ekstereso 07.11.23, 19:48 Właściwie nie kupuję swetrów z domieszką akrylu czy poliestru większą niż 5 procent ale mierzyłam sweter 30 akrylu 30 wełny 30 wiskozy i10 poliestru i wyglądał super. Czy jest szansa że będzie ok? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marta.graca Re: Skład swetra 07.11.23, 19:50 Wszystko zależy od konkretnego modelu, ale wg mnie szansa spora. Jaka to marka? Odpowiedz Link Zgłoś
ekstereso Re: Skład swetra 07.11.23, 19:59 W malutkim butiku córka kupiła na metce jest deep pink nie wiem co to Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Skład swetra 07.11.23, 19:53 Potrzebowałam cienki kardigan. Skład: 70% wiskoza, 30% nylon. Jest ok po praniu. Odpowiedz Link Zgłoś
gris_gris Re: Skład swetra 07.11.23, 21:32 kropkacom napisała: > Potrzebowałam cienki kardigan. Skład: 70% wiskoza, 30% nylon. Jest ok po prani > u. Nylon w swetrach jest ok, wzmacnia główne włókno i dzianina jest trwalsza. Odpowiedz Link Zgłoś
ekstereso Re: Skład swetra 07.11.23, 20:00 Nie był drogi a wygląda super, więc zaryzykuję ( dziś mierzyłam sweter córki ale poproszę żeby też mi taki kupiła). Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Skład swetra 07.11.23, 20:24 Swetr, zasadniczo, składa się z przodu, tyłu i z rękawów. Dodatkowo może być golf. Albo kretyński kołnierz. Przypomniały mi się te paskudne swetry z monstrualnymi golfami, modne bodaj w latach osiemdziesiątych. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Skład swetra 07.11.23, 21:48 krwawy.lolo napisał: > Swetr, zasadniczo, składa się z przodu, tyłu i z rękawów. I z dwóch "e". Odpowiedz Link Zgłoś
gris_gris Re: Skład swetra 07.11.23, 21:30 Ja bym nie kupiła, bo z tym składem on się szybko zniszczy, a ja nie lubię kupować rzeczy na chwile. Poza tym 40% sztucznego plus 30% wiskozy - on nie będzie ciepły. Odpowiedz Link Zgłoś
ekstereso Re: Skład swetra 07.11.23, 21:36 A powiedz, co powoduje zniszczenie? Jaki element składu? Odpowiedz Link Zgłoś
gris_gris Re: Skład swetra 07.11.23, 23:38 ekstereso napisała: > A powiedz, co powoduje zniszczenie? Jaki element składu? Akryl i poliester. Prawdopodobnie szybko się zmechaci. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Skład swetra 07.11.23, 21:41 Przy obecnych zimach i jesieniach w wysokoprocentowych wełnach i kaszmirach często jest mi za ciepło. Na teraz powinien być ok. Odpowiedz Link Zgłoś
gris_gris Re: Skład swetra 07.11.23, 23:40 marta.graca napisała: > Przy obecnych zimach i jesieniach w wysokoprocentowych wełnach i kaszmirach czę > sto jest mi za ciepło. Na teraz powinien być ok. > I kaszmir, wełna mogą być bardzo cienkie, lub luźno tkane. Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: Skład swetra 07.11.23, 21:34 Sweter to wełna powinna być, co najmniej 80 %. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Skład swetra 07.11.23, 21:49 kanna napisała: > Sweter to wełna powinna być, co najmniej 80 %. > A może być to też lekka dzianina, mieszanka róznych włokien, bo nie zawsze potrzebujemy ciepłej wełny. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Skład swetra 07.11.23, 21:43 No oczywiscie, a dlaczego nie? Odpowiedz Link Zgłoś
ekstereso Re: Skład swetra 07.11.23, 21:57 Dzięki za rady. Wiem że jest dobry poliester itp ale ja się nie znam, więc nie kupuję z zasady ubrań z domieszką sztucznych włókien większą niż 5 czy 6 procent. Odpowiedz Link Zgłoś
pyza-wedrowniczka Re: Skład swetra 07.11.23, 22:50 Będzie. Mam trochę swetrów z poliestrem i są spoko (nie mam ematkowej obsesji, że poliester jest zły) Odpowiedz Link Zgłoś
chlodne_dlonie Re: Skład swetra 07.11.23, 23:42 Może być ok, a może i nie. 'Na dwoje baba wróżyła', takie przynajmniej mam własne doświadczenia. Moje ostatnio ulubione to takie, gdzie wełna stanowi 70-80%. COS fajne dzianiny ma, z marek dostępnych w CH. Odpowiedz Link Zgłoś