cherry2323 03.12.23, 08:21 Dzień dobry, wczoraj w pracy przez przypadek uderzyłem w rękę kolegi z pracy i pech chciał, że niósł on w tej ręce sok marchewkowy. I teraz mam do was pytanie. Kto według was powinien to posprzątać? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cherry2323 Re: Sytuacja w pracy 03.12.23, 08:22 Oczywiście sok marchewkowy rozlał się na podłogę. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Sytuacja w pracy 03.12.23, 08:30 W miejscach pracy nalezy uzywac odpowiednich pojemnikow do napojow, wlasnie zeby uniknac rozlania, oparzenie itp Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Sytuacja w pracy 03.12.23, 08:48 Sądzę, że powinniście to podnieść na zebraniu kolektywu. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Sytuacja w pracy 03.12.23, 16:28 I zmyć marchewkową plamę na honorze w Czynie Partyjnym. Najlepiej ku czci jakiejś Ważnej Rocznicy. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Sytuacja w pracy 03.12.23, 17:23 W ogóle podoba mi się śmiertelnie poważny ton "dyskusji". Odpowiedz Link Zgłoś
matacznik Re: Sytuacja w pracy 03.12.23, 09:02 cherry2323 napisał(a): > Kto według was powinien to posprzątać? > Sprząta serwis sprzątający. Kolega na zwolnienie z powodu uszczerbku na zdrowiu. Ty do obozu reedukacyjnego w związku z demoralizacją prowadzącą do przemocy. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Sytuacja w pracy 03.12.23, 10:25 Te serwisy sprzątające wzywane do brudnych kibli i rozlanych soków chyba tylko na forum występują 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
matacznik Re: Sytuacja w pracy 03.12.23, 10:29 marta.graca napisała: > Te serwisy sprzątające [...] chyba tylko na forum występują 😁 > To jest ta niewiarygodna część mojego wpisu? Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Sytuacja w pracy 03.12.23, 10:31 Reszta też jest niewiarygodna, ale ta część najbardziej 😳 Odpowiedz Link Zgłoś
hosta_73 Re: Sytuacja w pracy 03.12.23, 10:31 Chyba, że ktoś pracuje w markecie albo centrum handlowym 😋 Odpowiedz Link Zgłoś
1012ja Re: Sytuacja w pracy 03.12.23, 16:47 Nie. W szkole. Zawsze wzywa się woźną aby posprzątała. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Sytuacja w pracy 03.12.23, 16:52 Nie w każdej szkole panie sprzątające są przez cały dzień. Pomijając to, głupio by mi było wzywać kogokolwiek to sprzątnięcia soku, który rozlałam Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Sytuacja w pracy 03.12.23, 20:06 To, co rozleję, ścieram sama. Jeżeli uczniowie rozleją, proszę, żeby przynieśli z toalety ręczniki papierowe i starli, po wigilii klasowej nawet pożyczają miotłę od pań i zamiatają. Wydawało mi się, że zwłaszcza w szkole, z przyczyn wychowawczych, wspólne dbanie z uczniami o wspólną przestrzeń to standard. Odpowiedz Link Zgłoś
kadfael Re: Sytuacja w pracy 03.12.23, 16:29 Ale co? Sami sprzątacie w pracy? Tak, u mnie w trzeciej z kolei pracy, na przestrzeni kilkunastu lat, jest ekipa sprzątająca. I tak, poprosiłabym kogoś z tej ekipy o posprzątanie, bo jak niby sama miałabym sprzątnąć? Chusteczka higieniczną? Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Sytuacja w pracy 03.12.23, 16:58 kadfael napisała: > bo jak niby sama miałabym sprzątnąć? Chusteczka higieniczną? A skąd wiesz ile tego soku się wylało? Może parę kropel, niekoniecznie to rozbita szklana butelka z całą zawartością. Naprawdę do kilku plam soku wzywalabys ekipę sprzątającą? Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Sytuacja w pracy 03.12.23, 17:11 U mnie jednoosobowy serwis sprzątający przychodzi 2x w tygodniu, po godzinach pracy. Naprawdę nie wiesz, czym posprzątać rozlaną szklankę soku? Nie macie choćby ręczników papierowych w łazience? Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Sytuacja w pracy 03.12.23, 22:44 Tak, takie rzeczy ogarnia się na bieżąco. Chusteczką, papierem toaletowym, ręcznikiem papierowym, wodą. Odpowiedz Link Zgłoś
alewcale Re: Sytuacja w pracy 04.12.23, 18:33 W zimie jak nawet koszulki nie można na słońcu z soku odplamić????? Odpowiedz Link Zgłoś
alexandra1984 Re: Sytuacja w pracy 03.12.23, 09:04 Ty, a jesli kolega by sie zapieral, ze to on posprzata to i tak bym pomagala Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Sytuacja w pracy 03.12.23, 09:40 Na miejscu stukającego wzięłabym się do sprzątania i przepraszania kolegi. Na miejscu stukniętego pomogłabym sprzątać. Odpowiedz Link Zgłoś
panna_lila Re: Sytuacja w pracy 03.12.23, 09:43 dlaczego masz wątpliwości, że powinnaś posprzątać? Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Sytuacja w pracy 03.12.23, 09:45 Po co sprzątać? Lepiej zaczaić się za rogiem i nagrywać wszystkich, którzy się poślizgną na soku. A potem na tik-toka zbierać lajki. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Sytuacja w pracy 03.12.23, 10:01 Sprzatac to powinna osoba z ekipy sprztajacej. Jak pracownik ma to niby posprzatac? Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Sytuacja w pracy 03.12.23, 10:17 Eee, ręcznikiem papierowym, najpierw suchym, potem wilgotnym, potem znów suchym? Poważnie, jak ci się kawa w pracy rozleje, to dzwonisz po panią sprzątającą? Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Sytuacja w pracy 03.12.23, 10:39 asia_i_p napisała: > Eee, ręcznikiem papierowym, najpierw suchym, potem wilgotnym, potem znów suchym > ? Poważnie, jak ci się kawa w pracy rozleje, to dzwonisz po panią sprzątającą? > Kawa ani inne napoje mi sie w pracy nie rozlewaja, ja jak i wszyscy inni pracownicy uzywamy odpowiednich pojemnikow/kubkow/butelek na napije. W pracy sa osoby sprzatajece. Gdy sie rozstpie toner to tez nie sprzatamy sami. Health and Safety rules. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Sytuacja w pracy 03.12.23, 14:07 No toner to jeszcze rozumiem, bo tu trzeba wiedzieć jak, żeby nie pogorszyć sprawy plus trzeba mieć sprzęt. Ale rozlany napój każdy ściera po sobie i nie rozkminia, czy sok marchewkowy go podstępnie nie zaatakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
mava12 Re: Sytuacja w pracy 03.12.23, 16:21 >Kawa ani inne napoje mi sie w pracy nie rozlewaja, ja jak i wszyscy inni pracownicy uzywamy odpowiednich >pojemnikow/kubkow/butelek na napije. owszem, rozlewaja się...Nie ma znaczenia jakich kubków uzywasz, ważne że w ogóle ich uzywasz tam gdzie nie powinnaś czy w sposób, w jaki nie powinnaś np. pijąc nad klawiaturą. Zawsze może się zdarzyć sytuacja, że np. potkniesz się czy zachłyśniesz, czy potrącisz ręką o coś. Kolezanka wylała cole (z butelki) na klawiaturę sprzętu montażowego Cieszyła się, że jej nie wywalili z roboty a tylko została odsunieta od pracy na czas jakiś - żeby przemyslała co zrobiła. I że nie obciążyli jej kosztami przywracania sprzętu do życia. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Sytuacja w pracy 03.12.23, 16:58 Oczywiście że ma znaczenie jakiego kubka używasz - ze zwykłego wyleje się dużo łatwiej (i więcej) niż z kubka z "dekielkiem" Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Sytuacja w pracy 03.12.23, 17:20 mava12 napisała: Nie ma znaczenia jakich kubków uzywasz, ważne że w ogóle ich uzywasz tam gdzie nie powinnaś czy w sposób, w jaki nie powinnaś np. pijąc nad klawiaturą. Oczywiscie ze ma znaczenie, ze soecjalnych kubkow zakreconych nawet jesli upadnie to sie nie rozleje, nie poparzy, nie zaleje klawiatury itp. Dlatego wlasnie w pracy, prowadzac auto itp nalezy uzywac odpowiednich pojemnikow do picia. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Sytuacja w pracy 04.12.23, 18:40 jak wyglada kubek na kawe z ktorego nic sie nie wyleje? Nawet jak jest to jakis kubek termiczny z dziurka, to zawsze jest ten moment, kiedy jest otwarte i moze sie wylac. Mniej ale nadal moze sie wylac. I serio jak ci sie wyleje kilka kropli czegos, czy rozsypie cos do jedzenia, jakies okruchy czy skapnie sos, to dzwonisz po obsluge zamiast zwyczajnie sprzatnac szybko po sobie? Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Sytuacja w pracy 04.12.23, 18:49 mikams75 napisała: Nawet jak jest to jakis > kubek termiczny z dziurka, to zawsze jest ten moment, kiedy jest otwarte i moz > e sie wylac. Oczywiscie ze jest ale jednak ryzyko jest minimalne ze wyleje sie przemieszczajac sie z kubkiem zamknietym a zwyklym otwartym. I serio jak ci sie wyleje kilka kropli czegos, czy rozsypie cos do jedzenia, jakies okruchy czy skapnie sos, to d > zwonisz po obsluge zamiast zwyczajnie sprzatnac szybko po sobie? To zalezy od sytuacji. Jesli rozleje sie kilka kropel ma biurku (nie rozlewa mi sie ale dopuszczam ze moze) to zetre, ale jesli wylaby sie kubek z cala zawartoscia to bylby problem. Okruchow nie zostawiam na biurku, rzadko jem cokolwiek a jesli juz to mam talerz. Jesli natomiast ktos przemieszczalby sie np po korytarzu , wylaby z otwartego kubka zawartosc np kawe to zdecydowanie potrzeba osoby sprztajacej. Health and Safety- podstawy Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Sytuacja w pracy 04.12.23, 19:15 Rozlana kawa zagraża zdrowiu czy bezpieczeństwu? Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Sytuacja w pracy 04.12.23, 19:23 angazetka napisała: > Rozlana kawa zagraża zdrowiu czy bezpieczeństwu? > Hazard, wchodzi w zakres Health and Safety o czym zapewne doskonale wiesz. W pl to chyba BHP sie nazywa. Rozlany goracy napoj moze zagrazac zdrowiu. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Sytuacja w pracy 04.12.23, 19:39 Jak się rozleje kubek kawy to przestaje być gorący. Czołgacie się po tej podłodze? Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Sytuacja w pracy 04.12.23, 20:24 Aaaaaaa to nie chodzi o to, żeby dokumentów nie zabrudzić? 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Sytuacja w pracy 03.12.23, 10:21 A jak firma sprzatajaca przychodzi w godzinach zamknięcia firmy, to co? Pracownicy mają dziś wolne, bo jest plama na podłodze? Czy dzwonisz i ktoś ma przyjechać zatrzeć? Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Sytuacja w pracy 04.12.23, 18:41 najwyrazniej czekaja az wsiaknie i plama zaschnie a okruchy sie rozdepcza. Absurd. Odpowiedz Link Zgłoś
hermenegilda_zenia_is_back Re: Sytuacja w pracy 03.12.23, 10:48 Twoje odklejenie poraża czasami, jako beton z poprzedniej epoki powinnaś pamiętać, że ludzie sami po sobie sprzątali a baba z mopem i lizolem nie czekała w każdym pomieszczeniu publicznym 24h/ dobę żeby lecieć ze szmatą jak coś wybrudzisz Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Sytuacja w pracy 03.12.23, 11:11 Tu natomiast widac przybetonowanie do poprzedniej epoki. Kto by tam uzywal odpowiednich pojemnikow, gdyby oblal ubranie (moze?) to zjalby spodnie albo koszule i czekal az ona zapierze w toalecie.😀 Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: Sytuacja w pracy 03.12.23, 15:18 oderwanie od rzeczywistości level master. Szklanka czy kubek to jest odpowednie naczynie na napoj. Nie jestesmy w przedszkolu, raczej niewiele osob ma sok w kubku niekapku Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Sytuacja w pracy 03.12.23, 16:27 No zależy. Jeśli pracujesz przy kompie i z papierami na biurku, to otwarty kubek czy szklanka nie są odpowiednie. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Sytuacja w pracy 03.12.23, 17:01 Nie trzyma się kubka/szklanki (z zawartością) pomiędzy dokumentami. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Sytuacja w pracy 03.12.23, 17:21 iwles napisała: > Nie trzyma się kubka/szklanki (z zawartością) pomiędzy dokumentami. > > Owszem, tyle ze odpowiednio dostosowany. Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: Sytuacja w pracy 03.12.23, 19:52 i autorka watku nie pisala o trzymaniu miedzy dokumentami tylko o niesieniu. Poza tym nie kazdyvpracuje z papierowymi dokumentami. Ja np. prawie nie. Raz w miesiacu moze cos drukuje, a tak wszystko jest elektronicznie Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Sytuacja w pracy 03.12.23, 20:00 magia napisała: > i autorka watku nie pisala o trzymaniu miedzy dokumentami tylko o niesieniu. > Poza tym nie kazdyvpracuje z papierowymi dokumentami. Ja np. prawie nie. Raz w > miesiacu moze cos drukuje, a tak wszystko jest elektronicznie Niosac tez jest potrzebny odpowiedni pojemnik a nie zwykly kubek. Jak widac mozna zostaj potraconym, mozna sie potknac, rozne rzeczy sie moga zdarzyc. Pracujac z innymi tworzy sie wiec ryzyko niebezpiecznych sytuacji. Pracodawcy maja obowiazek minimalizowania rakich sytuacji dlatego m.in wprowadzono zasady dotyczace napojow. Jak widac nie wszedzie i niektorzy zupelnie nie czaja o co chodz. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Sytuacja w pracy 03.12.23, 22:46 W każdej pracy, w jakiej byłam, ludzie mieli normalne kubki. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Sytuacja w pracy 04.12.23, 07:26 angazetka napisała: > > W każdej pracy, w jakiej byłam, ludzie mieli normalne kubki. > Czytajac ten watek i biorac pod uwage kraj nie dziwi mnie to.😀 Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Sytuacja w pracy 04.12.23, 08:10 ritual2019 napisał(a): > Czytajac ten watek i biorac pod uwage kraj nie dziwi mnie to.😀 Najwyraźniej nie ma potrzeby tak się zabezpieczać, jak u ciebie. Swoją drogą, nie ma informacji, że omawiany tu ów sok marchewkowy rozlał się w Polsce 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Sytuacja w pracy 04.12.23, 15:45 No, w moich też tak było. W pakiecie zalane klawiatury i biurka średnio raz w miesiącu. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Sytuacja w pracy 03.12.23, 17:22 magia napisała: >Nie jestesmy w przedsz > kolu, raczej niewiele osob ma sok w kubku niekapku I to wlasnie jest blad. Dziwi ze pracodawcy tego w pl nie wymagaja. Odpowiedz Link Zgłoś
kozica111 Re: Sytuacja w pracy 03.12.23, 10:34 Normalny? Bo ktoś sie może poślizgnąć? Trzeba posprzątać i tyle, nie warto się licytować.Posprzątałabym i nie rozważałbym kto co. Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwato5 Re: Sytuacja w pracy 03.12.23, 12:05 Wspólnie powinniście posprzątać, albo ty jeśli to była wyłącznie twoja wina. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Sytuacja w pracy 03.12.23, 12:20 Wylacznie jej wina to chyba moglaby byc gdyby oboje pracowali w restauracji i ona mu te sok rozlala. Odpowiedz Link Zgłoś
nostalgia81 Re: Sytuacja w pracy 03.12.23, 12:32 To jest tak naturalna sytuacja, że dziwie sie ze sie ktos zastanawia. Zazwyczaj spontanicznie rzucaja sie wszyscy, zeby pomoc - jeden poleci po reczniczki, inny podstawi kosz a jeszcze inny odsuwa sprzety. Za kazdym razem jest tak samo Odpowiedz Link Zgłoś
mondaymorning1987 Re: Sytuacja w pracy 03.12.23, 15:04 Mam nadzieję, że już posprzątaliście, a nie czekacie z wypiekami na twarzach co forum odpisze......rada na przyszłość - sok sie wyciera szybko, zanim zaschnie😉 Odpowiedz Link Zgłoś
kaki11 Re: Sytuacja w pracy 03.12.23, 15:18 Przeprosiłabym i poszła po ręcznik papierowy żeby to zetrzeć. Jak znam życie, pewnie on też by się dołączył do tego sprzątania, i ja zrobiłabym to samo na jego miejscu. A na pewno nie byłby to temat do jakichś dłuższych rozważań, po żadnej ze stron, bo ot zwykły wypadek które czasem chodzą po ludziach. Gdyby butelka czy kubek się rozbiły i trzeba by więcej sprzątania niż tylko przetarcie podłogi w tym miejscu, zadzwoniłabym po panie sprzątaczki, choćby dlatego, że nie mam w biurze narzędzi do sprzątania, typu łopatka, miotła, mop. Odpowiedz Link Zgłoś
javio Re: Sytuacja w pracy 03.12.23, 15:43 Nie została podniesiona jeszcze kwestia rekompensaty za sok marchewkowy. Kolega jednak stratny jest. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Sytuacja w pracy 04.12.23, 07:32 Nie ma informacji, że kubek spadł i się zbił. Może się tylko wylało 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
nammkha Re: Sytuacja w pracy 03.12.23, 16:24 W takiej sytuacji rzuciłabym się do sprzątania tego soku, ale kolega jeśli dobrze wychowany zaczął by także sprzątać. Najlepiej by było, aby albo kolega powiedział coś w stylu „Ach nic nie szkodzi” i sam sprzątnął. Albo żebyście oboje sprzątali. Odpowiedz Link Zgłoś
wrotek0 Re: Sytuacja w pracy 03.12.23, 17:25 Bez żartów, najpierw ratujesz ciuchy kolegi (marchewka ciężko schodzi) a potem oboje wycieracie podłogę, choćby papierowymi ręcznikami. Jak jedno z Was jest niepełnosprawne lub w zaawansowanej ciąży, to sprząta to drugie, może sobie zawołać kogoś do pomocy. Mopa raczej nie macie do dyspozycji, więc trzeba wytrzeć jak najlepiej. W takiej sytuacji po prowizorycznym ogarnięciu proszę panią sprzątającą, żeby przyszła z mopem, zanim inni rozdepczą lepki soczek po wszystkich pokojach. Naprawdę to nie problem, tak jak rzucić kilka ręczników na podłogę w łazience, po jakimś kliencie, który nie trafił do sedesu, zanim przyjdzie pani sprzątająca. Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Sytuacja w pracy 03.12.23, 21:19 Coś wylało się, nie szkodzi, zanim stęchnie to długo jeszcze. Wy w tym czasie trochę pośpijcie, tym bezruchem się nacieszcie... ;P Odpowiedz Link Zgłoś
alewcale Re: Sytuacja w pracy 04.12.23, 18:35 Tym się właśnie różni przedszkole od biura. Po pierwsze na sok człowieka nie stać a po drugie uważa na kogo wpada. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Sytuacja w pracy 04.12.23, 18:43 tak normalnie, to oboje, bez zbednego rozmyslania. Odpowiedz Link Zgłoś