Dodaj do ulubionych

Obława trójmiejska

26.10.23, 23:26
Straszna tragedia ale powoli robi się z tego farsa. Jest już Rutkowski z synkiem i żoną, jasnowidz z Człuchowa, czekamy z niecierpliwością na wróżbitę Macieja. Jutro mija tydzień od brutalnego morderstwa popełnionego przez kierowcę na w małym dziecku. W obławę zaangażowanych jest ponad 1000 funkcjonariuszy z całej Polski, od służb leśnych po formozę. Współczuję mieszkańcom zachodnich dzielnic miasta blokad dróg, całodobowych przelotow helikoptera i innych atrakcji, bo ostro zaburzony typ bawi się w predatora po okolicznych krzakach i bunkrach. No nic, czekam na jutrzejszą konferencję.
Obserwuj wątek
    • livia.kalina Re: Obława trójmiejska 26.10.23, 23:45
      Żeby tylko się ni skończyło jak z Jackiem Jaworkiem
      • raphidophora_tetrasperma Re: Obława trójmiejska 27.10.23, 00:01
        Póki co, wszystko na to wskazuję. Pokładam resztki nadzei, że jednak go złapią maksymalnie za tydzień.
        • apallosa Re: Obława trójmiejska 27.10.23, 01:16
          Myślę, że livia.kalina stety- niestety ma rację.
          Nie znam IQ tego typa, ale jeżeli miał 3,5 godziny od morderstwa do zgłoszenia ,to może być wszędzie .
          Wcale nie musi to być Trójmiejski Park Krajobrazowy czy jego okolice.
          Mógł w prostej,wręcz prymitywnej charakteryzacji, typu: peruka,wąsy,okulary ,inny niż zwykle ubiór uciec chociażby pociągiem czy autobusem ...
          Bez telefonu komórkowego i z lewymi dokumentami jest bardzo trudny do namierzenia.
          Może być tak, że ukrywa się bardzo blisko, wręcz w sąsiednim bloku u jakiejś kobiety czy kumpla.
          Tak sobie gdybam, bom wielbicielka kryminałów wszelakich .
          • raphidophora_tetrasperma Re: Obława trójmiejska 27.10.23, 08:27
            On miał oceany czasu. Od morderstwa do opublikowania wizerunku minęło siedem godzin. SIEDEM! Teoretycznie, może być już dowolnym miejscu na świecie ale jednak wszystko wskazuje na to, że bawi się w rambo w okolicznych lasach.
            • biala_ladecka Re: Obława trójmiejska 27.10.23, 10:08
              raphidophora_tetrasperma napisał(a):

> wszystko wskazuje na to, że bawi się w rambo w okolicznych lasach.

I w naszej policji nie ma jednej osoby, która byłaby bardziej Rambo od randoma z plecakiem?
              • bazia_morska Re: Obława trójmiejska 27.10.23, 10:22
                I w Żandarmerii Wojskowej?
              • raphidophora_tetrasperma Re: Obława trójmiejska 27.10.23, 10:28

>
                > I w naszej policji nie ma jednej osoby, która byłaby bardziej Rambo od randoma
                > z plecakiem?
                >
                Wygląda na to, że nie. Zwyrol w psychozie gania sobie po ziemiankach w najlepsze.
          • samawsnach Re: Obława trójmiejska 27.10.23, 09:11
            apallosa napisał:

> Może być tak, że ukrywa się bardzo blisko, wręcz w sąsiednim bloku u jakiejś k
            > obiety czy kumpla.

Jednak chciałabym wierzyć, że nie ma takich kobiet i kumpli, którzy ot tak przewaletują bezwzględnego mordercę małego dziecka szukanego przez całą Polskę.
            • borsuczyca.klusek Re: Obława trójmiejska 27.10.23, 09:30
              Przypominam, że istnieje żona Trynkiewicza, która publicznie usprawiedliwiała męża zrzucając winę na jego nieletnie ofiary.
            • m_incubo Re: Obława trójmiejska 28.10.23, 16:00
              Ależ oczywiście, że są?
              Pani nowa na Ziemi?
    • 18lipcowa3 Re: Obława trójmiejska 27.10.23, 08:20
      cyrk na kółkach
      • heca7 Re: Obława trójmiejska 27.10.23, 08:24
        To już tradycja... polowali na lwa, zastrzelili weterynarza, guziec im zwiał a komendant o mało się nie wysadził tongue_out
        • atoness Re: Obława trójmiejska 27.10.23, 10:01
          O rany! Nikt z moich znajomych nie pamięta guźca. Jestem wzruszona.
          • heca7 Re: Obława trójmiejska 27.10.23, 10:08
            W sumie ciekawe co się z nim stało... oczywiście zapewne od dawna nie żyje ale czy przeżył jakiś czas na wolności?
            • atoness Re: Obława trójmiejska 27.10.23, 10:14
              Też chciałabym wiedzieć. Pewnie ktoś go zeżarł i chciałabym, żeby się przyznał, żebym już nie musiała się zastanawiać.
      • 18lipcowa3 Re: Obława trójmiejska 27.10.23, 08:27
        Już nie wspomnę że w lesie już dawno go może nie byc
    • aagnes Re: Obława trójmiejska 27.10.23, 08:46
      To jest sytuacja nie do ogarnięcia, facet w jakiś lepiankach pod ściółką, czający sie w krzakach jest nie do namierzenia przez polowe policji z północnej polski (o ile nie wiecej)?? i zalozenie, ze caly czas siedzi w lesie, podczas gdy moze byc juz w dowolnym miejscu na kuli ziemskiej????? matko swieta.

ja sie modlę, zeby w moim zyciu nigdy nie zaszła potrzeba korzystania z usług tak bezradnych funkcjonariuszy, śledze te sprawe i nie wierze w to co czytam. dwa razy mialam do czynienia z policja, ktora rozlozyla rece po pierwszym zdaniu wysłuchałam, ze nic nie moga i nie potrafia, nie maja ludzi, sil, srodkow i w ogole niczego, a chodzilo o drobiazg w porownaniu z obecna sytuacją.
      • mia_mia Re: Obława trójmiejska 27.10.23, 08:56
        Myślę, że jeśli to zaplanował i się przygotował to może w tych lasach siedzieć tak długo aż wszyscy odpuszczą, policja zajmie się innymi sprawami, Rutkowski schowa czołgi do garażu, jemu urosną włosy i broda i przez nikogo nie niepokojony oddali się w dowolne miejsce, choćby statkiem, bo jako marynarz zna słabe punkty zabezpieczeń.
        • 35wcieniu Re: Obława trójmiejska 27.10.23, 09:27
          Tylko po co? Mógł się oddalić od razu, miał czas.
          • mia_mia Re: Obława trójmiejska 27.10.23, 10:50
            Nie wiem, może podejrzewał, że założą, że ucieknie jak najdalej od miejsca zbrodni, a on „będzie siedział pod latarnią, gdzie najciemniej”? Tak sobie tylko możemy gdybać, nic więcej przecież.
      • atoness Re: Obława trójmiejska 27.10.23, 14:28
        Cóż, wiele razy miałam okazję tę nieudolność obserwować. Wiedzą tylko, że mają pilnować schodów albo zamknąć jakieś baby w kotle. Zapytani o cokolwiek, nie potrafią odpowiedzieć. Wiele razy zdarzyło mi się usłyszeć, że czegoś nie mogę, pokazywałam palcem kogoś, kto powiedział, że mogę, i odpuszczali. Nie wiedzą ani co właściwie mają zrobić, ani jak. Nie spodziewam się, że umieją zrobić cokolwiek, co należy do obowiązków policji.
    • wapaha Re: Obława trójmiejska 27.10.23, 08:50
      już w połowie tygodnia były informacje ( art w mediach), ze koleś ma rodziców w gryfinie /gryficach (?) i że ktoś tam go widział.

wg mnie - obławy i widoczne zaangażowanie wciąż na tym samym terenie może być po prostu odwróceniem uwagi ( i sprawy i ew.pomagających mu osób )
      lub
      facet popełnił samobójstwo
    • daniela34 Re: Obława trójmiejska 27.10.23, 09:19
      No jak już Rutkowski jest na miejscu to sukces gwarantowany. Że też ten człowiek jeszcze może prowadzić to swoje biuro...
      • 35wcieniu Re: Obława trójmiejska 27.10.23, 09:28
        Z drugiej strony: Rutkowski niczego nie lubi tak bardzo jak podczepić się pod czyjś sukces.
        Więc może to że teraz wkracza do akcji daje nadzieję że rozwiązanie jest blisko a on trzyma rękę na pulsie. tongue_out
        • daniela34 Re: Obława trójmiejska 27.10.23, 09:30
          Możesz mieć rację. To pijawka jakich mało.
    • ewa_mama_jasia Re: Obława trójmiejska 27.10.23, 09:45
      Straszna tragedia. Niektórzy próbują ugrać swoje 5 minut, jak Rutkowski. Ale nie byłoby farsy, gdyby dziennikarze ne rzucali się na każdy ochłap informacji i nie publikowali jej. Wystarczyłoby się skupić na podawaniu informacji o rzeczach najważniejszych. Nie jest to ani pierwszy, ani jedyny przypadek, ale akurat ten został wybrany do podgrzewania opinii publicznej.
      • daniela34 Re: Obława trójmiejska 27.10.23, 09:56
        Tak, ale też dziennikarze pytają, a ludzie odpowiadają. Widziałam wczoraj czy przedwczoraj, że wypowiadała się dyrektorka przedszkola, do którego chodziło to biedne dziecko. Po co? Dziennikarze przyszli, rozumiem, ale trzeba było odmówić komentarza. Takie "a chodził, a był uśmiechnięty, a mama była uśmiechnięta..." - zastanawiam się, czy to naprawdę jest komuś z widzów potrzebne.
        • raphidophora_tetrasperma Re: Obława trójmiejska 27.10.23, 10:43
          Takie wypytywanie nauczycielek czy sąsiadów, być może jest bezsensowne i szkodliwe dla całej sprawy, z drugiej strony nie sposób na podstawie tych informacji wywnioskować, że koleś nie jest raczej tuzem intelektu, z gotowym, dlugosieznym planem ucieczki. Obawiam się, że on w końcu się sam odstrzeli w jednej z tych podziemnych nor i nigdy go nie znajdą.
          • mia_mia Re: Obława trójmiejska 27.10.23, 10:52
            I to by było najlepsze, bo jeśli jest tak szurnięty jak się wydaje to przy próbie złapania mógłby próbować zabrać w zaświaty jeszcze więcej osób.
            • 35wcieniu Re: Obława trójmiejska 27.10.23, 11:03
              Nie no, lepiej gdyby jednak znaleźli jego zwłoki.
        • wapaha Re: Obława trójmiejska 27.10.23, 11:46
          daniela34 napisała:

> Tak, ale też dziennikarze pytają, a ludzie odpowiadają. Widziałam wczoraj czy p
          > rzedwczoraj, że wypowiadała się dyrektorka przedszkola, do którego chodziło to
          > biedne dziecko. Po co? Dziennikarze przyszli, rozumiem, ale trzeba było odmówić
          > komentarza. Takie "a chodził, a był uśmiechnięty, a mama była uśmiechnięta..."
          > - zastanawiam się, czy to naprawdę jest komuś z widzów potrzebne.

o tym samym pomyślałam-bo widziałam rozmowę o której piszesz uncertain
          i myslę sobie, że takie łażenie, wypytywanie, rozkminianie tylko łagodzi i rozmywa ogrom tej tragedii uncertain
        • turbinkamalinka Re: Obława trójmiejska 28.10.23, 18:04
          Odpowiadają. O ile pytania dziennikarzy typu "jakim dzieckiem był zamordowany chłopiec" czy "ojciec dziecka wystarczająco często się usmiechał" uważam za pytania bez większego sensu i mające na celu tylko grzanie tematu. Tak wydaje mi się że odpowiedzi policji czy wojska mają jakiś sens. Jakby przeszkadzały w czymś to tych odpowiedzi nie byłoby. Jest pewnie milion rzeczy o których służby nie mówią. Bo pewnie obława nie jest tylko na terenie Parku, jest przecież miedzynarodowy list gończy, zapewne biorą też pod uwagę wiele innych możliwości, jak np to że on w tym lesie miał jakiś pojazd którym zwiał, albo że ukrył się jednak w "mieście", albo wyjechał na lewych papierach. Zauważ że dotarli do dyrektorki przedszkola (po co nie mam pojęcia) ale nie dotarli do matki. Nie ma nawet wzmianki typu "matka i drugi syn pod ochroną policji, lub brak komentarza ze strony kobiety).
      • 35wcieniu Re: Obława trójmiejska 27.10.23, 09:56
        Ale nie byłoby farsy, gdyby dziennikarze ne rzucali się na każdy ochłap informacji i nie publikowali jej.

Gdyby to się nie klikało, to by nie publikowali.
        • ewa_mama_jasia Re: Obława trójmiejska 27.10.23, 10:58
          Gdyby nie publikowali, to by się nie klikało. Gdyby były ciekawsze informacje, klikałoby się ciekawsze. Dobrze, że tylko o co poniektórej sytuacji dziennikarze wiedzą, bo podobnie makabryczne (no, może nie zawsze z obławą) zdarzają się w miarę często. Kto siedzi w sferach wymiaru sprawiedliwości albo pomocowych to wie.
          • 35wcieniu Re: Obława trójmiejska 27.10.23, 10:59
            Gdyby były ciekawsze informacje, klikałoby się ciekawsze.

big_grin Statystyki klikalności jakoś nie potwierdzają.
            • 35wcieniu Re: Obława trójmiejska 27.10.23, 11:00
              Gdyby nie publikowali, to by się nie klikało.

Tak, to akurat prawda, ale media "żyją" z tego że się klika, trudno oczekiwać szlachetnych pobudek.
    • mania_222 Re: Obława trójmiejska 28.10.23, 02:14
      Jaki z niego marynarz? Był kierowcą w lądowym sztabie marynarki i nawet nigdy nie pływał.
      Ludzie biorą go za wyszkolonego morskiego komandosa, jakiegoś Rambo albo Seals'a, a to zwykły kierowca ze stopniem starszy marynarz (bo w Marynarce Wojennej zatrudniony, to ma stopień). Bez ambicji i szkoleń, bo po co wyznaczać kierowcę na szkolenia? Ma słuchać dyspozycji i kręcić kółkiem. Psychol, jak inni, bez powiązań z wojskiem. Tam się zadekował i mu wystarczało, bo za kółkiem minimum wymagań.

Ludzie! Tyle fantazji i bajek!
      Uciekł przez znany sobie las, wsiadł w pociąg lub autobus i od dawna siedzi za granicą (pewnie niemiecką lub przedostał się przez ten tydzień jeszcze dalej), a te 1000 baranów przeszukuje kawałek lasu, zbiera grzyby i opowiada, jaki to trudny teren.

Twarz pospolita, mógł się ogolić na łyso i założyć niby lecznicze okulary lub przeciwnie - zapuścić brodę i wąsy i nikt go w Belgii czy Holandii nie rozpozna.
      • eglantine Re: Obława trójmiejska 28.10.23, 15:52
        Też bym sobie na grzyby poszła, a codziennie alert rcb dostaję, żeby nie utrudniać służbom działań i nie wchodzić do Trójmiejskiego Parku Krajobrazowego. Ciekawe, ile to jeszcze potrwa... 🤨
        • raphidophora_tetrasperma Re: Obława trójmiejska 28.10.23, 16:30
          Zapomnij o grzybach, wszystko pewnie już zdeptane. Rozumiem ból, Bogdan siedzi drugi tydzień bez treningów rowerowych. Chyba czas rozstawiać trenażer
    • dwa_kubki_herbaty Re: Obława trójmiejska 28.10.23, 15:31
      Czytałam wywaiad z jakims wojskowym.
      Albo nie żyje albo nigdy go w lesie nie było.
      Kamery termowizyjne, psy, gdzież on mialby tam siedzieć.
      Pod ziemią, dla psów nie problem.
      • mamamisi2005 Re: Obława trójmiejska 28.10.23, 15:57
        Tym bardziej, że szukają we fragmencie TPK, a nie Amazonii. Póki co jedynie wypłoszyli bezdomnych.
        • raphidophora_tetrasperma Re: Obława trójmiejska 28.10.23, 16:25
          mamamisi2005 napisała:

Póki co jedynie wyp
          > łoszyli bezdomnych.

I dziki
      • raphidophora_tetrasperma Re: Obława trójmiejska 28.10.23, 16:24
        Ganiają po lasach, bo psy co chwilę podejmują trop. Na termowizji już go 2 razy namierzyli, no ale im uciekł 🤦‍♀️
        • dwa_kubki_herbaty Re: Obława trójmiejska 28.10.23, 18:59
          Taaa...
          • raphidophora_tetrasperma Re: Obława trójmiejska 29.10.23, 00:35
            Nie chce mi się wierzyć, że to jest jedna, wielka mistyfikacja. Zaangażowanych jest tyle służb i środków, że to jest niemożliwe. Oczywiście, jak grzyby po deszczu, wśród wszelkiej maści internetowych speców, mnoża się teorię spiskowe i alternatywę scenariusze. No póki co, nie mogę wyjść że zdziwienia, że przy takich nakładach, do tej pory go nie złapano.
    • tol8 Re: Obława trójmiejska 28.10.23, 16:23
      Dziwi mnie brak kamer termowizyjnych
    • abria Re: Obława trójmiejska 28.10.23, 16:26
      szkoda że tak nie ganiają za trójmiejskimi gangsterami
    • mae224 Re: Obława trójmiejska 28.10.23, 18:07
      Zasłona dymna, ludzie! Szukają w lesie, żeby zrobił bład, pewnie wiedzą, w którym kierubku uciekł.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka