Dodaj do ulubionych

Porada wnętrzarska potrzebna

06.01.24, 18:37
Dziewczyny, jest taki fragment sypialni. Ściany będą jasne, na lewej białe szafy po całości. Fotel obiecałam ogarnąć : siedziska i pomysł na tapicerkę mam.
Jest problem z tym łóżkiem. Prawdopodobnie nadaje się do użytku tylko dobrze by było je trochę podrasować. Malowanie na biało? Panele tapicerowane na zagłówek? Coś innego?
Niestety musi być tanio.
Obserwuj wątek
    • 35wcieniu Re: Porada wnętrzarska potrzebna 06.01.24, 18:43
      Moim zdaniem nic gorszego nie przytrafiło się współczesnemu wnetrzarstwu niż szał na mazanie drewna na biało.
      Zostaw łóżko w spokoju. Reszta mebli i tak będzie biała, ono już może zostać jakie jest. Ogarniesz ładne tekstylia i będzie.
    • agnes_gray Re: Porada wnętrzarska potrzebna 06.01.24, 18:45
      A dlaczego łóżko nie może zostać takie jak jest?
      Mi się podoba drewniane, jak lekko podniszczone to odświeżyć i już.

Bardziej mi się nie podoba to coś na suficie, ale usunięcie tej konstrukcji to już by chyba był większy koszt.
      • wunder-gaffe Re: Porada wnętrzarska potrzebna 06.01.24, 18:49
        agnes_gray napisała:
        > Bardziej mi się nie podoba to coś na suficie,

A te półki za łóżkiem też bez sensu. Żeby się do nich dostać, trzeba stanąć na łóżku. A potem jest ryzyko, że coś spadnie na głowę śpiącego.
      • abasia0 Re: Porada wnętrzarska potrzebna 06.01.24, 18:51
        Wiem, to nie moje mieszkanie. Pomagam. Ze względu na finanse sufit zostanie jaki jest niestety.
        • agnes_gray Re: Porada wnętrzarska potrzebna 06.01.24, 19:08
          No tak, to już by była większa inwestycja. Tyle dobrego, że ten sufit jest jasny i nie rzuca się tak w oczy.
    • wunder-gaffe Re: Porada wnętrzarska potrzebna 06.01.24, 18:46
      abasia0 napisała:
      > Malowanie na biało?

Białe łóżka nadają się do szpitali. Białe meble też.
    • 1matka-polka Re: Porada wnętrzarska potrzebna 06.01.24, 18:47
      Tego łózka itak nie bedzie widac spod piernatów.
    • alpepe Re: Porada wnętrzarska potrzebna 06.01.24, 18:50
      A co jest nie tak z tym łóżkiem? Jak musisz, to może wiązane poduchy?
    • ichi51e Re: Porada wnętrzarska potrzebna 06.01.24, 18:51
      Zmieniłabym zagłówek (np obciąć i na ścianę panele tapicerowane one są tanie)
      • berdebul Re: Porada wnętrzarska potrzebna 06.01.24, 21:22
        Czyszczenie tapicerowanego zagłówka to osobny krąg piekieł.
        • kira_03 Re: Porada wnętrzarska potrzebna 07.01.24, 18:24
          Bez przesady, wystarczy odkurzyc raz na tydzień, ew przetrzec wilgotną szmatką. Od czego niby ma się pobrudzic?
    • hrabina_niczyja Re: Porada wnętrzarska potrzebna 06.01.24, 18:55
      Dla kogo ta sypialnia? Od tego bym zaczęła.
      • abasia0 Re: Porada wnętrzarska potrzebna 06.01.24, 19:01
        Dla singielki. I tak z wielkim trudem kupuje to mieszkanie więc trzeba wykorzystać to co w nim jest.
        • agnes_gray Re: Porada wnętrzarska potrzebna 06.01.24, 19:11
          Kolor ścian jej się nie podoba? Ja bym gi zostawiła, ale wiadomo, każdy ma swój gust.

A można obrócić łóżko zagłówkiem na tę ścianę po prawej stronie? Wtedy byłby dostęp do tych półek wbudowanych i można by je w pełni wykorzystać.
          • abasia0 Re: Porada wnętrzarska potrzebna 06.01.24, 19:20
            Też o tym myślałam ale nie wiem czy wtedy będzie dostęp do przyszłych szaf.
            • agnes_gray Re: Porada wnętrzarska potrzebna 06.01.24, 19:24
              Trzeba wszystko wymierzyć.
              Może wystarczyłaby szafa na tej ścianie co półki?
              Zabudowanie całej ściany szafami pomniejszy sypialnię. Chyba że ma tyle rzeczy, że z jedną szafą nie da rady 🙂
              • abasia0 Re: Porada wnętrzarska potrzebna 06.01.24, 19:28
                To jest niewielkie mieszkanie. Te szafy to będzie w zasadzie jedyne miejsce na ciuchy i wszelkie domowe tekstylia.
            • koronka2012 Re: Porada wnętrzarska potrzebna 06.01.24, 19:27
              Nie wiem jakie są wymiary ale jeśli to wykonalne, przestawiłabym szafę na ścianę z półkami
              Łóżko zagłówkiem na tę blado niebieską, wystarczyłoby do tych szczebelków przywiesić jakieś wiązane poduszki. Moim zdaniem nie ma sensu malować tego łóżka, są ważniejsze wydatki. Lepiej kupić jakiś szafeczki nocne
        • hrabina_niczyja Re: Porada wnętrzarska potrzebna 07.01.24, 17:55
          W takim razie wykorzystałabym ten sufit i poszła w styl sielsko anielsko. Ściany jasne, zasłony w pastelowe kwiaty, tiulowe firanki, generalnie błękit i lawenda. Zabudujcie też te półki za łóżkiem, są bez sensu zupełnie.Łóżka nie malować, wygląda fajnie.
    • saszanasza Re: Porada wnętrzarska potrzebna 06.01.24, 19:14
      Ten granatowy kolor jest całkiem w porządku, pozostałe ściany przemalowałabym na biało a przede wszystkim pozbyłabym się tego sufitu z całą jego zawartością.łóżkowtedy będzie pasowało takie, jakie jest
      • majenkirr Re: Porada wnętrzarska potrzebna 06.01.24, 19:26
        Ja bym właśnie ten granat przemalowała nie łóżko.
    • demodee Re: Porada wnętrzarska potrzebna 06.01.24, 19:35
      Ja bym dała materiał jako zasłonkę do tych półek w ścianie, żeby schować bałagan, który na pewno się wytworzy. Do zagłówka przywiązałabym poduchy, jak ktoś proponował powyżej. No i narzuta na łóżko i fotel. Ja bym to wszystko zrobiła tym samym materiałem w paski pionowe, bo pomieszczenie wydaje mi się niskie.

I na suficie też bym dała paski, takie same jak na tkaninie.

Osobiście nie lubię ścian zabudowanych szafami. Lepiej postawić szafę i bieliźniarkę, a jak się znudzi to ustawić odwrotnie. Z zabudowaną ścianą nic nie zrobisz, można najwyżej kolor zmienić.
      • nuta15 Re: Porada wnętrzarska potrzebna 06.01.24, 19:52
        Nie widać pozostałych ścian. Łóżko postawiłabym na dłuższej ścianie, szafy na wprost ciemnej ściany lub drugiej dłuższej, w zależności od usytuowania drzwi i okna. We wnęce z półkami książki, obok fotel i mały stolik, lampa stojąca, stworzy się przyjny kącik do czytania. Jeżeli będzie brakowało miejsca do przechowywania można dokupić komodę z głębokimi szufladami.
    • taje Re: Porada wnętrzarska potrzebna 06.01.24, 19:51
      Łożko zostawić drewniane, nie malować. Na wezgłowie tapicerowane poduchy całkowicie zakrywające te szczebelki. Przy tym ustawieniu mebli granatową ścianę zostawiłabym, przy czym wnękę z półkami też w całości przemalowałabym na granat i potraktowałabym jako biblioteczkę - wypełniłabym kolorowymi książkami (na dole nie będzie dostępu!).

Tak w ogóle ustawienie jest średnie bo łóżko stoi pod jedną ścianą i ta wnęka wypada w dziwnym miejscu, ale domyślam się, że pokój za wąski, żeby mebla mi pojeździć? Szafy na całą ścianę to dobry pomysł, jeśli trzeba miejsca do przechowywania, tylko czy one nie wejdą w światło okna? Gdyby było miejsce to lepiej byłoby łóżko postawić wezgłowiem przy ścianie na wprost wejścia a szafami zabudować ścianę z wnęką, ale nie wiem, czy pokój nie jest na to za wąski (no i wchodziłoby się na łóżko).
      • abasia0 Re: Porada wnętrzarska potrzebna 06.01.24, 20:06
        A o zabudowie szafami ściany z wnęką nie pomyślałam..dzięki. Trzeba ten pomysł rozważyć.
    • bei Re: Porada wnętrzarska potrzebna 06.01.24, 23:50
      Łóżko odświeżyć bejcą, może ciemniejszą, by nie zlewało się z podłogą, albo tonację zostawić jaką jest. Regał za wezgłowiem usunąć, jeśli b potrzebny to wkomponować w ciąg szaf.
    • mandre_polo Re: Porada wnętrzarska potrzebna 07.01.24, 07:28
      Łóżko zostawić jakie jest, nie znoszę wybierać kurzu odkurzaczem z tapicerowanego zagłówka łóżka. Jak potrzebują oparcia to niech sobie poduchę położą. Drewniane zagłówek nadaje lekkości wnętrzu.
      Do ściągnięcia półka, trzeba załatać dziury po kółkach
    • aqua48 Re: Porada wnętrzarska potrzebna 07.01.24, 11:21
      Przede wszystkim zerwać ten koszmarny sufit - można to zrobić bezkosztowo - samemu. Potrzebny byłby tylko elektryk do podłączenia na nowo lampy sufitowej. W każdym razie to trzeba zrobić PRZED wstawieniem jakiejkolwiek zabudowy. Łózko postawić tam gdzie wisi półka, granatową ścianę zabudować szafami. Wnękę w zależności od potrzeb zostawić, a przed nią postawić niewielki fotel i lampę stojącą. Lub zrobić ciąg szaf na całą długość i wkomponować w nie tę wnękę. Całość pomieszczenia pomalować na ciepły ładny kolor. Łóżko zarzucić miękkimi poduchami. Dołożyć dwa niewielkie stoliczki nocne.
    • pepsi.only Re: Porada wnętrzarska potrzebna 07.01.24, 18:19
      Sufit -koszmar. Od razu bym wywaliła. Jeśli ściany brudne, to odświeżyłabym. Kolory- wg gustu właścicielki.

Mnie ten granat nawet podoba się, jeśli ściany nie muszą być przemalowane, to poszłabym w granaty, i ogólnie zrobiłabym ciemną, przytulną sypialnię, dokupiłabym ciemnogranatowe tkaniny, zasłony, pościel, jakiś pled/koc i ze 2 jaśki. (dobra, przyznaję się: mam w sypialni granatową ścianę, i pokój w stylu ciemnej , przytulnej norki big_grin)
      Na pewno nie malowałabym łóżka, za to ustawiłabym je pod jaśniejeszą ścianą, pod wiszącą półką.
      Obok łóżka- mały stolik nocny, fajna lampka nocna, na fotel poduchy w kolorystyce pasującej do reszty. Jakiś dywanik i kwiat doniczkowy.

Czyli- ogarnąć sufit, ściany (jeśli trzeba) przestawić łóżko,
      I dokupić: stolik nocny, lampkę nocną, tekstylia, i kwiatek. I jest świetnie.
      np.
      www.ikea.com/pl/pl/p/setskog-stolik-nocny-czarny-70338041/
      www.ikea.com/pl/pl/p/askmuller-lampa-stolowa-szarozielony-00492489/
      www.ikea.com/pl/pl/p/jaettevallmo-poszwa-na-koldre-i-poszewka-granatowy-bialy-70500551/ bardzo lubię tę posciel, jest naprawdę ładna
      www.ikea.com/pl/pl/p/stoense-dywan-z-krotkim-wlosiem-granatowy-80556019/#content
      www.ikea.com/pl/pl/p/dytag-pled-granatowy-90554152/
      www.ikea.com/pl/pl/p/gokvaella-poduszka-niebieski-50568919/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka