28.10.23, 07:40
Poszukuję inspiracji.

Szybko robiący się obiad. Bez kurczaka. Nie makaron.

Obserwuj wątek
    • mikams75 Re: Obiad... 28.10.23, 07:49
      kasza gryczana z grzybami i jajko sadzone.
      • panna.nasturcja Re: Obiad... 28.10.23, 08:37
        U mnie dziś jajka sadzone, ale z ziemniakami, fasolką szparagową i kalafiorem.
        Na zupę nie mam pomysłu, ale na targu mnie na pewno na coś najdzie.
        • ga-ti Re: Obiad... 28.10.23, 16:32
          O, to mój wakacyjny obiad, młoda fasolka z masełkiem, mmm smile i jajka od chłopa smile
      • manala Re: Obiad... 28.10.23, 09:07
        Brzmi smacznie (ale chyba tylko dla mnie z mojej rodziny). Choć młody by pewnie wtrząchnął wink.
    • reinadelafiesta Re: Obiad... 28.10.23, 07:51
      Chili con carne
    • ichi51e Re: Obiad... 28.10.23, 08:23
      Powiedz co masz bo co z tego ze polecimy comber zajeczy
      • manala Re: Obiad... 28.10.23, 09:05
        Nie mam. Zaraz pójdę po zakupy. Pomysłów nie mam na to co mam kupić.
      • leosia-wspaniala Re: Obiad... 28.10.23, 12:26
        Comber zajęczy to brzmi jak coś na szybki obiad, co każdy wygrzebie z czeluści lodówki albo wyskoczy po do do żabki.
        • ichi51e Re: Obiad... 28.10.23, 12:31
          Jak to u klasyka „ Świeżo upieczoną indyczkę pokrajać w plasterki, wyłożyć na półmisek, ubrać kaparami i sałatą z pomidorów. Funt łososia, trzy pudełka sardynek, szczupaka na zimno, pasztet ze zwierzyny i kilka śledzi marynowanych, zimne mięsa – rozłożyć na półmiskach i rozstawić na stole. Kilka butelek wódki i wina, trochę owoców, czarna kawa i likiery – i ta zaimprowizowana naprędce kolacyjka zadowoli najwybredniejsze gusta.”
          • gulcia77 Re: Obiad... 28.10.23, 16:32
            Hmmm, mam sardynki i kawę!!! A w poniedziałek będę miała pasztet.
    • pepsi.only Re: Obiad... 28.10.23, 08:25
      No u mnie właśnie dziś kurczak pieczony, bo z wczoraj,
      do tego ziemniaki (albo purre albo pieczone) i surówka colesław.
      • panna.nasturcja Re: Obiad... 28.10.23, 08:37
        Haj robisz coelsława?
        • pepsi.only Re: Obiad... 28.10.23, 08:42
          Mój sposób na colesław :
          Kapusta, jabłko, cebula, marchewka, natka pietruszki
          Majonez łycha + ewentualnie łyżeczka musztardy, sok z cytryny, ocet jabłkowy lub balsamiczny, sól, cukier, pieprz.
          (przepraszam, że bez proporcji, ale robię to od lat na wyczucie, a doprawiam do smaku. )
          • kura17 Re: Obiad... 28.10.23, 09:15
            sprobuj kiedys dac gesty jogurt zamiast majonezu i troche wiecej musztardy z ziarenkami - wedlug mnie super podkreca coleslawa wink
            • pepsi.only Re: Obiad... 28.10.23, 09:47
              Musztarda z ziarenkami- tak, to zawsze dobry pomysł. 😀
              Natomiast ja lubię smak majonezu, i raczej nie zastępuję go nigdy jogurtem,
              to raczej w drugą stronę: jak jest w przepisie jogurt to patrzę na ile mogę dodać majonez lub nawet zastąpić go majonezem 🙃🙃🙃
            • ayelen40 Re: Obiad... 28.10.23, 09:49
              Genialne jest to spolszczenie kolslo: 😀😀😀
              • pepsi.only Re: Obiad... 28.10.23, 09:56
                No, troszku 😀
          • szarmszejk123 Re: Obiad... 28.10.23, 11:23
            Najlepszy coleslaw na świecie to sztuczny coleslaw z serem z brytyjskiego Aldi 🤣
            • panna.nasturcja Re: Obiad... 28.10.23, 12:05
              Z serem? Ale jak?
              • szarmszejk123 Re: Obiad... 28.10.23, 12:06
                Normalnie, coleslaw z tartym serem.
                • panna.nasturcja Re: Obiad... 28.10.23, 12:58
                  I to jest dobre? Jakoś nie umiem sobie wyobrazić tego połączenia smaków
                  • szarmszejk123 Re: Obiad... 28.10.23, 16:35
                    No pewnie kwestia gustu oraz chemicznych dodatków w tym konkretnym:p
          • panna.nasturcja Re: Obiad... 28.10.23, 12:05
            Dziękuję bardzo!
            Brak proporcji rozumiem, też gotuję na oko smile
    • em_em71 Re: Obiad... 28.10.23, 09:16
      W moim pojęciu szybki obiad, ale nie gotowiec, to np polędwiczka wieprzowa duszona z cebulą. Wystarczy tylko mięso pokroić na plasterni ok 0.5 cm, posolić, posyoać mąką albo i nie, wrzucic na patelnię, na to cebula w piórka, snaży się kilka minut, tak żeby cebula zmiękła. Jak komuś zależy na dodatkowych kaloriach, można jeszcze na koniec podlać słodką smietanką. Dla mnie to obiad z rodzaju - poświęcam tyle czasu ile wymaga ugotowanie ziemniaków.
      • manala Re: Obiad... 28.10.23, 09:20
        Brzmi dobrze. Czasem jednak krótko duszona polędwiczka ma "wątróbkowy" posmak. Nie wiem co robię źle. W każdym razie chyba stanie na polędwiczce z kaszą gryczaną i sałatką. Dzięki.
        • em_em71 Re: Obiad... 28.10.23, 09:45
          Chyba od przypraw zależy, ja daję też trochę czosnku sproszkowanego, ale jak wiadomo, każdy ma inne kubki snakowe 😀
        • bene_gesserit Re: Obiad... 28.10.23, 11:39
          Zamarynuj chociaż parę godzin, nie będzie miała posmaku.
    • malaperspektywa Re: Obiad... 28.10.23, 11:07
      Pieczona pierś indyka, smażone polędwiczki wieprzowe, a z takich ostatnia deska rstunku to gotowe frytki, kiełbaska z grilla i gotowa surówka ze sklepu. A jak nie makaron to klopsiki w sosie pomidorowym z ryżem albo zamiast kurczaka curry to klopsiki curry z ryżem.
    • szarmszejk123 Re: Obiad... 28.10.23, 11:22
      U mnie dziś karkówka z pieca z ziemniakami i innymi warzywami. Łatwe i szybkie w sumie, bo tylko wrzucasz przyprawione do piekarnika i czekasz :p
    • bene_gesserit Re: Obiad... 28.10.23, 11:38
      Przetłumacz obiad makaronowy na ziemniaki albo ryż. Np pesto calabrese z ryżem, do tego steki z kalafiora w ziołach z pieca.
      Albo ziemniaki w parmezanie plus nadziewane warzywami papryki.
      Albo, oczywiście, kaszotto - z np gryczanej - przegląd lodówki typu smażona cebula, papryka (smażona/pieczona), ogórki kiszone/zielone oliwki w plasterkach, orzechy włoskie. Może być mięso? To jeszcze dobra kiełbasa, bo wszystko co wędzone do kaszy pasuje.
      Albo kaszotto z pęcaku z koperkiem, pieczarkami, podsmażonym porem i zielonym groszkiem (nieodmiennie polecam mrożony już ugotowany na parze, dodaje się pod sam koniec gotowania).
      Leczo warzywne albo z kiełbasą, jeśli kiełbasa może być.
    • hrabina_niczyja Re: Obiad... 28.10.23, 12:22
      U mnie dziś domowe burgery. Jutro tortille z piersią kurczaka, możesz zamienić na inne mięso z warzywami. Mamy dość tradycji.
    • leosia-wspaniala Re: Obiad... 28.10.23, 12:27
      Tofu z ryżem i warzywami.
    • annajoannakwietniewska Re: Obiad... 28.10.23, 12:45
      Pizza. Mrożona
      Będziesz miała poczucie, że coś zrobiłaś. W wersji leniwej z pizzerii.
    • kurt.wallander Re: Obiad... 28.10.23, 13:05
      www.eintopf.pl/2014/10/smazona-brukselka-z-boczkiem-i-zurawina.html?fbclid=IwAR3Kqsv4hErFGwFjfaYqibb3I2-ECDjlJIx9Yeu9tmUv9BK0I_bs7duelHA

Możesz do tego podać kuskus.
    • slatynka85 Re: Obiad... 28.10.23, 13:23
      Mam gulasz dziś i na jutro.
    • annaboleyn Re: Obiad... 28.10.23, 13:35
      Ponieważ u mnie też "bez kurczaka" to sie dzielę dzisiejszą opcją www.kwestiasmaku.com/przepis/makaron-zapiekany-z-cukinia-i-boczkiem
      A jutro chyba indyk z ryżem i warzywami.
      Te polędwiczki Wam wychodzą miękkie bez żadnych dodatkowych starań?
      • annaboleyn Re: Obiad... 28.10.23, 13:36
        Ups, przepraszam, widzę że "nie makaron". Cofam!
    • majenkirr Re: Obiad... 28.10.23, 15:02
      1-800🍕 wink
      • mama-ola Re: Obiad... 28.10.23, 19:57
        To pizzę szybko się robi? Chyba że masz na myśli kupną. No ale kupne to mogą być i skomplikowane dania.
    • ga-ti Re: Obiad... 28.10.23, 16:28
      U mnie dziś ryba smażona po prostu, ziemniaki z masłem, marchewka z groszkiem, ale niemarchewkowych pomidory.

Nie pomogę, bo u mnie szybki obiad to często makaron właśnie z czymś.
      Ale możesz zamienić makaron na ryż, zanim się ugotuje to zrobisz coś do niego, na szybko to warzywa mrożone gotowe jakieś. Tuńczyk z puszki podsmażony z cebulką, czosnkiem, do tego np. papryka, kukurydza, zielenina, zaprawione pomidorami, posypać serem. Albo sos pieczarkowy: pieczarki usmażone z cebulą, czy porem, ze słodką śmietaną i np. ostrym serem.
      Zależy jak szybko, ja lubię obiady samorobiące się, czyli wrzucam mięso do piekarnika i już, po półtorej godziny wyciągam, podprawiam sosik jaki się zrobił, do tego cokolwiek typu ryż, kasza, kopytka, kluski, ziemniaki i warzywo ulubione.
    • leyla76 Re: Obiad... 28.10.23, 18:48
      U mnie curry z ciecierzycy i kalafiora plus brązowy ryż. Ryż brązowy gotuje w szybkowarze (instant pot) bo w garnku zajmuje mu całą wieczność.
    • al_sahra Re: Obiad... 28.10.23, 20:04
      Najszybsze: pieczona ryba i zielona sałata albo steak i sałata.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka