Dodaj do ulubionych

Czy karmić..

30.11.23, 19:31
Posypało, zimno, na klatkach i drzewach info (huk wie od kogo bo nie podpisane) żeby nie karmić ptaków..

Nie karmie głupio, sypie proso , słonecznik , dynie, żurawinę, chyba się zbuntuje a jak u was?
Obserwuj wątek
    • nick_z_desperacji Re: Czy karmić.. 30.11.23, 19:33
      Nie karmię, mają pełno na tujach, jarzębinie itd.
    • geez_louise Re: Czy karmić.. 30.11.23, 19:36
      Jakby to była jakaś instytucja to chyba by się podpisała? Może to jakiś sąsiad drżący o lakier na DorobkuŻycia i każdy ptak kojarzy mu się tylko z guanem na lakierze? Co roku dokarmiam dzikie ptaki. Nawet łabędzie mam pod domem, noszę im pokrojone warzywa 🙂
      • kozica111 Re: Czy karmić.. 30.11.23, 19:37
        super
    • ichi51e Re: Czy karmić.. 30.11.23, 19:38
      Nie karmić bo na razie nie ma takiej potrzeby. Mają w huk żarcia bez dokarmiania. Dokarmianie ma sens przy długiej mroźnej zimie inaczej jest to po prostu karmienie dla ludzkiej przyjemności.
    • dwa_kubki_herbaty Re: Czy karmić.. 30.11.23, 19:39
      Teraz jest jeszcze dużo dzikich owoców na drzewach i krzewach. Ptaki dokarmia się na tzw. przednówku, chyba ze mroźna zima, śnieg, szadź to po nowym roku można zacząć.
      • melikles Re: Czy karmić.. 30.11.23, 20:01
        W parkach można dokarmiać, przy blokach, domach gonić.
    • koronka2012 Re: Czy karmić.. 30.11.23, 20:05
      A ja zebrałam trochę pszenżyta latem z myślą że będę miała dla ptaszków 🫤

I zupełnie nie rozumiem czemu żadne ptaki tego nie jedzą - sypnęłam garść i leży już drugi tydzień, na początku trochę się kręciło jakieś sikorki ale teraz nic
      • arthwen Re: Czy karmić.. 30.11.23, 22:42
        Sikorki gardzą ziarnami zbóż tongue_out
        Za to orzechy wciągają w tempie ekspresowym.
        • koronka2012 Re: Czy karmić.. 30.11.23, 23:09
          Ale latają tu też inne ptaki! A ziarno leży.
          Pójdę chyba kaczki nakarmić…
        • runny.babbit Re: Czy karmić.. 01.12.23, 10:33
          arthwen napisał(a):

> Sikorki gardzą ziarnami zbóż tongue_out
          Akurat. Wciągają aż miło.
          > Za to orzechy wciągają w tempie ekspresowym.
          >
          • arthwen Re: Czy karmić.. 01.12.23, 14:39
            "Moje" sikorki nie wciągają. Ziarenka wysypane 2 tygodnie temu dalej leżą, orzechów dosypuję dwa razy dziennie wink
    • kaki11 Re: Czy karmić.. 30.11.23, 20:36
      Zamierzamy karmić jak co roku, ale dlatego, że mieszkamy w domu i robimy to na własnym podwórku, w bloku nigdy nie karmiłam. Zamówiliśmy słonecznik, kukurydzę, proso i czerwone sorgo. Czasem dołożymy włoskie orzechy lub ćwiartki jabłka.
    • sandy_cheeks Re: Czy karmić.. 30.11.23, 21:10
      Karmie już od dawna, daje orzechy laskowe i włoskie, w weekend kupię większa paczkę słonecznika.
      Codziennie rano na balkonie nam cały wianuszek wróbli i sikorek. Przypominają, ze czas na śniadanie…
      • mamaafg Re: Czy karmić.. 30.11.23, 21:34
        Mam nadzieje ze ten balkon to nie w bloku.
    • joana.mz Re: Czy karmić.. 30.11.23, 21:17
      Może chodzi o ty by nie sypać na glebę, gdzie mogą skorzystać z pokarmu np szczury?
      My mamy karmnik, dajemy głównie jakieś oleiste ziarna, ale ptaki i tak korzystają tylko wtedy, gdy jest mróz i duzo śniegu i naturalnie dostępnego pokarmu po prostu nie ma.
    • default Re: Czy karmić.. 30.11.23, 23:22
      My karmimy - cały krzak obwieszony kulami tłuszczowymi i dozownikami z orzeszkami, a obok na słupku karmnik z ziarnem słonecznika - przylatują mazurki, sikorki bogatki i modre, sójki, dzięcioły, sroki. A dla synogarlic mąż kupuje mieszankę ziaren dla gołębi, co rano rozsypuje na drogę przed bramą - a one już siedzą na płocie i czekają 🙂
    • majenkirr Re: Czy karmić.. 30.11.23, 23:36
      Ja to nawet wiewiórki karmię, a co dopiero ptaki! Zimno, głodno 🥺, karm na zdrowie.
    • palczak.madagaskarski Re: Czy karmić.. 30.11.23, 23:53
      Dokarmianie to fajny sposób na obserwację ptaków z bliska i kontakt z przyrodą, natomiast jego rola jako pomocy ptakom nie jest tak jednoznaczna jak mogłoby się wydawać. Najlepsza pomoc (chociaż oczywiście trudniejsza do wykonania niż sypanie karmy) to zapewnienie takich warunków, żeby ptaki same się wyżywiły (np. krzewy mające owoce dobre do jedzenia przez zimę, chaszcze z przekwitniętymi roślinami, w których są nasiona itp). Jeśli już karmimy, trzeba stosować się do pewnych zasad, żeby nie szkodzić ptakom i nie robić problemów otoczeniu, niestety często dokarmianie nie wygląda tak jak powinno, i stąd takie prośby i groźby. Ptaki powinny być karmione przede wszystkim właściwym, dobrej jakości pokarmem (a na osiedlach wciąż często można spotkać wywalane resztki z obiadu albo chleb), a miejsce karmienia powinno być utrzymane w czystości, czyli resztki jedzenia trzeba sprzątać, żeby się nie psuły, a sam karmnik dezynfekować, bo inaczej będzie to świetne miejsce do rozprzestrzeniania się chorób. A jeśli w jakimś miejscu są gołębie, a karmnik nie jest skonstruowany tak, że nie skorzystają, to niestety gromadzenie ich w miejscu karmienia samo w sobie rodzi konflikty (i wcale gołębiom nie pomaga, one i tak już mają w miastach kiepski PR).
    • bi_scotti Re: Czy karmić.. 01.12.23, 00:04
      For consideration: spca.bc.ca/faqs/is-it-bad-to-feed-birds/
      Dokarmianie ptakow jest jeszcze jedna forma ingerencji w naturalne procesy - for better or worse, warto byc swiadomym, ze ulatwiajac zycie jednym gatunkom, utrudnia sie/czyni niebezpiecznym dla innych. Life is complicated wink Cheers.
    • berdebul Re: Czy karmić.. 01.12.23, 00:16
      Poza ptakami takie karmniki to stołówka dla szczurów. suspicious
      Tak, dokarmiam, ale jeszcze nie teraz i tylko z użyciem karmników wiszących, które nie pasą szczurów.
    • jehanette Re: Czy karmić.. 01.12.23, 10:16
      Ja karmię, właśnie muszę powiesić kule dla sikorek w ramach pokuty za to że jeden z moich kotów złapał sikorka jesieniąsad
      Ja mam w parku wyznaczone miejsce do karmienia.
    • abidja Re: Czy karmić.. 01.12.23, 10:27
      Tak, karm. Ptaki potrzebuja naszego wsparcia w zimie.
      • abacab.81 Re: Czy karmić.. 01.12.23, 10:44
        Aż dziw, że ptaki nie wyginęły w przeszłości kiedy zimy były siarczyste, a o dokarmianiu nikt nie słyszał.
        • abidja Re: Czy karmić.. 01.12.23, 11:57
          abacab.81 napisała:

> Aż dziw, że ptaki nie wyginęły w przeszłości kiedy zimy były siarczyste, a o do
          > karmianiu nikt nie słyszał.

I zadnych roznic nie zauwazasz pomiedzy dzis a wczoraj? Nic a nic?
          Miast, drog zamiast lak, lasow, pol i zwierzat dziko zyjacych zostawiajacych odchody ktore sa pelne jedzenia dla ptakow?
          Czyli warunki dla ptakow nie ulegly zmiane na przestrzeni lat?
          • palczak.madagaskarski Re: Czy karmić.. 01.12.23, 13:45
            Niestety, ale jeśli mówimy o zmianach w środowisku i natężeniu presji człowieka, to dokarmianie ptaków jest takim plasterkiem na uciętą kończynę. Nie zrekompensuje się ptakom tych negatywnych zmian dokarmianiem. Na przykład nawet ziarnojady w okresie lęgowym potrzebują owadów do karmienia piskląt, a do karmnika owadów się nie włoży - nie mówiąc o tym, że to niekoniecznie są bylejakie owady, czy szerzej bezkręgowce, ale mogą być potrzebne jakieś konkretne. Sikorki swoje pisklęta w pewnym momencie rozwoju karmią pająkami. A dokarmianie ogólnie nie zawsze jest dobre, już pomijając kwestie podawania niewłaściwego pokarmu czy nieczyszczenia karmnika, to zwierzęta mogą się zachowywać wtedy w sposób niekoniecznie naturalny i najlepszy dla siebie, na przykład gromadzić się w jednym miejscu, być tam szczególnie narażone na ataki drapieżników, mogą też zmieniać swoje zachowania związane z migracjami, itp.
            • abidja Re: Czy karmić.. 01.12.23, 13:53
              Widzisz, od wielkich zmian to nie ja.
              Robie to co moge i co dam rade.
              Nasiona i pokarm dedykowany poszczegolnym gatunkom kupuje w sklepie.
    • thea19 Re: Czy karmić.. 01.12.23, 21:22
      karmię i w dupie mam zalecenia czy karmić czy nie
    • y_y Re: Czy karmić.. 01.12.23, 21:28
      jeat snieg = karmie
      • y_y Re: Czy karmić.. 01.12.23, 21:29
        a, wyzeraja dziennie michę (sporą!!l) ziarem wszelakich
    • hexella Re: Czy karmić.. 01.12.23, 21:48
      karmię i to nie tylko zimą. Mam od wieków własnoręcznie zrobiony przez męża karmnik, do którego sypię głównie słonecznik. Przylatują tam przeróżne ptaki, sikorki, gile nawet dzięcioł. Obserwujemy ptaki, fotografujemy je, a dla mojego kota to mega rozrywka w przynudnawym życiu kota niewychodzącego.
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Czy karmić.. 01.12.23, 22:48
      Ledwo się trochę zimy zaczęło i już koneicznie musisz dokarmiać? Jak sobie te biedne ptaki radziły bez ludzi tyle czasu...
      • abidja Re: Czy karmić.. 02.12.23, 15:30
        mebloscianka_dziadka_franka napisała:

> Ledwo się trochę zimy zaczęło i już koneicznie musisz dokarmiać? Jak sobie te b
        > iedne ptaki radziły bez ludzi tyle czasu...

Czy czytalas raporty o tym,ze ptakow jest co raz
        mniej?
        Nie radza sobie, nie sa w stanie przystosowac sie do zmian, zanieczyszczen swiatlem i powietrza.
        Dodatkowo koty wolno chodzace.....
        W moim rejonie wyliczono ze koty zabijaja 2 mln zwierzat rocznie * syte, domowe koty.
        W tym wiekszosc to ptaki, po nich male gryzonie.
    • kozica111 Re: Czy karmić.. 02.12.23, 11:46
      Byl dziś z samego rana dzięcioł, kilka sikorek i sojka.Miałam stare ale dobre orzechy włoskie , rozbiłam na pół tez nie pogardziły.
      Ostatnio gdzieś czytałam żeby kupować karmniki metalowe i kulki wkładać bez siateczek bo ponoć ptaki potrafią sie zaplatać nóżkami, to tak teraz robię.
      • abidja Re: Czy karmić.. 02.12.23, 15:31
        Tez odwiedza mnie dzieciol ale tylko miejsce z orzechami.
        Sikorki lubia kulki w metalowej rurce a wroble łobuzy ziarna w szklanej tubie.
      • berdebul Re: Czy karmić.. 02.12.23, 16:56
        Siatki łamią palce, a bez możliwości używania palców ptak ma małe szanse.
    • babcia47 Re: Czy karmić.. 02.12.23, 15:34
      Właśnie kupiłam słoninke, utytlam ja w jakiś ziarnach co mi się walają w szafkach i wywieszę dla sikorek. Na badylach sq jeszcze różne owoce ale śnieg leży i wszystko przemrożone. Niech mają a przy okazji koty będą miały co oglądać przez okno ( niewychodzące)
      • kozica111 Re: Czy karmić.. 02.12.23, 16:31
        Poszłam do Mrowki po karmnik, ale słaby, zbiję swój.
      • abidja Re: Czy karmić.. 02.12.23, 19:05
        Babcia, slonina nie moze byc slona. Jesli nie masz pewnosci to nie dawaj im.
        Nawet drobinka soli moze zabic sikorki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka