just-a25 07.11.23, 22:39 I przyszedł czas na progresy...aż boję się odwoedzic optyka ze względu na cenę, sam cylinder u mnie to -3, ile kosztowały wasze progresy, jakiej firmy macie szkla Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ekstereso Re: Okulary progresywne 07.11.23, 22:50 Ja dopiero miałam wycenione na 3,5. Ale mam-5. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Okulary progresywne 08.11.23, 12:14 3,5 tysiąca, przy szkłach z modyfikacją -5 (ale tu już nie zgadnę czy na cylindrach, czy krótkowzroczność) Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Okulary progresywne 07.11.23, 23:00 5 lat temu cos okolo 3tys? rachunku juz dawno nie mam, szare fotochromy transitions Odpowiedz Link Zgłoś
just-a25 Re: Okulary progresywne 07.11.23, 23:09 I nadal są ok nie musisz zmieniać? Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Okulary progresywne 07.11.23, 23:26 nie, nie musze, wade mam nieduza i okulary zakladam tylko jak wychodze z domu, czytam normalny druk tez bez okularow, do etykiet potrzebuje i do dali, stad progresy okulistka badajaca wzrok nawet pochwalila za takie podejscie Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Okulary progresywne 07.11.23, 23:33 mysiulek08 napisała: > nie, nie musze, wade mam nieduza i okulary zakladam tylko jak wychodze z domu, > czytam normalny druk tez bez okularow, do etykiet potrzebuje i do dali, stad pr > ogresy > okulistka badajaca wzrok nawet pochwalila za takie podejscie > To wcale nie taki głupi pomysł. Mój mąż ma takie, tzw. junior progresy. Różnica pomiędzy dalą, a bliżą nie jest jeszcze tak wielka i łatwiej się przyzwyczaić. Przy następnych nie będziesz miała może problemów. Mnie brak ostrości na bokach doprowadzał do szału, bo jestem z tych, które lubią widzieć na "okrągło", czyli to co dzieje się mocno po bokach, a progresy akurat te regiony mają nieostre. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Okulary progresywne 07.11.23, 23:38 patrzac jak wolno wada sie poglebia, to predzej sie do cmentarza doczalgam niz doczekam wiekszych progesow 😝 po bokach nie mam problemow, patrzenie przechodzi plynnie, szkla dopasowywali ponad godzien ( robilam u kolegi optyka w PL) Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Okulary progresywne 07.11.23, 23:43 mysiulek08 napisała: > patrzac jak wolno wada sie poglebia, Wolno tu u mnie też było, latami wystarczało mi te 1,5-1,75 plus do czytania. W dali widziałam jak orzeł. Teraz po 50 roku życia mam wrażenie, że pogorszenie wzroku jest galopujące i dal zaczyna się zamazywać. I ledwo zrobiłam te nowe do czytania, a już mam wrażenie, że 0,5 dioptrii więcej byłoby lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Okulary progresywne 08.11.23, 00:09 nawet do 1 nie dobilam, gdyby nie etykietki na produktach to bym tylko do dali zakladala Odpowiedz Link Zgłoś
just-a25 Re: Okulary progresywne 08.11.23, 07:27 Ja niestety noszę cały czas, pierwsze co robię to zakładam oxy. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Okulary progresywne 07.11.23, 23:21 Ja w zeszłym roku zapłaciłam za progresywne coś w okolicach 1200 euro, ale same oprawki Lindberga kosztowały 500 euro. W Niemczech. W super duper salonie, szkła też jakieś drogie, bo chciałam jak najlepiej i nie oszczędzać na oczach. Nic to nie dało, bo nie mogłam się przyzwyczaić. Było gorzej niż całkiem bez okularów. W oprawkach zrobiłam sobie więc nowe okulary do czytania, resztę mi łaskawie zwrócono. W sumie nieopłacalna impreza, okulary do czytania mogłam mieć o wiele taniej. Ale ja mam nie minusy, a plusy na wszystkich dystansach, więc to jest trochę inaczej niż u ludzi z krótkowzrocznością. Teraz używam trzy pary. Jedną mam do dali, jedne do średnich odległości, np do pracy w kuchni i jeszcze jedne do czytania w krótkich dystansach (laptop i książki). I jeszcze jedne taniochy z supermarketu, które biorę do kieszeni na zakupy. Czuję się jak sierota z upośledzeniem i ciągle szukam w domu okularów, bo nigdy nie mam pod ręką tych, które akurat potrzebuję. Odpowiedz Link Zgłoś
b-b1 Re: Okulary progresywne 07.11.23, 23:29 A nie chcesz/ nie probowalaś soczewek? Nie ma super idealnej ostrości jak w okularach, ale zakładasz rano , zdejmujesz wieczorem i widzisz wszystko pod kazdym kątem. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Okulary progresywne 07.11.23, 23:38 Absolutnie nie wchodzi grę, bo ja oczy królika dostają na byle wietrze. Ja do dali potrzebuję też jakieś 0,75 -1 plus więc widzę bez też całkiem dobrze, do średniej odległości jakieś 1,5--1,75 plus, a do bliży 2,5-2,75 plus. Nie mam pojęcia, czy to dałoby się wyrównać soczewkami. Odpowiedz Link Zgłoś
b-b1 Re: Okulary progresywne 08.11.23, 05:33 Ja tylko nieśmiało informuję, że jest taka opcja i że można spróbować, 😂bo w soczewkach nie ma opcji zawężenia pola widzenia(jak w okularach progresywnych) widzisz normalnie w każdej pozycji i mogą być jednodniowe-sama mam takie, bo jestem alergikiem. U mnie -1,75 i +2,75. I można mieć różne parametry w każdym oku-też dobiorą jak szkła do prawego i lewego. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Okulary progresywne 08.11.23, 06:02 nie zawsze dobiora, wspoldomownik ma 'dziwna' wade, do tego jest alergikiem, mimo wielu prob nie udalo sie dobrac soczewek a chcialby bo z okularami tez ma problem, ale jesli ktos moze to ok, jest to rozwiazanie ja tam okulary lubie 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Okulary progresywne 08.11.23, 12:27 b-b1 napisała: > U mnie -1,75 i +2,75. O, ale ty masz inny problem. Ty jesteś krótkowidzem z dodatkowym problemem wiekowej presbiopii. Ja jestem od urodzenia lekkim dalekowidzem i presbiopia ma trochę inny efekt. U mnie te plusy się sumują, dlatego progesywne okulary są nieco problematyczne. U krótkowidzów jest łatwiej. Kiedyś na forum były dziewczyna, która zawodowo się tym zajmuje i ona potrafiła mi to wytłumaczyć. Dzięki niej zresztą odkryłam, że moje pierwsze okulary do czytania mogę używać dziś do dali. Odpowiedz Link Zgłoś
bea2903 Re: Okulary progresywne 10.11.23, 09:57 Ach DZIĘKUJĘ bardzo Snakelilith. Też jestem dalekowidzem po 50-tce i właśnie sprawdziłam moje stare okulary do czytania i już mam zapasowe okularów do dali. Faktycznie działają. Dziękuję za pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Okulary progresywne 10.11.23, 16:39 bea2903 napisała: > Też jestem dalekowidzem po 50-tce i właśnie sprawdziłam moje stare okulary do c > zytania i już mam zapasowe okularów do dali. Faktycznie działają. Dziękuję za p > omysł. To nie mój, pomysł, a dziewczyny, której nicka nie pamiętam. Dla mnie objawienie, bo w progresach widziałam wprawdzie w dali bardzo dobrze, ale nie nadawały się do zbytnio do czytania (za wąsko) a średnie odległości to była katastrofa (probem z ostrością w przodzie i zamazane boki). Do moich potrzeb te okulary się nie nadawały. Po oddaniu progresów i wyrobieniu nowych okularów do czytania, trochę mi brakowało tej ostrości w dali i już chciałam pójść do optyka po szkła do dali. A wystarczyło mi otworzyć szufladę i wziąć te stare. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Okulary progresywne 08.11.23, 00:10 w zyciu soczewek nie zaloze, ja z tych co panikuja jak rzese musza z oka wyjac albo oko zakropic i to nie tylko sobie Odpowiedz Link Zgłoś
ekstereso Re: Okulary progresywne 08.11.23, 22:48 Ja używam soczewek-5 +1,5 na razie to jest idealnie. Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: Okulary progresywne 09.11.23, 10:05 b-b1 Czy Ty jesteś w stanie napisać mi czy ta Twoja optometrystka którą mi poleciałaś przyjmuje jeszcze w Twoim mieście? Na stronie salonu już nie wyskakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
b-b1 Re: Okulary progresywne 10.11.23, 08:21 beata985 napisała: > b-b1 > Czy Ty jesteś w stanie napisać mi czy ta Twoja optometrystka którą mi poleciała > ś przyjmuje jeszcze w Twoim mieście? > Na stronie salonu już nie wyskakuje. Już dawno nie pracuje, rotacja jest ogromna. Co roku robię tam badanie i za każdym razem jest ktoś inny. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Okulary progresywne 07.11.23, 23:33 No ale fotochrom dodaje sporą kwotę do ceny okularów. Odpowiedz Link Zgłoś
przepio Re: Okulary progresywne 07.11.23, 23:16 Mam progresy z brillen, od ok 2 lat, kosztowały ok 1200 zł. Jestem zadowolona Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Okulary progresywne 07.11.23, 23:18 W zasraneje hameryce w Costco Mozna przyniesc swoje recepte albo sklepie maja optometre (badanie i recepta $80) Moje ubezpieczenie medyczne to darmowe badanie i darmowa recpeta. (Jesli szkla "nie wyjada dobrze" - zdarza sie, to mozna wrocic do lekarza na sprzwdzenie i skorygowan recepte - i wtedy nie ma zadnych dodatkowyc oplat ani za wizyte ani przerbienie szkiel) Moje szkla na ~ -2.5 cyl plus astygmatyzm. Szkla: Hi Refracting Index produkowane przez Mitsui Chemicals jp.mitsuichemicals.com/en/special/mr/ - Progresywne - Transitions (fotochromy) -Anti reflective - Scratch protection - UV protection Same szkla ok $130 za pare (plus oprawki) Oprawki - cena w Costco $60-$90 (super designer moga kosztowac ponad $100) (bez zadnych doplat) Czyli wychodzi sie z rachunkiem ok $200- $250 max Jak sie przynosi swoje oprawki to doliczaja $20 za badanie geometrii i dopasowanie) Odpowiedz Link Zgłoś
eagle.eagle Re: Okulary progresywne 08.11.23, 12:00 Ja kupiłam wysyłkowo, wiem że pewnie się nie powinno ale albo tak albo wcale. U mnie jest mała różnica, ok 1 dioptri, góra i dół to minusy, plus cylinder. Zapłaciłam ok 330 zł z czego 80 zł to oprawki. Odpowiedz Link Zgłoś
stara-a-naiwna Re: Okulary progresywne 09.11.23, 19:54 też tak celuję od chińczyka mam już jedne okulary tak kupione nie progresywne - nic się nie dzieje teraz mi się zmieniła wada wzroku zapłacę podobnie - około 350zł z takimi średnimi oprawkami za około 100zł. w Pl z pierwszymi lepszymi oprawkami mi policzyli 1500zł(!) Odpowiedz Link Zgłoś
eagle.eagle Re: Okulary progresywne 09.11.23, 20:10 Dokładnie, Chińczyk. Od kilku lat już od nich kupuje, kilka razy sprawdziłam są szkła u optyka i wszystko się zgadzało. Odpowiedz Link Zgłoś
stara-a-naiwna Re: Okulary progresywne 13.11.23, 19:49 na black f. była promka i kupiłam oprawki + szkła za 285zł. za tyle w Pl to ja same oprawki mierzyłam Odpowiedz Link Zgłoś
wena-suela Re: Okulary progresywne 08.11.23, 12:05 Moje szkła to essilor varilux. Ponoć najlepsze. Skrajne po bokach tez wyraźnie widać. Fotochromy. Ok. 3000, ale ostro negocjowałam. Odpowiedz Link Zgłoś
just-a25 Re: Okulary progresywne 08.11.23, 18:37 Wyceniono mi same szkla za 4.500 zł... Odpowiedz Link Zgłoś
zerlinda Re: Okulary progresywne 08.11.23, 18:56 Mam duża wadę. Astygmatyzm. Kompletnie bez okularów czytać nie mogę. Robiłam progresy chyba dwa lata temu, cena coś ok 2500 szkła, oprawki nie pamiętam, pewnie ok. 1000. Przyzwyczaiłam się w ciągu dwóch dni. Ale szlam z nastawieniem, że zakładam i jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
marcowa_aprilla Re: Okulary progresywne 09.11.23, 05:35 Moja rada idzcie do optyka w malym miescie i nie dajcie sobie wcisnac drogich markowych szkiel. Ja mam polskie Szajna i jestem zadowolona. Ceny rynkowej nie znam bo maz mi robi, jest optykiem 😊 Odpowiedz Link Zgłoś
just-a25 Re: Okulary progresywne 09.11.23, 08:41 TYLKO ja mam astygmatyzm -4,75 szkła w najgrubszym miejscu Odpowiedz Link Zgłoś
marcowa_aprilla Re: Okulary progresywne 09.11.23, 16:21 Czyli zero na minus 4,75? 2000zl szajna X Master G2 Druga para gratis Odpowiedz Link Zgłoś
stara-a-naiwna Re: Okulary progresywne 09.11.23, 19:56 szkła kupowałam u chińczyka cieńsze niż w Pl i tańsze o połowę!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Okulary progresywne 09.11.23, 09:49 Jakim cudem mały optyk miałby robić taniej, niż duża sieciówka? Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Okulary progresywne 09.11.23, 17:40 I mniejsze koszty stałe. Często nieduży lokal na jakimś osiedlu, brak pracowników - tzn. jedna czy dwie osoby zamiast kilku czy kilkunastu jak w największych sieciówkach, brak kosztów reklamy, bo po prostu bazuje na tym że ludzie w okolicy go znają. Też już nigdy nie zrobię okularów w tych dużych, rozreklamowanych salonach, cenowo zawsze wychodzą najgorzej a jakość wszędzie podobna. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Okulary progresywne 09.11.23, 18:25 35wcieniu napisał(a): > I mniejsze koszty stałe. Często nieduży lokal na jakimś osiedlu, brak pracownik > ów - tzn. jedna czy dwie osoby zamiast kilku czy kilkunastu jak w największych > sieciówkach, brak kosztów reklamy, bo po prostu bazuje na tym że ludzie w okoli > cy go znają. Bzdura. Seciówki sprzedają masę, więc mają lepsze umowy z producentami. Na wszystko. To jest ogromna oszczędność. Szkła zresztą wcale nie kosztują tak dużo w produkcji, to marże są ogromne, dlatego sieciówki często wymieniają indywidualne szkła na nowe, bez mrugnięcia okiem. Pracowników ma się też tylu, ilu się potrzebuje, sieciówki nie płacą nikomu za siedzenie. U mnie w DE siecówki są zawsze tańsze, zawsze. Nieduże lokale mają zawsze wyższe ceny. Zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Okulary progresywne 09.11.23, 18:31 Ale ja nie pisałam o tym jak jest u Ciebie w DE, tylko jak jest u mnie, w Polsce. Wszystkie okulary, które robiłam u małych, lokalnych optyków, były dużo tańsze niż w sieciówkach. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Okulary progresywne 09.11.23, 18:41 35wcieniu napisał(a): > Ale ja nie pisałam o tym jak jest u Ciebie w DE, tylko jak jest u mnie, w Polsc > e. > Wszystkie okulary, które robiłam u małych, lokalnych optyków, były dużo tańsze > niż w sieciówkach. Ale Polska nie jest egzotyczną wyspą, na której panują inne reguły ekonmiczne niż w reszcie świata. A drugiego zdania nie sprawdzę, ałe może po prostu NIE WIESZ ile byś zapłaciła za takie same okulary w sieciówce, albo lokalny optyk jest desperatem, który za niskimi cenach, na których NIC nie zarabia, chce zarzymać/przyciągnąć klientów, bo ci uciekają mu do sieciówek. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Okulary progresywne 09.11.23, 19:25 Wiem bo przecież porównywałam nieraz. A teraz jestem po rekonesansie w sieciówkach bo porysowalam okulary i muszę je wymienić i no niestety, wracam do osiedlowego punktu, bo ceny w sieciówkach są absurdalne. Moze mam niebywałe szczęście że "u mnie" tak jest, natomiast cieszę się z tego niezmiernie. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Okulary progresywne 09.11.23, 19:16 marcowa_aprilla napisała: > Ma mniejsza marze A nawet zerowa, jak twój mąż robiący ci okulary. Zapytaj go, czy dla mnie też zrobi po kosztach? Legendy o tanich lokalnych optykach walą mi się zawsze, kiedy sprawdzam ceny. Ostatnio za zwyklasy do czytania zapłaciłam w sieciówce 60 zł, mały optyk wycenił takie same na 250, rzeczywiście, okazja 😂😂😊 Odpowiedz Link Zgłoś
marcowa_aprilla Re: Okulary progresywne 09.11.23, 20:04 60 do czytania to chyba te z rossmans. Odpisywałam powyzej, cene zawsze warto porownac w kilku punktach i prosic o konkrety co do marki szkie. Nie dac sobie wciskac hoya, zeiss itp. Pytajcie o Szajne Jak nie prowadza tzn ze zalezy im tulko na maksymalizacji marzy. Lokalny optyk, nie pseudooptyk, tez zawsze wymieni szkla przy braku adaptacji. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Okulary progresywne 09.11.23, 21:36 Nie, Fiellmann. Progresywne też jakimś cudem kosztują mnie u nich połowę tego, co u tych lokalnych. Pytają już męża, czy zrobi mi okulary na takich warunkach cenowych, jak tobie? Bo tylko wtedy tj na prawo się skalkulować...😂 Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Okulary progresywne 09.11.23, 21:37 kk345 napisała: Pytałaś, a nie pytają, oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
marcowa_aprilla Re: Okulary progresywne 10.11.23, 19:46 Podaj wade to ci wycenie Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Okulary progresywne 10.11.23, 20:19 Ależ proszę, progresy ze średnim polem (nie to najtańsze i nie to najdroższe z trzech poziomów do wyboru)+3,25/+1,25 i +3,5/+1,25, antyrefleks. Ile jako klientka zapłaciłabym u męża za takie szkła? Odpowiedz Link Zgłoś
iza232 Re: Okulary progresywne 09.11.23, 10:17 Ja za swoje płaciłam 2500 w sierpniu, szkła hoya. Mam astygmatyzm, każde oko inna wada, plus fotochromy, bo już nie używam okularów słonecznych. Poprzednio nosiłam szkła sync, progresy założyłam i..... już nie zdjęłam. Odpowiedz Link Zgłoś
sweterwkrate Re: Okulary progresywne 09.11.23, 19:41 A jak to jest z polem widzenia? Ja będę sobie teraz robiła progresy i pierwszy optyk pytał mnie jakie chcę mieć pole widzenia i które wybieram a w innym miejscu zaproponowali mniejsze pole, bo wraz z wiekiem i pogorszeniem wzroku będę potrzebowała większego. Odpowiedz Link Zgłoś
presens Re: Okulary progresywne 09.11.23, 21:24 Odradzam szkła sync i okulary tzw relaksacyjne czyli niby wstęp do progresów. Zakupiłam takie szkła za 2000 zł i są fatalne, uzywam tylko w sklepie. Mam plus 0,5 do dali i 2,00 do bliży. Nie da się w nich czytać, pole widzenia ostrego to 1x1 cm, beznadzieja Odpowiedz Link Zgłoś
iza232 Re: Okulary progresywne 09.11.23, 21:52 Szkła sync to inaczej relaksacyjne. Ja akurat polecam. Nosiłam je przez 4 lata i bardzo mi pomogły w przejściu na progresy. Odpowiedz Link Zgłoś
presens Re: Okulary progresywne 09.11.23, 22:05 I widziałaś w nich z bliska? Moglaś czytać? Odpowiedz Link Zgłoś
iza232 Re: Okulary progresywne 10.11.23, 09:01 presens napisała: > I widziałaś w nich z bliska? Moglaś czytać? Oczywiście. Na dole miałam część szkła powiększającą do czytania a wyżej do dali. Odpowiedz Link Zgłoś
presens Re: Okulary progresywne 10.11.23, 14:51 Ja też tak mam, ale to jest b male pole, trzeba go okiem szukać, chyba mam do d te okulary albo ja jestem jakaś dziwna Odpowiedz Link Zgłoś
sweterwkrate Re: Okulary progresywne 10.11.23, 05:40 Ja myślałam o tych z szerszym polem widzenia ale jeśli mam z wiekiem potrzebować jeszcze szerszego, to nie wiem czy nie powinnam zacząć od węższego, tzn drugich w kolejce, nie wiem w tej chwili jaką mają nazwę. Odpowiedz Link Zgłoś
zerlinda Re: Okulary progresywne 11.11.23, 14:38 Też chciałam to najszersze pole widzenia ale doradzono mi to średnie. I jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Okulary progresywne 10.11.23, 09:34 Za parę tygodni czekają mnie podobne zakupy i zastanawiam się czy sto w jednym czy jednak wszystko oddzielnie. Potrzebuję do czytania, do pracy przy komputerze, okazało się teraz, że dal widzę lepiej w okularach partner (lekkiego krótkowidza). No i ochrona przeciwsłoneczna. Chyba nie chcę progresywnych (wiele niezadowolonych znajomych), ale jak te wszystkie wymagania pomieścić w jak najniższej liczbie okularów. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Okulary progresywne 10.11.23, 09:54 z opcją ochrony przed swiatłem UV i HEV? Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Okulary progresywne 10.11.23, 09:59 Gdybym tylko miała szansę wypróbowania! (tak jak pisalam - zbyt wiele niezadowolonych osób w otoczeniu) Odpowiedz Link Zgłoś
damartyn Re: Okulary progresywne 10.11.23, 10:08 U nas można spróbować. Bezproblemowy zwrot jest do 3 miesiecy. Odpowiedz Link Zgłoś
just-a25 Re: Okulary progresywne 11.11.23, 13:41 Moje zamówione 4 200 za calosc, 25% pocienienia, ale spoko, bo oprawa schowa, cieńsze 45% pocienienia w innym optyku same szkla prawie 8 tys. Kogo na to stać Odpowiedz Link Zgłoś