Dodaj do ulubionych

Fotograf na 18 urodzinach

18.10.23, 09:55
Nie mamy dobrego aparatu i zastanawiamy się nad skorzystaniem z usługi fotografa. Koszt ok 700- 1000 zł plus opłata za ,,talerzyk,,..Byłyby fajne zdjęcia na pamiątkę i nie musielibyśmy sami biegać z telefonem.

Czy u Waszych dzieci był ?Czy byliście i czy solenizant był zadowolony?
Czy może to ,,strata kasy,, ?
Obserwuj wątek
    • kk345 Re: Fotograf na 18 urodzinach 18.10.23, 10:17
      Dobra, dawaj już tego linka do najlepszego fotografa, będzie z głowy.
    • mama-ola Re: Fotograf na 18 urodzinach 18.10.23, 10:18
      smile
      Bardzo wątpię, by młodzież chciała obcą osobę kręcącą, że ten wypił, tamci się całowali, a ów zwymiotował.
      No chyba że u Was 18-tka to impreza ąę jak się patrzy. Generalnie pomysł przedziwny. Albo reklama po prostu.
      • qwuen Re: Fotograf na 18 urodzinach 18.10.23, 11:09
        Nie reklama. Nie mam konkretnego fotografa a dopiero orientuje się w cenach takiej usługi. Wśród imprez 18 tkowych u znajomych tylko na dwóch był fotograf. Osoby te chwaliły sobie że zajmował się fotografowaniem, ustawiał grupki do fajnych póz. Inni natomiast twierdzą, że to strata pieniędzy.
        • 35wcieniu Re: Fotograf na 18 urodzinach 18.10.23, 11:18
          Widzę potencjał w tym wątku.
          "Super impreza była, fajny fotograf, mogliśmy się ładnie poustawiać do zdjęć, grupki stały w super pozach" - tak widzę idealną imprę wg dziecka ematki.
          • qwuen Re: Fotograf na 18 urodzinach 18.10.23, 11:50
            To źle to widzisz. Po prostu chce by była jakaś pamiątka a sami nie mamy aparatu, z telefonu różne wychodzą zdjęcia. Zobligować kogoś z gości by zajmował się fotografowaniem to też nie najlepszy pomysł.
            • sueellen Re: Fotograf na 18 urodzinach 18.10.23, 11:55
              Weź kogoś kto specjalizuje się w fotografii eventowej i robi dobre tzw candid photos. Takie będą miały po latach największą wartość. Dużo większa niż grupowe cheese i inne "ścianki".
        • engine8t Re: Fotograf na 18 urodzinach 19.10.23, 22:39
          No wiadomo. Nie masz fotografa ale po kilku(nastu wpisach) znajdziesz tego super i go polecisz... smile
      • ddixiixxi Re: Fotograf na 18 urodzinach 18.10.23, 11:52
        Didżej jeśli jest na takiej uroczystości też na wszystko patrzy to lepiej go nie brać i samemu puszczać muzykę? Dj też jest zatem pomysłem przedziwnym ?
        • ddixiixxi Re: Fotograf na 18 urodzinach 18.10.23, 11:56
          Na chrzcinach , komuniach, weselach czy nawet na 40 urodzinach koleżanki był fotograf..To miła pamiątka w postaci albumu i ładnych zdjęć . Co w tym złego że widział np podpite towarzystwo? To na weselach nie korzystać z usług fotografa czy kamerzysty? Bo po co,? Bo reklama ?
          • kk345 Re: Fotograf na 18 urodzinach 18.10.23, 11:59
            O, jak miło, dwa nowe nicki w "przypadkowym" wątku o fotografie. Dawać ten spam, to już czas big_grin
        • no_name33 Re: Fotograf na 18 urodzinach 18.10.23, 16:59
          ddixiixxi napisała:

> Didżej jeśli jest na takiej uroczystości też na wszystko patrzy to lepiej go n
          > ie brać i samemu puszczać muzykę? Dj też jest zatem pomysłem przedziwnym ?

DJ patrzy, ale nie uwiecznia. To chyba różnica.
    • koronka2012 Re: Fotograf na 18 urodzinach 18.10.23, 11:56
      Zrobiłabym raczej jakąś fajną sesję w studio, a nie zdjęcia z imprezy, A jeśli już to kilka pamiątkowych fotek z rodziną, A nie pseudo reportaż jak z wesela.

A już kompletnie nie rozumiem dlaczego fotograf miałby mieć wykupowany talerzyk?
      • kk345 Re: Fotograf na 18 urodzinach 18.10.23, 11:59
        Generalnie cały post i pomysł jak sprzed 20 lat...
      • gryzelda71 Re: Fotograf na 18 urodzinach 18.10.23, 15:06
        Jaka sesja w studio?
      • angazetka Re: Fotograf na 18 urodzinach 18.10.23, 15:11
        A ma siedzieć głodny całą noc?
        • m_incubo Re: Fotograf na 18 urodzinach 18.10.23, 19:42
          A będzie dokumentował całą imprezę, aż do rana?
          • angazetka Re: Fotograf na 18 urodzinach 18.10.23, 20:50
            Skoro ma mieć talerzyk, to zakładam, że tak.
            • memphis90 Re: Fotograf na 18 urodzinach 20.10.23, 08:06
              Czyli fotograf musi mieć talerzyk, bi będzie cała noc, a wiemy to stad, bo ma wykupiony talerzyk…?
        • koronka2012 Re: Fotograf na 18 urodzinach 19.10.23, 21:46
          Serio robić zdjęcia przez całą noc?! Po co? Dzieciaki same sobie porobią
      • kaki11 Re: Fotograf na 18 urodzinach 19.10.23, 13:33
        Z tego samego powodu, dla którego wykupuje się talerzyk fotografowi, czy DJ/zespołowi na weselach. Po pierwsze, żeby nie pracowali głodni, po drugie duża część wręcz tego wymaga, tak jak wynagrodzenia.
    • kk345 Re: Fotograf na 18 urodzinach 18.10.23, 12:00
      >czy solenizant był zadowolony?
      Jak urodziny, to jubilat, a nie solenizant.
      • nojabrina88 Re: Fotograf na 18 urodzinach 18.10.23, 15:29
        kk345 napisała:

> >czy solenizant był zadowolony?
        > Jak urodziny, to jubilat, a nie solenizant.

Bzdura
      • angazetka Re: Fotograf na 18 urodzinach 18.10.23, 20:51
        Nie: sjp.pwn.pl/poradnia/haslo/jubilat-czy-solenizant;3371.html
    • zajetewszystko123 Re: Fotograf na 18 urodzinach 18.10.23, 12:02
      Jak to jest, że każdy w tym kraju nie bierze się za usługi okołoimprezowe? Czytam w różnych miejscach: fotograf za wieczór 1000 zł, DJ 3000, dmuchanie balonów i robienie z nich żyraf 2200, a do wszystkich kolejka. Średnia krajowa to dwa i pół wieczoru dmuchania żyraf. Czy to naprawdę norma, że godzinówkę takich eventowych ludzi, często bez żadnych wielkich umiejętności, wycenia się na grubo ponad 100 zł?
      Niedawno na pewnym babskim forum reklamowała się laska, która rysuje portrety gościom weselnym. Ma swój stolik i leci wszystkich po kolei akwarelami ALE zamiast twarzy zostawia puste półka. Bo tak jest szybciej i łatwiej. Ale za wieczór chce >2000. No kurde, zaczynam rozważać coś takiego na weekendy.
      • majenkirr Re: Fotograf na 18 urodzinach 18.10.23, 22:55
        To ci namalowani goście nie majà twarzy? Nie rozumiem 😅
      • emateczka Re: Fotograf na 18 urodzinach 19.10.23, 20:48
        Chce te 2000 czy dostaje?
    • imponderabilia22 Re: Fotograf na 18 urodzinach 18.10.23, 12:05
      A te urodziny to jakaś gala w garniturach w restauracji z gwiazdkami?
    • tiffany_obolala Re: Fotograf na 18 urodzinach 18.10.23, 12:41
      Fotobudke bym prędzej wynajęła...
      I jaki, kurczaczki, talerzyk? Kawałek pizzy i pół paczki chipsów?

Jeśli już, to sesja w studiu, jak wyżej dziewczyny pisały. Chyba że to przyjęcie dla wapniaków, to na pamiątkę całkiem przyzwoite zdjęcia da się zrobić zwykłym telefonem.
      • joyce_byers Re: Fotograf na 18 urodzinach 18.10.23, 19:20
        Wiesz jakie 18 stki teraz wyprawiają rodzice? Toć to prawie wesela. Imprezy na kilkadziesiąt osób, fotograf, makijażystka, fryzjer, dekoratorka sali i imprezy w restauracjach dokładnie takie jak wesela. Pytałam ostatnio mojej klientki ile płaciła za 18 stkę swojej córki. Koszt 25 tys złotych + osobno alkohol i słodkie stoły.
        • efka_454 Re: Fotograf na 18 urodzinach 19.10.23, 12:49
          Ja takie widziałam tylko na bbc o travelersach big_grin big_grin big_grin
    • la_mujer75 Re: Fotograf na 18 urodzinach 18.10.23, 12:51
      Moi synowie ( a jeden rok temu obchodził), to by chyba się popukali w czoło na taki pomysł!
      • majenkirr Re: Fotograf na 18 urodzinach 18.10.23, 22:56
        Dziewczyny majà inaczej 😉
        • efka_454 Re: Fotograf na 18 urodzinach 19.10.23, 12:51
          Moja córka (co prawda 5 lat temu) zorganizowała sobie ognisko nad Wisłą
          A syn 5 lat temu domówkę na działce
    • waleria_bb Re: Fotograf na 18 urodzinach 18.10.23, 15:05
      Nie szalejcie, bo na pewno 18-latek będzie miał wśród zaproszonych kogoś z wypasionym telefonem/kogoś robiącego dobre zdjęcia.
    • berdebul Re: Fotograf na 18 urodzinach 18.10.23, 15:15
      Może warto zapytać samego zainteresowanego?
      • qwuen Re: Fotograf na 18 urodzinach 18.10.23, 19:51
        Moja córka chce fotografa, była na dwóch imprezach 18 tkach u koleżankach i miały też, są zadowolone ze zdjęć. Dokładnie tak jak tu ktoś napisał teraz nawet dekoratorów się bierze czy dziewczyny chodzą na makijaż. U nas akurat makijaż sobie córka sama zrobi a dekoracje też my - ściankę z balonów. Więc nie szalejemy. Zdjęć niestety nie bardzo będzie miał kto robić , nikt nie chce być za to odpowiedzialny. Córka mówiła że na 18 gdzie nie było fotografa parę zdjęć zrobił ktoś z rodziny a znajomi mało robili i każdy sobie na tle ścianki i koniec. Nikt nie będzie zwoływał młodzieży na zdjęcia i ich ustawiał. A jak był fotograf to on się tym zajmował. Godziny fotografa można ustalić indywidualnie. Z reguły to 3- 4 godziny więc nie jest do końca . Nam zależy by był na początku zrobił pamiątkowe zdjęcia przy ściance czy zabawie. Na pewno nie będzie 8 godzin bo tyle z reguły trwa impreza w lokalu. Wracając do fotografa to nie rozumiem tej nagonki że po co itd a wystarczy wpisać w google Fotograf na 18 tkę i wyskakuje masa ofert to znaczy że jest popyt.
        • cisco1800 Re: Fotograf na 18 urodzinach 19.10.23, 23:47
          To córka nie może skorzystać z oferty tego fotografa, z którego były zadowolone koleżanki? Mnie też tu pachnie jakaś reklama, albo artykułem do napisania na ten temat
          • qwuen Re: Fotograf na 18 urodzinach 20.10.23, 18:06
            Nikogo nie zamierzam polecać.. Jeśli ktoś chce to sam sobie zrobi rozeznanie. A tak na marginesie dowiedziałam się że młodzież na 18 ma też inne atrakcje jak u kogoś był pokaz sztucznych ogni ( my też go robimy ) lub jakiś dym z racami ( też nie planujemy tego ) . A jeszcze się dowiedziałam że istnieje takie coś jak Księga Gości nawet.
            • qwuen Re: Fotograf na 18 urodzinach 20.10.23, 18:07
              * Miało być przy sztucznych ogniach my tego nie robimy
    • swiecaca Re: Fotograf na 18 urodzinach 18.10.23, 19:47
      Na wsiach i na Śląsku 18tki to takie mini wesela z całą oprawą. Na mojej fotografa nie było i bardzo się z tego cieszę tongue_out
    • slatynka85 Re: Fotograf na 18 urodzinach 18.10.23, 19:59
      Jestem od roku na tym etapie i jeszcze nie było tak, żeby ktokolwiek miał fotografa na 18tce. Zdjęcia sobie sami robili i kręcili filmiki. Dziś każdy nastolatek ma dobry smartfon
      • qwuen Re: Fotograf na 18 urodzinach 18.10.23, 20:11
        Tak córka była na kilku 18 tkach i tylko na dwóch był fotograf, na jednej dekoracje robiła dekoratorka, dwie osoby miały wykupioną 18 cyfrę LED (150-200 zł za wypożyczenie takiej ,,18,,). Tak jak jedno biorą 2 dania ciepłe inni 3 a jeszcze inni robią sam obiad bez imprezy w lokalu. Dj też teraz stał się normą a jakiś czas temu młodzież sama przygotowywała muzykę i grała jakąś wieża (wiem od starszej córki )
      • alfa36 Re: Fotograf na 18 urodzinach 19.10.23, 22:54
        Ja jestem od stycznia na tym etapie i... Nie było takiej, na której by nie było fotografa. Potem zdjęcia na dysku Google i przesyła się do znajomych.
        A jeśli już o 18 mowa, to mój dzieć sporo chodzi, wszędzie są balonowe ścianki (nie znoszę), słodkie stoły, deserki, śpiewanie 18 razy sto lat, krzesełka i figury🙈wypasione torty i cudna młodzież 🙂. Zazdroszczę im tych imprez, tego czasu. Aaa, te imprezy to takie wcale nie są małe wesela, młody był na takiej na 120 osób, ale średnio to 60/70 osób.
        Pewnie kwestia miejsca zamieszkania.
    • 1012ja Re: Fotograf na 18 urodzinach 18.10.23, 23:49
      U córki na 18 był fotograf. (znajomy i robił to nieodpłatnie) ok. 2 godzin. Zrobił dobre zdjęcia. Trochę pozowanych i z zaskoczenia. Nie ma potrzeby wynajmować fotografa na całą imprezę.

Teraz każdy ma aparat ale nie każdy umie robić zdjęcia.
    • rosie Re: Fotograf na 18 urodzinach 19.10.23, 07:36
      Urodziny na sali, dj, znajomi i rodzina. Jedna osoba miała fotografa, zdjęcia w formie fotoksiążki. Jeździli z tą książką po rodzinie i pokazywał wszystkim (oczywiscie przy okazji). Zdjecia profesjonalne i bardzo fajne, urodziny w wakacje więc tłem była natura. Młody miał zdjecia z rodzicami, rodzeństwem, dziadkami (niedługo po imprezie jeden z dziadków zmarł i to była ostatnia pamiątka...) oprócz tego luźne zdjęcia z dobrej zabawy z przyjaciółmi. Kilka osób chwaliło się zdjęciami na fb. Jak dziewczyna miała osiemnastkę to był też profesjonalny makijaż.
      • emateczka Re: Fotograf na 18 urodzinach 19.10.23, 20:53
        rosie napisała:

> zdjęcia w
        > formie fotoksiążki. Jeździli z tą książką po rodzinie i pokazywał wszystkim

O k..., czyli koszmar zaczyna się coraz wcześniej. Kiedyś tylko filmy z wesela były, teraz już książki z 18 🤮
        • alfa36 Re: Fotograf na 18 urodzinach 19.10.23, 22:55
          A, że co w tym złego 🤔 i gdzie ten koszmar?
          • cisco1800 Re: Fotograf na 18 urodzinach 19.10.23, 23:53
            No przecież to żenujące jest. Nie czujesz, tej żenady? Jeżdżenie z fotoksiążką po rodzinie i zamęczanie ludzi relacją z imprezy pacholęcia?
            • alfa36 Re: Fotograf na 18 urodzinach 20.10.23, 06:58
              A nie nie, sory, myślałam, że koszmar widzisz w bytności fotografa.
              A zdjęcia akurat dla mnie są fajne, lubię wspominać. A zamęczanie rodziny zdjęciami to rzeczywiście koszmarek.
            • imponderabilia22 Re: Fotograf na 18 urodzinach 20.10.23, 08:21
              cisco1800 napisał(a):

> No przecież to żenujące jest. Nie czujesz, tej żenady? Jeżdżenie z fotoksiążką
              > po rodzinie i zamęczanie ludzi relacją z imprezy pacholęcia?

Może Ty masz rodzinę nie zzytą, która ma cię w dupie. Ja uwielbiam oglądać zdjęcia. Zdjęcia to nie tylko kawałek papieru, lecz historia/perypetie które za nim stoją. Poza tym okazja do wspólnego spędzenia czasu, wspominek.
              Współczuję tym,które takie coś nazywają koszmarkiem. To w sumie smutne mieć taką rodzinę.
              • gryzelda71 Re: Fotograf na 18 urodzinach 20.10.23, 17:47
                Injuz czujesz się lepsA że wspaniałą rodzina, wspólnymi wieczorami nad albumami.....
                • imponderabilia22 Re: Fotograf na 18 urodzinach 20.10.23, 20:49
                  gryzelda71 napisała:

> Injuz czujesz się lepsA że wspaniałą rodzina, wspólnymi wieczorami nad albumami
                  > .....

Nie lepsza, bo to nie moja zasługa w jakiej rodzinie się urodziłam.
              • emateczka Re: Fotograf na 18 urodzinach 22.10.23, 18:31
                Ale zdjęcia z osiemnastki (i często ze ślubów) to jednak najczęściej masa obcych ludzi. Naprawdę twoja rodzinę interesuje impreza Krzyśka czy Pauliny, na której było 60 jej/jego znajomych?
          • emateczka Re: Fotograf na 18 urodzinach 19.10.23, 23:56
            Koszmar dla 99% oglądających te produkcje.
            • alfa36 Re: Fotograf na 18 urodzinach 20.10.23, 19:28
              Robiłam kilka lat temu rodzinną imprezę, lecie ślubu. Wtedy na topie były prezentacje zdjęć. I było zainteresowanie, ale największe jak gość był razem z gospodarzami na zdjęciu (tym sprzed lat, prezentacja dotyczyła młodości bohaterów imprezy).
              My akurat, w naszym małym rodzinnym gronie (tak, tak, ja uwielbiam moją siostrę i bratową też lubię) lubimy pooglądać zdjęcia.
    • madame_edith Re: Fotograf na 18 urodzinach 19.10.23, 13:46
      Mój syn na pomysł 18 w stylu chrzcin / wesela, uciekłby z krzykiem. Rodzinnie tej formuły szczerze nienawidzimy. Siłą rzeczy i fotograf z talerzykiem nas ominął
      • alfa36 Re: Fotograf na 18 urodzinach 20.10.23, 19:36
        Bo dzieci są różne. Mój dzieć, totalnie imprezowy, był na kilkunastu osiemnastkach, takich z dekoracjami za kilkaset złotych, fotografem, zabawami (kiedyś tu pytałam o zabawy, delikatnie mówiąc ematki ustawiły mnie do pionu, czytaj wyśmiały😁) w tym dwóch kolegów takich imprez nie miało. Jeden chłopiec nie chciał (pytałam, powiedzial, że nie lubi być w centrum uwagi), drugi chyba też nie bardzo chciał, ale tu też rodzice nie bardzo chcieli zrobić (a raczej dali wybór między imprezą a konkretnym prezentem). Znam też dziewczynę, która imprezy nie chciała, a jak zaczęła chodzić , to czym prędzej rodzice zorganizowali osiemnastkę, bo młoda zechciała 😉

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka