Dodaj do ulubionych

Wypróżnianie się u 6 latka - problem

21.11.23, 10:41
Przepraszam że wbijam się akurat z takim tematem, ale pediatra mnie nastraszyła jednocześnie wpędzając w poczucie winy no i miotam się. Wczoraj byłam z 6-letnim synem na rutynowej kontroli. Jakieś dwa lata temu syn cierpiał na spore zaparcia (nawet do 7 dni), które kilka razy skończyły się wizytą na ostrym dyżurze. Jednak w ostatnim roku wydawało mi się, że się ustabilizował. Przerwy w wypróżnianiu zmniejszyły się do 3-4 dni i są regularne. Fakt że "dwójki" są sporych rozmiarów, ale jednoczesnie widzę że syn jest energiczny, nie odczuwa boleści, do tego od września uprawia sport, więc ma ruch. No i podczas wczorajszej wizyty gdy został poruszony ten temat, pediatra praktycznie ochrzaniła mnie. Według niej 6-letnie dziecko powinno wypróżniac się codziennie. Dostałam takie granulki rozpuszczające się w wodzie na zmiękczenie oraz oczywiście zalecenia co do diety (z tym akurat się zgadzam). Za miesiac kolejna kontrola i jeżeli sytuacja nie poprawi się dalsza diagnostyka, bo 3-4 dni według pediatry nie są normalne. Powtarzam dziecko nie odczuwa żadnych boleści, jest żwawe. Oczywiście co do zaleceń pediatry, zamierzam stosować, ale nie wiem, czy nie przesadza ona trochę? Jak jest (było) u waszych dzieci mniej więcej w tym wieku? Jest to powód do zmartwienia?
Obserwuj wątek
    • la_mujer75 Re: Wypróżnianie się u 6 latka - problem 21.11.23, 10:47
      Całe zycie mialam problemy tego rodzaju.
      Ponoć jako noworodek załatwialam się raz na dwa dni!
      W tym okresie, co Twój mały, to nie pamiętam. ALe na pewno nie codziennie.
      Nie wiem, czy powinnam była.
      Ja sama nie miałam z tego powodu jakis problemów.
      Mój rekord to było prawie 9 dni, ale byłam wtedy na wakacjach i nie miałam "własnej toalety".

Nie dawałabym żadnych proszków, tylko "usprawniła" trawienie- czyli więcej blonnika, więcej wody.
      Proszki rozleniwiają jelita. I prowadzą do większych zaparć, co powoduje, że jeszcze więcej się ich bierze. Błędne koło.
      I jeżeli on nie czuje dyskomfortu (a przyrzekam- można czuć potworny), to nie dawałabym żadnych, ale to zadnych prochów.
      Na mnie działaja jabłka, suszone śliwki, morele. Jem dużo warzyw. Ale ciągle za mało piję.
      • arista80 Re: Wypróżnianie się u 6 latka - problem 21.11.23, 10:53
        Dzięki. Te proszki są nie mają efektu wyprózniającego tylko zmiękczają kał. Syn pije dużo wody, z warzywami tak sobie, ale je. Wczoraj kupiłam tez kiwi, bo ponoć też dobrze działają. No właśnie zaskoczona byłam, bo też wiem co to jest dyskomfort, zresztą te około dwa lata temu dwa razy skończył na ostrym dyżurze, więc nie przegapiłabym, że mój syn źle się czuję.
        • la_mujer75 Re: Wypróżnianie się u 6 latka - problem 21.11.23, 10:55
          A za przeproszeniem, ta kupa jest twarda, czy miękka? Wiem, że trudno to sprawdzić, ale czy moment defekacji jest bolesny, czy nie ma z tym problemu?
          • arista80 Re: Wypróżnianie się u 6 latka - problem 21.11.23, 11:19
            Jest dużych rozmiarów, ale z tego co jak czasem się patrzę, jest średnio - twarda. Syn jak idzie to robi od razu, bez większych problemów.
        • barbibarbi Re: Wypróżnianie się u 6 latka - problem 21.11.23, 11:45
          Babka płesznik dobrze działa na zaparcia. Takie ziarenka jak len ale mniejsze, namaczasz w ciepłej wodzie przez pół godz/godzinę i taki glutek wraz z ziarenkami dziecko powinno wypić codziennie, najlepiej nie na noc tylko rano. Poczytaj sobie, babka płesznik ma najwięcej błonnika.
          • kira_03 Re: Wypróżnianie się u 6 latka - problem 21.11.23, 19:55
            Tylko, ze przy blonniku koniecznie trzeba pic duzo wody, bo mozna sobie zrobic krzywde.
      • summerland Re: Wypróżnianie się u 6 latka - problem 21.11.23, 15:26
        U mnie w rodzinie jest teraz niemowlę i właśnie ma wypróżnienia co 2 dni. Ja bym się martwila ale lekarz powiedział, że to ok.
        • szmytka1 Re: Wypróżnianie się u 6 latka - problem 21.11.23, 17:55
          Niemowlę zwłaszcza karione piersią może wypróżniać się zarówno przy każdym karmieniu jak i raz na kilka dni i obie sytuaxje będą norma dla niemowlecia
          • summerland Re: Wypróżnianie się u 6 latka - problem 21.11.23, 18:01
            Dziękuję za komentarz
        • kamin Re: Wypróżnianie się u 6 latka - problem 21.11.23, 18:02
          Niemowlak na piersi to i raz na 5 czy 7 dni może robić
          • memphis90 Re: Wypróżnianie się u 6 latka - problem 21.11.23, 20:46
            Rekordzista piersiowy robił kupsko co 21dni… Przebadany - radosny, zdrowy, trawił i wchłaniał mleko praktycznie bezresztkowo…
            • szmytka1 Re: Wypróżnianie się u 6 latka - problem 21.11.23, 20:56
              Mój młodszy jako noworodek tak brudzil pieluchy dosłownie co godzinę, że one byly wg mnie suche beż moczu, a tylko z kałem i zgłosiłam lekarzowi, że ma coś nie tak z układem moczowym 😅 na szczęście mąż mnie uspokoil, że osobiście widział, jak noworek przyniesiony z sali operacyjnej osikal neonatologa. Dlugo s.rał jak najęty za przeproszeniem. Nim wypisali nas do domu to zużył 2 opakowania pieluch
    • berdebul Re: Wypróżnianie się u 6 latka - problem 21.11.23, 10:52
      Zapisuj co i ile je/pije. Kupa dziennie to norma.
    • szarmszejk123 Re: Wypróżnianie się u 6 latka - problem 21.11.23, 10:54
      Moja córka w przeszłości też miała problemy z zaparciami,była grana laktuloza + dieta+ dużo wody.
      Teraz ( też 6 lat) dwójka jest codziennie, max raz na dwa dni, ale muszę bardzo pilnować u niej picia, bo jak mniej pije, problem lubi powracać.
      • arista80 Re: Wypróżnianie się u 6 latka - problem 21.11.23, 11:05
        Mojemu przepisała wczoraj Makrogol oczyszczony. Też oczywiście dieta i dużo wody, ale wody to on akurat pije dużo. Teraz postaram się wprowadzić więcej owoców i ewentualnie warzyw.
        • szarmszejk123 Re: Wypróżnianie się u 6 latka - problem 21.11.23, 11:07
          Mojej doraźnie pomagało kiwi i truskawki.
          • arista80 Re: Wypróżnianie się u 6 latka - problem 21.11.23, 11:10
            O dzięki, on je chętnie zarówno kiwi jak i truskawki to mu kupię.
            • szarmszejk123 Re: Wypróżnianie się u 6 latka - problem 21.11.23, 11:12
              Generalnie owoce z małymi pesteczkami ,bo te pesteczki pomagają na perystaltykę jelit.
        • brenya78 Re: Wypróżnianie się u 6 latka - problem 21.11.23, 11:13
          "ale wody to on akurat pije dużo"

Jesli przetrzymuje kupe to nie ma to zadnego znaczenia. Woda w jelicie grubym sie z kupy wchlonie.
    • leni6 Re: Wypróżnianie się u 6 latka - problem 21.11.23, 10:56
      Może nie musi być codziennie, ale jedna co 3-4 dni to strasznie rzadko, co drugi dzień bym zaakceptowała. Zmodyfikowałabym diete.
      • arista80 Re: Wypróżnianie się u 6 latka - problem 21.11.23, 11:00
        Teraz postaram się wprowadzić więcej warzyw, problem że on jest nieco wybiórczy. Pije dużo wody, wczoraj nakupowałam też owoców. Wiem że norma to raz codziennie lub ewentualnie co dwa dni, ale skoro widziałam go bez boleści i jednak regularnego, myślałam że to trochę taka jego uroda.
        • memphis90 Re: Wypróżnianie się u 6 latka - problem 21.11.23, 20:48
          A sliweczki? Muesli różne? Owsianki? Jogurt z ziarnami - bakoma men ma dużo pożytecznych farfocli i ciekawe smaki.
          • arista80 Re: Wypróżnianie się u 6 latka - problem 21.11.23, 20:53
            Będę próbowała choć łatwo nie będzie, bo jest dość wybredny. Jutro kupię kiwi i truskawki, bo wiem juz że je lubi i będę eksperymentować z innymi produktami.
    • szmytka1 Re: Wypróżnianie się u 6 latka - problem 21.11.23, 10:58
      Moje 6 letnie dziecko wizyta w toalecie codziennie, czasem zdarzy się 2 x dziennie, ale to sporadycznie. Znam jedno dziecko z takim rytmem jak opisujesz. Wyszly jednak problemy zdrowotne, poważna alergia, która w młodszym wieku nie dawała innych objawowo jak tylko zaparcia. W wieku nastoletnim dołączył AZS, wysiekowe zapalenia i więcej szczegółów już nie znam, a nie dopytywałam. Dziecko w dalszej rodzinie
    • brenya78 Re: Wypróżnianie się u 6 latka - problem 21.11.23, 10:58
      Kupa nie powinna zalegac w jelitach, bo w jelicie grubym nastepuje reabsorbcja wody i stad zaparcia - pewnie dlatego dostalas granulki na zmiekczenie. Kupa raz na 3-4 dni to nie jest fizjologia.
      Ale nie wiadomo co jest przyczyna (moze cos ze strony ukladu nerwowego, moze blokada psychologiczna (znam przypadek w rodzinie)) wiec sie nie bede wypowiadac. Ufaj pediatrze.

Moge Ci zamiast tego polecic bardzo dobry suplement diety wspomagajacy wyproznianie: black wallnut hulls.
    • azalee Re: Wypróżnianie się u 6 latka - problem 21.11.23, 10:59
      Moj 5-latek nie robi dwojki codziennie, pediatra nie widzi w tym problemu.
      U nas to jest chyba sprawa dziedziczna, bo ja tez od zawsze mam 2-3 dni przerwy i wiem ze dzieciaki mojego rodzenstwa tez maja taki rytm.
    • geez_louise Re: Wypróżnianie się u 6 latka - problem 21.11.23, 11:05
      Pediatra ma rację. Dawaj makrogole, nie słuchaj rad w stylu „tylko bardziej rozleniwią”, pilnuj codziennych wyproznien.

Większość dzieciaków z takimi przejściami woli nie chodzic do wc i przetrzymuje kal. Są w tym świetne i nie wyglądają na obolałe. A bańka odbytnicy rozdęta kilkukrotnie.

Dzieciak ma iść do wc i codziennie zrobić kupę.
      • arista80 Re: Wypróżnianie się u 6 latka - problem 21.11.23, 11:12
        Makrogole zamierzam dawać jak najbardziej, z tym pilnowaniem trochę gorzej, bo jak on twierdzi że nie chce to ciężko go na siłę zaprowadzić do łazienki.
        • summerland Re: Wypróżnianie się u 6 latka - problem 21.11.23, 18:05
          Moze czopki by pomogły, są takie dla dzieci. Tylko nie wiadomo czy synek dałby sobie zaaplikowac
    • alewcale Re: Wypróżnianie się u 6 latka - problem 21.11.23, 11:19
      Może w przedszkoli/szkole tak dużo się dzieje w tej łazience, że on zapomina o kupie. Dzieci nawet w łazience trzeba pilnować, żeby nie zajmowały się zabawą ręcznikami, papierem toaletowym, chlapaniem. A że dziecko nie czuje dużego dyskomfortu to tę kupę trzyma. Niestety nauczyciel czasem i tego pilnuje, żeby łazienka służyła nie do zabawy.
      A może problem jest bardziej taki, jak opisały kolejne osoby we wpisach.
      • arista80 Re: Wypróżnianie się u 6 latka - problem 21.11.23, 11:21
        Dziecko chodzi już do szkoły (pierwsza klasa podstawówki). Jak chodził do przedszkola to tam dzieci były pilnowane, ale przedszkolanki nie zgłaszały żadnych problemów, tyle że on w placówce robił głównie siku.
        • sol_13 Re: Wypróżnianie się u 6 latka - problem 21.11.23, 18:58
          Moi (11 i 8) do tej pory nigdy nie chodzą na dwójkę w placówkach.
          • ga-ti Re: Wypróżnianie się u 6 latka - problem 21.11.23, 19:10
            Moi starsi i też nie robią 2 w szkołach wink
    • turbinkamalinka Re: Wypróżnianie się u 6 latka - problem 21.11.23, 11:39
      Mój syn z niedoczynnością tarczyce tak ma. Kupy regularne ale co 2-3 dni. Endokrynolog nie widzi w tym problemu. Problemem było jak miał przerwę w braniu leku. Wtedy wypróżnień brak a jak juz mu się udało zrobić to kupa była wielka, twarda i zbita. Ale teraz jak znowu bierze leki to kupy są mniej więcej takie jak opisujesz. Duże, co kilka dni ale twarde nie są
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Wypróżnianie się u 6 latka - problem 21.11.23, 11:56
      Figi suszone, to najlepsze lekarstwo. Niech je ile wlezie, zamiast słodyczy. Ale nie te paczkowane z supermarketów, tylko takie z dużego opakowania, na wagę, miękkie i smaczne, w warzywniakach bywają i na bazarach.
      A jeśli nie zechce jeść, to można kupić syrop figowy.
    • headonshouldersbaby Re: Wypróżnianie się u 6 latka - problem 21.11.23, 14:52
      masuj mu brzuszek, niech pije sok ze śliwki suszonej. Niech podciąga kolana pod szyje pare razy dziennie oraz jak robi kupę niech ma jakiś stołeczek pod stopami tak żeby był w pozycji jakby kucającej
    • panna.nasturcja Re: Wypróżnianie się u 6 latka - problem 21.11.23, 15:14
      Nie przesadza, wypróżnienie powinno być codziennie.
      Jeśli dziecko jest zdrowe to albo dieta, albo przyczyny psychologiczne, dość częste przy tym problemie.
      Ale to pod warunkiem, że lekarz potwierdza, że medycznie jest wszystko w porządku.
    • eriu Re: Wypróżnianie się u 6 latka - problem 21.11.23, 18:14
      Dlatego dziecko dostało tabletki na rozmiękczenie żeby uniknąć szczeliny odbytu www.doz.pl/czytelnia/a15172-Szczelina_odbytu__czym_jest_i_jak_wyglada_jej_leczenie
    • wapaha Re: Wypróżnianie się u 6 latka - problem 21.11.23, 18:57
      U mnie każde dziecko ma inny rytm 🤷‍♀️
      Obserwuj ale się nie zafiksuj bo skupiając się zbytnio na temacie możesz wprowadzić presję która na dzieciaka zadziała w sposób przeciwny
    • sol_13 Re: Wypróżnianie się u 6 latka - problem 21.11.23, 18:59
      Śliwki suszone ze słoiczka pomagają.
      • princesswhitewolf Re: Wypróżnianie się u 6 latka - problem 21.11.23, 19:21
        O to tez.
    • ga-ti Re: Wypróżnianie się u 6 latka - problem 21.11.23, 19:06
      Przechodziłam z najstarszym dzieckiem przez zaparcia nawykowe, kupa co kilka-naście dni, z bólem, stresem, wstrzymywana ile się da, ech, minęło kilkanaście lat, a ja na samo wspomnienie mam dreszcze. Tak więc, jak się unormowało i dziecko robiło bez wstrzymywania i bez bólu to się cieszyłam, nawet jeśli robiło co kilka dni.
      Co pomaga to ruch, owoce z małymi pesteczkami, woda chłodna rano na czczo, pewnie jakieś wymysły z błonnikiem u dziecka nie przejdą wink
      • arista80 Re: Wypróżnianie się u 6 latka - problem 21.11.23, 20:41
        Moja starsza przechodziła okres zaparć w wieku 3-4 lat, ale w lżejszy sposób. Potem jej przeszło od tak samoistnie. Młodszy natomiast przechodził o wiele gprzej. Podobnie jak pisałas ty, trzymał stolec nawet tydzień, kilka razy trzeba było jechac na ostry dyżur, jak robił to z bólami, a czasem trzymał, trzymał i w którymś momencie nie był w stanie utrzymać i robił pod siebie. W którymś momencie pediatra chciała przepisać bardziej specjalistyczne badania, bo szczególnie to nietrzymanie było niepokojące. I potem właśnie jakby się unormował i ta kupa zaczęła być tak srednio co 3/4 dni, ale bez bóli, potrafił wyczuć moment i normalnie szedł do ubikacji, poza tym żwawy, lubi biegać, teraz też trenuje sport więc mnie to ucieszyło. A wczoraj własciwie zimny prysznic, tym bardziej że prawie na mnie naskoczyła.
    • princesswhitewolf Re: Wypróżnianie się u 6 latka - problem 21.11.23, 19:21
      Jogurty i maslanka codziennie.

Nie przesadza.
      • arista80 Re: Wypróżnianie się u 6 latka - problem 21.11.23, 20:28
        Jogurty je, z maślanką mogę sprówać. Tymczasem dzisiaj zrobiłsmile Taka rzecz a cieszy.
        • princesswhitewolf Re: Wypróżnianie się u 6 latka - problem 21.11.23, 21:30
          No pewno ze cieszy. Chlopcy miewaja nawykowe zaparcia i w ogole sa pozniejsi w odpieluchowaniu.
    • zaspasniegowa Re: Wypróżnianie się u 6 latka - problem 21.11.23, 22:51
      Mój starszy syn przechodził przez taki okres w wieku 4-5 lat. Potem stopniowo coraz lepiej i tak od mniej więcej 7 roku życia jest już dobrze.
      Teraz mój 5 latek ma tak samo. U niego to nawykowe. . Czasami używamy czopków, raz czy dwa razy lewatywa. Nigdy nie narzeka na ból czy dyskomfort.
      Widzę ze juz powoli jest coraz lepiej.
      Ja tez od dziecka raczej raz na 2-3 dni niż codziennie.
    • akn82 Re: Wypróżnianie się u 6 latka - problem 22.11.23, 10:36
      Jak potrzebujesz szybkiego i naturalnego wsparcia na zaparcia gotuj synowi gluta z siemienia lnianego i niech piję filiżankę czy dwie dziennie. Pediatra nie ma prawa się wydzierać na pacjentów i rodziców. Następnym razem zwróć jej uwagę i nie pozwalaj siebie strofować.

Generalnie lekarka ma rację niemniej jednak należy szukać czyczyny a nie serwować leki. A przyczyny mogą być wszelakie.
      • akn82 Re: Wypróżnianie się u 6 latka - problem 22.11.23, 10:37
        Ah moja córka miała ogromne zaparcia całe dzieciństwo. Powodem był stres.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka