Dodaj do ulubionych

Menu na imprezkę

04.01.24, 20:14
Przeczytałam wszystkie tematy z lupka, więc przepraszam że pytam ponownie bo nie mogę na nic się zdecydować.
Szukam dań na zwykłe posiedzenie z przyjaciółmi. Na deser będzie jabłecznik i lody. Co Za konkret proponujecie? Może lazanie? Sałatkę? A co z przystawek czy tam przekąsek? Może inne propozycje?
Obserwuj wątek
    • szorstkawelna Re: Menu na imprezkę 04.01.24, 20:19
      Tarta + salatka, do tego deska wedlin/serów, oliwki, bagietka.
      • misiamama Re: Menu na imprezkę 04.01.24, 20:29
        popieram, chętnie bym to zjadła smile bez wędlin
    • szara.myszka.555 Re: Menu na imprezkę 04.01.24, 20:19
      Na takie okazje robię domową pizzę.
      • ekstereso Re: Menu na imprezkę 04.01.24, 20:26
        Już robiłam dwa razy pizzę i dwa razy kaczkę 😁ale może tartę i deskę serów, to łatwo pójdzie.
      • ayelen40 Re: Menu na imprezkę 05.01.24, 09:53
        Domowa pizza smakuje jak pikantny placek, co kto lubi...
    • chococaffe Re: Menu na imprezkę 04.01.24, 20:28
      Jeżeli jabłecznik to ja bym tarty nie dawała.
    • iwles Re: Menu na imprezkę 04.01.24, 20:29

Zrobiłabym boeuf Stroganow.
      Chodzi za mną od jakiegoś czasu 😁
      • chococaffe Re: Menu na imprezkę 04.01.24, 20:31
        Też miałam to napisać - ale dlatego, że własnie niedawno jadłam to trochę zapomniane danie.
        • ekstereso Re: Menu na imprezkę 04.01.24, 20:34
          Chciałabym coś trochę lżejszego
          • iwles Re: Menu na imprezkę 04.01.24, 20:42

Sałatka z wątróbką i gruszkami.
            Nie robiłam, ale jadłam. Była pyszna.
            • ekstereso Re: Menu na imprezkę 04.01.24, 20:43
              O muszę poszukać
              • raphidophora_tetrasperma Re: Menu na imprezkę 04.01.24, 20:54
                Potwierdzam, ta wątróbka jest oblędna, ja podają ją z malinowym sosem balsamicznym. Mniam.
                • raphidophora_tetrasperma Re: Menu na imprezkę 04.01.24, 21:07
                  I jeszcze jedna sałata mi się przypomniała. Pierś z kurczaka na sałacie. Bardzo prosta a za każdym razem jest efekt Wow. Na dowolnej (o tej porze roku to lodowa), rozdrobnionej sałacie, układam równo, cienko pokrojone plastry grilowanej piersi, robię po całości mazaje z sosu balsamicznego i posypuję uprazonymi pestkami słonecznika. Uprazone pestki są kluczowe w tej sałatce.
                  • ekstereso Re: Menu na imprezkę 04.01.24, 21:14
                    O jakie fajne i proste. Dziękuję
                    • em_em71 Re: Menu na imprezkę 04.01.24, 21:55
                      Robię taką sałatę, ale wolę sos miodowo-musztardowy ma doku pomarańczowym. Oprócz lodowej daję też rukolę, dodaję także suszone pomidory, pomidorki koktajlowe, avocado, kiełki, czasem wyrazisty ser.
                      • em_em71 Re: Menu na imprezkę 04.01.24, 21:55
                        Soku*
            • ayelen40 Re: Menu na imprezkę 05.01.24, 09:54
              Sporo osób "mdleje" na sama myśl o podrobach.
    • szmytka1 Re: Menu na imprezkę 04.01.24, 20:38
      Sałatka z piersi kurczaka, drobnych makaronów, kukurydzy, papryki i nie pamiętam co maz tam jeszcze daje. A na cieplo tarta z ciasta francuskiego zapiekanego z pieczarkami, brokułami, kurczakiem, serem. Mogą być tego dwie wersje, jedna z mięsem, druga bez.
      • ekstereso Re: Menu na imprezkę 04.01.24, 20:42
        Sałatka brzmi fajnie, do tego miska zielonej sałaty.
    • sajgonetka Re: Menu na imprezkę 04.01.24, 20:48
      Tatar
      Sałatka śledziowa
      Sałatka burakowa
      Deska serów
      Deska wędlin pieczonych
      Śliwki w boczku zapiekane
      Coś z ciasta francuskiego - albo szpinakowo albo cebulowo
      Koreczki owocowe
      Mini kanapki

(coś do wyboru, nie jednocześnie)
      • gajmal Re: Menu na imprezkę 04.01.24, 21:08
        A u nas świetnie schodzą domowe zapiekanki. Smażę wcześniej pieczarki z cebulką na maśle. Potem na bagietkę/lub bułki kladę takie pieczarki, plastrek kiełbasy żywieckiej i utarty ser. Wszystko szykuję wcześniej , a potem tylko do piekarnika i jest. Wszyscy się tym objadają. I ma to tą zaletę, że jak ktoś nie je mięsa to nie daję na część zapiekanek kiełbasy, jak ktoś nie może grzybów to mogę, zrobić część bez pieczarek, a dla dzieci czasami robię z samym serem i ewentualnie masłem czosnkowym
        • gajmal Re: Menu na imprezkę 04.01.24, 21:11
          A na zimno to np. szparagi ze słoika, pokrojone na pół i zawinięte w szynkę posmarowaną ogórkowym Almette. Szynka może być konserwowa.
          Albo jeszcze zwykle koreczki. Tortille z łososiem, sekiem i rukola.
    • ekstereso Re: Menu na imprezkę 04.01.24, 21:15
      Dzięki dziewczyny za super propozycje ♥️
    • mariola233 Re: Menu na imprezkę 05.01.24, 09:13
      A ja polecam kanapki na ciepło, pyszne są kuchnianawypasie.pl/gorace-kanapki-z-piekarnika/
    • wena-suela Re: Menu na imprezkę 05.01.24, 09:50
      Ostatnio jak przyszły kumpele zrobiłam kimbap i guacamole. One przyniosły oliwki, sery, szynkę suszoną, czipsy. Nie było na ciepło ani deseru, bo czasu mało, po pracy. Kiedyś po prostu rozgniatałam avocado do gucamole, ale dużo lepiej jest pokroić w drobną kostkę, warto poświęcić te parę minut więcej. I dużo świeżej kolendry. Możesz tez zrobić sałatkę z makaronem z sylwestrowego przepisu Wioli z Pierogi z kimchi. Łatwa i smaczna. A jak chcesz na ciepło to może greckie kleftiko, albo kulki mięsne w w sosie z warzyw. Dla bezmięsnych można zastąpić cieciorką.
    • ukrytaczara Re: Menu na imprezkę 05.01.24, 09:52
      bakeandtaste.blogspot.com/2013/01/muffiny-z-boczkiem-i-cebulka.html

https://2.bp.blogspot.com/-g-4hmcdG93M/UPXYeU5iTLI/AAAAAAAAEWo/ltUObgnhL3I/s1600/muffiny+z+boczkiem+i+cebula+baketaste.JPG
    • shmu Re: Menu na imprezkę 05.01.24, 10:42
      Pulled pork, do tego kopytka albo bułki do hamburgera, i coleslaw. Wszystko można, a mięso nawet trzeba, naszykować wcześniej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka