mamkotanagoracymdachu 17.12.23, 20:52 Polećcie coś wybitnego, proszę, mam ochotę wypróbować coś nowego w tym roku. Chętnie ciasteczka, chętnie coś z orzechami włoskimi. 🎄🎄🎄 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pepsi.only Re: Słodycze świąteczne 17.12.23, 21:19 Z ciastek świątecznych na pewno nakupię Cantuccini- w Biedronce są. Ale one są z migdałami. Ogólnie to rozglądaj się w markecie- ostatnio zauważyłam, że Milka wypuściła różne nowe serie- m.in. kuleczki świąteczne imbirowe , mini ciasteczka cynamonowe. Nie pamiętam, czy kupiłam w Dino, czy w Biedronce. W Lidlu za to kupiłam na wagę kulki Zozole. Bardzo mi też zasmakowały za bardzo Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Słodycze świąteczne 17.12.23, 21:24 I ja na ten okres świateczny kupuję najczęściej słodycze czekoladowe, czy czekoladowo-piernikowe (czekoladowo-cynamonowe, imbirowe itp. ). Za to ciasteczka- piekę sama, to juz u mnie tradycja, zamaist pierniczków, piekę Noel Cranberry, i one są z żurawiną i orzechami. Polecam, bo łatwo sie je robi, a są naprawdę fajne w smaku. Odpowiedz Link Zgłoś
mamkotanagoracymdachu Re: Słodycze świąteczne 17.12.23, 22:08 Nieeee, chodzi mi o przepisy Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Słodycze świąteczne 17.12.23, 22:25 Proszę bardzo: mojewypieki.com/przepis/kruche-ciastka-z-zurawina polecam, są świetne! Możesz użyć orzechów pekan, albo pistacji Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Słodycze świąteczne 17.12.23, 21:21 makaroniki np z masa 'michalkowa' z biala czekolada pierniki norymberdzkie ricciarelli i wszelkie wariacje na temat amaretti - zamiast migdalow orzechy np mojewypieki.com/przepis/ciastka-mocno-orzechowe pralinki orzeszki z masa kokosowa albo orzechowa stroopwafle wymieniac dalej? z ciast daklas opera torcik marczello z bita smietana itp Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Słodycze świąteczne 17.12.23, 21:22 hmm, tylko chcesz piec czy kupic? bo jak kupic to nic nie doradze Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Słodycze świąteczne 17.12.23, 21:26 No właśnie ja w pierwszej sekundzie pomyślałam o kupnych słodyczach, dopiero potem dopisek zrobiłam, co będę piekła ze słodyczy Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Słodycze świąteczne 17.12.23, 21:51 u mnie poszlo z automatu pieczeniu 😁 slodyczy nie kupujemy, sporadycznie jakies wloskie amaretti/cantuccini czy biszkopty Odpowiedz Link Zgłoś
mamkotanagoracymdachu Re: Słodycze świąteczne 17.12.23, 22:09 Piec zdecydowanie. Dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Słodycze świąteczne 17.12.23, 22:24 to mam ci linki z przepisami podrzucic czy sama znajdziesz? a i jeszcze, kruche z palonego masla, niby nic a bija na glowe kazde inne Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Słodycze świąteczne 17.12.23, 22:49 ale kruche z palonym maslem podrzuce mojewypieki.com/przepis/ciasto-kruche-z-zurawina z tym, ze robie calosc z platkami migdalowymi, formuje walek, obsypuje cukrem trzcinowym albo kokosowym, schladzam, kroje na plasterki i pieke wazne! maslo trzeba przecedzic Odpowiedz Link Zgłoś
mamkotanagoracymdachu Re: Słodycze świąteczne 17.12.23, 22:10 Orzeszki!!!!!! Myślisz, że dostane jeszcze gdzieś foremki?? Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Słodycze świąteczne 17.12.23, 22:20 na allegro bez problemu allegro.pl/oferta/opiekacz-do-orzeszkow-ciastek-24-szt-1400w-forma- elektryczna zdecydowanie polecam, pozniej jak chcesz moge wkleic idealny przepis na skorupki, kruchowaflowe, zdecydowanie lepsze niz kruche masa michalkowa, kokosowa, czekoladowo orzechowa itp, typowych maslanych nie lubimy jak w pn doktor pozwoli na wiecej ruchu to zrobie z nadzieniem z rozowej czekolady, wlasnie kupilam i jestem ciekawa jak wyjdzie w wypiekach Odpowiedz Link Zgłoś
lu_na_be Re: Słodycze świąteczne 17.12.23, 22:31 A masz jakiś dobry przepis na ciasto opera? RObiłam raz w życiu i mimo, że sporo piekęi często skomplikowanych rzeczy, to ta opera pochłonęła pół mojego dnia. Ale było warto To było też jedno z niewielu kupnych ciastek, które lubiłam - Blikle. Chyba już go nie mają Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Słodycze świąteczne 17.12.23, 22:43 jesli juz robie, a robie rzadko, to z tego przepisu mojewypieki.com/przepis/opera-cake Odpowiedz Link Zgłoś
smoczy_plomien Re: Słodycze świąteczne 17.12.23, 22:14 Z orzechami jest wspaniały sernik orzechowy na Moich Wypiekach, z pyszną masą orzechową między serem a spodem. Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Słodycze świąteczne 17.12.23, 22:27 A, przypomniało mi się, to ciasto uwielbiam, chyba je zrobię na święta, albo na Sylwestra najdalej. mojewypieki.com/przepis/beza-z-krakersami-i-orzechami Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Słodycze świąteczne 17.12.23, 22:51 A może hiszpański turrón? hispanico.pl/turron/Uwielbiam. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Słodycze świąteczne 17.12.23, 22:56 😂 mojewypieki.com/przepis/nugat-pistacjowo-migdalowy-z-zurawina Odpowiedz Link Zgłoś
b-b1 Re: Słodycze świąteczne 17.12.23, 22:52 U nas świątecznie wszystko niezwykłe😁 Włoskie ciasteczka migdalowe z moich wypieków-mam już ponad setkę migdałowych i ponad setkę orzechowych(ten sam przepis, zamiast migdałow-zmielone orzechy włoskie i laskowe) Piekę w papilotkach silokonowych-zachowują kształt. Mamy pepparkator z dużą ilością imbiru, z pieczątkami świątecznymi, pierniki bez sody płaskie do precyzyjnego ozdabiania i zwykłe do lukrowej polewy. Pieczemy i zdobimy juz 3dzień-myśl przewodnia- Star wars -więc sporo filmowych postaci będzie😉 Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Słodycze świąteczne 18.12.23, 01:27 Po pierwsze zadnych domowych wypiekow - please: no & no! Po drugie, wreszcie znow Lindt ma season na champagne truffles - nie moge zrozumiec dlaczego od kilku lat one sa tylko "seasonal"? No ale znow sa - Hallelujah! Poza tym, ewentualnie moge kupic troche sernika wiedenskiego w polskim sklepie & jakies fancy panettone from Milan u Wlochow Enough - Christmas break moze sie zaczac Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Słodycze świąteczne 18.12.23, 03:09 Bi, ale ze Ty nie lubisz nic domowego 🤣 nie znaczy, ze wszyscy tak maja 😘 ale tak, masz racje szampanskie lindta sa super, Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Słodycze świąteczne 18.12.23, 13:34 Ci inni powinni sie cieszyc, ze ja nie lubie, bo bym im wyjadla BTW, jest teraz czas pracowych lunches & potlucks - grzecznie probuje & chwale wszystkie wytwory kazdej mozliwej ethnic cuisine - ja naprawde pozwalam sobie marudzic tylko na ematce - wsrod ludzi to ja jestem very polite Bi_scotti, believe me Feliz & prospero & very merry! Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Słodycze świąteczne 18.12.23, 08:12 nie moge zrozumiec dlaczego od kilku lat one sa tylko "seasonal"? Bo gdyby były cały rok to nie cieszyłyby tak bardzo. Podobnie jak z wieloma sezonowymi warzywami i owocami Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Słodycze świąteczne 18.12.23, 13:29 Choco, kiedys byly 365 dni w roku i radosc (moja ) byla niezmienna az przyszedl dzien gdy sie porobilo tak jak jest A najgorsze jest to, ze nie da sie ich kupic na zapas, bo they dry out inside OK, nie bede marudzic - teraz sa wiec hulaj dusza, piekla nie ma BTW, nie moge wybaczyc "decydentom" w Lindt, ze zaprzestano produkcji classic tabliczek z coffee flavour - byly the best, nie ma ich juz pewnie z 12 (? ) lat a ja wciaz tesknie ... Wesolych (slodkich!) swiat! Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
jusytka Re: Słodycze świąteczne 18.12.23, 05:53 U mnie nie ma świąt bez malinowej chmurki Odpowiedz Link Zgłoś
mariola233 Re: Słodycze świąteczne 18.12.23, 09:04 wielkiezarcie.com/en/recipes/kolorowiutkie-ptasie-mleczko-30053466 wielkiezarcie.com/en/recipes/milky-way-jak-prawdziwy-30046585 wielkiezarcie.com/en/recipes/zapp-czyli-tecza-na-talerzu-30046291 Odpowiedz Link Zgłoś