.23, 13:36
            Jasne. Nadstawiajmy drugi policzek. Wszak dni papieskie w pełni
          • runny.babbit Re: Nienawiść w narodzie 17.10.23, 16:43
            Ale tu się nie ma w co bawić w nauczycielską narrację " mnie nie obchodzi kto zaczął, podajcie sobie ręce na zgodę". Czas nazywać rzeczy po imieniu, zło to zło, głupota to głupota.
        • maly_fiolek Re: Nienawiść w narodzie 17.10.23, 12:10
          > Spójrz sobie na rozkład wyborców wg wykształcenia
          Ja, choć nigdy na PiS nie głosowałam, rozumiem ten podział. Przypomnijcie sobie rok 2015, lenia hrabiego Komorowskiego, to wywyższanie się PO, jacy to oni nie są ach och ę ą. Nie to co ta hołota bez wykształcenia. A PiS coby o nim nie mówić potrafił przekonać ludzi, tych biednych, z małych wsi i miasteczek że też są ważni. I dlatego wygrał, zwłaszcza że Tusk, który w kierownictwie był w miarę normalny (pracował w Norwegii przy zbieraniu truskawek smile ) wyjechał wtedy do Brukseli sad.
          • an0malia Re: Nienawiść w narodzie 17.10.23, 12:13
            maly_fiolek napisała:

> > Spójrz sobie na rozkład wyborców wg wykształcenia
            > Ja, choć nigdy na PiS nie głosowałam, rozumiem ten podział.

Ten podział i brandzlowanie się urojoną wyższością są śmieszne w czasach, gdy każdy głupi może mieć "wyższe wykształcenie".
            • spirit_of_africa Re: Nienawiść w narodzie 17.10.23, 13:35
              No najwyraźniej nie każdy skoro tylu pisich wyborcow się załapało tylko na podstawowe
          • natalia.nat Re: Nienawiść w narodzie 17.10.23, 13:51
            maly_fiolek napisała:

> Przypomnijcie sobie rok 2015, lenia hrabiego Komorowskiego, to wywyższanie się PO, jacy to oni nie
            > są ach och ę ą.

"Elity" pisowskie wywyższają się wcale nie mniej np. Kaczyński, Emilewicz, Terlecki. Morawiecki, Kuchciński

> A PiS coby o nim nie mówić potrafił przekonać ludzi, tych biednych, z małych wsi i miasteczek że też są ważni.

Przekonał że są ważni, rozdając nieswoje publiczne pieniądze i szczując na bogatszych, chociaż to oni muszą na to zarabiać.
            • pade Re: Nienawiść w narodzie 17.10.23, 19:50
              dokładnie tak
      • livia.kalina Re: Nienawiść w narodzie 17.10.23, 14:09
        Oczytanie to u pis-dzielców jakaś wada? Bo po raz kolejny próbujesz używać tego jako inwektywy.
    • borsuczyca.klusek Re: Nienawiść w narodzie 17.10.23, 09:57
      Lepiej się zastanówmy co zrobić by nas coś takiego nie spotkało. Nauka nowych rzeczy, ciekawość świata, czytanie i oglądanie materiałów z różnych źródeł nie tylko po polsku.
      Ogólne zadowolenie z życia też pewnie pomaga.
      • makurokurosek Re: Nienawiść w narodzie 17.10.23, 10:05
        Czy to co napisałaś uchroniło świat przed eugeniką.
        Historia kołem się toczy, a ten kto ją dobrze zna może ją w prosty sposób wykorzystać do własnych celów.
      • barbibarbi Re: Nienawiść w narodzie 17.10.23, 10:08
        No właśnie, jak nie stać się taką starszą panią? Młoda nie jestem, ale do starszej pani jeszcze kilka kroczków mi brakuje, niestety obserwuję u koleżanek rówieśniczek takie skostnienie poglądów i radykalizację. Często to jest tłumaczone "a bo ja to już nic nie muszę, już swoje przeżyłam, teraz odcinam kupony" a to odcinanie kuponów to właśnie polega na tym, że już nie trzeba się uczyć, dociekać, można osiąść a laurach, można odpuścić, powoli stawać się dewotką, bez wstydu pokazywać światu swoją arogancję i ignorancję. Tak właśnie tworzy się upiorna staruszka.
        • kira_03 Re: Nienawiść w narodzie 17.10.23, 12:11
          Bo Nie rozumieją , ze kto sie nie rozwija, ten sie cofa.
      • lella_two Re: Nienawiść w narodzie 17.10.23, 12:20
        Jako starsza pani z siwą głową zgodzę się z tobą. Trzeba byc jak prezydent- cały czas się uczyć😎
        I nadążać za technologią w miarę możliwości, nie pozwalając sobie na boomerskie i pelne wyższości " czytam tylko papier", "kidyś była muzyka, teraz to tylko hałas" albo szurskie "używam tylko gotówki". Nie dorabiać ideologii do lenistwa i ewentualnych porażek. Trzeba po prostu żyć i doceniać te wszystkie wspaniałe rzeczy, które pojawiają się każdego dnia.
        • babcia47 Re: Nienawiść w narodzie 17.10.23, 14:07
          A ja jako starsza pani, siwki nie chcą mi rosnąc, dziwię się skad to sztywne przekonanie, że dotyczy to tylko i wyłącznie starszych pan i pomijam, że ja mam odmienne obserwacje bo może akurat trafiłam na taką banku gdzie to tzw mlode osiadają na laurach pid pretekstem ze onr takie zajechane rozlicznymi obowiązkami, nie maja na nic czasu a pizatym teraz nająć inne priorytety i nie będą tracić czasu na pierdoly. Myślenie stereotypami, dopasowywanie wszystkiego do własnych wyobrażenie i poglądów, klapki na oczach, radykalizm ktory na tym forum widac szczegolnie wkasnie do starszych osób. Ja wiem najlepiej, ona to stetryczals babcia ktora ma juz demencję, chrzani jak potłuczona a przecież ja wiem lepuej bo jestem mlodsza. Wszystko juz bylo, obecne pokolenie niczego ważnego nie wymyśliło a wręcz czasem jest zapyziale i wsteczna pod wieloma względami. Stereotypy? Jak ktoras ma wyobrażenie starszej kobiety to musi być Stara zapyzualą babcia moherowa klepiaca pacuerze i nie rozumiejącej niczego z współczesnej rzeczywistości no i oczywiście z purytańskim podejście do wszystkiego , do wszystkiego się wtrącający i narzucajqca a jak już patrzy to spode łba i z najgorszymi intencjami , szukają do czego się przyczepić.. to tak w skrócie
          • lella_two Re: Nienawiść w narodzie 17.10.23, 15:19

Nie chodzi mi o to, kto jest bardziej "zapyziały", czy stary, czy młody, tylko jak nie stać się sfrustrowanym dziadem płci obojętnej, bo o to pytała borsuczyca🙂
      • bene_gesserit Re: Nienawiść w narodzie 17.10.23, 19:55
        borsuczyca.klusek napisała:

> Lepiej się zastanówmy co zrobić by nas coś takiego nie spotkało. Nauka nowych r
        > zeczy, ciekawość świata, czytanie i oglądanie materiałów z różnych źródeł nie t
        > ylko po polsku.
        > Ogólne zadowolenie z życia też pewnie pomaga.

Pełna zgoda. Szczęśliwi ludzie nie wyzywają innych. Ogólnie to chęć bycia przyzwoitą, jeśli nie dobra osobą. Można sobie pozwolić od czasu do czasu na zlosliwostke albo uszczypliwość, ale prostackie okoliczności lepiej opuścić. Na szczęście w necie to łatwe
        • an0malia Re: Nienawiść w narodzie 17.10.23, 20:11
          bene_gesserit napisała:

> Pełna zgoda. Szczęśliwi ludzie nie wyzywają innych.

Jak nam emateczka nagle złagodniała 🥰 Cóż to się stało, że znikło gdzieś je..nie PiSu, wypierd....anie, o epitetach w kierunku Jarka nie wspominając? 🥰
          Do tego coś mi się zdaje, że zamiast Adriana Du..y i długopisa będzie teraz "szanowny pan prezydent Andrzej Duda" big_grin
          Ale ja znowu węszę jakieś drugie dno, a przecież emama zawsze była łagodna jak baranek i nieawanturująca się tongue_out
          • bene_gesserit Re: Nienawiść w narodzie 17.10.23, 20:13
            Trudno mi się tłumaczyć za kogoś. Twój głos wydaje mi się w związku z tym nieodpowiadalny.
          • alicia033 Re: Nienawiść w narodzie 17.10.23, 21:43
            an0malia napisała:

> Cóż to się stało, że znikło gdzieś je..nie PiSu, wypierd....anie,

ja rozumiem, że macie w konfie traumę i głębokiego kaca ale dziś już wtorek. Piss (&wasze konfiarskie sny o potędze) zaostał wyoutowany w niedzielę.

> Do tego coś mi się zdaje, że zamiast Adriana Du..y i długopisa będzie teraz "szanowny pan prezydent Andrzej Duda" big_grin

cóż, każdemu można marzyć. Więc i tobie, trolliszcze.

> Ale ja znowu węszę jakieś drugie dno

idioci tak mają
    • hanusinamama Re: Nienawiść w narodzie 17.10.23, 09:59
      Przeciez to trolle. Wystarczy wejsc na konto, nie używane od lat (takie się kradnie i używa) albo założone niedawno.
      • ariathedevil Re: Nienawiść w narodzie 17.10.23, 10:01
        Czasem się kupuje jak Matecki konto z 20 k subskrybentów o pieskach, czy o grzybkach właśnie i wciska tam swoje trolle wiadomosci.onet.pl/szczecin/radny-pis-dariusz-matecki-od-lat-kupowal-farmy-internetowych-uzytkownikow/w829fen
      • figa_z_makiem99 Re: Nienawiść w narodzie 17.10.23, 10:07
        Trolle to trolle, ale tak się zachowują dorośli ludzie, mają zdjęcia i podpisują się imieniem i nazwiskiem, to smutne. Młodzi też zachowują się podobnie, szczególnie mężczyźni są agresywni do kobiet, kobiety do innych kobiet też.
        • hanusinamama Re: Nienawiść w narodzie 17.10.23, 11:22
          Masa kont jest przejmowanych. Moja ciotka założyła i nie korzystała. Dopiero jakiś znajomy jej napisał ze straszne bluzgi w necie puszcza w komentarzach. Syn sprawdził. Przejeli konto. Miała kilka zdjęc, jakież zyczenia na urodziny 4 lata temu wiec w miare wiarygodne konto
      • figa_z_makiem99 Re: Nienawiść w narodzie 17.10.23, 10:09
        To normalne, że ludzie mają różne poglądy, ale lecą wyzwiska, jadą po wyglądzie. I nie zanosi się, że będzie lepiej.
      • asia.sthm Re: Nienawiść w narodzie 17.10.23, 10:11
        A co, ta zapłakana kuzynka z Zábek już się zdeaktualizowała? Wyprowadziła się może tylko i nadal beksa
      • barbibarbi Re: Nienawiść w narodzie 17.10.23, 10:11
        Trolle? Na forum o grzybach? W tej dyskusji bierze udział z kilkadziesiąt osób, zazwyczaj chwalą się zbiorami, a wczoraj tam bomba nienawiści wybuchła.
        • asia.sthm Re: Nienawiść w narodzie 17.10.23, 10:17
          Ludzie przy świàtecznym stole potrafià sobie do gardła skoczyć to i grzybowe hobby nie będzie przeszkodà.
          Pis podzielił naród to niech teraz łàczy albo własne piwo wypije.
        • ariathedevil Re: Nienawiść w narodzie 17.10.23, 10:22
          oko.press/jak-podszczuwacz-dariusz-matecki-manipuluje-w-sieci Owszem kupuję się taką domenę, wpuszcza swoich podszczuwaczy i mamy "piękną" polaryzację. Grupy o grzybach, pieskach też są kupowane. Niechęć 2 grup w społeczeństwie jest i tak spora wystarczy więc jedna osoba, która podpali lont i leci. Tak samo Putin inwestuje w farmy trolli ( wiadomo tańsze od czołgów ) i tym oprócz petrorubli wygrywa w Europie.
        • hanusinamama Re: Nienawiść w narodzie 17.10.23, 11:23
          Ale tak to działa. Maja szczuć,z eby ludzie się zarli. O fabrykach trolli ruskich nie słyszałaś?
          • an0malia Re: Nienawiść w narodzie 17.10.23, 12:04
            hanusinamama napisała:

> O fabrykach trolli ruski
            > ch nie słyszałaś?

To prawda. Gdyby nie ruskie trolle, to na ematce nie byłoby tyle nienawiści do hołoty pińcet i katoli sad
            • kira_03 Re: Nienawiść w narodzie 17.10.23, 12:13
              Fakt, moze i rubelkow by wiecej wpadło, nieprawdaż, anomalio?
            • natalia.nat Re: Nienawiść w narodzie 17.10.23, 13:28
              an0malia napisała:

> To prawda. Gdyby nie ruskie trolle, to na ematce nie byłoby tyle nienawiści do hołoty pińcet i katoli sad

Jeżeli ktoś musi zarabiać na niepracującego beneficjenta 500+ sam nie otrzymując takich bonusów, albo widzi że instytucja kościółkowych z ich owieczkami włazi z butami w jego życie, to ja się w ogóle nie dziwię jego negatywnym uczuciom i wyrażeniom.
              Gorzej według mnie kiedy lider partii władzy nazywa obywateli zdradzieckimi mordami, kanaliami i nie narodem polskim.
    • midge_m Re: Nienawiść w narodzie 17.10.23, 10:01
      Duża frustracja w tej grupie, najwidoczniej. Co jest i straszne ale też smutne.
    • la_mujer75 Re: Nienawiść w narodzie 17.10.23, 10:02
      PiS to rozpętał.
      I jeszcze długo tak będzie.
      I tak- przyznaję się, że przebudzili we mnie "złe moce".
      Walczę ze sobą, ale jak słyszałam te wiadra pomyj, te inwektywy, te jawne kłamstwa, to szczucie, o budziło się we mnie cos złego.
      No, niestety.
      Zło wyzwala zło. Brzmi jak banał, ale to prawda.
      • figa_z_makiem99 Re: Nienawiść w narodzie 17.10.23, 10:11
        Tak, zło wyzwala zło, jeśli ktoś cię obraża, poniża i wyzywa, oddajesz to samo.
      • imponderabilia22 Re: Nienawiść w narodzie 17.10.23, 10:22
        la_mujer75 napisała:

> PiS to rozpętał.
        > I jeszcze długo tak będzie.
        > I tak- przyznaję się, że przebudzili we mnie "złe moce".
        > Walczę ze sobą, ale jak słyszałam te wiadra pomyj, te inwektywy, te jawne kłams
        > twa, to szczucie, o budziło się we mnie cos złego.
        > No, niestety.
        > Zło wyzwala zło. Brzmi jak banał, ale to prawda.
        >
        >
        >

🤣🤣🤣

Zacytuję typową ematke
        ''Idz na terapie'' 🤣🤣🤣🤣🤣
        • la_mujer75 Re: Nienawiść w narodzie 17.10.23, 10:34
          S p i e r d a l a j !
          To jest własnie przykład, jak zniżam się do waszego poziomu szamba.
          Mogłabym jeszcze zacytowac slowa "wielkiego prezydenta"- "spieprzaj dziadu".
          • ariathedevil Re: Nienawiść w narodzie 17.10.23, 10:40
            A mnie ona bawi, tylko żałosne pokwikiwania zostały smile
            • la_mujer75 Re: Nienawiść w narodzie 17.10.23, 10:45
              Mnie tez miło jest słyszeć ten kwik rozczarowania i frustracji smile
              To jest piekne smile
          • danaide2.0 Re: Nienawiść w narodzie 17.10.23, 10:47
            Po co te nerwy?

W sumie jest trochę jak wtedy, gdy padł komunizm. Ludzie mieli poczucie, że teraz będzie normalniej, ale i kulturalniej. Panie w sklepach na jakiś czas zrobiły się takie miłe. Jak na tym Zachodzie, co poniektórzy dali radę liznąć.

Mnie to jednak zastanawia, że PiS zmanipulował tak bardzo ludzi, którzy przecież przeszli indoktrynację za komuny i wtedy część stawiła temu opór. Jakiej lekcji nie wyniesiono?
          • hanusinamama Re: Nienawiść w narodzie 17.10.23, 10:49
            Nie!!!! Niech zostanie!!! Czkawka powyborcza pisowców jest przewyborna.
          • vasaria Re: Nienawiść w narodzie 17.10.23, 19:00
            la_mujer75 napisała:

> S p i e r d a l a j !
            > To jest własnie przykład, jak zniżam się do waszego poziomu szamba.
            > Mogłabym jeszcze zacytowac slowa "wielkiego prezydenta"- "spieprzaj dziadu".
            >

Dokładnie tak . Zgadzam się . Spierdalać stąd wszystkie ruskie trolle !
        • rzepicha-piastowa Re: Nienawiść w narodzie 17.10.23, 11:20
          Ilosc emotek swiadczy o twoim bolu dudy. Milo sie na to patrzy. Pisz dalej, bo dostarczasz (niezamierzonej) rozrywki
          • imponderabilia22 Re: Nienawiść w narodzie 17.10.23, 11:28
            rzepicha-piastowa napisała:

> Ilosc emotek swiadczy o twoim bolu dudy.

A teraz rozrysuj mi ciąg przyczynowo-skutkowy pomiędzy pierwszą a druga czescią zdania.

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
            • trampki-w-kwiatki Re: Nienawiść w narodzie 17.10.23, 11:57
              Kuiiii Kuiiii 🐽🐖🐖🐖
              • kira_03 Re: Nienawiść w narodzie 17.10.23, 12:15
                Oink oink. 🐷🐖
    • nena20 Re: Nienawiść w narodzie 17.10.23, 10:23
      Zostali kupieni i teraz mają żal bo mogą coś stracić. Do tego właśnie PiS doprowadził. Moja mama nigdy by na nich nie oddała głosu gdyby nie rozdawali dodatkowych emerytur.
      • niemcyy Re: Nienawiść w narodzie 17.10.23, 10:42
        Szkoda, ze twoja mama jest za malo madra, zeby przy wliczaniu dodatkowej emerytury uwzglednic tez inflacje i co zostalo per saldo.
        • danaide2.0 Re: Nienawiść w narodzie 17.10.23, 10:50
          To mechanizm obronny. Wiesz ile razy tym ludziom inflacja zjadała już oszczędności? Ja do dziś pamiętam zakupy mojej matki po likwidacji książeczki oszczędnościowej PKO (na mieszkanie). A ona pamiętała, jak jej ojczym palił pieniędzmi w piecu po denominacji.
          • runny.babbit Re: Nienawiść w narodzie 17.10.23, 16:48
            Mi też kilka razy chałupa się spaliła, więc dalej palę ognisko w salonie. To tego typu rozumowanie.
            Mi też kilka razy chałupa się spaliła, więc dalej palę ognisko w salonie. To tego typu rozumowanie.
    • misiamama Re: Nienawiść w narodzie 17.10.23, 10:25
      Myślę że skończy się i to dość szybko. Zmieni się narracja w mediach. Skończy się wyzywanie oponentów od zdrajców i morderców, gorszego sortu, ZOMO i co tam jeszcze było. PISowcy przestaną się ścigać w konkursie kto najbardziej dowali Tuskowi i opozycji, bo prezes już nie dysponuje marchewkami do rozdania. Franciszek dopuścił błogosławienie par homoseksualnych, więc skończy się w kościołach szczucie na mniejszości. Zresztą, kościół odcięty od finansowania ze środków publicznych, będzie zmuszony ogarnąć się i zacząć liczyć ze zdaniem owieczek. Wygaśnie kult Marii i Lecha oraz Jadwigi, z czasem znikną te koszmarne pomniki, być może uda się ekshumacja z Wawelu. Wróci normalność.
      • lella_two Re: Nienawiść w narodzie 17.10.23, 11:27
        Też jestem dobrej myśli. Skończy się medialna kroplówka z nienawiścią i szczuciem i te uczucia, jeśli nawet nie wygasną, przestaną być czymś, z czym warto się afiszować.
      • bene_gesserit Re: Nienawiść w narodzie 17.10.23, 20:01
        Myślę właśnie odwrotnie - PiS zaostrzy jeszcze bardziej oficjalny przekaz. Tylko na szczęście nie będzie już miał tuby, więc usłyszą to nieliczni oglądacze tv Republika i mrocznych oraz woniejących zakątków internetu.
    • danaide2.0 Re: Nienawiść w narodzie 17.10.23, 10:30
      Od kilku lat pisałam okazjonalnie na forum o narastającej nienawiści - często słyszałam, że to na pewno moja wina. Bo źle się ubrałam albo źle zachowałam. Ok, może ubrałam się nie za dobrze i zachowałam nie za dobrze - ale czy to od razu powód do agresywnego ataku?

Natomiast mam - właściwie miałam, bo dziś dostałam wyraźny zakaz odzywania się więcej, więc cóż, nie odezwę się - znajomego, pracującego w bardzo specyficznym miejscu podległym PiS. I dziś na pożegnanie usłyszałam, że jestem "intelektualistką wysokich obcazów" (ok, siedzę na ematce, ale akurat WO nie czytam; w sumie nie muszę, przesiąknęłam tym trochę przez osmozę żyjąc całe życie w różnych stolicach), przeczytałam też o "ryżym" i jego aktywistkach wulgarnych prostaczkach".

Nie, to nie troll. To żywy człowiek, po renomowanej polskiej uczelni, oczytany, naoglądany - raczej kultura wysoka niż popkultura.

Boli, ale co zrobić? Szkoda go, szkoda znajomości. Nienawiść jest jak trucizna, jak choroba. A PiS działa jak sekta.
    • abria Re: Nienawiść w narodzie 17.10.23, 10:38
      Najbardziej aktywne starsze panie z siwizną na głowie, straszne to jest.

slaby wynik pis, jak gdzies napisali, to wynik takze tego ze wiele takich pan od 2019 sie juz wylogowalo

wiec niedlugo sie to skonczy
    • an0malia Re: Nienawiść w narodzie 17.10.23, 10:51
      Ktoś kiedyś badania nawet zrobił.
      www.rp.pl/spoleczenstwo/art1527141-badania-wieksza-nienawisc-po-stronie-zwolennikow-opozycji-niz-pis

I ten śmieszny gość co sprawdzał rodzinę/znajomych czy nie mają karty orlenu w portfelu tongue_out
      • hanusinamama Re: Nienawiść w narodzie 17.10.23, 11:25
        I zupełnym przypadkiem przydupas Ziobry organizuje szczujnie w necie...przypadkiem, przechodził obok z tragarzami
      • natalia.nat Re: Nienawiść w narodzie 17.10.23, 13:05
        To akurat jest spodziewane i uzasadnione.
        Po pierwsze, zwolennicy PiS (partii która rządziła) mieli mniejszą potrzebę postawy konfrontacyjnej, ponieważ dostali bonus - ich opcja wygrała. Byli górą. Po drugie, myślę że w historii rządów nie mieliśmy nigdy władzy, która w takim stopniu szczuła i podsycała nienawiści do opozycji i jej zwolenników, jak pisowska. Oni w zasadzie na tym opierali swój przekaz do ludzi, można powiedzieć że wywołali wojnę polsko-polską. Nigdy wcześniej nie było w przestrzeni publicznej takiej mowy nienawiści z ust liderów partii rządzącej (zdradzieckie mordy, gorszy sort, gestapo, komuniści, złodzieje, łże-elity, nie naród polski, element animalny, ukryta opcja niemiecka, ludzie posiadający gen zdrady, gardzący polskością, dzicz, kanalie itp.). Trudno żeby zwolennicy opozycji, tak nazywani, nie mieli negatywnego stosunku do zwolenników PiS, którzy tę władze wybrali i sami też używali podobnych określeń.
        • imponderabilia22 Re: Nienawiść w narodzie 17.10.23, 13:24
          Aha. A co w tej chwili dzieje się na tymze forum? Ematki zamiast się cieszyć - tak pi prostu, to emanują taką chorą, podszytą nienawiscią radoscią. Naprawdę nie można się cieszyć tak po prostu bez poniżania, ubliżania innym? Mnie tam wali kto na kogo głosował i dlaczego, bo nic mi do tego - tylko tu chodzi o reakcje, zachowania. Wychodzi na to, że emadka to taka parszywa, zgorzkniala baba. Nie przypominam sobie, żeby jak Trzaskowski przegrał wybory prezydenckie to na forum wkroczyły zwolenniczki PiSu i wygadywaly takie rzeczy
          o swoich oponentach jak to teraz się tu dzieje. Ematka jest aż tak ograniczona?
          • lella_two Re: Nienawiść w narodzie 17.10.23, 13:50
            A ty nie mogłabyś rozpaczać po porażce jakoś bardziej z klasą? 🤣
            • imponderabilia22 Re: Nienawiść w narodzie 17.10.23, 13:56
              lella_two napisała:

> A ty nie mogłabyś rozpaczać po porażce jakoś bardziej z klasą? 🤣
              >
              >

Jakiej porażce? Jak człowiek pracowity i ogarnięty to nie ma wpływu kto rządzi. Także mi bez różnicy.

Koryto to samo, tylko gęby się zmienią. A o eldorado zamiast Holeckiej będzie nam opowiadał Kraśko 🤦🤦🤣🤣🤣🤣
              • livia.kalina Re: Nienawiść w narodzie 17.10.23, 21:32
                Jak widać miłość suwerena do pisu na pstrym koniu jeździ.
          • hanusinamama Re: Nienawiść w narodzie 17.10.23, 13:53
            "Mnie tam wali kto na kogo głosował i dlaczego, bo nic mi do tego ".buuuuuuuahahahahahaha
          • natalia.nat Re: Nienawiść w narodzie 17.10.23, 14:08
            imponderabilia22 napisała:

> Aha. A co w tej chwili dzieje się na tymze forum? Ematki zamiast się cieszyć -
            > tak pi prostu, to emanują taką chorą, podszytą nienawiscią radoscią. Naprawdę n
            > ie można się cieszyć tak po prostu bez poniżania, ubliżania innym?

Widocznie każdy widzi, co chce widzieć. Ja nie mam takich obserwacji. Ale też nie oczekuj, że ktoś będzie nadstawiał takim jak ty podjudzaczom drugi policzek, dlatego tylko że jego wizja Polski wygrała.

> Nie przypominam sobie, żeby jak Trzaskowski przegrał wybory prezydenckie to na fo
            > rum wkroczyły zwolenniczki PiSu i wygadywaly takie rzeczy o swoich oponentach jak to teraz się tu dzieje.

Widocznie masz krótką pamięć. Jak PO przegrywało, to zawsze wylewała się tutaj fala pisowskiego hejtu i nienawistnej satysfakcji. Pamiętam to dokładnie.

• asia.sthm Re: Nienawiść w narodzie 17.10.23, 15:35
              > Pamiętam to dokładnie.

To też wina Tuska przecież. 😃
    • lella_two Re: Nienawiść w narodzie 17.10.23, 11:24
      Hmmm... jako namiętna grzybiara opuściłam grupy zbieraczy dawno temu, bo jedna w drugą były to zbiorowiska nieuleczalnej konserwy. Nawet, gdy urządzano zloty, był przymus ciągania za sobą drugiej (hetero) połówki, żeby się czasem nie zawieruszyła samotna lambadziara polująca na misiów🤣
    • marylout Re: Nienawiść w narodzie 17.10.23, 11:27
      Jesteś pewna, że na dobrym forum zamieszczasz te obserwacje i utyskiwania na nadmiar agresji u pań?
    • maly_fiolek Re: Nienawiść w narodzie 17.10.23, 11:55
      Ano frustraci są wszędzie. Ostatnio na tym forum jedna forumka zwyzywała ludzi niechodzących na wybory od 'mend'. Chociaż jej daleko do krwawej zośki, która chce zabijać dzieci (ale takie narodzone, kilkuletnie).
    • falofilia.falofilia1 Re: Nienawiść w narodzie 17.10.23, 12:24
      Pisim potrzebna ogólnokrajowa psychoterapia poprzez nową , przeoraną TVP
      A tej TVP to nawet nazwę i logo należy zmienić gdyż b. żle się kojarzy
      Holeckiej najpierw pensję zmniejszyć do najniższej krajowej aby nie wzięła dużej odprawy . A najlepiej zwolnić ją i jej kumpli dyscyplinarnie bez odprawy
      • imponderabilia22 Re: Nienawiść w narodzie 17.10.23, 12:42
        falofilia.falofilia1 napisał:

> Pisim potrzebna ogólnokrajowa psychoterapia poprzez nową , przeoraną TVP
        > A tej TVP to nawet nazwę i logo należy zmienić gdyż b. żle się kojarzy
        > Holeckiej najpierw pensję zmniejszyć do najniższej krajowej aby nie wzięła duże
        > j odprawy . A najlepiej zwolnić ją i jej kumpli dyscyplinarnie bez odprawy

No, a twarzą nowej tv powinien zostać nasz prawy Kraśko🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤦🤦🤦🤦🤦🤦
        • ariathedevil Re: Nienawiść w narodzie 17.10.23, 13:00
          Kwi kwii kwiiiii smile
          • imponderabilia22 Re: Nienawiść w narodzie 17.10.23, 13:03
            ariathedevil napisała:

> Kwi kwii kwiiiii smile
            💩
        • hanusinamama Re: Nienawiść w narodzie 17.10.23, 13:55
          Zaczynam się o ciebie martwić. Jak się bedziesz tak tłuc po czole to sobie mózg obijesz...przestań.
          • vasaria Re: Nienawiść w narodzie 17.10.23, 19:04
            hanusinamama napisała:

> Zaczynam się o ciebie martwić. Jak się bedziesz tak tłuc po czole to sobie mózg
            > obijesz...przestań.
            >

Zaraz przestanie, nie będzie miał kto płacić ruskim trollom to może to tałatajstwo zniknie w końcu z forum . Tfu, pisowkie scierwo !
    • taje Re: Nienawiść w narodzie 17.10.23, 13:48
      Co się dziwisz, skoro nawet tu na emamie ledwo wygrała demokratyczną opozycja, już zaczynają się nawalanki między zwolenniczkami poszczególnych partii. Które to partie przecież będą musiały się dogadać, żeby rząd stworzyć. Zaczynam myśleć, że my to w polskich genach mamy - że czy dobrze, czy źle, trzeba się pokłócić.
    • asia_i_p Re: Nienawiść w narodzie 17.10.23, 13:56
      Po pierwsze, ludzie, którzy się zaangażowali emocjonalnie, muszą odreagować frustrację. Podejrzewam, że jakby PiS miał samodzielną większość, też bym dziś nie była najmilszą osobą pod słońcem.
      Po drugie, gniew to wbrew pozorom bardzo bezpieczna emocja, zwłaszcza gniew na tematy abstrakcyjne, niedotyczące mnie osobiście.

Opozycja ma teraz zadanie. Trzeba pokazać wściekłym i przestraszonym ludziom, że nie ma się czego bać i o co wściekać. Że oni potrafią zrobić taką Polskę, żeby każdy poczuł się dobrze, ta starsza siwa pani, na razie wściekła i agresywna, też.
    • renia266 Re: Nienawiść w narodzie 17.10.23, 14:08
      Nie chce mi się czytac całego wątku, ale uważam, że jeżeli Koalicja zacznie teraz szczuć na wyborców Pis-u i ich upokarzac, to ma jak w banku przegrane kolejne wybory. Bo taka frekwencja juz się nie powtórzy, zwolennicy koalicji nie zmotywują się, bo są teraz na górze, ich opcja wygrała. Więc jeżeli nie chcemy powrotu PIS-u to trzeba zrobić wszystko, żeby wyborcy PIS-u poczuli się pod rządami Koalicji bezpiecznie. Inaczej wojna polsko-polska będzie trwała w najlepsze.
      • rzepicha-piastowa Re: Nienawiść w narodzie 17.10.23, 15:52
        Zgadzam sie w 100%!!
        Teraz zaczyna sie ciezka praca nad znalezieniem kompromisu i nad odbudowaniem zaufania specznego.
        Trzymam za nich kciuki bo wszyscy potrzebujemy uspokojenia konfliktow
      • natalia.nat Re: Nienawiść w narodzie 17.10.23, 16:13
        renia266 napisała:

> Nie chce mi się czytac całego wątku, ale uważam, że jeżeli Koalicja zacznie ter
        > az szczuć na wyborców Pis-u i ich upokarzac...

Koalicja nie szczuła i nie upokarzała wyborców PiSu, kiedy rządził PiS, dlaczego miałaby robić to teraz?
        • runny.babbit Re: Nienawiść w narodzie 17.10.23, 16:56
          natalia.nat napisała:

> renia266
          >
          > Koalicja nie szczuła i nie upokarzała wyborców PiSu, kiedy rządził PiS, dlaczeg
          > o miałaby robić to teraz?
          Bo dla elektoratu PiS sam fakt, że ktoś jest bogatszy, lepiej mu się wiedzie, jest obyty i wykształcony jest policzkiem i upokorzeniem. Nie trzeba nic mówić - kompleksy robią swoje. To jest małomiasteczkowa mentalność, gdzie wystarczy wyjść na ulicę, a kumoszki obgadują " patrzcie na nią, jak się obnosi" . Samochód postawisz na podjezdzie - " chwali się, a skąd on na to pieniądze wziął?".
      • cegehana Re: Nienawiść w narodzie 17.10.23, 16:44
        Myślę, że to celna przepowiednia, już zresztą było grane, ale myślę też, że ten rząd nie będzie już rządem Tuska bis z wielu względów: inna sytuacja gospodarcza, inni koalicjanci, inna demografia, z każdym rokiem umierają ludzie wychowani w prl.
    • falofilia.falofilia1 Re: Nienawiść w narodzie 17.10.23, 15:31
      Pisim potrzebna psychoterapia i denazyfikacja jak nad Renem po 45
      Odebrać im i to biegusiem szczujnie tv , szczujnie radiowe oraz szczujnie papierowe aby więcej nie ćpali .
      Potrzebna ich resocjalizacja i przywrócenie ich już w zdrowiu psychicznym społeczeństwu . Ale to praca na lata .
      Po odstawieniu propagandowego narkotyku będą rozdrażnieni i nadal agresywni ale już na ścieżce zdrowienia .

-
      katowice.wyborcza.pl/katowice/7,35063,30308284,prokuratura-ma-opinie-w-sprawie-stanu-zdrowia-seks-workera-z.html?_gl=1*1k13a0b*_gcl_au*MTUzMjA2NzMwMy4xNjkzNzUzNDY0*_ga*MTQ4NDU1NzE4NS4xNjkzNzUzNDY0*_ga_6R71ZMJ3KN*MTY5NzU0ODM5NC4yNDYuMC4xNjk3NTQ4Mzk0LjAuMC4w&_ga=2.231010908.217009140.1696670064-1484557185.1693753464#S.TD-K.C-B.10-L.2.duzy
      • renia266 Re: Nienawiść w narodzie 17.10.23, 15:37
        To tak nie działa. Dzisiaj czytałam na jakiejś grupie facebookowej bardzo smutny post matki dziecka niepełnosprawnego. Pisze, że jest na świadczeniu pielęgnacyjnym i jak teraz zabiorą jej 500 plus to już nie starczy jej na nic, bo nawet teraz ledwie wystarcza na terapie. Tak, pewnie głosowała na PIS, bo w jej ocenie jest to jedyna gwarancja bezpieczeństwa finansowego. To są lęki społeczne, możesz jej tłumaczyć jak ważne jest przywrócenie praworządności, ale ona ma to gdzieś, bo jej poczucie bezpieczeństwa zostało naruszone. I o tym piszę w poście wyżej.
        • natalia.nat Re: Nienawiść w narodzie 17.10.23, 16:38
          A ten kto tylko zarabia na te socjale, a sam nie dostaje takich gratisów, a wręcz traci bo przecież przez rozdawnictwo jest większa inflacja, to już nie może mieć prawa do lęków społecznych i poczucia braku bezpieczeństwa? Dlaczego takie obajtki i morawieckie mają dostawać tego typu socjal, kiedy w Polsce osoby z niepełnosprawnością żyją za głodowe renty, kiedy chorzy sami musza żebrać na nowoczesne leki refundowane w innych krajach ale nie u nas. Zresztą po co wymieniać, mamy w Polsce na co wydawać.
    • cegehana Re: Nienawiść w narodzie 17.10.23, 16:41
      Nienawiść jest może w internecie ale w narodzie tj. w realu ja jej jakoś specjalnie nie obserwuję. ps w internecie nikt nie wie ze jestes psem więc nikt też nie wie czy jesteś starszą panią z siwizną.
    • chococaffe Re: Nienawiść w narodzie 17.10.23, 18:48
      W moim przypadku JK&co poniósł porażkę - nie nienawidzę żadnego zbiorowego podmiotu, suwerena, leminga itp itd. Jeżeli zdarza mi się uczucie nienawiści to raczej do konkretnej osoby. I to rzadko, bo reguluję sobie to kogo mam w otoczeniu.

Przed piekłem nienawiści ostatnich lat uratowało mnie dawkowanie informacji, ustawienie granicy między tym co powinnam wiedzieć a pławieniem się, masturbowaniem "wiadomościami", które nie wnoszę nic poza grą na emocjach czytelnika/widza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka