taki-sobie-nick 02.11.23, 20:42 ale co mi szkodzi. Czy istnieją stacjonarne badania klienta typu oglądamy superową reklamę (hehe) wyrażamy ocenę i za naszą bezcenną opinię dostajemy pięć dych w bonach? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
shule_aroon Re: Pytanie być może głupie 02.11.23, 20:54 Na parę lat przed pandemia bywały, zaspałaś. Odpowiedz Link Zgłoś
grruu.u Re: Pytanie być może głupie 02.11.23, 20:59 Tak, badania fokusowe, nie tylko produktowe, mogą być rozmowy na różne tematy. Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: Pytanie być może głupie 02.11.23, 21:18 Tak, są. Niekoniecznie oglądanie reklamy, ostatnio mnie zaczepili ankieterzy i za odp na 3 pytania dostałam 20zł. Zajęło mi to 2 minuty. Niestety wiąże się to z podaniem nr tel (ktoś ma oddzwonić aby potwierdzić że rzeczywiście brałam udział w tej ankiecie) wiec podałam służbowy numer, który i tak wszędzie jest widoczny. Odpowiedz Link Zgłoś
kaki11 Re: Pytanie być może głupie 02.11.23, 21:36 Nie wiem czy dalej są (choć przypuszczam, że tak), ale kilka lat temu zdarzyło mi się dwa razy brać w tego typu testach napojów. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Pytanie być może głupie 02.11.23, 21:43 oczywiście niekoniecznie tych twoich Odpowiedz Link Zgłoś
kaki11 Re: Pytanie być może głupie 02.11.23, 21:58 nie odpowiem- mnie zaczepiła pani na ulicy z pytaniem czy się zgodzę, po czym zaprosiła do budynku, po pierwszym teście, zapytała czy wyrażę zgodę na podanie numeru gdyby prowadzili podobne zadania. Totalny przypadek Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Pytanie być może głupie 03.11.23, 03:14 ha, może ktoś inny będzie wiedział Odpowiedz Link Zgłoś
shule_aroon Re: Pytanie być może głupie 03.11.23, 14:02 Badania rynku są głównie online. Zapisy np w social mediach (fb). Jeżeli znajdziesz dogadaj w jaki sposób zostaje zawarta umowa, zwykle jest chyba zlecenie. To w kwestii skutecznego uzyskania wynagrodzenia/rozliczenia tego z fiskusem. Nie daj się naciąć obietnicami typu 300zl i wiecej za 1h, bo raczej stawki oscyluja od 100-120 do 200, gdy badanie faktycznie trwa godzinę. Odpowiedz Link Zgłoś
shule_aroon Re: Pytanie być może głupie 03.11.23, 14:10 shule_aroon napisała: > Badania rynku są głównie online. Zapisy np w social mediach (fb). Jeżeli znajdz > iesz dogadaj w jaki sposób zostaje zawarta umowa, zwykle jest chyba zlecenie. T > o w kwestii skutecznego uzyskania wynagrodzenia/rozliczenia tego z fiskusem. Ni > e daj się naciąć obietnicami typu 300zl i wiecej za 1h, bo raczej stawki oscylu > ja od 100-120 do 200, gdy badanie faktycznie trwa godzinę. > Tzn - tu (przypadek ze screena) już bym zachowała czujność, i nie polecam takich i podobnych programow tej firmy. Umowy i kasy brak. Osoby od obsługi zgłoszeń srogo rotują jak w kalejdoskopie. Ktoś kto cie umawial chwilę temu już dawno nie pracuje. Odpowiedz Link Zgłoś
arista80 Re: Pytanie być może głupie 02.11.23, 21:45 Mój znajomy opowiadał kiedyś, że pracuje dla jakiejś firmy robiącej badania rynkowe i wypełniał różnego rodzaju ankiety. Nie był to nie wiadomo jaki zarobek, ale stanowiło dobre uzupełnienie budżetu domowego. Odpowiedz Link Zgłoś
jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Pytanie być może głupie 02.11.23, 22:02 Tak, i dotyczą różnych produktów, programów, nie tylko reklam. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Pytanie być może głupie 02.11.23, 22:03 Może być. Jak się dostać? Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Pytanie być może głupie 02.11.23, 22:03 I czy nada obowiązuje półroczna karencja w danej firmie? Odpowiedz Link Zgłoś
shule_aroon Re: Pytanie być może głupie 03.11.23, 14:16 Z ogłoszeń w internecie. Kiedyś np olx/Gumtree, teraz głównie fb. Tylko trzeba jakby zmienić rytm dobowy, bo dzwonią się umawiac (jak już powypelniasz formularze, podasz nr tel i inne dane oraz podpasujesz płcią, wiekiem itp kryteriami) w godz typu 9-17. Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Pytanie być może głupie 02.11.23, 22:40 Wiem, ze takie badania (ale dotyczące produktów spożywczych) robią w Poznańskim Parku Naukowo-Technologicznym na Rubieży. Odpowiedz Link Zgłoś
dominika9933 Re: Pytanie być może głupie 03.11.23, 03:52 Byłam kilka razy na badaniach fokusowych, ale ostatni raz z pięć lat temu. Grupa kilku osób, ocenialiśmy reklamę, opakowanie. Trwało to około godziny, może ponad. Wynagrodzenie ok. 100-150 zł. W gotówce, nie w bonach. Miałam czas, bawiło mnie to. Do mnie dzwoniła znajoma, czy chcę iść, tak że nie pomogę w podaniu namiarów na firmę. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Pytanie być może głupie 03.11.23, 08:24 Wpisz w google "badania fokusowe praca", coś tam wyskakuje. Odpowiedz Link Zgłoś