ekstereso Re: Nastolatek w ogóle się nie uczy 31.10.23, 14:51 Mój miał tak samo, teraz w czwartej coś tam zaczął się uczyć. Miałam małe pole do popisu,bo stopnie miał całe liceum dobre, czwórki w większości. Ja wolałabym żeby miał trójki i dwójki i się uczył chyba. Wtedy może więcej by umiał. Z drugiej strony jak rozmawiamy na różne tematy to jednak widzę ogólna ma dobrą. Przyczyna ta sama, o której piszecie: wystarczająca inteligencja żeby zapamiętać z lekcji, dysgrafia utrudniającą systematyczność. Poszłabym na Twoim miejscu do wychowawcy porozmawiać, to na początek, telefonu bym n nie zabierała. Odpowiedz Link Zgłoś
abidja Re: Nastolatek w ogóle się nie uczy 31.10.23, 14:58 ekstereso napisała: > Mój miał tak samo, teraz w czwartej coś tam zaczął się uczyć. Miałam małe pole > do popisu,bo stopnie miał całe liceum dobre, czwórki w większości. Ja wolałabym > żeby miał trójki i dwójki i się uczył chyba. Wtedy może więcej by umiał. To jakis absurd, czy tysama rozumiesz co napisalas i jak absurdalne sa twoje oczekiwania wobec syna ?! Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Nastolatek w ogóle się nie uczy 31.10.23, 15:05 Napisała, że wolałaby, to jeszcze nie oczekiwanie tylko taka luźna fantazja rodzica. Odpowiedz Link Zgłoś
ekstereso Re: Nastolatek w ogóle się nie uczy 31.10.23, 15:22 Dzięki Triss dla mnie to oczywiste że to moje myśli tylko. Tak, chciałabym żeby się uczył i w domyśle coś umiał a stopnie mają dla mnie zerowe znaczenie poza tym że dają lub nie promocję. Odpowiedz Link Zgłoś
ekstereso Re: Nastolatek w ogóle się nie uczy 31.10.23, 15:25 Aaa to pokazuje, że w moim, miejmy nadzieję błędnym, przekonaniu, stopnie sa bardziej powiązane ze zdolnościami adaptacyjnymi ucznia ( mój ma je na bardzo wysokim poziomie) niż z wiedzą . Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Nastolatek w ogóle się nie uczy 31.10.23, 18:24 Tak właśnie jest. Oraz z dysfunkcyjną rolą szkoły, z umiejętnością radzenia sobie ze stresem, ze stosunkiem rodziców do nauki dziecka. Najmniej z wiedzą, zwłaszcza, gdy mówimy o stopniach w szkole, nie obiektywnych testach, takich samych dla wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Nastolatek w ogóle się nie uczy 31.10.23, 18:25 Nie, to nie jest absurd. Extereso napisała po prostu, że zależało jej nie tyle na ocenach dziecka (i słabsze by jej nie przeszkadzały) co na tym by się uczył i nauczył, zdobył wiedzę a nie umiejętność zdobycia dobrej oceny, to nie to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
ekstereso Re: Nastolatek w ogóle się nie uczy 31.10.23, 19:49 Dokładnie, dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Nastolatek w ogóle się nie uczy 31.10.23, 16:12 No nie miał tak samo, skoro miał w większości czwórki, a syn autorki zgarnia jedynki Odpowiedz Link Zgłoś
ekstereso Re: Nastolatek w ogóle się nie uczy 31.10.23, 16:22 No tak, ale głównym problemem jest to nie-uczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Nastolatek w ogóle się nie uczy 31.10.23, 16:26 Będzie potrzebował, zacznie. Mój starszy też się nie uczył. Liceum na czwórkach. Przyłożył się jedynie do rozszerzeń. Maturę zdał na tyle zadowalająco, że dostał się na wybrane studia z dużym zapasem punktów. Zaczął się uczyć dopiero na studiach. Skutecznie i z powodzeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
abidja Re: Nastolatek w ogóle się nie uczy 31.10.23, 16:27 ekstereso napisała: > No tak, ale głównym problemem jest to nie-uczenie. A ty sie codziennie, OBOWIAZKOWO czegos uczysz bo np twoj maz tego oczekuje? Czy, raczej czytasz, wybierasz rzeczy ktore cie interesuja, jestes ciekawa? Czy w pracy dajesz z siebie 100% i pomimo dobrych wynikow szef kaze ci robic 300% wiecej ,bo tak? Dla mnie absurd. Masz syna o wiedzy ogolnej dobrej, z dobrymi ocenami a ty jestes niezadowolona. Gdyby dostawal 1 czy 2 czy nawet 3 ale siedzial w podrecznikach z przerwami na sen i siku i tak bedziesz niezadowolona. Bo nie dostrzegasz plusow ,widzisz szklanke do polowy pusta. Odpusc. Dla dobra dziecka i swego. Odpowiedz Link Zgłoś
ekstereso Re: Nastolatek w ogóle się nie uczy 31.10.23, 16:28 Postawiłaś chochoła, ale jest tak inny niż ja, że zupełnie nie chce mi się z nim walczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Nastolatek w ogóle się nie uczy 31.10.23, 16:35 Przecież nie ciśnie, nie histeryzuj. Ludzie operujący wysokim C są potwornie uciążliwi. Odpowiedz Link Zgłoś
abidja Re: Nastolatek w ogóle się nie uczy 31.10.23, 17:37 triss_merigold6 napisała: > Przecież nie ciśnie, nie histeryzuj. Ludzie operujący wysokim C są potwornie uc > iążliwi. To nie operuj wysokim C, nie bedziesz uciazliwa a i wiekszosc na forum odpocznie od ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
alewcale Re: Nastolatek w ogóle się nie uczy 31.10.23, 17:21 Od tych ułatwień i kląskania nad dzieckiem (które widać m.in tu we wpisach) to się z dzieci robią wynaturzone, rozkapryszone i kombinujące potworki. Nie rozumiem tego problemu, bo o ile dziecko jest w normie intelektualnej, w miarę poważa proces nauczania a nie jest rozpaprane usuwaniem mu pyłków spod stóp i rozleniwione dzięki uczeniu go cwaniactwa to powinno coś przyswoić, nawet aby mieć to po prostu z głowy. No skoro dziecko nic nie musi a w polskiej szkole w reguły w roli chłopca do bicia występuje nauczyciel i dzieciom się to pokazuje od małego to nie dziwię się kompletnie, że one nie mają szacunku nawet do własnego upływającego czasu. Tego rodzaju problem przy braku problemów ze zdrowiem, sytuacją rodzinną czy ekonomiczną jest dla mnie kompletnie egzotyczny. I wygląda na zwykłe kombinowanie i "wd.piesieprzewrócenie" z dobrobytu. Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Nastolatek w ogóle się nie uczy 01.11.23, 00:32 Porozmawiac czego chce. Niech sie okresli. Jesli w polskiej szkole dalej nauka polega na wyryciu wszystkiego na pamiec jak to kiedys bywalo to wcale sie nie dziwie ze ponadprzecietnie inteligentny nastolatek nie chce sie uczyc. Nie kazdy uznaje za wartosci sama w sobie nauczenie sie ksiazki telefonicznej na pamiec. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Nastolatek w ogóle się nie uczy 01.11.23, 02:28 jammer1974 napisała: > Porozmawiac czego chce. Niech sie okresli. Jesli w polskiej szkole dalej nauka > polega na wyryciu wszystkiego na pamiec jak to kiedys bywalo to wcale sie nie d > ziwie ze ponadprzecietnie inteligentny nastolatek nie chce sie uczyc. Nie kazdy > uznaje za wartosci sama w sobie... ... i potem zamiast "wartość" pisze "wartości". Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Nastolatek w ogóle się nie uczy 01.11.23, 14:44 taki-sobie-nick napisała: > ... i potem zamiast "wartość" pisze "wartości". Albo pisze takie wlasnie przyglupawe pseudo riposty. Chociaz ...moge sie jednak mylic. Jesli jest ponadprzecietnie inteligentny to raczej nie napisalby czegos takiego co nie przekracza 60IQ. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Nastolatek w ogóle się nie uczy 01.11.23, 22:47 jammer1974 napisała: > taki-sobie-nick napisała: > > > ... i potem zamiast "wartość" pisze "wartości". > > Albo pisze takie wlasnie przyglupawe pseudo riposty. > Chociaz ...moge sie jednak mylic. Jesli jest ponadprzecietnie inteligentny to r > aczej nie napisalby czegos takiego co nie przekracza 60IQ. Aj, aj, jaki foch, bo śmiałam pani wytknąć błąd gramatyczny! Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Nastolatek w ogóle się nie uczy 01.11.23, 02:50 Ponadprzeciętnie inteligentny nastolatek, od 8 lat w systemie, nie powinien mieć problemu z ogarnięciem tego, jak wygląda nauka w polskim liceum. A jednak zdecydował się na taką szkołę. Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Nastolatek w ogóle się nie uczy 01.11.23, 14:47 Skoro sie dostal do liceum to jak widac ogarnial. Tylko ze mu sie nie chce. Polska szkola produkuje ksiazki telefoniczne a on moze jest wolnym ptakiem. A moze jest inny problem. Moze hormony. Moze sie zakochal. Moze ...moze byc tysiac powodow. Trzeba by bylo wyluskac. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Nastolatek w ogóle się nie uczy 01.11.23, 14:52 Jak mu się nie chce (w podstawówce też mu się nie chciało, więc nie jest to jakaś nagła zmiana) i chce być wolnym ptakiem, to po choinkę szedł do liceum??? Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Nastolatek w ogóle się nie uczy 01.11.23, 19:20 Moze liczyl ze mu sie uda. Ale ma pecha ze trafil do polskiego systemu. Tak czy owak jak jest bystry a jest to tak czy inaczej sobie w zyciu poradzi. W dzisiejszych czasach czlowiek rzadko trzyma sie jednego kierunku zawodowego. Jeszcze mu sie w zyciu sto razy pozmienia a jak mu bedzie na czyms zalezec to to i tak osiagnie. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Nastolatek w ogóle się nie uczy 01.11.23, 19:24 Ale on nie trafił do tego systemu 1 września. Jest w nim od 8 lat. Jego brat w nim był (nawet w tym samym liceum). Przy ponadprzeciętnej inteligencji, to chyba powinien się połapać jak to działa? Uda mu się, jeśli nic nie robi? To chyba w żadnym systemie nie zadziała. Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Nastolatek w ogóle się nie uczy 01.11.23, 19:34 Im wyzej w systemie tym ksiazka telefoniczne do wyrycia robi sie bardziej opasla i jak ktos nie ma pamieci takiej jak moja babcia ktora pamietala wszystko co przeczytala to musi poswiecil wiecej i wiecej czasu na wykucie. Wiem ze jako mama sie martwisx i chcesz wszystkiego co najlepsze dla dziecka ale czasem tym najlepszym jest odpuszczenie. Podkreslam ze nie wiem co jest przyczyna. Bo to moze byc setki zupelnie innych przyczyn niz to co podalam. Jesli przypadkowo jednak zgadlam to najlepszym rozwiazaniem bedzie odpuszczenie. Jak bedzie potrzebowal kiedys matury do swoich celow to w pol roku sie uwinie i zda zaocznie. Najlepiej usiasc z nim i pogadac jak z doroslym. O co mu tak naprawde chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Nastolatek w ogóle się nie uczy 01.11.23, 22:50 Jak byś się nie pluła - wszelka wiedza wymaga pamięciówek, od nauki języka angielskiego po leśnictwo, zielarstwo i kotoznawstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Nastolatek w ogóle się nie uczy 01.11.23, 23:16 😂😂😂😂😂 po tobie widac ze niektorym nawet pamieciowka w niczym nie pomoze. Odpowiedz Link Zgłoś
nick_z_desperacji Re: Nastolatek w ogóle się nie uczy 02.11.23, 12:12 Matury w pół roku są nieaktualne odkąd egzamin jest zewnętrzny, a nie sprawdzany przez nauczyciela z cosinusa. On się nie nie uczy na pamięć, on się wcale nie uczy, z informatyki tez zaraz zacznie odstawać Odpowiedz Link Zgłoś
pitupitt Re: Nastolatek w ogóle się nie uczy 01.11.23, 08:50 O co chodzi z tym "próbowaliśmy oddać odpowiedzialność za naukę jemu"? Odpowiedz Link Zgłoś
alewcale Re: Nastolatek w ogóle się nie uczy 01.11.23, 09:32 A on w ogóle sobie zdawał sprawę, że może być trudniej niż w podstawówce? Może rodzice go posłali do tej szkoły a on woli być elektrykiem i o tym nie wie? Zaraz tu się oburzone głosy podniosą, że obrażam majestat, ale to wygląda na szkołę średnią ogólnokształcącą i nie uczącego się chłopca "bo co mu kto zrobi"? Są jeszcze sprawy hormonalne i to, co się dzieje w mózgu, bo wiek nastoletni to osobna "bajka". Nie wymądrzam się jednak, bo ani nie mam super wiedzy ani nie jestem idealną ematką idealnego superbombelka i nie lubię się pastwić na leżącym. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Nastolatek w ogóle się nie uczy 01.11.23, 10:33 Skoro w tej szkole był jego brat, no chyba miał choć ogólny ogląd jak wygląda nauka w liceum. I to tym konkretnym. Odpowiedz Link Zgłoś
nick_z_desperacji Re: Nastolatek w ogóle się nie uczy 02.11.23, 12:14 Te hormony to mu dziewiąty roku buzują Odpowiedz Link Zgłoś
alewcale Re: Nastolatek w ogóle się nie uczy 01.11.23, 16:12 no może zeszli trochę z nauczycieli, bo nie wiedzieli którego i jak rugać (minęło tylko 2miesiące roku szkolnego i człowiek zabiegany nie za bardzo ma jak zrobić rozpoznanie walką, kto jest kto) Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Nastolatek w ogóle się nie uczy 01.11.23, 16:35 Eee, jak się chce, to się da radę. Ja byłam już na spotkaniu z nauczycielem bombelka 😜 Też pierwsza klasa. Odpowiedz Link Zgłoś
elinborg Re: Nastolatek w ogóle się nie uczy 02.11.23, 10:16 Nie przeczytałam wszystkich odpowiedzi, nieczego odkrywczego nie napiszę też- trzeba dojść do przyczyny nieuczenia się. To nie musi być lenistwo, olewanie, kombinatorstwo itd. Zachowanie dziecka moze mącić obraz, głębiej coś może być, czego się nawet nie spodziewasz. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Nastolatek w ogóle się nie uczy 02.11.23, 10:33 Oczywiście że może być jakaś niespodziewana przyczyna, ale chciałam tylko zauważyć, że ten nastolatek nie przestał się uczyć. On tego nigdy nie robił. Odpowiedz Link Zgłoś
elinborg Re: Nastolatek w ogóle się nie uczy 02.11.23, 10:48 No bo ta przyczyna może być niespodziewana, ale nie nagła. Np. problemy ze skupianiem się ( to tylko przykład). Wcześniej, skoro inteligentny- ogarniał wszystko w czasie lekcji, teraz nie da rady. Mogły dojść nowe okoliczności. Może się ogarnie a może nie i potrzebuje pomocy. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Nastolatek w ogóle się nie uczy 02.11.23, 10:55 Rozumiem że to tylko przykład, ale jak ktoś ma problemy ze skupianiem się, to na lekcji też się nie skupia. Odpowiedz Link Zgłoś
elinborg Re: Nastolatek w ogóle się nie uczy 02.11.23, 11:09 Mogło tej uwagi wystarczać na tyle, że po prostu łapał to, co potrzebne na lekcji. Teraz lektury są dłuższe, zadania trudniejsze, trzeba posiedzieć w domu dłużej- nie daje rady (dalej to przykład). Albo stracił motywację, zainteresowanie, tylko się nie przyznaje. Autorka pisze, ze przedtem też się nie wysilał. Może po prostu nie potrafi się uczyć. A może jest leniem, jasne że tak może być. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Nastolatek w ogóle się nie uczy 02.11.23, 11:13 Jak ktoś łapie kilkadziesiąt pal za brak zadania to nie potrafi się uczyć? Bo moim zdaniem raczej nie chce i tyle. Sama mam dziecko, które na etapie szkolnym było leniwe, po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
elinborg Re: Nastolatek w ogóle się nie uczy 02.11.23, 11:36 Wiesz, ja podaję tylko przykłady. Na to, że może być różnie. A lenistwo jest najłatwiej stwierdzić i olać dochodzenie przyczyn. Ty masz takie doświadczenie z dzieckiem, ja mam inne. Nic nie było u nas po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Nastolatek w ogóle się nie uczy 02.11.23, 11:42 Tak, ja mam takie, dlatego dopuszczam istnienie ludzi, którzy są leniwi. Tak po prostu nie. Ja też bywam leniwa - zwycięża poczucie obowiązku. Natomiast jest pytanie, co rodzice robili przez ostatnie kilka lat. Rozmawiali, motywowali, szukali przyczyny takiego, a nie innego podejścia do szkoły? Bo jeśli do tej pory nie robili nic, wystarczyło im, że dziecko z klasy do klasy przeszło, to teraz będzie dużo trudniej. Odpowiedz Link Zgłoś
elinborg Re: Nastolatek w ogóle się nie uczy 02.11.23, 11:55 No może uważali, że jest leniwy? I taki jest i już? Przecież egzamin dobrze napisał? Niektórzy po prostu tylko przechodzą z klasy do klasy a potem odpalają wrotki. Inni nie. Niektórzy są leniwi i na zdrowie im to wychodzi, inni walczą z lenistwem. Dobrze jest po prostu spróbować dowiedzieć się, czy pod nalepką lenistwo (takim dezorganizującym życie) nie ma innych przyczyn. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Nastolatek w ogóle się nie uczy 02.11.23, 12:16 Co znaczy "dobrze"? 115 punktów to nie jest jakiś szalony wynik. Skoro uważali, że jest leniwy i nic z tym nie robili, to po pierwsze czemu dziecko poszło do lo, a po drugie czemu nagle zaczęło im to lenistwo przeszkadzać? Tych przyczyn to trzeba było szukać już jakiś czas temu... Odpowiedz Link Zgłoś
artea Re: Nastolatek w ogóle się nie uczy 02.11.23, 13:57 To znaczy, że napisal dobrze jak na kogoś kto się nie uczył. Odpowiedz Link Zgłoś
nick_z_desperacji Re: Nastolatek w ogóle się nie uczy 02.11.23, 14:43 Napisał przeciętnie jak ma logos kto się nie uczył, ale został upewniony, że napisał dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
artea Re: Nastolatek w ogóle się nie uczy 02.11.23, 15:34 Napisał dobrze. Nie jest ślepy ani uposledzony, widział swój wynik. Dla nas ten wynik jest dobry, nikt mu nie mowił, że napisał rewelacyjnie tylko że dobrze. Dla jednych dobry uczeń to taki ze średnią 4.0 a dla innych dopiero 6.0. I nie, nie uczy się źle od 9 lat tylko od 2. Odpowiedz Link Zgłoś
nick_z_desperacji Re: Nastolatek w ogóle się nie uczy 02.11.23, 16:05 Nie uczy się od 9, od dwóch poprostu to widać, ale skoro dla was nadal było dobrze, to on nie ma powodu żeby cokolwiek zmieniać, nadal liczy, że na końcu będzie dobrze, a widać być nie musi. I w tym wieku powinien wiedzieć, że albo zacznie się uczyć na tyle, żeby zdawac spokojnie z klasy do klasy, albo wybiera z oferty lokalnych zawodówek. Ale że Ty masz podejście jakie masz i bombelek za dobry na zawodówkę, to on nie musi nic robić, bo za tym żadne konsekwencje nie pójdą. Odpowiedz Link Zgłoś
artea Re: Nastolatek w ogóle się nie uczy 02.11.23, 17:21 A ty skąd to wszystko wiesz? Uczył się zanim nadeszła pandemia i zdalne. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Nastolatek w ogóle się nie uczy 02.11.23, 17:38 Był wtedy w 4 klasie. To nie są jakieś wymagające zagadnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
artea Re: Nastolatek w ogóle się nie uczy 02.11.23, 17:46 Jakie to ma znaczenie? Uczył się, odrabiał zadania i czytał lektury a po pandemii bylo gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
nick_z_desperacji Re: Nastolatek w ogóle się nie uczy 02.11.23, 12:17 Ze skupieniem miałby problemy właśnie na lekcji. Podejrzewam, że był przekonany o swoich zdolnościach i on i jego rodzice, a w lo wyszło, że się jednak przeliczyli i nic nie robiąc do matury nie dojedzie Odpowiedz Link Zgłoś
magdalena8606 Re: Nastolatek w ogóle się nie uczy 02.11.23, 14:27 Postawiłabym na ograniczenie elektroniki i psychologa. Nie zostawiłabym raczej sprawy z nadzieją, że jak nie zda to zmądrzeje. To może przynieść dużo więcej problemów, jeżeli słabsze towarzystwo w nowej szkole bardziej przypadnie mu do gustu. Może w podstawówce było łatwo, nie musiał się uczyć, aby się prześlizgnąć z klasy do klasy, więc nie nabył w sobie umiejętności i chęci do uczenia się. Wynik 115 oznacza, że nie był prymusem. Może nie były ustalone wymagania/prowadzone rozmowy co do poziomu ocen, który ma osiągnąć chociażby w 8 klasie. Na LO zapewne to za mało i lecą pały. Odpowiedz Link Zgłoś