Dodaj do ulubionych

Co ile lat wymiana kuchni, łazienki?

28.12.23, 19:27
Nasza ma 14 kat. Ostatnio maz stwierdził że trzeba wymienić zmywarkę , więc zaczęło się co jeszcze, na pewno piekarnik . Obawiam sie , ze nowe sprzety do starych mebli mija się z celem Twierdzę, że lepiej wymienic już całą kuchnie , tylko że mi jej szkoda bo nie jest zniszczona. Czyszczę na bieżąco, dbam ,nie trzaskamy drzwiczkami. Więc jak dobrze pójdzie planuję za ponad rok . Tak samo z łazienką czyszczę, dbam . Jedynie prysznic wymieniłam, bo rolki pękły. Owszem moda się zmienia ,ale i tak się nie nadąży. Nie mam parcia , że muszę już mieć. A jak u was wygląda kiedy co wymieniacie? Całość czy częściowo.?
Obserwuj wątek
    • liliawodna222 Re: Co ile lat wymiana kuchni, łazienki? 28.12.23, 19:37
      Moja kuchnia jest już trochę zniszczona, ma 15 lat, jednak uwielbiam ją i na razie nie myślę o zmianie. Łazienka zaś ma ponad 20 lat, jest po poprzednich właścicielach, ale na tyle uniwersalna (biała), że o jej zmianie z kolei nie myślę W OGÓLE. Szkoda mi kasy, nie mówiąc już o tym, że nienawidzę remontów całego syfu z nimi związanego. Modna nie jestem i nie zamierzam. Czuję się bardzo dobrze z moimi rzeczami smile
    • default Re: Co ile lat wymiana kuchni, łazienki? 28.12.23, 19:41
      Jedną łazienkę mam bez zmian od 21 lat, czyli od zbudowania domu. Wg mnie jest ponadczasowa i nie starzeje się. Wymienialiśmy tylko sedes.
      Drugą całkowicie przebudowaliśmy po ok. 12 latach, głównie dlatego że od początku była w niej nieporęczna kabina prysznicowa.
      Kuchnia była zrobiona w wersji "tymczasowej" - a i tak przetrwała prawie 15 lat 😀
      Teraz mam wszystko docelowe i nie zamierzam już nic zmieniać.
      Moda mnie nie interesuje zupełnie.
    • palacinka2020 Re: Co ile lat wymiana kuchni, łazienki? 28.12.23, 20:24
      Dlaczego nowa zmywarka I piekarnik ma jie funkcjonowac w starych meblach?
      Ty wiesz ile teraz kosztuje zrobienie porzadnej kuchni? Tego sie nie wymienia, robi sie raz a remont to moze jak sie dzieci wyprowadza.
      • steel.tape Re: Co ile lat wymiana kuchni, łazienki? 28.12.23, 20:34
        W domu domu trzy lazienki .Dziecięca remontowaliśmy po chyba 15 latach bo wanna się zużyła. Dwie pozostałe się trzymajd ponadczasowo .Wymieniłam baterie umywalkowa i bidetowa.Kuchnia jest drewniana .Wersja pierwsza z 1999.W domu z 2004 ja rozbudowalimy.Kilka lat temu przerobiliśmy u stolarza dorabiajac parę szafek i wnętrza. Sprzęty wymieniam jak sie kompletnie rozsypuje.Zmywarka jest czwarta i wstawiona w stare meble.Piekarnik drugi .Mikrofala druga.Lodowka trzecia.
    • jkl13 Re: Co ile lat wymiana kuchni, łazienki? 28.12.23, 20:29
      Wymieniać całą kuchnię, bo sprzęt jest stary, ale działa? To jednak nie w mojej bańce. Owszem, wymieniam sprzętu, jak się zepsują, a wcześniej naprawiam, jeśli tylko się da. Wymieniałam już zmywarkę, w zabudowie, wystarczyło do nowej dokręcić stare drzwiczki i nadal działa, nie było potrzeby wymieniać całej zabudowy kuchni. Piekarnik i płyta mają po 15 lat, działają idealnie, po co miałabym je wymieniać?
      Generalnie nie wymianiam czegoś tylko dlatego, że zmieniła się moda czy kolorystyka wnętrz. Wymieniam tylko wtedy, gdy nie da się naprawić. Nawet obicie skórzanej kanapy wymieniałam, kolor fachowcy dobrali mi idealnie taki, jaki był pierwotnie i nadal ją użytkujemy.
    • atoness Re: Co ile lat wymiana kuchni, łazienki? 28.12.23, 21:19
      Kuchnia i łazienka mają, jak całe mieszkanie, 23 lata. Co jakiś czas je maluję, poza tym nie planuję zmian. Nic im nie dolega.
    • anorektycznazdzira Re: Co ile lat wymiana kuchni, łazienki? 28.12.23, 21:54
      Serio??? big_grinbig_grin
      Normalni ludzie wymieniają to, co się zepsuło lub zniszczyło. Jak sobie rozwaliłam płytę po 3 latach użytkowania, to ją wymieniłam. Bez wymiany blatu czy piekarnika "przy okazji". W łazience pralkę wymieniałam już trzeci raz, jeden raz wymieniłam meble łazienkowe, ale nie będę skuwać pięknych, sprowadzanych na zamówienie płytek "bo mam je 17 lat". No ludzie.
      • pepsi.only Re: Co ile lat wymiana kuchni, łazienki? 28.12.23, 22:09
        Serio big_grin to korniz, ona pyta żyje w swoim świecie, nie próbuj jej zrozumieć.
    • kachaa17 Re: Co ile lat wymiana kuchni, łazienki? 28.12.23, 22:23
      Ja mam mieszkanie prawie 7 lat o tyle też mają kuchnia i łazienka. Jeszcze się nie dorobiłam mebli łazienkowych więc o zmianie myślę. W dodatku dopiero się odluwam po poprzednim remoncie więc żadne zmiany mi nie w głowie
      W poprzednim mieszkałam 10 lat więc też nic nie zmieniałałam.
    • czarna_kita Re: Co ile lat wymiana kuchni, łazienki? 28.12.23, 22:34
      Nasza kuchnia ma 15 lat. Ale nie mysle o zmianie bo jest w dobrym stanie i wygladowo też jeszcze w porządku ( jak ją robiliśmy starałam się żeby wyglądała ponadczasowo).
      Natomiast łazienka (też ma tyle lat co kuchnia) wymagałaby zmiany bo nie wiem czemu jest w takim sobie stanie. Nic się nie rozpada ale widać te 15 lat po niej. Zastanawiam się czy nie wystarczyłoby pomalowanie kafli i może jakaś drobna wymiana np prysznica, czyli po prostu lifting...
      • czarna_kita Re: Co ile lat wymiana kuchni, łazienki? 28.12.23, 22:37
        A jeśli chodzi o sprzęty to wymieniam gdy się zepsują. Ostatnio wymieniliśmy lodówkę i zmywarkę.
      • majenkirr Re: Co ile lat wymiana kuchni, łazienki? 28.12.23, 22:47
        Haha, moja kuchnia ma ze 30 lat! I nie podobała mi się już jak się wprowadzaliśmy🤣. “Się wymieni” powiedział mąż 😏. W międzyczasie wymieniliśmy sprzęty, blat, pomalowaliśmy szafki, którym przyznać trzeba, że wyglądają jak nowe. I zostaniemy już z tą kuchnią do śmierci 😅
        • arkanna Re: Co ile lat wymiana kuchni, łazienki? 28.12.23, 23:19
          Szafki były drewniane że pomalowałaś czy z płyty? Ja ma pokryte fornirem , kolor mi już nie odpowiada ale całość jest ok i boję się czy po malowaniem nie zrobię jej szkody
          • majenkirr Re: Co ile lat wymiana kuchni, łazienki? 28.12.23, 23:40
            Lite drewno, wiśniowe.
            • al_sahra Re: Co ile lat wymiana kuchni, łazienki? 29.12.23, 11:07
              majenkirr napisała:

> Lite drewno, wiśniowe.

Ha! Pamiętam te kuchnie z przełomu wieku: czereśniowe/wiśniowe szafki, czarny granit i stalowe AGD. Jakąś dekadę później królował biały granit albo marmur, białe fronty i AGD z czarnej stali. A potem hitem zaczęły być piekarniki w słupku (właściwie jest to powrót do lat 60.), ogromne wyspy z grubym blatem ze spieku i obowiązkowym “wodospadem” (waterfall) i AGD w zabudowie. Każdą amerykańską kuchnię da się umieścić w ścisłych widełkach czasowych.
    • gaskama Re: Co ile lat wymiana kuchni, łazienki? 28.12.23, 22:48
      Nasze łazienki maja 23 lata. Wymieniliśmy w kabinie baterię. W wannie tez. Są bardzo ładne. Czas na remont niedługo. Ale mi szkoda. Robią nadal wrażenie. Były w czasopismach wnętrzarskich. Kuchnia ma z 20 lat. Wymieniana była lodówka. Sprzęt smeg jest niezniszczalny. Lubię slow food, slow ubrania i slow wyposażenie mieszkania.
    • princy-mincy Re: Co ile lat wymiana kuchni, łazienki? 28.12.23, 22:53
      dlaczego trzeba zmieniać kuchnie jeśli tylko wymieniasz zmywarkę czy piekarnik?
      My wymienialiśmy łazienki po poprzednich właścicielach- zostaly zaprojektowane by być uniwersalne na lata.
      Kuchnia wg mnie to takie 15 lat, chyba że z kiepskich materiałów to może wcześniej do wymiany.
      • majenkirr Re: Co ile lat wymiana kuchni, łazienki? 28.12.23, 23:21
        princy-mincy napisała:
        > dlaczego trzeba zmieniać kuchnie jeśli tylko wymieniasz zmywarkę czy piekarnik?

Nie trzeba, ale to akurat dobra okazja. Przy okazji można zmienić ustawienie sprzętów.
        • princy-mincy Re: Co ile lat wymiana kuchni, łazienki? 29.12.23, 08:27
          dobra okazja jeśli kuchnia jest fajna, funkcjonalna a wymieniasz tylko zmywarkę (która na 95% jest w zabudowie)?
        • melmire Re: Co ile lat wymiana kuchni, łazienki? 29.12.23, 12:16
          Wymiana kuchenki/piekarnika/zmywarki to kwestia dwoch godzin i minimum kosztow, rozwalanie wszystkiego to w najlepszym razie pare dni roboty a koszty takie ze hohoho
    • mayaalex Re: Co ile lat wymiana kuchni, łazienki? 28.12.23, 22:56
      Kupilismy mieszkanie z drugiej reki, teraz kuchnia i lazienka maja ponad 20 lat, nie planuje nic wymieniac na razie. Wszystkie materialy sa bardzo dobrej jakosci (drewno egzotyczne, marmur w dwoch kolorach) i w calym mieszkaniu takie same (ten sam marmur w kuchni, korytarzu i lazienkach, ta sama podloga wszedzie) wiec zmiana w jednym miejscu tylko by zepsula efekt calosci. Natomiast nie jestem fanka moich blatow z zielonego marmuru w kuchni, sa trudne w utrzymaniu, jesli cos bede grzebac to moze te blaty bym wymienila na jakas latwiejsza w utrzymaniu opcje…
    • quilte Re: Co ile lat wymiana kuchni, łazienki? 28.12.23, 23:09
      Moja kuchnia: meble i sprzęty ma 16 lat, tyle, co mieszkanie. Straciła nieco na urodzie, bo kolor frontów mebli lekko się zmienił pod wpływem słońca (na gorsze), a kafle na podłodze zrobiły się "niemodne", ale zupełnie nie straciła na funkcjonalności, jest pancerna. Czasem, przez chwilę, korci mnie, żeby ją wymienić wink Chętnie poczytam wątek. A, łazienka przeszła remont generalny sześć lat temu i póki co zostaje, bo wciąż bardzo mi się podoba.
    • dar61 Ad nowy model 28.12.23, 23:32
      Oto przykład, by nie wbudowywać w kuchenne meble sprzętów agd...
      Łatwiej wymienić coś, co stoi obok.
      Owszem, u nas wymienialiśmy - lodówkę, kuchenkę, bojler. Mikrofalę? Najłatwiej i wielokrotnie, bo nablatowa.
      Co bym?
      Podłogę bym, karnisze bym. Zlewozmywak - na mniejszy, bo rozpanoszony na 3 szafki.
      Okap nad kuchenką bym, bo ten, co jest, wysysa ciepło z kuchni za szybko.
      O wymianie baterii na zlewozmywaku nie piszę, bo to standard okresowo.
      I uchwytów szafek, i blatów parapetów, i klamek na te z kluczykiem, i wkładek z moskitierą w okna, i [...].
      .
      A meble kuchenne też bym, ale wystarczyło wymienić im ... przody. Na razie nową okleiną.
      Wyszło nawet-nawet...
      Zachwalam ten patent. W planie potem nowe przody szafek górnych i dolnych, nowe zawiasy
      Podobnie mikromebelki w łazienkach obu. I parapety, i tapety...

Dorabianie?
      Dorabiałem meble i obudowy [spłuczki] w łazience i kuchni mieszkania po dziadkach - pofantazjowałem nieco, potem przerabiałem świeżo wyprodukowaną w łazience szafkę tam na wyższą, bo zapomniałem, że lepiej, by kocia kuweta była pod, nie obok szafki. Szafka wymagała 3-krotnego skracania, by dać się wsunąć w ciasne kąty.

Przy okazji w tejże łaźni:
      - dorobiłem 3 [trzy!] dodatkowe ele-gniazda, jedno to za mało;
      - nową szafkę wokół umywalki [by zasłonić rury, jakie tam jakiś ciemniak wydobył na ścianę, by do nich dopiąć bojler];
      - z dwu szafek umywalkowych powstała jedna, podwójna [szafki zdobyczne, żaden żal ciąć].
      - przy okazji wreszcie wymieniłem łazienkową podłogę, podwyższając ją;
      - no i zamiast zwierciadła jest zwierciadłoszafka. Nad nią ledowa lampa [pominę etap porządkowania tam ele-kabli].
      - No i obok bojlera wkuty ele-przewód do wentylatora ściennego, by miał półautomatykę wyciągania aromatów i wilgoci.
      - Przy okazji przyokazjonalnej przez tę łaźnię wreszcie poszły do kuchni sat-antenowe łącza, tv+radiowe, gustownie zakryte korytkami w samiuśkim obwodzie sufitu łazienki.
      - W ścianie łazienki, we wnętrzu konstrukcji gipsowo-kartonowej, po 20 latach zaległości i fuszerek wreszcie przepuściłem ele-kable do włącznika światła [zamieniając je miejscami z ele-kablem dorobionego włącznika ledów nad lustrem].
      - Potem wzygzakowałem [patent mój] zmyślne ele-kable do nowo instalowanego oświetlenia w kuchni obok, też do domofonu i do ele-gniazd. Podwójnych oczywiście.
      Zygzak to przewiert ukośny kilkukrotny z poziomu startowego, np. przysufitowego, na dowolny punkt w ścianie gipsowej - bez rozbierania tejże. Szybko, dyskretnie, skutecznie. Tapeta lub farba kryje patent.
      Obok łazienki korytarz nadbudowałem nieco niedocenianym pawlaczem, podłogę w ceramice tam dałem, przeniosłem mikre, bo 4-sztukowe bezpieczniki spod sufitu [faza post-niemiecka naszych Kresów Zachodnich] na ludzki poziom dostępu, dodałem obwody 5. do 12. - wkułem całość w szafkę podtynkową, przy okazji ... wywalając [niedostępny] bezpiecznik przedlicznikowy... Poczekałem [kilka dni] na burzę nad miastem i zgłosiłem awarię - elektrycy wymienili bezpiecznik za darmo...
      wink

Jak zmieściłem niemieszczącą się w mikrej łazience pralkę? Nijak - przeniesiona do kuchni.
      Wystarczyło nad nią wykonać szafkę nadstawkę [na 4 rolkach]. Stoi obok kuchenki, ma akuratny blat, przydatny na stawianie tzw. kuchennych statków. Pralka tą szafką nie miota, ma podłogę pancerną, poniemiecką.
      Wymagało to raptem tylko:
      - dorobienia w podłodze nowego ujścia do ścieków [cenzuruję etap dorabiania w piwnicy sąsiada rur kanalizy - i okienka - w piwnicy pod mieszkaniem, sąsiada piwnicy];
      - wylania tam na podłodze folii w płynie;
      - wlutowania wyjść zimnej i ciepłej wody [nowa umiejętność, człek się uczy całe życie];
      - wykrycia, dlaczego i po jaką chole*ę majstrowie w rurach obok kotła gazowego zakleili lutem wyjście wody zimnej;
      - dolutowania tam wyjścia ciepłej
      - i przenosin zlewozmywaka z jednego kąta kuchni w drugi...
      Efekt wart był i jest dłubaniny.
      Szkoda, że Babcia tego nie dożyła, kiej jej gniazdko z postaci XIX-wiecznej wreszcie wkroczyło w XXI wiek.
      .
      A nową kuchnię u nas, tę na piętrze, mam na razie w fazie konstrukcji planów in spe.
      Jak dokuję się tam [skrytych w ścianie] rur, co na to czekają od dawna, poprzekładam ele-przewody, zamienię parapety na coś, czego nie będziemy się wstydzić, jak wpadnę na pomysł, jak ominąć przepisy co do ujścia z sąsiednich kondygnacji dwóch okapów w ten sam pion, na jakich ścianach wyprowadzić wejścia antenowe.
      Meble kuchenne tam przy tym to betka.
    • karpie_gdyjem Re: Co ile lat wymiana kuchni, łazienki? 28.12.23, 23:33
      Nasza kuchnia ma 30 lat, my ją mamy od marca. Jest dość niefunkcjonalna i generalnie tandetnie wykonana, najtańsza oferta deweloperska, więc stan po 30 latach adekwatny. Wymieniamy w przyszłym roku na docelową, prostą i ponadczasową, miejmy nadzieję. Na razie wymieniliśmy piekarnik na tymczasowy, z drugiej ręki, bo w starym z działających funkcji zostało nam oświetlenie i nawiew. Łazienki mają mnie więcej tyle samo lat, ale mogą spokojnie poczekać.
    • volta2 Re: Co ile lat wymiana kuchni, łazienki? 29.12.23, 00:24
      przeprowadzam się średnio co 8 lat do nowego mieszkania, więc i wtedy wszystko robię w kuchni/łazience od nowa. na razie po obecnie 8 latach a w poprzedniej kuchni po 10 nie widać żadnego zużycia kwalifikującego meble do wymiany. zmywarka powoli się psuje, ale jest po poprzednim właścicielu, więc jej czas już nadchodzi, mikrofalę i piekarnik już wymieniłam ze 3 lata temu, bo się zepsuły (też po poprzednim właścicielu), nie było problemu by w kilkuletnie szafki włożyć nowe agd. po to są standardowe wymiary sprzętu.
      co do łazienek, to widać zużycie, ale mieliśmy mało solidną ekipę i to ich sprawka, że wszystko wygląda słabo, ale łazienka z poprzedniego mieszkania do dziś jest w świetnym stanie i nowi mieszkańcy się nią cieszą. w mojej jednej łazience nie zmieniałam niczego, jest po poprzednim właścicielu i wygląda doskonale(robione jeszcze przez prawdziwych fachowców, zanim wyjechali do uk, nie tych ze wschodu).
      u nas wymienia się wtedy, gdy jest potrzeba, nie gonimy za modą, więc nie mamy niemodnych wnętrz. nie zestarzały się.
    • jammer1974 Re: Co ile lat wymiana kuchni, łazienki? 29.12.23, 00:34
      Szkoda by mi bylo wymieniac dobra lazienke/kuchnie tylko dlatego ze nie modna.
      Takie decyzje nie sluza matce ziemi.

Zawsze przeciez mozna cos zmienic bez wielkich ingerencji.
      Mnie sie rok temu zachcialo czarnych frontow w kuchni. Kuchnia ma 16 lat i szafki sa zadbane "jak nowe". Sumienie by mi nie pozwolilo tego niszczyc.
      Po prostu przemalowalam. A jak mi sie znudzi to przemaluje znowu.
      • jammer1974 Re: Co ile lat wymiana kuchni, łazienki? 29.12.23, 00:37
        Ps. Zmywarke w miedzy czasie juz dwa razy wymienialam a lodowke jeden raz. Nie mam zadnego problemu z nowymi sprzetami w starym pomieszczeniu. Lubie eklektyzm.
    • bazia_morska Re: Co ile lat wymiana kuchni, łazienki? 29.12.23, 06:28
      Pytanie, czy za rok jeszcze będzie cię stać? Za rządów Tuska?
      • bistian Re: Co ile lat wymiana kuchni, łazienki? 29.12.23, 06:47
        bazia_morska napisała:

> Pytanie, czy za rok jeszcze będzie cię stać? Za rządów Tuska?

Amputowany stołek boli jak amputowana noga? big_grin
    • rosapulchra-0 Re: Co ile lat wymiana kuchni, łazienki? 29.12.23, 06:36
      W kuchni mam nowe sprzęty, 3 lata temu kupione, działające bez zarzutu, więc nie mamy zamiaru kombinować. Łazienka ma nowe kafelki, nową wannę i tylko umywalka została do wymiany.
      A Poza tym wykładziny na schodach chcemy wymienić i w sypialniach podłogi. Sypialnię to w ogóle chcemy całkowicie przemalować i przemeblować. Ale u nas takie procesy zachodzą bardzo powoli. I niestety będziemy musieli się liczyć z wyprowadzką na czas remontu domu.
      No chyba, że szybciej wpadnę na pomysł, żeby zamienić ten dom na parterowy. Ale jeszcze nie wiem..
    • rena.k Re: Co ile lat wymiana kuchni, łazienki? 29.12.23, 06:55
      Mamy wszystko po 14 lat. Nie przyszłoby mi do głowy wymieniać. Sprzęty wymieniamy na bieżąco, jeśli się zepsują i nie dadzą naprawić
    • feniks_z_popiolu1 Re: Co ile lat wymiana kuchni, łazienki? 29.12.23, 07:42
      Mieszkanie kupione 29 lat temu w stanie deweloperskim. Kuchnia, łazienki i podłogi robione na zamówienie w ponadczasowym designie. Wyglądają nadal dobrze choć okucia i uchwyty były wymieniane. Podłoga wymaga teraz odświeżenia. Lakier albo wosk. Sprzęty wymieniam jak ulegną totalnej destrukcji. Najdłużej byla eksploatowana zmywarka Zanussi, ze 20 lat. W kuchence mąż zbil przednią szybę trzeba było wymienić. Jedna lodówka padła, też do wymiany. Pralka teraz jest trzecia. Jedynie zmywarka jest wbudowana ale ma standardowy wymiar. No i przede wszystkim organicznie nie znoszę remontów wszelkich.
    • m_incubo Re: Co ile lat wymiana kuchni, łazienki? 29.12.23, 08:52
      A dlaczego "trzeba" wymienić zmywarkę i piekarnik? Nie działają?
      Mąż jak taki wymieniacz, to zapewne do każdego nowego płaszcza kupuje też nowy samochód, bo jak to tak, w starym aucie w nowym płaszczu jeździć?
    • heca7 Re: Co ile lat wymiana kuchni, łazienki? 29.12.23, 10:20
      Moja kuchnia miała 21 lat jak ją całkowicie przebudowaliśmy. WC ma 21 i broni się. Do remontu generalnego łazienka lat 19...
    • gryzelda71 Re: Co ile lat wymiana kuchni, łazienki? 29.12.23, 10:36
      Nigdy nie wymieniałam dużego agd z racji, że mi się znudził, opatrzył. Kuchnne meble raz, bo przesunęliśmy ściany, i doszły nowe sprzety, więc meble nie pasowały. W łazience tez zabudowaliśmy wnękę (od strony pokoju jest szafa), więc też trzeba było zmienić kafle i całość poszła do wymiany.
      Za jakiś czas może w łazience z wanny córka zrezygnuje, wówczas będzie potrzebny remont.
      A kuchnia w bloku ma 20 lat. W meblach zmieniliśmy raz fronty,
      Zmiany dokonujemy jak rzecz się zużyje.
    • tilijka123 Re: Co ile lat wymiana kuchni, łazienki? 29.12.23, 12:04
      Kuchnię mam 15-letnią, po poprzednich właścicielach. Jakiś szaleniec ją projektował i część rozwiązań jej mega niefunkcjonalna. Marzę o wymianie ale to jeszcze nie teraz. Wymieniliśmy tylko lodówkę i zmywarkę bo się zepsuły. Jak lubisz swoją kuchnię i jest w dobrym stanie to nie ruszałabym mebli tylko wymieniła zmywarkę na nową.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka