Dodaj do ulubionych

Okulary progresywne

07.11.23, 22:39
I przyszedł czas na progresy...aż boję się odwoedzic optyka ze względu na cenę, sam cylinder u mnie to -3, ile kosztowały wasze progresy, jakiej firmy macie szkla
Obserwuj wątek
    • ekstereso Re: Okulary progresywne 07.11.23, 22:50
      Ja dopiero miałam wycenione na 3,5. Ale mam-5.
      • just-a25 Re: Okulary progresywne 07.11.23, 22:59
        Nie rozumiem
        • arthwen Re: Okulary progresywne 08.11.23, 12:14
          3,5 tysiąca, przy szkłach z modyfikacją -5 (ale tu już nie zgadnę czy na cylindrach, czy krótkowzroczność)
          • ekstereso Re: Okulary progresywne 08.11.23, 22:45
            Krótkowzroczność
    • mysiulek08 Re: Okulary progresywne 07.11.23, 23:00
      5 lat temu cos okolo 3tys? rachunku juz dawno nie mam, szare fotochromy transitions
      • just-a25 Re: Okulary progresywne 07.11.23, 23:09
        I nadal są ok nie musisz zmieniać?
        • mysiulek08 Re: Okulary progresywne 07.11.23, 23:26
          nie, nie musze, wade mam nieduza i okulary zakladam tylko jak wychodze z domu, czytam normalny druk tez bez okularow, do etykiet potrzebuje i do dali, stad progresy
          okulistka badajaca wzrok nawet pochwalila za takie podejscie
          • snakelilith Re: Okulary progresywne 07.11.23, 23:33
            mysiulek08 napisała:

> nie, nie musze, wade mam nieduza i okulary zakladam tylko jak wychodze z domu,
            > czytam normalny druk tez bez okularow, do etykiet potrzebuje i do dali, stad pr
            > ogresy
            > okulistka badajaca wzrok nawet pochwalila za takie podejscie
            >

To wcale nie taki głupi pomysł. Mój mąż ma takie, tzw. junior progresy. Różnica pomiędzy dalą, a bliżą nie jest jeszcze tak wielka i łatwiej się przyzwyczaić. Przy następnych nie będziesz miała może problemów. Mnie brak ostrości na bokach doprowadzał do szału, bo jestem z tych, które lubią widzieć na "okrągło", czyli to co dzieje się mocno po bokach, a progresy akurat te regiony mają nieostre.
            • mysiulek08 Re: Okulary progresywne 07.11.23, 23:38
              patrzac jak wolno wada sie poglebia, to predzej sie do cmentarza doczalgam niz doczekam wiekszych progesow 😝

po bokach nie mam problemow, patrzenie przechodzi plynnie, szkla dopasowywali ponad godzien ( robilam u kolegi optyka w PL)
              • snakelilith Re: Okulary progresywne 07.11.23, 23:43
                mysiulek08 napisała:

> patrzac jak wolno wada sie poglebia,

Wolno tu u mnie też było, latami wystarczało mi te 1,5-1,75 plus do czytania. W dali widziałam jak orzeł. Teraz po 50 roku życia mam wrażenie, że pogorszenie wzroku jest galopujące i dal zaczyna się zamazywać. I ledwo zrobiłam te nowe do czytania, a już mam wrażenie, że 0,5 dioptrii więcej byłoby lepiej.
                • mysiulek08 Re: Okulary progresywne 08.11.23, 00:09
                  nawet do 1 nie dobilam, gdyby nie etykietki na produktach to bym tylko do dali zakladala
          • just-a25 Re: Okulary progresywne 08.11.23, 07:27
            Ja niestety noszę cały czas, pierwsze co robię to zakładam oxy.
      • snakelilith Re: Okulary progresywne 07.11.23, 23:21
        Ja w zeszłym roku zapłaciłam za progresywne coś w okolicach 1200 euro, ale same oprawki Lindberga kosztowały 500 euro. W Niemczech. W super duper salonie, szkła też jakieś drogie, bo chciałam jak najlepiej i nie oszczędzać na oczach. Nic to nie dało, bo nie mogłam się przyzwyczaić. Było gorzej niż całkiem bez okularów. W oprawkach zrobiłam sobie więc nowe okulary do czytania, resztę mi łaskawie zwrócono.
        W sumie nieopłacalna impreza, okulary do czytania mogłam mieć o wiele taniej. Ale ja mam nie minusy, a plusy na wszystkich dystansach, więc to jest trochę inaczej niż u ludzi z krótkowzrocznością.
        Teraz używam trzy pary. Jedną mam do dali, jedne do średnich odległości, np do pracy w kuchni i jeszcze jedne do czytania w krótkich dystansach (laptop i książki). I jeszcze jedne taniochy z supermarketu, które biorę do kieszeni na zakupy. Czuję się jak sierota z upośledzeniem i ciągle szukam w domu okularów, bo nigdy nie mam pod ręką tych, które akurat potrzebuję.
        • b-b1 Re: Okulary progresywne 07.11.23, 23:29
          A nie chcesz/ nie probowalaś soczewek? Nie ma super idealnej ostrości jak w okularach, ale zakładasz rano , zdejmujesz wieczorem i widzisz wszystko pod kazdym kątem.
          • snakelilith Re: Okulary progresywne 07.11.23, 23:38
            Absolutnie nie wchodzi grę, bo ja oczy królika dostają na byle wietrze. Ja do dali potrzebuję też jakieś 0,75 -1 plus więc widzę bez też całkiem dobrze, do średniej odległości jakieś 1,5--1,75 plus, a do bliży 2,5-2,75 plus. Nie mam pojęcia, czy to dałoby się wyrównać soczewkami.
            • b-b1 Re: Okulary progresywne 08.11.23, 05:33
              Ja tylko nieśmiało informuję, że jest taka opcja i że można spróbować, 😂bo w soczewkach nie ma opcji zawężenia pola widzenia(jak w okularach progresywnych) widzisz normalnie w każdej pozycji i mogą być jednodniowe-sama mam takie, bo jestem alergikiem. U mnie -1,75 i +2,75. I można mieć różne parametry w każdym oku-też dobiorą jak szkła do prawego i lewego.
              • mysiulek08 Re: Okulary progresywne 08.11.23, 06:02
                nie zawsze dobiora, wspoldomownik ma 'dziwna' wade, do tego jest alergikiem, mimo wielu prob nie udalo sie dobrac soczewek a chcialby bo z okularami tez ma problem, ale jesli ktos moze to ok, jest to rozwiazanie

ja tam okulary lubie 😁
              • snakelilith Re: Okulary progresywne 08.11.23, 12:27
                b-b1 napisała:

> U mnie -1,75 i +2,75.

O, ale ty masz inny problem. Ty jesteś krótkowidzem z dodatkowym problemem wiekowej presbiopii. Ja jestem od urodzenia lekkim dalekowidzem i presbiopia ma trochę inny efekt. U mnie te plusy się sumują, dlatego progesywne okulary są nieco problematyczne. U krótkowidzów jest łatwiej.
                Kiedyś na forum były dziewczyna, która zawodowo się tym zajmuje i ona potrafiła mi to wytłumaczyć. Dzięki niej zresztą odkryłam, że moje pierwsze okulary do czytania mogę używać dziś do dali.
                • bea2903 Re: Okulary progresywne 10.11.23, 09:57
                  Ach DZIĘKUJĘ bardzo Snakelilith.

Też jestem dalekowidzem po 50-tce i właśnie sprawdziłam moje stare okulary do czytania i już mam zapasowe okularów do dali. Faktycznie działają. Dziękuję za pomysł.
                  • snakelilith Re: Okulary progresywne 10.11.23, 16:39
                    bea2903 napisała:

> Też jestem dalekowidzem po 50-tce i właśnie sprawdziłam moje stare okulary do c
                    > zytania i już mam zapasowe okularów do dali. Faktycznie działają. Dziękuję za p
                    > omysł.

To nie mój, pomysł, a dziewczyny, której nicka nie pamiętam. Dla mnie objawienie, bo w progresach widziałam wprawdzie w dali bardzo dobrze, ale nie nadawały się do zbytnio do czytania (za wąsko) a średnie odległości to była katastrofa (probem z ostrością w przodzie i zamazane boki). Do moich potrzeb te okulary się nie nadawały. Po oddaniu progresów i wyrobieniu nowych okularów do czytania, trochę mi brakowało tej ostrości w dali i już chciałam pójść do optyka po szkła do dali. A wystarczyło mi otworzyć szufladę i wziąć te stare.
          • mysiulek08 Re: Okulary progresywne 08.11.23, 00:10
            w zyciu soczewek nie zaloze, ja z tych co panikuja jak rzese musza z oka wyjac albo oko zakropic i to nie tylko sobie
            • ekstereso Re: Okulary progresywne 08.11.23, 22:48
              Ja używam soczewek-5 +1,5 na razie to jest idealnie.
          • beata985 Re: Okulary progresywne 09.11.23, 10:05
            b-b1
            Czy Ty jesteś w stanie napisać mi czy ta Twoja optometrystka którą mi poleciałaś przyjmuje jeszcze w Twoim mieście?
            Na stronie salonu już nie wyskakuje.
            • b-b1 Re: Okulary progresywne 10.11.23, 08:21
              beata985 napisała:

> b-b1
              > Czy Ty jesteś w stanie napisać mi czy ta Twoja optometrystka którą mi poleciała
              > ś przyjmuje jeszcze w Twoim mieście?
              > Na stronie salonu już nie wyskakuje.

Już dawno nie pracuje, rotacja jest ogromna. Co roku robię tam badanie i za każdym razem jest ktoś inny.
      • kk345 Re: Okulary progresywne 07.11.23, 23:33
        No ale fotochrom dodaje sporą kwotę do ceny okularów.
    • przepio Re: Okulary progresywne 07.11.23, 23:16
      Mam progresy z brillen, od ok 2 lat, kosztowały ok 1200 zł. Jestem zadowolona
    • engine8t Re: Okulary progresywne 07.11.23, 23:18
      W zasraneje hameryce w Costco

Mozna przyniesc swoje recepte albo sklepie maja optometre (badanie i recepta $80)
      Moje ubezpieczenie medyczne to darmowe badanie i darmowa recpeta.
      (Jesli szkla "nie wyjada dobrze" - zdarza sie, to mozna wrocic do lekarza na sprzwdzenie i skorygowan recepte - i wtedy nie ma zadnych dodatkowyc oplat ani za wizyte ani przerbienie szkiel)

Moje szkla na ~ -2.5 cyl plus astygmatyzm.

Szkla: Hi Refracting Index produkowane przez Mitsui Chemicals
      jp.mitsuichemicals.com/en/special/mr/
      - Progresywne
      - Transitions (fotochromy)
      -Anti reflective
      - Scratch protection
      - UV protection

Same szkla ok $130 za pare (plus oprawki)
      Oprawki - cena w Costco $60-$90 (super designer moga kosztowac ponad $100) (bez zadnych doplat)
      Czyli wychodzi sie z rachunkiem ok $200- $250 max
      Jak sie przynosi swoje oprawki to doliczaja $20 za badanie geometrii i dopasowanie)

• eagle.eagle Re: Okulary progresywne 08.11.23, 12:00
      Ja kupiłam wysyłkowo, wiem że pewnie się nie powinno ale albo tak albo wcale. U mnie jest mała różnica, ok 1 dioptri, góra i dół to minusy, plus cylinder. Zapłaciłam ok 330 zł z czego 80 zł to oprawki.
      • stara-a-naiwna Re: Okulary progresywne 09.11.23, 19:54
        też tak celuję
        od chińczyka
        mam już jedne okulary tak kupione nie progresywne - nic się nie dzieje
        teraz mi się zmieniła wada wzroku

zapłacę podobnie - około 350zł z takimi średnimi oprawkami za około 100zł.

w Pl z pierwszymi lepszymi oprawkami mi policzyli 1500zł(!)

• eagle.eagle Re: Okulary progresywne 09.11.23, 20:10
          Dokładnie, Chińczyk.

Od kilku lat już od nich kupuje, kilka razy sprawdziłam są szkła u optyka i wszystko się zgadzało.
          • stara-a-naiwna Re: Okulary progresywne 13.11.23, 19:49
            na black f. była promka i kupiłam oprawki + szkła za 285zł.

za tyle w Pl to ja same oprawki mierzyłam
    • wena-suela Re: Okulary progresywne 08.11.23, 12:05
      Moje szkła to essilor varilux. Ponoć najlepsze. Skrajne po bokach tez wyraźnie widać. Fotochromy. Ok. 3000, ale ostro negocjowałam.
      • just-a25 Re: Okulary progresywne 08.11.23, 18:37
        Wyceniono mi same szkla za 4.500 zł...
    • zerlinda Re: Okulary progresywne 08.11.23, 18:56
      Mam duża wadę. Astygmatyzm. Kompletnie bez okularów czytać nie mogę. Robiłam progresy chyba dwa lata temu, cena coś ok 2500 szkła, oprawki nie pamiętam, pewnie ok. 1000. Przyzwyczaiłam się w ciągu dwóch dni. Ale szlam z nastawieniem, że zakładam i jest ok.
    • marcowa_aprilla Re: Okulary progresywne 09.11.23, 05:35
      Moja rada idzcie do optyka w malym miescie i nie dajcie sobie wcisnac drogich markowych szkiel. Ja mam polskie Szajna i jestem zadowolona. Ceny rynkowej nie znam bo maz mi robi, jest optykiem 😊
      • just-a25 Re: Okulary progresywne 09.11.23, 08:41
        TYLKO ja mam astygmatyzm -4,75 szkła w najgrubszym miejscu
        • marcowa_aprilla Re: Okulary progresywne 09.11.23, 16:21
          Czyli zero na minus 4,75?
          2000zl szajna X Master G2
          Druga para gratis
        • stara-a-naiwna Re: Okulary progresywne 09.11.23, 19:56
          szkła kupowałam u chińczyka
          cieńsze niż w Pl i tańsze o połowę!!!!
      • kk345 Re: Okulary progresywne 09.11.23, 09:49
        Jakim cudem mały optyk miałby robić taniej, niż duża sieciówka?
        • marcowa_aprilla Re: Okulary progresywne 09.11.23, 16:19
          Ma mniejsza marze
          • 35wcieniu Re: Okulary progresywne 09.11.23, 17:40
            I mniejsze koszty stałe. Często nieduży lokal na jakimś osiedlu, brak pracowników - tzn. jedna czy dwie osoby zamiast kilku czy kilkunastu jak w największych sieciówkach, brak kosztów reklamy, bo po prostu bazuje na tym że ludzie w okolicy go znają.
            Też już nigdy nie zrobię okularów w tych dużych, rozreklamowanych salonach, cenowo zawsze wychodzą najgorzej a jakość wszędzie podobna.
            • snakelilith Re: Okulary progresywne 09.11.23, 18:25
              35wcieniu napisał(a):

> I mniejsze koszty stałe. Często nieduży lokal na jakimś osiedlu, brak pracownik
              > ów - tzn. jedna czy dwie osoby zamiast kilku czy kilkunastu jak w największych
              > sieciówkach, brak kosztów reklamy, bo po prostu bazuje na tym że ludzie w okoli
              > cy go znają.

Bzdura. Seciówki sprzedają masę, więc mają lepsze umowy z producentami. Na wszystko. To jest ogromna oszczędność. Szkła zresztą wcale nie kosztują tak dużo w produkcji, to marże są ogromne, dlatego sieciówki często wymieniają indywidualne szkła na nowe, bez mrugnięcia okiem. Pracowników ma się też tylu, ilu się potrzebuje, sieciówki nie płacą nikomu za siedzenie. U mnie w DE siecówki są zawsze tańsze, zawsze. Nieduże lokale mają zawsze wyższe ceny. Zawsze.

• 35wcieniu Re: Okulary progresywne 09.11.23, 18:31
                Ale ja nie pisałam o tym jak jest u Ciebie w DE, tylko jak jest u mnie, w Polsce.
                Wszystkie okulary, które robiłam u małych, lokalnych optyków, były dużo tańsze niż w sieciówkach.
                • snakelilith Re: Okulary progresywne 09.11.23, 18:41
                  35wcieniu napisał(a):

> Ale ja nie pisałam o tym jak jest u Ciebie w DE, tylko jak jest u mnie, w Polsc
                  > e.
                  > Wszystkie okulary, które robiłam u małych, lokalnych optyków, były dużo tańsze
                  > niż w sieciówkach.

Ale Polska nie jest egzotyczną wyspą, na której panują inne reguły ekonmiczne niż w reszcie świata.
                  A drugiego zdania nie sprawdzę, ałe może po prostu NIE WIESZ ile byś zapłaciła za takie same okulary w sieciówce, albo lokalny optyk jest desperatem, który za niskimi cenach, na których NIC nie zarabia, chce zarzymać/przyciągnąć klientów, bo ci uciekają mu do sieciówek.
                  • 35wcieniu Re: Okulary progresywne 09.11.23, 19:25
                    Wiem bo przecież porównywałam nieraz.
                    A teraz jestem po rekonesansie w sieciówkach bo porysowalam okulary i muszę je wymienić i no niestety, wracam do osiedlowego punktu, bo ceny w sieciówkach są absurdalne.
                    Moze mam niebywałe szczęście że "u mnie" tak jest, natomiast cieszę się z tego niezmiernie.
          • kk345 Re: Okulary progresywne 09.11.23, 19:16
            marcowa_aprilla napisała:

> Ma mniejsza marze
            A nawet zerowa, jak twój mąż robiący ci okulary. Zapytaj go, czy dla mnie też zrobi po kosztach?
            Legendy o tanich lokalnych optykach walą mi się zawsze, kiedy sprawdzam ceny. Ostatnio za zwyklasy do czytania zapłaciłam w sieciówce 60 zł, mały optyk wycenił takie same na 250, rzeczywiście, okazja 😂😂😊
            • marcowa_aprilla Re: Okulary progresywne 09.11.23, 20:04
              60 do czytania to chyba te z rossmans. Odpisywałam powyzej, cene zawsze warto porownac w kilku punktach i prosic o konkrety co do marki szkie. Nie dac sobie wciskac hoya, zeiss itp. Pytajcie o Szajne
              Jak nie prowadza tzn ze zalezy im tulko na maksymalizacji marzy. Lokalny optyk, nie pseudooptyk, tez zawsze wymieni szkla przy braku adaptacji.
              • kk345 Re: Okulary progresywne 09.11.23, 21:36
                Nie, Fiellmann. Progresywne też jakimś cudem kosztują mnie u nich połowę tego, co u tych lokalnych. Pytają już męża, czy zrobi mi okulary na takich warunkach cenowych, jak tobie? Bo tylko wtedy tj na prawo się skalkulować...😂
                • kk345 Re: Okulary progresywne 09.11.23, 21:37
                  kk345 napisała:

Pytałaś, a nie pytają, oczywiście.
                  • marcowa_aprilla Re: Okulary progresywne 10.11.23, 19:46
                    Podaj wade to ci wycenie
                    • kk345 Re: Okulary progresywne 10.11.23, 20:19
                      Ależ proszę, progresy ze średnim polem (nie to najtańsze i nie to najdroższe z trzech poziomów do wyboru)+3,25/+1,25 i +3,5/+1,25, antyrefleks. Ile jako klientka zapłaciłabym u męża za takie szkła?
    • iza232 Re: Okulary progresywne 09.11.23, 10:17
      Ja za swoje płaciłam 2500 w sierpniu, szkła hoya. Mam astygmatyzm, każde oko inna wada, plus fotochromy, bo już nie używam okularów słonecznych. Poprzednio nosiłam szkła sync, progresy założyłam i..... już nie zdjęłam.
    • sweterwkrate Re: Okulary progresywne 09.11.23, 19:41
      A jak to jest z polem widzenia? Ja będę sobie teraz robiła progresy i pierwszy optyk pytał mnie jakie chcę mieć pole widzenia i które wybieram a w innym miejscu zaproponowali mniejsze pole, bo wraz z wiekiem i pogorszeniem wzroku będę potrzebowała większego.
      • presens Re: Okulary progresywne 09.11.23, 21:24
        Odradzam szkła sync i okulary tzw relaksacyjne czyli niby wstęp do progresów. Zakupiłam takie szkła za 2000 zł i są fatalne, uzywam tylko w sklepie. Mam plus 0,5 do dali i 2,00 do bliży. Nie da się w nich czytać, pole widzenia ostrego to 1x1 cm, beznadzieja
        • iza232 Re: Okulary progresywne 09.11.23, 21:52
          Szkła sync to inaczej relaksacyjne. Ja akurat polecam. Nosiłam je przez 4 lata i bardzo mi pomogły w przejściu na progresy.
          • presens Re: Okulary progresywne 09.11.23, 22:05
            I widziałaś w nich z bliska? Moglaś czytać?
            • iza232 Re: Okulary progresywne 10.11.23, 09:01
              presens napisała:

> I widziałaś w nich z bliska? Moglaś czytać?
              Oczywiście. Na dole miałam część szkła powiększającą do czytania a wyżej do dali.
              • presens Re: Okulary progresywne 10.11.23, 14:51
                Ja też tak mam, ale to jest b male pole, trzeba go okiem szukać, chyba mam do d te okulary albo ja jestem jakaś dziwna
        • sweterwkrate Re: Okulary progresywne 10.11.23, 05:40
          Ja myślałam o tych z szerszym polem widzenia ale jeśli mam z wiekiem potrzebować jeszcze szerszego, to nie wiem czy nie powinnam zacząć od węższego, tzn drugich w kolejce, nie wiem w tej chwili jaką mają nazwę.
          • zerlinda Re: Okulary progresywne 11.11.23, 14:38
            Też chciałam to najszersze pole widzenia ale doradzono mi to średnie. I jest ok.
    • chococaffe Re: Okulary progresywne 10.11.23, 09:34
      Za parę tygodni czekają mnie podobne zakupy i zastanawiam się czy sto w jednym czy jednak wszystko oddzielnie.
      Potrzebuję do czytania, do pracy przy komputerze, okazało się teraz, że dal widzę lepiej w okularach partner (lekkiego krótkowidza). No i ochrona przeciwsłoneczna.

Chyba nie chcę progresywnych (wiele niezadowolonych znajomych), ale jak te wszystkie wymagania pomieścić w jak najniższej liczbie okularów.
      • damartyn Re: Okulary progresywne 10.11.23, 09:51
        Progresy!
        • chococaffe Re: Okulary progresywne 10.11.23, 09:54
          z opcją ochrony przed swiatłem UV i HEV?

• damartyn Re: Okulary progresywne 10.11.23, 09:56
            Tak
            • chococaffe Re: Okulary progresywne 10.11.23, 09:59
              Gdybym tylko miała szansę wypróbowania! (tak jak pisalam - zbyt wiele niezadowolonych osób w otoczeniu)
              • damartyn Re: Okulary progresywne 10.11.23, 10:08
                U nas można spróbować. Bezproblemowy zwrot jest do 3 miesiecy.
                • just-a25 Re: Okulary progresywne 11.11.23, 13:41
                  Moje zamówione 4 200 za calosc, 25% pocienienia, ale spoko, bo oprawa schowa, cieńsze 45% pocienienia w innym optyku same szkla prawie 8 tys. Kogo na to stać

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka